Hopp til innhold

Klæbo kaller «selvtest»-regime for useriøst: – Skulle sett at det var mer profesjonelt

FALUN (NRK): Johannes Høsflot Klæbo måtte gjennom et testregime han aldri har vært borti før. I forkant av verdenscupen i Sverige fikk han en såkalt testpinne i hånden, måtte selv føre den langt inn i nesen og håpe at han hadde gjort det godt nok.

KLAR TALE

KLAR TALE: Fra Johannes Høsflot Klæbo, her etter trening før verdenscupen i Falun fredag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Det var uvant og rart å skulle putte den opp i nesen. Jeg hadde foretrukket at andre gjorde det. Det var umulig å si om man fikk den langt nok oppi, sier Klæbo til NRK – og sier følgende om Sverige-profil Calle Halfvarsson utspill om at prosessen var useriøs.

– Ja, det sier jeg meg enig i. Jeg skulle sett andre hadde tatt den og at det var mer profesjonelt enn det var. Men nå har man kommet hit, kroppen kjennes grei ut og så er det bare å være flinkere på å holde avstand, sier han.

– Skaper usikkerhet

Klæbo var blant de få norske utøverne som måtte gjennom en slik selvtest. Det var nemlig kun de som reiste fra Norge for å delta i Falun som ble nødt til det. Store deler av troppen reiste som kjent direkte fra verdenscupen i Lahti og til Sverige.

24-åringen får støtte av lege i Norges Skiforbund, Remi Andersen. Han er på plass i Falun han også.

– Det skaper en usikkerhet om alle har greid å ta den ordentlig. Personlig er mitt utgangspunkt for test er å finne ut om det er noe fare for at jeg er smittet, sånn at jeg ikke skaper noe fare for å smitte andre.

– Derfor gjør jeg alt jeg kan for å gjøre det ordentlig. Jeg vil tro det er utgangspunktet for de fleste, men at det skaper usikkerhet rundt det – det er ikke bra.

0joCBk29EGU

LEGE: Remi Andersen, her avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Selvtesting for første gang

Testregimet i den svenske byen som arrangerer kommende helgs verdenscup har forundret mange. For å få akkreditering og tilgang til løypene er man nødt til å avlegge en negativ antigentest.

Testingen gjennomføres i en idrettshall noen lange steinkast fra langrennsstadion. Etter å ha vist legitimasjon, fylt ut et testskjema, skjer det som flere reagerer på. I Falun får man selv tildelt en testpinne som skal føres inn i nesen på egenhånd.

Da NRK var på plass for testing skjedde det uten nevneverdig oppsyn og hjelp. Etter å ha testet seg selv ble testpinnen avlevert arrangøren for svar. Det er helt annerledes enn regimet ved andre verdenscupdestinasjoner. Gjennom sesongen, og senest i Lahti, har dette vært gjennomført av helsepersonell.

– Kunne blitt gjort under kontrollerte former

3qf6gnUhZKg

SVENSK PROFIL: Ebba Andersson, her under den siste etappen av Tour de Ski denne sesongen.

Foto: Alessandro Trovati / AP

– Jeg hadde ikke forventninger om å gjøre det på egenhånd. Det var litt blandede følelser rundt det. Man er vant til å sette seg på stolen og lide seg gjennom den pinnen i nesen. Det var en ny opplevelse og det var bare å prøve å gjøre det så godt som man kunne, sier Andersson til NRK før fredagens trening i Falun.

– Er det kritikkverdig eller useriøst at du må gjøre det selv?

– Så klart. Det kjennes som det kunne blitt gjort under mer kontrollerte former. Det skal jeg være så ærlig å si, melder den svenske langrennsprofilen.

– Useriøst i disse tider

Heller ikke Calle Halfvarsson er imponert, selv om det for hans del gikk fint.

– Det er litt spesielt at alle må gjøre det selv. Det er litt sånn «gjør så godt du kan», og så er det noen som ser oss når vi gjør det.

– Det er litt useriøst i disse tider, når alt annet skal være så seriøst med masker og alt, også skal man gjøre en test og så blir det ikke gjort helt riktig. De gjør så godt de kan, men det var litt spesielt, sier svensken.

7aXt6IrDy7k

KRITISK: Calle Halfvarsson, her avbildet forrige sesong.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Alle tror de vet alt om alt mulig

Renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, mener generelt utøvere bør være forsiktig med kritiske uttalelser.

– Det er en tendens å tenke at vi alle er eksperter på alle felt. Jeg er ingen lege. Det er noen prosesser som er validert av kompetente personer. Og vi ser at det er forskjeller fra land til land. Vi må respektere kompetansen til de som har ansvaret.

På spørsmål om han føler Ebba Andersson overreagerer, svarer han «nei», men spekulerer om det er ekstra mye stress i luften denne sesongen.

– Min følelse er at flere har meninger om alt mulig nå. Bolsjunov-saken er også et eksempel på det. Alle tror de vet alt om alt mulig. Vi må respektere at noen har ansvaret for et spesifikt felt, og andre har ansvar for et annet felt. Om man gjør det vil alt gå greiere for seg enn før.

– Sverige håndterer det på en annen måte

Mignerey

RENNDIREKTØR: Pierre Mignerey.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

På spørsmål om det er slik at utøverne ikke bør forvente å bli møtt av helsepersonell, svarer Mignerey at det viktigste til slutt er at metoden er gyldig.

Da er han fornøyd. Han gjentar at så lenge kompetente personer mener selvtestingen er en validert metode, så har han ingen problemer med det.

– Selvfølgelig må alle føle seg trygge på det som er gjort, men vi kan tydelig se at vi har ulike kulturer og måter å håndtere covid på rundt om i verden. Sverige håndterer det på en annen måte enn vi har sett til nå, og jeg forstår at det kan være forstyrrende for noen.

– Jeg kan si selv at jeg ser at det tydelig er en forskjell og jeg vet ikke om det er bra eller dårlig. Vi må respektere hverandre og våre ulike kulturer, sier Mignerey.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal