Hopp til innhold

Østberg bremses av brudd – vet ikke når hun er tilbake

Ingvild Flugstad Østberg (29) pådro seg et tretthetsbrudd før skifesten i Holmenkollen i mars. Men da hun hadde lagt en plan for å trene seg tilbake, ble samfunnet stengt ned.

Flugstad Østberg

SMILER IGJEN: Ingvild Flugstad Østberg er ved godt mot. Her før en treningsøkt på Olympiatoppen i Oslo fredag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Det ble litt annerledes enn jeg hadde sett for meg, medgir Østberg – når hun møter NRK utenfor Olympiatoppen ved Sognsvann i Oslo fredag.

Alvor i mars

Klar for nok en treningsøkt under strenge forhold. Men smilet er på plass igjen.

For sist gang Østberg figurerte i offentligheten, var situasjonen en helt annen.

6. mars troppet hun opp foran landslagets smøretrailer. Hun smilte litt da også. Men det var en alvorspreget 29-åring som møtte pressen.

På beinet hadde hun en skinne. I hendene krykker. Hun meddelte at hun hadde fått et tretthetsbrudd i hælen. Tremila i Holmenkollen – som ble det siste rennet for sesongen – måtte gå uten henne.

Det ble sagt at skinnen ville være av innen fem-seks uker og at hun så mange muligheter for å gjøre fornuftig opptreningsarbeid frem til 1. mai.

fcuLHGioORs

FORTALTE OM BRUDD I FOTEN: Ingvild Flugstad Østberg, her med følge av landslagslege Øystein Andersen og medieansvarlig Gro Eide i Holmenkollen i mars.

Foto: Terje Bendiksby

– Det går sakte

Men korona-krisen endret mye. Olympiatoppen ble stengt for så å åpne for noen få OL-utøvere – og deretter stengt igjen i løpet av knappe to uker.

I dag forteller Østberg at hun virkelig måtte jobbe for å finne ut hva slags muligheter hun hadde. Men de var ikke mange.

Det ble sykling og styrke – i den grad hun klarte å gjennomføre det med et bein som ikke kunne brukes til så mye. Hun fikk litt treningsutstyr inn døren hjemme.

– Hvordan er bruddet nå?

– Det tar lenger tid før det er helt bra. Nå går jeg normalt på det, ting ser fint ut sånn sett. Jeg går ikke og kjører trappespenst og løper tre timer. Det sa de fra starten, det tar lang tid før jeg er der. Det er ikke sånn at et nytt bilde viser hvordan det ser ut. Ta ting steg for steg, det føles som det går sakte. Det er en liten tålmodighetsgreie.

Vet ikke når hun er tilbake for fullt

– Jeg kan ikke løpe ennå. Jeg har gjort litt på en mølle, det er helt nytt for meg. En løpemølle der du tar av kroppsvekt, så du kan stille inn på hvor mange prosent kroppsvekt du skal ha. Da føler du deg veldig bra, da flyr du av gårde.

Hun forteller at rulleski enn så lenge begrenser seg til noen stakeøkter innendørs.

– Når tror du at du er normalt gjenge igjen?

– Det er ikke noe godt svar på det, ingen rundt meg kan si en dato. Skulle ønske at det var 1. juni, 1. juli eller 1. august. Men det er ikke så enkelt.

mV6X9thvya0

SLO TILBAKE: Etter en tøff tidlig vinter, leverte Ingvild Flugstad Østberg imponerende resultater. Tredjeplass i Tour de Ski og i bildet en ny tredjeplass sammenlagt i Ski Tour 2020.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Noe jeg må jobbe med

Tretthetsbruddet hun pådro seg i mars ble satt i sammenheng med den mye omtalte startnekten hun fikk i november. Startnekten kom som en følge av at hun ikke var nøye nok med de store treningsmengdene hun hadde og energiinntaket.

Østberg forteller nå at hun har lært mye av det som har skjedd. Det går ikke an å bare knipse så er alt på stell, forteller hun, og legger til at «dette er noe jeg må jobbe med fremover og så resten av karrieren».

– Det å finne en balanse, med trening, inntak og energibalanse. Det er ikke lett. Jeg håper jeg skal klare å finne en god måte å gjøre det på. Jeg vil jo gå skirenn. Så det er noe jeg må jobbe med, sier hun.

Flugstad Østberg

GOD STEMNING: Ingvild Flugstad Østberg slår av en prat med assistent på herrelandslaget, Lars Christian Aabol. Han hadde akkurat hatt en treningsøkt med Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger på Olympiatoppen.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Evaluerte perioden før startnekt

Hun vil ikke umiddelbart si at hun kommer til å begrense seg i treningsarbeidet. Til det har den amputerte begynnelsen av sesongoppkjøringen vært helt annerledes enn tidligere år. Det blir med andre ord vanskelig å sammenligne med tidligere år.

Men en evaluering av det som skjedde i fjor høst og tidlig vinter har det også blitt.

Østberg og ledelsen rundt henne har forsøkt å gå tilbake i tid, dykke ned i det som skjedde, men finner ikke én enkelt grunn til situasjonen som endte med startnekt. Det blir hun overrasket om det i det hele tatt var.

– Men man må se hva som er blitt gjort for at det ikke skal skje igjen, slår hun fast.

Det er ikke bare når Flugstad Østberg kan returnere til vanlig trening som er i det uvisse. Gjøvik-jenta og de andre skiløperne i Norge står også ovenfor en svært usikker tid når det kommer til konkurranser. Selv om det er lenge til vinteren.

– Hvordan tror du det blir?

– Jeg tror vi må forberede oss på to-tre ulike scenarier. Man får kanskje forberede seg på det verste, så får alt annet bli en bonus. Jeg tror det blir noe slags renn og kan hende det ikke blir det, sier Østberg.

Sportsnyheter

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren

Det var dramatisk i Stavanger da Jerv-spiller Erlend Hustad fikk sitt andre gule kort. Eksperter mener Hustad har en god sak, men hoveddommeren står på sitt.

Siste nytt

 • Uenighet i Sveriges landslag

  Flere svenske langrennsløpere har ikke skrevet under på en ny avtale med skiforbundet foran kommende sesong, til tross for at lagene ble presenterte tirsdag.

  Med der var som ventet Frida Karlsson, som har noe å revansjere etter en svak OL-sesong.

  – Til neste år handler det om å finne en stabil form som kan holde sesongen ut. Jeg skal aldri mer være på bunnen, sa Karlsson på tampen av sist sesong.

  Tirsdag ble hun presentert blant de 14 som skal kjempe om edelt metall i VM i Planica i månedsskiftet februar/mars.

  Ifølge svenske medier er det imidlertid flere løpere som ikke er enig med skiforbundet foran sesongen. Fra før er det klart at sprintstjernen Linn Svahn skal satse mot VM utenfor landslaget.

  Veteranen Calle Halfvarsson er en av dem som ikke har skrevet under ennå.

  – Det er noen punkter i avtalen vi ikke er fornøyde med. Vi kan ikke bare akseptere alt, men jeg håper at vi ror noen ting i land i dag, sier han til Aftonbladet. (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 15 km klassisk menn
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ingen Zucca-hjelp for Norge

  Norges største ishockeystjerne Mats Zuccarello reiser ikke til Finland for å slutte seg til den norske VM-troppen, sier landslagssjef Petter Thoresen til TV 2.

  Zuccarello og hans Minnesota Wild røk ut av NHL-sluttspillet i den første runden, og nordmannen var derfor aktuell for en reise til Finland for å delta i resten av verdensmesterskapet for Norge.

  Tirsdag bekrefter landslagssjef Petter Thoresen overfor TV 2 at det ikke blir noe av. «Zucca» har levert en god sesong i NHL, der han på veien har slått flere av sine egne poengrekorder.

  Før helgen uttalte Thoresen at det fantes «en liten sjanse» for at 34-åringen ville slutte seg til resten av hans tropp i Finland, men nå er løpet kjørt. Sist Zuccarello var på isen i en landskamp var i OL-kvalifiseringen i august i fjor.

  Da røk OL-drømmen for Norge med tap for Danmark i siste kamp. I etterkant avslørte NHL-stjernen at det kanskje var hans siste landskamp.

  Norge spiller sin neste VM-kamp mot Østerrike onsdag, før Tsjekkia, Sverige og USA venter i de tre siste. Norge kjemper for å unngå å rykke ned fra elite-VM. (NTB)

  NHL: Stanley Cup Playoffs-Minnesota Wild at St. Louis Blues
  Foto: Jeff Le / Reuters
 • Liverpool-stjerner mister viktig kamp

  Liverpool-manager Jürgen Klopp kunne mandag kveld bekrefte at både Mohamed Salah og Virgil van Dijk mister den viktige bortekampen mot Southampton tirsdag.

  Fra før er også midtbanegeneral Fabinho ute av kampen med sin skade (hamstring). Både Salah (lyske) og van Dijk (kne) ble byttet ut underveis i FA-cupfinalen mot Chelsea, og blir ikke klar til Premier League-møtet tirsdag kveld, opplyser manager Klopp.

  Han sikter på at duoen vil være tilbake i troppen igjen til siste serierunde mot Wolverhampton til helgen, samt mesterligafinalen mot Real Madrid 28. mai.

  – De er begge OK. Målet er at det vil være involverte igjen til helgen. Det ville vært perfekt med tanke på Champions League-finalen, sier Klopp.

  – Vi er veldig positive. Jeg er ganske positiv for Wolves-kampen, men de vil ikke være med i morgen, fortsetter han.

  Liverpool har en teorietisk mulighet til å kapre ligagullet fra Manchester City i siste serierunde. Det forutsetter imidlertid at de slår Southampton og Wolves, samt at City taper poeng mot Steven Gerrards Aston Villa i siste runde.

  (NTB)

  FILE PHOTO: FA Cup - Final - Chelsea v Liverpool
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste