Hopp til innhold

Horneland har endret seg fullstendig på sidelinjen: – Det koster å stå der og gaule og skrike

TRONDHEIM/OSLO (NRK): Rosenborg har gått fra elendighet til å bli Eliteseriens store formlag banen. Og utenfor har Eirik Horneland gått fra å stå og engasjert instruere spillerne i 90 minutter til å nærmest sitte helt rolig og stille på benken.

Horneland

ENDELIG FLYT: For RBK-trener Eirik Horneland. Her fra kampen mot Vålerenga på Lerkendal.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Det er flere som har merket seg den store endringen hos Rosenborgs trener. Det ble tema hos både kommentator og ekspert på TVNorge underveis i trønderderbyet, men også etter kampen som endte med 3-2-seier til Rosenborg.

– Jeg synes guttene er «på». Jeg synes de er fokuserte og konsentrerte. Da trenger jeg ikke å stå der og gaule og skrike og heller finne en annen tilnærming til dette. Det koster å stå der og gaule og skrike, sier Horneland selv til TVNorge.

– Overtroisk

For i innledningen av sesongen og langt ut i den, har Horneland vært helt annerledes enn nå. Han har tidligere vandret frem og tilbake, gitt sine instruksjoner, og vært svært engasjert. Men det har endret seg den siste drøye uken.

Horneland sier til kanalen at han valgte en langt roligere tilnærming under Rosenborgs treningskamp mot Kolstad i landslagspausen.

Han satt på trenerbenken stort sett hele kampen mot Kristiansund sist helg. Og han gjorde det samme mot Ranheim torsdag kveld.

– Det er en bevisst endring. Jeg er litt overtroisk også. Da vi slo Kolstad satt jeg hele kampen. Jeg tenkte da at «det der må jeg teste ut mot Kristiansund». Så det er bare å bli sittende, forklarer Horneland, og legger til at han «er en raring, nøye med de rette tingene og at så lenge laget er på, så trenger han ikke å jage de avgårde».

Saken fortsetter under bildet.

Horneland

STILLE OG ROLIG: Eirik Horneland, helt ytterst på RBK-benken, satt også rolig under Rosenborgs kamp mot Kristiansund sist helg.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

To scoringer før i år

Horneland kan i hvert fall juble for at Rosenborg for øyeblikket er det store formlaget i Eliteserien. I tillegg fikk en av hans mest lojale elever endelig nettkjenning og ble matchvinner mot Ranheim torsdag kveld.

19. mai og 16. juni mot henholdsvis Mjøndalen og Vålerenga. Det er de to eneste gangene Alexander Søderlund hadde scoret denne sesongen i årets serie før kampen mot Ranheim. Før det igjen hadde han ikke scoret siden i begynnelsen av oktober i fjor.

Lysluggen jobbet og slet i trønderderbyet også. Han fikk til og med en gigantisk mulighet til å nærmest punktere kampen i løpet av den andre omgangen.

Saken fortsetter under bildet.

Søderund

GLEDE: Rosenborg-spillerne jubler for scoring mot Ranheim.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Stupte frem og avgjorde

Men det ville seg ikke. Helt til Rosenborg trengte det som mest.

For da Ranheim utlignet til 2-2 i det 85. minutt lå alt til rette for at lagene skulle dra hjem med ett poeng hver. Men Søderlund ville det annerledes. Etter strålende forarbeid og innlegg fra Mike Jensen, fikk han sjansen bak Ranheims forsvarsfirer.

Der var han nådeløs. Han stupte frem, brøt ballbanen og nikket inn 3-2-scoringen til ellevill jubel fra både lagkamerater og supportere i andre enden av banen.

– For alle spisser er det viktig med mål. Å bli matchavgjørende i tillegg gir en ekstra «boost». Jeg så det når han fikk muligheten på 3-2-scoringen at han var interessert i å få mål og ga gass på innløpet sitt, kommenterer Horneland og smiler.

Noen flere scoringer ble det aldri. Dermed tok Rosenborg sin femte seier på de siste seks kampene.

– Tungt å spille frem til nå

Matchvinner Søderlund smiler bredt i pressesonen etter kampen. Han mener Rosenborg rotet det til for seg selv ved at de slapp inn to relativt enkle mål mot Ranheim, men at det var godt å avgjøre det hele når de hadde hatt store sjanser tidligere i kampen.

For hans egen del kjenner han i større grad at kroppen fungerer slik at han orker å bidra offensivt og defensivt.

– Det har vært tungt å spille frem til nå. Forhåpentligvis løsner det og blir bedre fremover, sier Søderlund til NRK.

Saken fortsetter under bildet.

matchvinner

STRÅLENDE FORNØYD MATCHVINNER: Alexander Søderlund, her etter kampen mot Ranheim torsdag.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Ikke påvirket over knallhard kritikk

Han måtte også svare for den voldsomme kritikken rettet mot Stig Inge Bjørnebye fra supportergruppen Kjernen. Den kom i går tett opp mot den viktige kampen.

– Det påvirker oss ingenting. Jeg synes ikke vi skal kommentere sånne ting. Det får klubben eventuelt ta seg av, sier han, og blir deretter spurt om det blir mye støy av at supporterne ønsker at den sportslige lederen skal gå av.

– Det gjør det ikke. De eneste som prater om det, det er dere, sier Søderlund og sikter til norske medier.

Bjørnebye var for øvrig torsdag ikke tilgjengelig for kommentar om kritikken mot ham.

Frekk målgivende

Det var likevel Ranheim som tok initiativet fra start på eget kunstgress i Ranheimsfjæra torsdag kveld. Allerede etter fem minutter fikk de blåkledde en enorm sjanse etter Eirik Valla Dønnem-nikk på en corner, men André Hansen stod i veien.

Etter en snau time viste «storebror» seg fra en bedre side. Vegar Eggen Hedenstad slo inn fra høyre mot Søderlund. Om det var bevisst eller ikke, vites foreløpig ikke, men Rosenborgs midtspiss evnet å flikke ballen videre med oversiden av låret.

Det ble en genial gjennombruddspasning i retning Samuel Adegbenro. Nigerianeren var plutselig helt alene med keeper. Så satte han inn ledermålet foran egne fans.

Selvmål før pause

Det var likevel Ranheim som overtok banespillet etter scoringen. Etter flere halvsjanser og tilløp til muligheter fikk de til slutt et fullt fortjent mål. I det 44. minutt rullet vertene opp et praktangrep på høyresiden.

Mads Reginiussen slo inn, Michael Karlsen lot ballen fyke forbi, og der stormet Magnus Blakstad inn i feltet. Via Hedenstad gikk ballen i mål.

1-1 og pause.

Saken fortsetter under bildet.

Ranheim

UTLIGNET: Ivar Sollie Rønning (med ryggen til) jubler med lagkompisene i Ranheim etter 2-2-scoringen. Men så svarte Rosenborg kort tid senere.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Dramatisk avslutning

Men Rosenborg hadde mer på lager etter hvilen.

Samuel Adegbenro så tidvis ut til å drive en egen idrett i Rosenborgs angrep. Etter bare 51 minutter ble han tellende igjen.

Han slo inn fra venstre. Ballen dalte ned mot bakerste stolpe. Der kom Akintola stormende inn i feltet. Først knuste han Alexander Foosnæs i lufta. Deretter nikket han ballen via kunstgress og videre i mål. Barli i Ranheim-buret var sjanseløs.

Etter Rosenborgs ledermål bølget kampen frem og tilbake før det tok fullstendig fyr de siste fem minuttene av ordinær tid.

Først da innbytter Ivar Sollie Rønning lekkert lobbet inn 2-2 etter et mønsterangrep i forkant. Senere da Søderlund avgjorde kampen like før full tid. Noen flere scoringer ble det aldri. Dermed er Rosenborg fortsatt best i byen i Trondheim.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Masseslagsmål i gatene før finalen – kastet stoler etter hverandre

I Sevilla var stemningen langt fra harmonisk foran europaligafinalen. Store folkemengder barket sammen i gatene, og flere kastet stoler mot hverandre.

Siste nytt

 • Supporter tiltalt for overfall på Sheffield United-kapteinen

  En Nottingham Forest-supporter må i retten for å ha skallet ned Sheffield United-kaptein Billy Sharp i tirsdagens kamp i den engelske opprykkskvalifiseringen.

  Forest vant oppgjøret etter straffesparkkonkurranse, og supporterne feiret vilt og stormet banen. Sharp sto ved sidelinjen da han ble «løpt ned» og skallet til av en supporter. Morgenen etter opplyste politiet om at en mann var pågrepet og mistenkt.

  Torsdag er det klart at den 30 år gamle mannen er tiltalt og skal møte i retten i Nottingham senere samme dag, skriver Yorkshire Post. (NTB)

  Britain Soccer
  Foto: Zac Goodwin / AP
 • Solberg stiller med leiebil i VM-runde

  Sponsorer hjelper Oliver Solberg til start i Rally Portugal. 20-åringen skulle egentlig stå over årets fjerde VM-runde.

  Den svensknorske rallyprofilen fikk før sesongen beskjed fra Hyundai om å dele bil med spanjolen Daniel Sordo i den ypperste VM-klassen. Solberg kjørte de tre første rundene, mens stallkameraten tar over på portugisisk grus.

  Opprinnelig betød det kjørefri for Solberg, men tre av hans sponsorer har steppet inn og leid en Hyundai i20. Det gjør at han likevel kan delta de neste dagene.

  – Jeg er evig takknemlig overfor sponsorene mine som gir meg denne sjansen. I rally betyr erfaring med de forskjellige løpene svært mye, og nå sørger de for at jeg ikke går glipp av denne muligheten i Portugal, sier Solberg i en pressemelding. (NTB)

  Oliver Solberg
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • BA: Bayern ønsker seg Brann-sjef Straus

  Bayern München har siktet seg inn på Brann-trener Alexander Straus og vil hente ham til den tyske klubbens kvinnelag, skriver Bergensavisen.

  Jens Scheuer var nylig ferdig som Bayern-trener etter tre år i jobben. Ifølge BA skal Brann ha blitt kontaktet med formål om å få Straus til Tyskland.

  Straus har de siste sesongene ledet Brann-kvinnene til suksess i ligaen. I fjor ble det seriegull og cupfinaletap for Vålerenga.

  – Et lag som opplever suksess har attraktive trenere og spillere, og det er klart at det er interesser rundt dem. Noe mer enn det ønsker jeg ikke å si, sier styreleder for Brann-damene, Pål Hafstad Thorsen, til BA.

  Straus har ikke villet kommentere opplysningene overfor avisen. Brann står med åtte seirer og én uavgjort på de første ni kampene av årets sesong i Toppserien. (NTB)

  Toppserien 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste