– Korrupsjon i over 20 år

De pågrepne FIFA-toppene skal ha tatt del i omfattende korrupsjon, som skal ha pågått i over to tiår.

Lynch

Justisminister Loretta Lynch ledet pressekonferansen.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

– Denne formen for korrupsjon og bestikkelser i internasjonal fotball har foregått i to tiår, fortalte konstituert statsadvokat New York-advokat Kelly T. Currie under pressekonferansen.

Statsadvokaten og FBI har tidligere onsdag pågrepet 14 høytstående personer i og rundt FIFA. Senere, under en pressekonferanse i New York, forklarte påtalemyndigheten hva som er avdekket under den omfattende etterforskningen.

Siktelsene gjelder kun mesterskap og ikke enkeltkamper. Altså arrangør-, media- og markedsrettigheter.

– FIFA-lederne vil siktes for korrupsjon, fortalte justisminister Loretta Lynch, som frontet pressekonferansen.

– Bare begynnelsen

Lynch fortalte at FIFA-topper brukte sin tillit innen sine respektive organisasjoner til å anmode om bestikkelser fra markedsføring.

– De gjorde dette igjen og igjen. År etter år. Turnering etter turnering, sa justisministeren.

– Dette (avsløringene) er bare begynnelsen, påpekte Currie.

Flere VM berørt

Weber

IRS-etterforsker Richard Weber.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

FIFA har mottatt sterk kritikk og korrupsjonsanklager etter å ha tildelt VM i 2018 og 2022 til Russland og Qatar. Onsdag avslører amerikanske påtalemyndigheter at også VM i Sør-Afrika-VM og andre mesterskap var involvert i korrupsjon og bestikkelser.

– Det er VM i korrupsjon. Og i dag gir vi FIFA rødt kort, sa IRS-etterforsker Richard Weber.

– Siden 1991 har FIFA-personer beriket seg som følge av sine handlinger. Istedenfor å hjelpe nasjoner og andre som trenger hjelp, har de tatt penger selv, sa justisminister Lynch.

Sikter ikke Blatter

FBI-direktør James Comey ble spurt hvorfor det tok så lang tid før FIFA ble kalt ut på teppet. Det begrunnet han først og fremst med kompleksiteten i saken og at den er internasjonal.

– Man vil ikke føre saken før man har alle varene, forklarte han.

Lynch ble spurt om Sepp Blatter kan føle seg trygg, ettersom han verken er arrestert eller at hans navn ble nevnt i pressekonferansen.

– Jeg skal ikke kommentere statusen til noen individer. Jeg kan ikke kommentere videre om Blatters status, var svaret hun gav.

Det er likevel klart at FIFA-presidenten ikke blir siktet i saken, der altså ni FIFA-topper og fem forretningsmenn er pågrepet og mistenkt for utbredt korrupsjon.

Siste nytt

 • Maradonas likvake skapte opptøyer

  Tusenvis av mennesker møtte fram da den avdøde fotballegenden Diego Maradonas kiste torsdag ble kjørt gjennom gatene i Buenos Aires.

  Gjennom dagen hadde Maradona ligget på lit de parade i presidentpalasset i Argentinas hovedstad mens endeløse køer av mennesker som ville vise ham den siste ære sneglet seg i gatene utenfor.

  Maradona døde onsdag av hjertesvikt, 60 år gammel. Det utløste landesorg i Argentina.

  Ifølge flere medier brukte politiet tåregass da det etter hvert oppsto uroligheter i køen av sørgende som ventet på å komme inn til kisten.

  Kaos under likvaken
  Foto: Mario De Fina / AP
 • Stjernesund imponerte i storslalåm

  Thea Louise Stjernesund ble nummer seks i parallellstorslalåmrennet i Lech, mens seieren gikk til slovakiske Petra Vlhová.

  Stjernesund sikret seg 6.-plassen etter å ha tapt duellen mot svenske Sara Hector i kvartfinalen. Den norske jenta måtte nøye seg om å kjempe om en plassering fra fem til åtte.

  Verdenscup i alpint i Levi, Finland
  Foto: Jussi Nukari/lehtikuva / NTB
 • Magnus Carlsen til semifinale

  Magnus Carlsen er semifinaleklar i første turnering i Champions Chess Tour. Etter seier i første match nøyde han seg med fire remis mot Anish Giri torsdag.

  Dermed tok han seg som eneste spiller videre fra kvartfinalen uten å gå veien om omspill. Alle de tre andre kvartfinalene gikk til omspill etter at duellantene vant en match hver.

  Magnus Carlsen med ny turnering
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Sendeplan

Kl. Program Kanal