Hopp til innhold

Skistjernene risikerer lønnskutt – Kristoffersen kan gå glipp av millioner

Henrik Kristoffersen har fått beskjed om at han får mindre i lønn kommende sesong. Kuttet i utbetalingene fra skileverandøren kan i verste fall bety en lønnsnedgang på flere millioner kroner.

FIS Ski World Cup - Men's Slalom

LØNNSKUTT: Henrik Kristoffersen kan gå glipp av millioner i lønn og bonuser.

Foto: Lisi Niesner / Reuters

Koronapandemien har gått hardt ut over økonomien til skifabrikkene, og for alpinistene er de den største inntektskilden.

Kristoffersen får både lønn og bonuser fra skifabrikken Rossignol, som er hans leverandør. Kontrakten baseres hovedsakelig på prestasjoner, og ettersom han sannsynligvis kommer til å kjempe om sammenlagtseier i verdenscupen til vinteren, kan kuttet bety flere millioner kroner mindre i lønn.

– Jeg så den komme. Det gjorde jeg. Det er såpass mye usikkerhet nå, sier Kristoffersen om lønnskuttet.

Likevel var alpinstjernen ikke i tvil om hva han skulle gjøre da han fikk beskjeden.

France Alpine Skiing World Cup

Brorparten av lønnen til Kristoffersen kommer fra skileverandøren.

Foto: Gabriele Facciotti / AP

– Jeg tror svaret på sekundet var «ja, det går fint», forteller han.

– De var veldig på det at de ville opprettholde kvaliteten på utstyret og servicepersonellet. Så når de sier at de må gjøre et 25 prosent kutt i bonusutbetaling og lønn, er det helt forståelig. Det har jeg ingen problemer med i det hele tatt.

Kristoffersen er ikke alene. NRK erfarer at flere av Norges andre alpinstjerner står overfor lignende kutt.

– Kjedelig å få en sånn beskjed

Mesteparten av skifabrikkenes inntekt kommer fra salg av alpinski i de store vintersportdestinasjonene i Mellom-Europa. Uvissheten omkring reise og feriering gjør at skifabrikkene har fått langt færre bestillinger av ski enn normalt.

Det går ikke bare utover alpinistenes sponsoravtaler. Også langrennsløperne og skiskytterne er blant dem som forventer et lønnskutt.

– Vi har fått en lignende beskjed fra Fischer også. Det ser ut som at alle utstyrsleverandørene har gått sammen og blitt enige om at sånn gjør vi det, sier Johannes Thingnes Bø.

Både han og storebror Tarjei Bø har samarbeidet med skiprodusenten i flere år, og er beredt på å måtte kutte i lønna.

– En ser jo at dette er en veldig annerledes tid. Klart det er kjedelig å få en sånn beskjed hvis det skulle skje, men man må jo spille på lag med samarbeidspartnerne sine og hjelpe hverandre igjennom en tøff tid, forteller Thingnes Bø.

Blinkfestivalen 2020

Johannes Thingnes Bø er forberedt på et lønnskutt. Her i aksjon under Blinkfestivalen.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Therese Johaug har enda ikke hørt noe om lønnskutt enn så lenge, men skjønner at det kan være nødvendig.

– Det handler jo om at vi alle skal komme godt ut av situasjonen. At ingen skal gå i kjelleren og gå konkurs, det er jo ingen tjent med, sier Johaug om situasjonen.

Også Johannes Høsflot Klæbo er forberedt på å delta i «dugnaden».

– Næringslivet generelt kan jo til tider ha det veldig tøft nå, og det må jo selvfølgelig alle være med å bidra på og ta ansvar for, sier Klæbo.

Blinkfestivalen

Klæbo skjønner at det er tøffe tider i bransjen og er klar for å bidra.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Vil ha samme «avtale» som i fotball

Begge brødrene Bø mener det bør være likt for alle utstyrsleverandører når det kommer til lønnskutt. Om dette ikke skjer, frykter de at nye avtaler blir gjort med nye løpere når deres gamle leverandør må kutte i lønna.

– Hvis vi først får beskjed om at vi må gå kanskje litt ned i lønn fordi det er et usikkert marked og en usikker sesong vi har i vente, så ville det vært litt misvisende hvis de gikk rundt og signerte nye utøvere og ga de gode avtaler, sier Thingnes Bø.

Storebror Bø har en klar formening om hvordan dette problemet kan unngås. Nemlig å gjøre slik som norske fotballklubber gjorde da de måtte permittere spillere.

Klubbene ble da enige om å ikke signere hverandres permitterte spillere.

– Jeg tenker kanskje det skal være litt sånn i utstyrsbransjen også, sier Tarjei Bø, og forklarer videre:

– Hvis noen må betale mindre enn andre fordi de ikke har noe valg, så tror jeg ikke andre skal drive og snappe de opp heller.

Blinkfestivalen 2020

Tarjei Bø håper på en rettferdig løsning også for skiskytterne. Her i aksjon under supersprinten på Blinkfestivalen.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Hovland én under par på første runde

  Viktor Hovland startet Memorial-turneringen på PGA-touren på det jevne. Nordmannen fikk tre bogeys, men fire birdier, blant annet på siste hull, og endte den første runden ett slag under par. Da Hovland gikk i klubbhuset så lå han på en delt 14.-plass, men en rekke spillere er ikke ferdig. Han gikk runden sammen med verdensener Scottis Scheffler og Emiliano Grillo.

  Viktor Hovland
  Foto: AFP
 • Idrettsstyret snur etter feide med Antidoping Norge

  Styret i Norges idrettsforbund drar i bremsen og ber likevel ikke tinget stemme over å gi Antidoping Norge ansvaret for doms- og appellorganet i dopingsaker.

  I stedet besluttet idrettsstyret på sitt styremøte i Bergen torsdag å fremme et endringsforslag der det bes om tingets tilslutning til at styret fortsatt skal arbeide for etablering av en nasjonal antidopinglov, med etablering av en domsfunksjon i dopingsaker uavhengig av idretten og Antidoping Norge.

  Kulturdepartementet har overfor NIF varslet at et høringsutkast til en slik lov kan foreligge allerede våren 2024.

  Helomvendingen skjer få dager etter at Antidoping Norges styreleder Rune Andersen gikk hardt ut mot forslaget i et VG-intervju. Han ga det merkelapper som «radikalt» og «alvorlig for norsk idrett». (NTB)

  NIF valgkomite
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Carlsen-parti ferdig etter 12 minutter

  Magnus Carlsen spilte remis mot Hikaru Nakamura i 3. runde i Norway Chess torsdag. Langsjakkpartiet varte i bare 12 minutter.

  Spillerne får ett poeng hver. De skal møtes i armageddon om et ekstra halvpoeng.

  Partiet artet seg mer som et lynsjakkparti. Etter 31 trekk var det over. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste