Hopp til innhold

OL-stjernene hyller Ruud: – Shit, jeg ble rørt

For ti måneder siden mistet Birk Ruud faren Øivind til kreften. Nå hylles han av en rekke idrettsstjerner etter et historisk OL-gull i Big Air.

Tiril Eckhoff, Birk Ruud

RØRT: Tiril Eckhoff er rørt av det Birk Ruud har fått til.

Foto: NTB

– Shit, jeg ble rørt, jeg. Det var dødsimponerende. I hvert fall med alt han har vært gjennom, sa en tydelig beveget Tiril Eckhoff på skiskytterne pressekonferanse onsdag.

Skiskytterstjernen er i likhet med Ruud fra Bærum.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting sprint kvinner

INSPIRERT: Tiril Eckhoff møtte pressen før fredagens sprint.

Foto: Heiko Junge / NTB

Hva skal jeg si, det han driver med er en mental styrke og en kroppskontroll som er helt unik. Og i tillegg med alt han har vært gjennom det siste året. Jeg ble skikkelig rørt, sa Eckhoff på spørsmål fra NRK.

– Fått inspirasjon?

– Ja, veldig, svarte bæringen.

Eckhoff er langt fra den eneste norske idrettsprofilen som har hyllet Ruuds bragd.

– Jeg gråter for deg og pappa i dag, Birk Ruud, skriver Lucas Braathen på Instagram.

– Ingen som fortjener det mer enn deg.

HILSEN TIL FAR: Ruud sendte en hilsen til sin avdøde far etter gullet var i boks.

– Holy smoke

Også en annen alpinist fra Bærum, bronsemedaljevinner fra super-G, Aleksander Aamodt Kilde, har lagt ut en hylles på Instagram.

I en historie filmet han Ruuds siste hopp og skrev «gullgutt» og «for en historie».

Kilde så konkurransen sammen med alpintkollega, og selv olympisk mester, Kjetil Jansrud.

– Holy smoke. Insane. Gratulerer, Birk, skriver han i en historie på Instagram.

Skjermbilde Johanne Killi, Instagram, Birk Ruud

HYLLEST: Friskikollega Johanne Killi brukte Instagram for å hylle Ruud.

Foto: Instagram

Ruuds friski-kolleger, Sandra Eie og Johanne Killi, har også sendt sine hyllester.

– Uendelig stolt, skriver Eie.

– Så stolt av deg, skriver Killi.

Også Norges OL-håp i snøbrett har latt seg imponere.

– Birk Ruud!!! Gratulerer, skriver Mons Røisland.

– Jada, Birk Ruud. Gratulerer, legende, skriver Ståle Sandbech.

– Utøvere jeg har lært mye av

Selv setter Ruud pris på hyllesten fra idrettskollegene.

– Det er veldig koselig. Det er så mye fine folk i Idretts-Norge og ellers i Norge, sier han til NRK.

– Jeg kjenner jo mange av disse utøverne, og jeg kjenner at jeg blir veldig varm av at så mange blir glade på mine vegne, og jeg føler det hadde vært akkurat det samme. Vi unner hverandre godt, og det er en viktig del av livet generelt og idretten, sier 21-åringen.

– Hvis man klarer å beundre hva andre får til, så tror jeg man kommer veldig langt med det. Dette er fantastiske utøvere som jeg heier på selv, og som jeg har lært mye av, så det er veldig koselig og jeg setter stor pris på det.

Les også: Birk Ruud tok historisk OL-gull – hyllet sin avdøde far

– Minner oss om hva som er viktigst

Det er ikke bare norske OL-stjerner som har latt seg røre av Ruuds gull.

– Gratulerer med rå prestasjon og gull i Big Air, Birk! Og takk for rørende gest som minner oss alle om hva som er viktigst, skriver statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på Twitter.

Tidligere kulturminister Abid Raja (V) kaller prestasjonen «magisk».

– For en flott fyr du er. Var gøy å bli kjent med Birk de dagene vi var sammen på 71 grader nord. Likandes og jordnær fyr. Og for noen ville spektakulære hopp

Raja og Ruud deltok sammen i «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis» sist høst. Da han gjestet Else Koss Furuseth og Markus Neby i Reiseradioen i sommer fortalte han om den noe overraskende forespørslene:

Birk Ruud er aktuell med «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis», men visste ikke om han var «kjendis nok» til å være med.

KJENDIS? Birk Ruud deltok i sist høsts sesong av «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis». Selv var han usikker på om han var «kjendis nok».

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Serena Williams tapte i sin første singlekamp på ett år

  Serena Williams tapte for franske Harmony Tan i den første runden av Wimbledon. Det var amerikanerens første singlekamp siden samme turnering i fjor.

  Williams hadde før tirsdagens oppgjør ikke konkurrert i single siden 28. juni i fjor. Da måtte hun gi seg underveis i 1.-rundeoppgjøret i Wimbledon med skade.

  40 år gamle Williams er helt nede på 1204.-plass på verdensrankingen og fikk innpass i årets utgave av Wimbledon som et «wild card». Det vil si at arrangørene automatisk ga henne plass i den prestisjetunge turneringen hun har vunnet sju ganger i single.

  Hun tapte finalen på gresset i London både i 2018 og 2019. Hun har vunnet double seks ganger sammen med søsteren Venus.

  Tirsdag var hun tilbake, men etter en lang og jevn kamp tapte hun til slutt med settsifrene 5-7, 6-1, 6-6 (7-10). Dermed blir den tidligere verdenseneren stående på 98 seirer i Wimbledon-sammenheng i single.

  Hun viste mye følelser underveis i kampen.

  Tan møter spanske Sara Sorribes Tormo i 2. runde. Verdensener Iga Swiatek gjorde kort prosess med kroatiske Jana Fett med seier 6-0, 6-3.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • PGA- og europatouren styrker samarbeidet – vil bekjempe LIV-touren

  PGA-touren har sammen med europatouren skrevet under på en avtale som strekker seg ut 2035. De vil jobbe sammen for å bekjempe Saudi-finansierte LIV Golf.

  Blant annet sikter de mot å øke premiepengene i håp om at færre bytter over til den rike Saudi-touren, sier de i en pressemelding.

  PGA skal også gå i gang med å etablere tre nye internasjonale turneringer med store pengesjekker.

  Begge tourene har vært klare i sitt standpunkt om spillere som slutter seg til LIV-touren. PGA har bannlyst en rekke spillere fra sine turneringer så langt.

  I tillegg skal de sette klarere linjer for hvordan spillere kan forflytte seg mellom PGA- og europatouren. Fra 2023 får topp ti i sammendraget i europatouren innpass i PGA-turneringer den kommende sesongen.

  – Vi er veldig fornøyde med dette forlengede partnerskapet, sier PGA-sjef Jay Monahan.

  PGA vil også være mer involvert i europatouren framover. De skal øke sin eierandel fra 15 til 40 prosent i European Tour Productions.

  Travelers Championship - Preview Day 3
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Svensk back forlenger med russisk ishockeylag

  Robin Press har signert en ny kontrakt med russiske Severstal Tsjerepovets. Han er første svenske hockeyspiller som gjør det etter Russlands krig i Ukraina.

  Det skriver Aftonbladet.

  Press skrev under for KHL-laget foran sist sesong, og nå har han forlenget med ytterligere ett år. Aftonbladet skriver at det fortsatt er et flertall svenske spillere som har kontrakt med KHL-lag, men at 27 år gamle Press er den første til å signere en kontrakt etter krigens start.

  I mars ble det klart at basketballstjernen Jonas Jerebko ble stengt ute av det svenske landslaget i basketball etter at han valgte å skrive under for russiske CSKA.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste