Oppmerksomheten ble for mye for OL-vinneren

Kombinertløperen Jørgen Graabak valgte å rømme til skogs etter de to gullmedaljene i Sotsji.

Jørgen Graabak

Jørgen Graabak kunne juble over to gull under OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

–Jeg er en rolig type. Familiekjær og glad i ro og natur, sier han til NRK.

Graabak ble norsk folkehelt under OL i Sotsji da han sikret Norge to gullmedaljer.

Først ble han olympisk mester i øvelsen stor bakke/10 km, og tok det første norske OL-gull i kombinert siden OL i Nagano i 1998.

Det andre OL-gullet kom da han gikk siste etappe for Norge i lagkonkurransen.

– Det har vært mye sponsoroppdrag, TV-opptredener og så videre. Det har vært mye kult og jeg har vært med på en del av det, forteller Graabak om tiden like etter OL.

Liker seg best i skogen

All oppmerksomheten ble imidlertid til slutt for mye for nordmannen. Etter OL-suksessen valgte derfor kombinertløperen å trekke seg tilbake fra offentligheten. Tiden har han brukt til trening, familie og lange løpeturer i skogen.

– Det er flere grunner til det. Jeg er jo veldig familiekjær og har stort behov for å være sammen med dem. Jeg trengte det for å kunne gjøre jobben som trengtes frem til sesongen og det store målet som er VM i Falun.

– Det er for å få fri fra en travel hverdag. For å slippe ned skuldrene og koble ut.

– Føles som en drøm

Graabak forteller at perioden under OL føles litt uvirkelig når han tenker tilbake på tiden i Sotsji.

– Fortsatt føles hele OL litt som en drøm, sier han.

– Hvor overraska var du selv?

– Jeg var veldig overrasket. Det siste rennet jeg vant var et påskeskirenn på idealtid i Østerdalen. Da forventer du ikke å vinne, sier Graabak.

Han legger til:

– Jeg var en veldig god kombinertløper den dagen. Jeg hadde forberedt meg veldig godt og hadde en sånn ro over meg den dagen som jeg ikke hadde trodd at jeg kunne ha i en slik presset situasjon. Jeg hadde jobbet veldig mye mentalt de siste årene og fikk full uttelling, forklarer han.

Noen idrettsutøvere elsker oppmerksomhet og alt gode prestasjoner fører med seg av det. Andre liker seg best med minst mulig virak, som en dobbelt olympisk mester fra Trøndelag.

Sportsnyheter

Solbakken overrasket med debutant og ekstern trenerhjelp

ULLEVAAL (NRK): Landslagssjef Ståle Solbakken avsluttet pressekonferansen med å avsløre at han henter ekspertise fra Premier League og Brentford.

Siste nytt

 • Brann går glipp av 3,7 millioner

  Brann får ikke tilbake nærmere fire millioner kroner i koronastøtte etter at en klage på Lotteritilsynets vedtak er blitt avslått, skriver Bergensavisen.

  Brann mente å ha tapt 10.380.166 kroner i forbindelse med arrangement, hovedsakelig hjemmekamper, under den koronastengte perioden. Med rett til 70 prosent av dette, altså drøyt 7,2 millioner, var det dette Brann mente klubben skulle ha, skriver avisen.

  I alt trekkes det 3,7 millioner kroner, penger staten beholder etter vedtaket i Lotteritilsynet.

  Brannledelsen uttaler seg om skandalen.
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Zlatan med i Sveriges VM-tropp

  Zlatan Ibrahimovic er tatt ut i Sveriges tropp til VM-kvalifiseringskampene mot Kosovo og Hellas til tross for skadeproblemer. 39-åringen har vært den siste tiden vært plaget av en akillesskade og har vært ute i flere kamper i høst.

  World Cup Qualifiers Europe - Group B - Kosovo v Sweden
  Foto: Laura Hasani / Reuters
 • Sikter mot tilskuerrekord i EM

  Spania planlegger for 68.000 tilskuere i finalekampene i EM-sluttspillet i håndball for menn i 2028. Tilskuerfesten vil i så fall finne sted på Atletico Madrids hjemmebane. Det er den spanske avisen Marca som melder dette.

  Verdensrekorden for tilskuere på en håndballkamp er 44.189 og ble satt i en kamp mellom Rhein-Neckar Löwen og Hamburg i 2014. Spanjolene søker om mesterskapet sammen med Portugal, og tildelingen skjer i november. Også Norge, Sverige og Danmark søker om mesterskapet i 2028.

  Håndball EM herrer 2020
  Foto: Vidar Ruud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal