Østberg bremses av brudd – vet ikke når hun er tilbake

Ingvild Flugstad Østberg (29) pådro seg et tretthetsbrudd før skifesten i Holmenkollen i mars. Men da hun hadde lagt en plan for å trene seg tilbake, ble samfunnet stengt ned.

Flugstad Østberg

SMILER IGJEN: Ingvild Flugstad Østberg er ved godt mot. Her før en treningsøkt på Olympiatoppen i Oslo fredag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Det ble litt annerledes enn jeg hadde sett for meg, medgir Østberg – når hun møter NRK utenfor Olympiatoppen ved Sognsvann i Oslo fredag.

Alvor i mars

Klar for nok en treningsøkt under strenge forhold. Men smilet er på plass igjen.

For sist gang Østberg figurerte i offentligheten, var situasjonen en helt annen.

6. mars troppet hun opp foran landslagets smøretrailer. Hun smilte litt da også. Men det var en alvorspreget 29-åring som møtte pressen.

På beinet hadde hun en skinne. I hendene krykker. Hun meddelte at hun hadde fått et tretthetsbrudd i hælen. Tremila i Holmenkollen – som ble det siste rennet for sesongen – måtte gå uten henne.

Det ble sagt at skinnen ville være av innen fem-seks uker og at hun så mange muligheter for å gjøre fornuftig opptreningsarbeid frem til 1. mai.

fcuLHGioORs

FORTALTE OM BRUDD I FOTEN: Ingvild Flugstad Østberg, her med følge av landslagslege Øystein Andersen og medieansvarlig Gro Eide i Holmenkollen i mars.

Foto: Terje Bendiksby

– Det går sakte

Men korona-krisen endret mye. Olympiatoppen ble stengt for så å åpne for noen få OL-utøvere – og deretter stengt igjen i løpet av knappe to uker.

I dag forteller Østberg at hun virkelig måtte jobbe for å finne ut hva slags muligheter hun hadde. Men de var ikke mange.

Det ble sykling og styrke – i den grad hun klarte å gjennomføre det med et bein som ikke kunne brukes til så mye. Hun fikk litt treningsutstyr inn døren hjemme.

– Hvordan er bruddet nå?

– Det tar lenger tid før det er helt bra. Nå går jeg normalt på det, ting ser fint ut sånn sett. Jeg går ikke og kjører trappespenst og løper tre timer. Det sa de fra starten, det tar lang tid før jeg er der. Det er ikke sånn at et nytt bilde viser hvordan det ser ut. Ta ting steg for steg, det føles som det går sakte. Det er en liten tålmodighetsgreie.

Vet ikke når hun er tilbake for fullt

– Jeg kan ikke løpe ennå. Jeg har gjort litt på en mølle, det er helt nytt for meg. En løpemølle der du tar av kroppsvekt, så du kan stille inn på hvor mange prosent kroppsvekt du skal ha. Da føler du deg veldig bra, da flyr du av gårde.

Hun forteller at rulleski enn så lenge begrenser seg til noen stakeøkter innendørs.

– Når tror du at du er normalt gjenge igjen?

– Det er ikke noe godt svar på det, ingen rundt meg kan si en dato. Skulle ønske at det var 1. juni, 1. juli eller 1. august. Men det er ikke så enkelt.

mV6X9thvya0

SLO TILBAKE: Etter en tøff tidlig vinter, leverte Ingvild Flugstad Østberg imponerende resultater. Tredjeplass i Tour de Ski og i bildet en ny tredjeplass sammenlagt i Ski Tour 2020.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Noe jeg må jobbe med

Tretthetsbruddet hun pådro seg i mars ble satt i sammenheng med den mye omtalte startnekten hun fikk i november. Startnekten kom som en følge av at hun ikke var nøye nok med de store treningsmengdene hun hadde og energiinntaket.

Østberg forteller nå at hun har lært mye av det som har skjedd. Det går ikke an å bare knipse så er alt på stell, forteller hun, og legger til at «dette er noe jeg må jobbe med fremover og så resten av karrieren».

– Det å finne en balanse, med trening, inntak og energibalanse. Det er ikke lett. Jeg håper jeg skal klare å finne en god måte å gjøre det på. Jeg vil jo gå skirenn. Så det er noe jeg må jobbe med, sier hun.

Flugstad Østberg

GOD STEMNING: Ingvild Flugstad Østberg slår av en prat med assistent på herrelandslaget, Lars Christian Aabol. Han hadde akkurat hatt en treningsøkt med Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger på Olympiatoppen.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Evaluerte perioden før startnekt

Hun vil ikke umiddelbart si at hun kommer til å begrense seg i treningsarbeidet. Til det har den amputerte begynnelsen av sesongoppkjøringen vært helt annerledes enn tidligere år. Det blir med andre ord vanskelig å sammenligne med tidligere år.

Men en evaluering av det som skjedde i fjor høst og tidlig vinter har det også blitt.

Østberg og ledelsen rundt henne har forsøkt å gå tilbake i tid, dykke ned i det som skjedde, men finner ikke én enkelt grunn til situasjonen som endte med startnekt. Det blir hun overrasket om det i det hele tatt var.

– Men man må se hva som er blitt gjort for at det ikke skal skje igjen, slår hun fast.

Det er ikke bare når Flugstad Østberg kan returnere til vanlig trening som er i det uvisse. Gjøvik-jenta og de andre skiløperne i Norge står også ovenfor en svært usikker tid når det kommer til konkurranser. Selv om det er lenge til vinteren.

– Hvordan tror du det blir?

– Jeg tror vi må forberede oss på to-tre ulike scenarier. Man får kanskje forberede seg på det verste, så får alt annet bli en bonus. Jeg tror det blir noe slags renn og kan hende det ikke blir det, sier Østberg.

Siste nytt

 • Engen og Minde semifinaleklare

  Med Ingrid Syrstad Engen og Kristine Minde fra start vant Wolfsburg komfortabelt 3-0 over 2.-divisjonslaget Gütersloh i den tyske cupens kvartfinale.

  I semifinalen venter nok et 2.-divisjonslag i Arminia Bielefeld, som sensasjonelt slo ut Sand i kvartfinalen.

  Semifinalene spilles 10. og 11. juni, finalen 4. juli.

  Engen
  Foto: Peter Morrison/AP Photo
 • Forren vurderer «lokkende» tilbud

  Avisen Expressen hevder at Vegard Forren har et tilbud fra IFK Göteborg. Til Nettavisen sier midtstopperen at han har et konkret tilbud han vurderer.

  Forren vil ikke si hvilken klubb eller liga det er snakk om.

  – Jeg har et tilbud jeg vurderer. Jeg skal ta en god prat med familien om det, sier Forren til Nettavisen.

  Den svenske avisen Expressen skrev onsdag at IFK Göteborg har tilbudt Forren kontrakt og at han har fått frist til slutten av uken med å svare.

  Forrens kontrakt med Molde ble forrige uke avsluttet på grunn av en personalsak. Han har i intervju med TV 2 og Romsdals Budstikke vært åpen om sine spilleproblemer og om at han lånte penger fra Moldes botkasse for å gjøre opp spillegjeld.

  rRPXsMGLtcE
  Foto: Terje Bendiksby
 • Haaland usikker til Hertha-kampen

  Erling Braut Haaland fikk også onsdag behandling mens lagkameratene trente, men Borussia Dortmund har ikke gitt opp å få ham på banen mot Hertha Berlin.

  Det melder flere tyske medier onsdag ettermiddag, deriblant lokalavisa Ruhr Nachrichten og velrenommerte Kicker.

  Det var under toppmøtet hjemme mot Bayern München i forrige uke at uhellet var ute. 19-åringen kolliderte med dommeren og fikk en vridning i det høyre kneet.

  Ifølge Kicker er det påvist et strukket leddbånd. Haaland sto over helgens 6-1-seier over tabelljumbo Paderborn.

  DGHWt6lkdpE
  Foto: Martin Meissner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal