Hopp til innhold

Northug tilbake på landslaget: – Kan bli like god som før

Petter Northug innså at han trenger en forandring for å komme i form igjen. For å greie det vil han ha hjelp av Johannes Høsflot Klæbo.

northug

FEM ÅR UTENFOR: Petter Northug er igjen fullverdig medlem av langrennslandslaget, fem år etter at han takket nei på grunn av manglende motivasjon.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • Se alle som er tatt ut på landslagene nederst i artikkelen

– Først og fremst er jeg glad for å være tilbake. Der jeg er nå, så ser jeg på det som en artig og spennende utfordring. Det er typer her som er like meg, og jeg tror at vi sammen kan bli sterke inn mot den neste sesongen, sier Petter Northug.

Landslaget langrenn.

Johannes Høsflot Klæbo ser frem til å bli treningspartner med Northug.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det har vært en dårlig skjult hemmelighet, men helt frem til dagens pressekonferanse var det ingen rundt langrennslandslaget som ville bekrefte eller avkrefte at Northug var på vei tilbake.

Fristet av Klæbo

Men skistjernen var selvsagt på plass da landslagene ble presentert Scandic Holmenkollen Park Hotel i dag. Der ble det klart at Northug blir en del av sprintlandslaget. Han skal nå trenes av Arild Monsen, og være på lag med blant andre Johannes Høsflot Klæbo.

Northug bekrefter at han skal følge programmet til landslaget, inkludert alle samlinger, til punkt og prikke. Det betyr med andre ord at han dropper helt privatsatsingen han har hatt med sponsoren Coop.

Landslagssjef Vidar Løfshus var rørt da han presenterte Northug på pressekonferansen.

– Jeg har sagt lenge at han burde vært her, men han måtte gjøre noe annet i 2013 for å få tilbake motivasjonen. Det måtte vi ha respekt for. Men nå er han tilbake og jeg tror vi snart skal få se en god versjon av gutten. Jeg tror fortsatt det rykket hans står seg godt, sier Løfshus.

Northug

Northug på vei inn til dagens pressekonferanse sammen med Johannes Høsflot Klæbo (foran) og Pål Golberg (bakerst).

Foto: Anders Skjerdingstad

Det har ligget i kortene i vår at Northug ønsket et comeback på landslaget, etter fem år utenfor. Hovedårsaken skal være at han har innsett at sjansen for å få gått verdenscuprenn for Norge er mye større dersom han er en del av landslaget.

Han fikk bare gå ett eneste verdenscuprenn i sesongen som var.

Å ha en trygghet mot verdenscuprenn før jul og mot Tour de Ski er absolutt viktig, sier Northug.

31-åringen forteller at det også har fristet å være på lag med Klæbo, som har vært i en egen klasse i sprint det siste året.

Den tidligere sprintkongen Northug tror de to kan utfordre hverandre og gjøre hverandre enda bedre.

– Jeg tror jeg har mye å bidra med på laget. Jeg har mye som kan forsterke den gruppa. Så vet jeg jo hvordan Johannes har avgjort løp i vinter, og den kombinasjonen der tror jeg kan bli bra, sier Northug.

Klæbo selv sier han gleder seg til å samarbeide med Northug.

– Jeg tror han har utrolig mye å lære meg, og jeg tror jeg kan bidra litt jeg også. Jeg er spent og tror det blir bra. Han virker motivert, og hvis du har en motivert Petter på lag, så vil han gjøre jobben og bidra på trening. Det trenger vi for at alle skal ta steg, sier Klæbo.

Vidar Løfshus presenterte sprintlandslaget for kommende sesong. Petter Northug ble ønsket hjertelig velkommen tilbake.

Tror han kan bli like god som før

Northug fikk verken gått verdenscup eller OL denne sesongen, men han har vist seg frem i flere relativt prestisjerike turrenn på tampen av sesongen - noe som burde love godt for veien videre.

Han svarer bekreftende på spørsmål om han tror han kan komme tilbake i god, gammel form. Han vil fortsatt satse på både sprint og på de lengre distansene.

Ja, det tror jeg. Men du ser at slik sprint er nå, så er det brutalt. Men man vet i alle fall hva man skal jobbe med hvis man skal gjøre det.

– Hva kan du få til i VM?, spurte en av journalistene som var til stede.

– Jeg vet hva jeg kan få til. Jeg gidder ikke stå og si det, sa Northug med et smil.

Han fikk også spørsmål om han har vært inne på tanken på å legge opp, siden ting har buttet imot de siste sesongene.

Tanken er der når ting ikke fungerer, men når kroppen fungerer så er motivasjonen der, sier Northug.

– Ser selv at han har vært for dårlig

Landslagsløper Emil Iversen har lenge rådet sin gode kamerat Northug til å komme tilbake på landslaget.

– Det sier mye om motivasjonen hans at han er tilbake. Han ser nok selv at han har vært for dårlig. Han har måtte ta et valg, og han så nok at dette var den eneste måten for ham til å komme tilbake i toppen, sier Iversen.

– Kan han bli så god som han var?

– Jeg tror ikke han vinner verdenscupen sammelagt, men jeg tror helt klart at han kan vinne skirenn, sier Iversen.

Emil Iversen er glad for at Petter Northug er tilbake igjen på sprintlandslaget.

Therese Johaug er for øvrig også tilbake på landslaget etter dopingdommen. Løfshus tok til tårene da han presenterte Johaug:

Det var en rørt Vidar Løfshus som ønsket Therese Johaug velkommen tilbake på landslaget.

Slik blir langrennslandslagene

 • Disse er tatt ut på langrennslandslaget for kvinner:

Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Mari Eide (ny), Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug, Ragnhild Haga, Heidi Weng, Kathrine Harsem, Tiril Udnes Weng (ny), Kari Øyre Slind.

 • Disse er tatt ut på sprintlandslaget for menn:

Petter Northug, Finn-Hågen Krogh, Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Sondre Turvoll Fossli, Sindre Bjørnestad Skar, Eirik Brandsdal.

 • Disse er tatt ut på allroundlandslaget for menn:

Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Sjur Røthe, Emil Iversen og Simen Hegstad Krüger.

Siste nytt

 • Finne med i United-budkampen – vil ha fansen på laget

  Den finske gründeren Thomas Zilliacus bekrefter at han har lagt inn et bud på fotballstorheten Manchester United. Han vil kjøpe halve klubben.

  Lokalavisen Manchester Evening News er blant mediene som omtaler budet fra Zilliacus.

  Forretningsmannen er til daglig styreformann i sosiale medier-gruppen novaM Group. Han kaster seg inn i kampen om eierskapet i United gjennom et investeringsselskap han eier.

  Den andre halvdelen skal klubbens supportere ha muligheten til å ta kontroll over. Finnen ønsker også at fansen i så fall skal få en stemme i avgjørelser som skal tas gjennom en app.

  «Enhver idrettsklubb bør til syvende og sist tilhøre sine fans. Den nåværende utviklingen, der milliardærsjeiker og oligarker tar over klubber og kontrollerer dem som deres personlige lekeplasser, er ikke en sunn trend», heter det i en uttalelse fra Zilliacus. (NTB)

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Jon Super / AP
 • Skistad dropper lagsprinten i Lahti

  Kristine Stavås Skistad (24) har takket nei til å gå fredagens lagsprint i langrennssportens verdenscupavslutning i finske Lahti.

  Det kom fram da Norges Skiforbund slapp uttaket til konkurransen. Skistad har vært i superform etter VM og vunnet tre strake individuelle sprintrenn.

  Norge stiller med to lag på både kvinne- og herresiden.

  Kvinner:

  Lag 1: Julie Myhre og Anne Kjersti Kalvå

  Lag 2: Lotta Udnes Weng og Mathilde Myhrvold

  Menn:

  Lag 1: Erik Valnes og Johannes Høsflot Klæbo

  Lag 2: Harald Østberg Amundsen og Sindre Bjørnestad Skar.

  Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Nytt VM-gull til Nygaard Løken

  Trym Nygaard Løken kjørte ned til sitt annet VM-gull på to dager da han vant parallellsprinten i Sveits under VM i telemarksskjøring torsdag.

  – Dette er utrolig. Etter VM-gullet i går var jeg ganske utladet og hadde ikke forventet at det skulle gå hele veien til finalen i dag, sa Trym Nygaard Løken i en uttalelse.

  Nordmannen slo hjemmekjøreren Alexi Mosset i finalen. Onsdag vant Løken gullet på sprinten, mens det ble bronse i klassisk telemark dagen før.

  Jacob Alveberg måtte nøye seg med fjerdeplassen etter å ha tapt bronsefinalen for franske Noe Claye.

  Det ble norsk bronse i kvinneklassen hvor Emma Araldsen slo Kaja Konow Bjørnstad i bronseduellen.

  Araldsen tapte sin semifinale for britiske Jasmin Taylor, mens Bjørnstad røk for hjemmehåpet og gullvinneren Beatrice Zimmermann. (NTB)

  Nygaard Løken
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste