Horneland har endret seg fullstendig på sidelinjen: – Det koster å stå der og gaule og skrike

TRONDHEIM/OSLO (NRK): Rosenborg har gått fra elendighet til å bli Eliteseriens store formlag banen. Og utenfor har Eirik Horneland gått fra å stå og engasjert instruere spillerne i 90 minutter til å nærmest sitte helt rolig og stille på benken.

Horneland

ENDELIG FLYT: For RBK-trener Eirik Horneland. Her fra kampen mot Vålerenga på Lerkendal.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Det er flere som har merket seg den store endringen hos Rosenborgs trener. Det ble tema hos både kommentator og ekspert på TVNorge underveis i trønderderbyet, men også etter kampen som endte med 3-2-seier til Rosenborg.

– Jeg synes guttene er «på». Jeg synes de er fokuserte og konsentrerte. Da trenger jeg ikke å stå der og gaule og skrike og heller finne en annen tilnærming til dette. Det koster å stå der og gaule og skrike, sier Horneland selv til TVNorge.

– Overtroisk

For i innledningen av sesongen og langt ut i den, har Horneland vært helt annerledes enn nå. Han har tidligere vandret frem og tilbake, gitt sine instruksjoner, og vært svært engasjert. Men det har endret seg den siste drøye uken.

Horneland sier til kanalen at han valgte en langt roligere tilnærming under Rosenborgs treningskamp mot Kolstad i landslagspausen.

Han satt på trenerbenken stort sett hele kampen mot Kristiansund sist helg. Og han gjorde det samme mot Ranheim torsdag kveld.

– Det er en bevisst endring. Jeg er litt overtroisk også. Da vi slo Kolstad satt jeg hele kampen. Jeg tenkte da at «det der må jeg teste ut mot Kristiansund». Så det er bare å bli sittende, forklarer Horneland, og legger til at han «er en raring, nøye med de rette tingene og at så lenge laget er på, så trenger han ikke å jage de avgårde».

Saken fortsetter under bildet.

Horneland

STILLE OG ROLIG: Eirik Horneland, helt ytterst på RBK-benken, satt også rolig under Rosenborgs kamp mot Kristiansund sist helg.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

To scoringer før i år

Horneland kan i hvert fall juble for at Rosenborg for øyeblikket er det store formlaget i Eliteserien. I tillegg fikk en av hans mest lojale elever endelig nettkjenning og ble matchvinner mot Ranheim torsdag kveld.

19. mai og 16. juni mot henholdsvis Mjøndalen og Vålerenga. Det er de to eneste gangene Alexander Søderlund hadde scoret denne sesongen i årets serie før kampen mot Ranheim. Før det igjen hadde han ikke scoret siden i begynnelsen av oktober i fjor.

Lysluggen jobbet og slet i trønderderbyet også. Han fikk til og med en gigantisk mulighet til å nærmest punktere kampen i løpet av den andre omgangen.

Saken fortsetter under bildet.

Søderund

GLEDE: Rosenborg-spillerne jubler for scoring mot Ranheim.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Stupte frem og avgjorde

Men det ville seg ikke. Helt til Rosenborg trengte det som mest.

For da Ranheim utlignet til 2-2 i det 85. minutt lå alt til rette for at lagene skulle dra hjem med ett poeng hver. Men Søderlund ville det annerledes. Etter strålende forarbeid og innlegg fra Mike Jensen, fikk han sjansen bak Ranheims forsvarsfirer.

Der var han nådeløs. Han stupte frem, brøt ballbanen og nikket inn 3-2-scoringen til ellevill jubel fra både lagkamerater og supportere i andre enden av banen.

– For alle spisser er det viktig med mål. Å bli matchavgjørende i tillegg gir en ekstra «boost». Jeg så det når han fikk muligheten på 3-2-scoringen at han var interessert i å få mål og ga gass på innløpet sitt, kommenterer Horneland og smiler.

Noen flere scoringer ble det aldri. Dermed tok Rosenborg sin femte seier på de siste seks kampene.

– Tungt å spille frem til nå

Matchvinner Søderlund smiler bredt i pressesonen etter kampen. Han mener Rosenborg rotet det til for seg selv ved at de slapp inn to relativt enkle mål mot Ranheim, men at det var godt å avgjøre det hele når de hadde hatt store sjanser tidligere i kampen.

For hans egen del kjenner han i større grad at kroppen fungerer slik at han orker å bidra offensivt og defensivt.

– Det har vært tungt å spille frem til nå. Forhåpentligvis løsner det og blir bedre fremover, sier Søderlund til NRK.

Saken fortsetter under bildet.

matchvinner

STRÅLENDE FORNØYD MATCHVINNER: Alexander Søderlund, her etter kampen mot Ranheim torsdag.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Ikke påvirket over knallhard kritikk

Han måtte også svare for den voldsomme kritikken rettet mot Stig Inge Bjørnebye fra supportergruppen Kjernen. Den kom i går tett opp mot den viktige kampen.

– Det påvirker oss ingenting. Jeg synes ikke vi skal kommentere sånne ting. Det får klubben eventuelt ta seg av, sier han, og blir deretter spurt om det blir mye støy av at supporterne ønsker at den sportslige lederen skal gå av.

– Det gjør det ikke. De eneste som prater om det, det er dere, sier Søderlund og sikter til norske medier.

Bjørnebye var for øvrig torsdag ikke tilgjengelig for kommentar om kritikken mot ham.

Frekk målgivende

Det var likevel Ranheim som tok initiativet fra start på eget kunstgress i Ranheimsfjæra torsdag kveld. Allerede etter fem minutter fikk de blåkledde en enorm sjanse etter Eirik Valla Dønnem-nikk på en corner, men André Hansen stod i veien.

Etter en snau time viste «storebror» seg fra en bedre side. Vegar Eggen Hedenstad slo inn fra høyre mot Søderlund. Om det var bevisst eller ikke, vites foreløpig ikke, men Rosenborgs midtspiss evnet å flikke ballen videre med oversiden av låret.

Det ble en genial gjennombruddspasning i retning Samuel Adegbenro. Nigerianeren var plutselig helt alene med keeper. Så satte han inn ledermålet foran egne fans.

Selvmål før pause

Det var likevel Ranheim som overtok banespillet etter scoringen. Etter flere halvsjanser og tilløp til muligheter fikk de til slutt et fullt fortjent mål. I det 44. minutt rullet vertene opp et praktangrep på høyresiden.

Mads Reginiussen slo inn, Michael Karlsen lot ballen fyke forbi, og der stormet Magnus Blakstad inn i feltet. Via Hedenstad gikk ballen i mål.

1-1 og pause.

Saken fortsetter under bildet.

Ranheim

UTLIGNET: Ivar Sollie Rønning (med ryggen til) jubler med lagkompisene i Ranheim etter 2-2-scoringen. Men så svarte Rosenborg kort tid senere.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Dramatisk avslutning

Men Rosenborg hadde mer på lager etter hvilen.

Samuel Adegbenro så tidvis ut til å drive en egen idrett i Rosenborgs angrep. Etter bare 51 minutter ble han tellende igjen.

Han slo inn fra venstre. Ballen dalte ned mot bakerste stolpe. Der kom Akintola stormende inn i feltet. Først knuste han Alexander Foosnæs i lufta. Deretter nikket han ballen via kunstgress og videre i mål. Barli i Ranheim-buret var sjanseløs.

Etter Rosenborgs ledermål bølget kampen frem og tilbake før det tok fullstendig fyr de siste fem minuttene av ordinær tid.

Først da innbytter Ivar Sollie Rønning lekkert lobbet inn 2-2 etter et mønsterangrep i forkant. Senere da Søderlund avgjorde kampen like før full tid. Noen flere scoringer ble det aldri. Dermed er Rosenborg fortsatt best i byen i Trondheim.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Danmark til EM etter dramatisk kamp

  Danmark måtte ha uavgjort borte mot Irland for å ta seg til EM.

  Åge Hareides menn ledet da klokka passerte 84 minutter etter en scoring av Martin Braithwaite.

  Men så steg Irlands Matt Doherty til værs. Han stanget inn utligningen.

  Heldigvis for danskene klarte ikke Irland å score flere ganger. Dermed er Hareide og Danmark klare for EM neste sommer.

  Åge Hareide
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix)
 • Spansk fotballstreik avblåst

  Fotballstreiken i den spanske toppserien for kvinner er avblåst, melder interesseorganisasjonen AFE på sine sider.

  I oktober stemte 200 spillere for en streik etter et helt år med mislykkede lønnsforhandlinger, skriver BBC.

  Blant annet krever spillerne mer profesjonelle avtaler. Åtte kamper ble utsatt forrige uke på grunn av streiken.

  Nå er det bestemt at forhandlingene skal gjenopptas.

  Caroline Graham Hansen
  Foto: FC Barcelona Femení/Twitter
 • VM i hurtig- og lynsjakk til Moskva

  Romjulens VM i hurtig- og lynsjakk skal spilles i Moskva, opplyser det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

  Det er andre år på rad at mesterskapet spilles i Russland.

  Saudi-Arabias konge, Salman bin Abdul Aziz Al-Saud, kjøpte retten til å arrangere VM fra 2017 til 2019, men mesterskapet er blitt flyttet til et annet land fordi ikke alle spillerne slapp inn i Saudi-Arabia.

  Magnus Carlsen var blant dem som sa han ikke ville spille VM dersom ikke alle spillerne fikk delta. Nå er det imidlertid klart at han stiller til start fra 26.-30. desember.

  Magnus Carlsen
  Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal