– Korrupsjon i over 20 år

De pågrepne FIFA-toppene skal ha tatt del i omfattende korrupsjon, som skal ha pågått i over to tiår.

Lynch

Justisminister Loretta Lynch ledet pressekonferansen.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

– Denne formen for korrupsjon og bestikkelser i internasjonal fotball har foregått i to tiår, fortalte konstituert statsadvokat New York-advokat Kelly T. Currie under pressekonferansen.

Statsadvokaten og FBI har tidligere onsdag pågrepet 14 høytstående personer i og rundt FIFA. Senere, under en pressekonferanse i New York, forklarte påtalemyndigheten hva som er avdekket under den omfattende etterforskningen.

Siktelsene gjelder kun mesterskap og ikke enkeltkamper. Altså arrangør-, media- og markedsrettigheter.

– FIFA-lederne vil siktes for korrupsjon, fortalte justisminister Loretta Lynch, som frontet pressekonferansen.

– Bare begynnelsen

Lynch fortalte at FIFA-topper brukte sin tillit innen sine respektive organisasjoner til å anmode om bestikkelser fra markedsføring.

– De gjorde dette igjen og igjen. År etter år. Turnering etter turnering, sa justisministeren.

– Dette (avsløringene) er bare begynnelsen, påpekte Currie.

Flere VM berørt

Weber

IRS-etterforsker Richard Weber.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

FIFA har mottatt sterk kritikk og korrupsjonsanklager etter å ha tildelt VM i 2018 og 2022 til Russland og Qatar. Onsdag avslører amerikanske påtalemyndigheter at også VM i Sør-Afrika-VM og andre mesterskap var involvert i korrupsjon og bestikkelser.

– Det er VM i korrupsjon. Og i dag gir vi FIFA rødt kort, sa IRS-etterforsker Richard Weber.

– Siden 1991 har FIFA-personer beriket seg som følge av sine handlinger. Istedenfor å hjelpe nasjoner og andre som trenger hjelp, har de tatt penger selv, sa justisminister Lynch.

Sikter ikke Blatter

FBI-direktør James Comey ble spurt hvorfor det tok så lang tid før FIFA ble kalt ut på teppet. Det begrunnet han først og fremst med kompleksiteten i saken og at den er internasjonal.

– Man vil ikke føre saken før man har alle varene, forklarte han.

Lynch ble spurt om Sepp Blatter kan føle seg trygg, ettersom han verken er arrestert eller at hans navn ble nevnt i pressekonferansen.

– Jeg skal ikke kommentere statusen til noen individer. Jeg kan ikke kommentere videre om Blatters status, var svaret hun gav.

Det er likevel klart at FIFA-presidenten ikke blir siktet i saken, der altså ni FIFA-topper og fem forretningsmenn er pågrepet og mistenkt for utbredt korrupsjon.

Sportsnyheter

Sommer-OL i Tokyo 2021

Sagosen fortviler etter utvisning i OL-exiten: – Bare piss

TOKYO/OSLO (NRK): Det endte med en brutal exit i OL for håndballherrene. Sander Sagosen ble utvist og måtte trøstes etter kampen.

Siste nytt

 • Gulliksen klar for OL-finalen

  Geir Gulliksen (61) og hesten Quatro måtte tåle et surt feilpoeng i tidsstraff i OL-kvalifiseringen i sprangridning i Tokyo tirsdag, men er likevel finaleklare.

  Den norske ekvipasjens ene feilpoeng holdt til plass blant de 30 som står på startstrek i onsdagens finale.

  Veteranen Gulliksen, som er tidenes eldste norske OL-utøver, loset hesten Quatro trygt gjennom banen i OL-anlegget i den japanske hovedstaden. I mål ble imidlertid ekvipasjen straffet med ett poeng etter å ha kommet 41 hundredeler for sent til å klare tidsgrensen.

  Det poenget kunne i verste fall ha kostet Gulliksen plassen i finalen. Ekvipasjene rangeres etter antall feilpoeng, ikke tid. Til slutt kunne imidlertid den erfarne nordmannen juble.

  I forkant av sommerlekene i Japan var veteranen klar på at en medalje var drømmen. Det håpet lever fortsatt. (NTB)

  gg
  Foto: Behrouz Mehri / AFP
 • Suveren dobbeltmester

  Jamaicanske Elaine Thompson-Herah stormet inn til OL-gull på 200 meter i Tokyo tirsdag. Dermed ble hun dobbeltvinner, akkurat som i Rio i 2016.

  Thompson-Herah vant 100-metergullet tidligere under Tokyo-lekene og fulgte opp på beste vis i finalen på den dobbelte distansen. Der var hun den naturlige favoritten som regjerende mester.

  29-åringen skuffet ingen da hun la konkurrentene bak seg og ble klokket inn til supertiden 21,53. Det er den nest raskeste tiden på distansen noen gang. Kun amerikanske Florence Griffith-Joyners verdensrekord på 21,34 fra OL i 1988 rager over.

  Namibiske Christine Mboma (18) tok sølvet på 21,81 tirsdag, som er U20-verdensrekord, mens amerikanske Gabrielle Thomas ble bronsevinner på 21,87. (NTB)

  Athletics - Women's 200m - Final
  Foto: Dylan Martinez / Reuters
 • Duplantis sikret svensk gull

  Den svenske stavyndlingen Armand Duplantis var som ventet best i stavfinalen i Tokyo og kunne tirsdag juble for karrierens første olympiske gull.

  21-åringen gjorde dermed som under verdensmesterskapet i Doha i 2019. Også der endte han øverst på seierspallen.

  I tirsdagens OL-finale sikret Duplantis gullet ved å svinge seg enkelt over 6,02 i første forsøk. Tidligere hadde han tatt også 5,55, 5,80, 5,92 og 5,97 i første forsøk.

  Amerikaneren Christopher Nilsen tok sølvet. Han ble stående på 5,97, etter å ha revet tre ganger på 6,02.

  Brasilianske Thiago Braz tok bronsemedaljen med 5,87.

  Duplantis forsøkte å sette ny verdensrekord med 6,19 etter at konkurransen var avgjort, men rev tre ganger. (NTB)

  d
  Foto: Ben Stansall / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal