Hopp til innhold

OL-stjernene hyller Ruud: – Shit, jeg ble rørt

For ti måneder siden mistet Birk Ruud faren Øivind til kreften. Nå hylles han av en rekke idrettsstjerner etter et historisk OL-gull i Big Air.

Tiril Eckhoff, Birk Ruud

RØRT: Tiril Eckhoff er rørt av det Birk Ruud har fått til.

Foto: NTB

– Shit, jeg ble rørt, jeg. Det var dødsimponerende. I hvert fall med alt han har vært gjennom, sa en tydelig beveget Tiril Eckhoff på skiskytterne pressekonferanse onsdag.

Skiskytterstjernen er i likhet med Ruud fra Bærum.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting sprint kvinner

INSPIRERT: Tiril Eckhoff møtte pressen før fredagens sprint.

Foto: Heiko Junge / NTB

Hva skal jeg si, det han driver med er en mental styrke og en kroppskontroll som er helt unik. Og i tillegg med alt han har vært gjennom det siste året. Jeg ble skikkelig rørt, sa Eckhoff på spørsmål fra NRK.

– Fått inspirasjon?

– Ja, veldig, svarte bæringen.

Eckhoff er langt fra den eneste norske idrettsprofilen som har hyllet Ruuds bragd.

– Jeg gråter for deg og pappa i dag, Birk Ruud, skriver Lucas Braathen på Instagram.

– Ingen som fortjener det mer enn deg.

HILSEN TIL FAR: Ruud sendte en hilsen til sin avdøde far etter gullet var i boks.

– Holy smoke

Også en annen alpinist fra Bærum, bronsemedaljevinner fra super-G, Aleksander Aamodt Kilde, har lagt ut en hylles på Instagram.

I en historie filmet han Ruuds siste hopp og skrev «gullgutt» og «for en historie».

Kilde så konkurransen sammen med alpintkollega, og selv olympisk mester, Kjetil Jansrud.

– Holy smoke. Insane. Gratulerer, Birk, skriver han i en historie på Instagram.

Skjermbilde Johanne Killi, Instagram, Birk Ruud

HYLLEST: Friskikollega Johanne Killi brukte Instagram for å hylle Ruud.

Foto: Instagram

Ruuds friski-kolleger, Sandra Eie og Johanne Killi, har også sendt sine hyllester.

– Uendelig stolt, skriver Eie.

– Så stolt av deg, skriver Killi.

Også Norges OL-håp i snøbrett har latt seg imponere.

– Birk Ruud!!! Gratulerer, skriver Mons Røisland.

– Jada, Birk Ruud. Gratulerer, legende, skriver Ståle Sandbech.

– Utøvere jeg har lært mye av

Selv setter Ruud pris på hyllesten fra idrettskollegene.

– Det er veldig koselig. Det er så mye fine folk i Idretts-Norge og ellers i Norge, sier han til NRK.

– Jeg kjenner jo mange av disse utøverne, og jeg kjenner at jeg blir veldig varm av at så mange blir glade på mine vegne, og jeg føler det hadde vært akkurat det samme. Vi unner hverandre godt, og det er en viktig del av livet generelt og idretten, sier 21-åringen.

– Hvis man klarer å beundre hva andre får til, så tror jeg man kommer veldig langt med det. Dette er fantastiske utøvere som jeg heier på selv, og som jeg har lært mye av, så det er veldig koselig og jeg setter stor pris på det.

Les også: Birk Ruud tok historisk OL-gull – hyllet sin avdøde far

– Minner oss om hva som er viktigst

Det er ikke bare norske OL-stjerner som har latt seg røre av Ruuds gull.

– Gratulerer med rå prestasjon og gull i Big Air, Birk! Og takk for rørende gest som minner oss alle om hva som er viktigst, skriver statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på Twitter.

Tidligere kulturminister Abid Raja (V) kaller prestasjonen «magisk».

– For en flott fyr du er. Var gøy å bli kjent med Birk de dagene vi var sammen på 71 grader nord. Likandes og jordnær fyr. Og for noen ville spektakulære hopp

Raja og Ruud deltok sammen i «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis» sist høst. Da han gjestet Else Koss Furuseth og Markus Neby i Reiseradioen i sommer fortalte han om den noe overraskende forespørslene:

Birk Ruud er aktuell med «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis», men visste ikke om han var «kjendis nok» til å være med.

KJENDIS? Birk Ruud deltok i sist høsts sesong av «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis». Selv var han usikker på om han var «kjendis nok».

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

 • Ramos' selvmål sprakk Nyland-nullen mot Barcelona

  Ørjan Nyland stengte Sevilla-buret i 75 minutter borte mot Barcelona, men ble tatt på feil fot da Sergio Ramos løp ballen i eget nett.

  Selvmålet kom da sensasjonen Lamine Yamal (16) fikk hodet på et godt innlegg og traff Ramos. Sevillas stopperveteran satte ufrivillig ballen bak Nyland.

  Gjestene hadde holdt unna et stadig skarpere Barcelona-kjør, men måtte gi tapt til slutt.

  Baklengsmålet var Nylands andre etter tre La Liga-kamper. Norges landslagsmålvakt har gjort gode opptredener etter at han nylig fikk sjansen i Sevilla.

  Før pause var João Félix nærmest scoring. Barcelonas innleide angriper traff undersiden av tverrliggeren, mens Lucas Ocampos var farligst for Sevilla og tvang Marc-André ter Stegen til å gjøre en solid redning fra kort hold.

  Barcelona topper tabellen med 20 poeng fra åtte kamper. De regjerende mesterne har vunnet mange jevne oppgjør hittil i sesongen. Sevilla står med beskjedne sju poeng.

  Til uken skal begge lag spille bortekamper i Champions League. Barcelona skal opp mot Porto, mens Sevilla møter PSV Eindhoven. (NTB)

  Nyland
  Foto: PAU BARRENA / AFP
 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

 • Magnus Carlsen misset på to matchballer – finaletap i Champions Chess Tour

  For første gang i år kom Magnus Carlsen til kort i en avgjørende tittelkamp i Champion Chess Tour. På veien kastet han bort to seiersmuligheter.

  Utfallet var svært overraskende. Maxime Vachier-Lagrave måtte vinne to finalekamper for å nekte Carlsen årets fjerde CCT-triumf, og den bragden greide franskmannen å utføre.

  I begge oppgjør vant han åpningspartiet med svarte brikker, og det var nøkkelen til fredagens suksess. I tillegg gjorde Carlsen flere grove feil.

  Nordmannen tapte den første finalekampen 1,5-2,5 i en serie på best av fire partier. Han spilte tre strake remis etter den skjeve starten.

  Nederlaget betød ikke slutten på Carlsens tittelsjanser. Han kom til superfinalen som ubeseiret, og det ga ham en fordel med to matchballer. Han utnyttet ikke noen av dem.

  Den andre finalekampen ble spilt som best av to. Carlsen måtte derfor vinne med svarte brikker for å utligne Vachier-Lagraves overtak. Det endte i stedet med nok et tapt parti. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste