Hopp til innhold

Norsk Premier League-komet fikk beskjed om å gå ned i vekt: – Det var brutalt

Leo Fuhre Hjelde (18) er den yngste nordmannen til å debutere i en Premier League-kamp noensinne. Tross tilliten i Leeds, beskriver han overgangen til engelsk fotball som alt annet en enkel. Hjelde fikk nemlig beskjed om å ta et drastisk grep da han kom til klubben.

775757586

PREMIER LEAGUE-DEBUTANT: Leo Fuhre Hjelde fikk Premier League-debuten sin for Leeds mot West Ham søndag.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Den norske kometen sitter på bussen hjem fra London når NRK slår på tråden. Leo Fuhre Hjelde er storfornøyd etter å ha vært med på å slå West Ham i sin Premier League-debut.

Det var ekstremt stort. Det kan jeg si. Det er litt surrealistisk å få debuten i en så ung alder, det gjør det nesten enda bedre, sier Hjelde til NRK.

Nordmannen ble byttet inn etter 23 minutter da Leeds måtte gjøre to bytter grunnet skade. Innhoppet gjør at han nå er den yngste norske Premier League-debutanten i historien.

Alt skjedde veldig fort. Det var to spillere som gikk ned og da fikk jeg beskjed om å gå ut og varme opp. Da jeg skjønte at jeg skulle inn, dunka hjerte ganske greit.

For min del er det en fin tittel å ha med seg. Det kommer nok ikke til å synke inn før litt senere, sier Hjelde videre.

Britain Soccer Premier League

I DUELL: Hjelde i duell med West Hams Craig Dawson.

Foto: Ian Walton / AP

– Det var et sjokk

Hjelde skrev under på en fireårskontrakt med Leeds i august. Forrige sesong spilte han for Ross County på utlån fra Celtic i den skotske toppdivisjonen.

Trønderen innrømmer at overgangen fra Celtic og skotsk fotball har vært tøff. 18-åringen skjønte tidlig at hverdagen i engelsk fotball kom til å bli en helt annen.

Starten har vært veldig fin, men det tok meg et par uker å komme inn i treningshverdagen, sier Hjelde og legger til at det tok litt lengre tid enn det han trodde.

Stopperen fikk blant tidlig beskjed om at han måtte ta grep med kroppen og gå ned i vekt.

Jeg fikk beskjed at jeg måtte gå noen kilo ned for å bli Premier League-midtstopper. Man har vektmål, så jeg fikk beskjed om å gå ned noen kilo for å være på den kampvekten de ville. Det var litt tungt å trappe ned på maten, innrømmer nordmannen.

Kontrasten fra hverdagen i Celtic har nemlig vært veldig stor.

I Celtic fikk jeg beskjed om at jeg var for lett. Jeg spiste litt mer, og treningene var ikke i nærheten av like harde. Det var et sjokk liksom å komme fra Skottland. Det er et helt annet nivå her. Jeg har fått god backing fra klubben og spillerne rundt.

775757586

LEEDS-DEBUTEN: Hjelde fikk debuten for Leeds da laget røk ut av FA-cupen mot nettopp West Ham sist helg.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Brutalt til tider

Unggutten sier han også har fått et godt forhold til sin nye trener, Marcelo Bielsa. Den karastmatiske argentineren har tatt godt vare på Hjelde, ifølge han selv.

Han har hjulpet meg veldig mye for å oppnå målene mine. Jeg har fått vært med a-laget siden første dag. Det har gjort mye for meg å jobbe under en av verdens beste managere.

Han er jo vært hard til tider. Det får du kjenne på liksom, fortsetter midtstopperen.

Hjelde innrømmer at den intensive spillstilen til Bielsa har tært på og beskriver noen økter som brutale.

Det er mye løping. For min del har det til tider vært brutale treningsdager.

18-åringen husker spesielt én trening han beskriver som ekstra tung.

Det var vel en «murderball»-trening (11 mot 11 uten regler). Jeg husker jeg spilte mot Patrick Bamford og var sliten etter to minutter. Og da var det en halvtime igjen.

Nordmannen har tydeligvis gjort noe riktig. Fredagens kamp mot West Ham var hans andre kamp på rad for Bielsas lag. 18-åringen spilte hele kampen for Leeds da laget røk ut av FA-cupen mot nettopp West Ham sist helg.

Nå håper han på mer tillit.

Det er bare fortsette på denne godtrenden og vise en god figur, sier Hjelde avslutningsvis.

Sportsnyheter

Da supertalentene trollbandt Norge: – Jeg har prøvd å slette det fra minnet

For ti år siden herjet to 17-åringer med erfarne landslagsspillere i cupfinalen, og lørdag stod duoen ansikt til ansikt i mesterligafinalen. Der var de toneangivende for hvert sitt lag.

Siste nytt

 • Mbappé feiret ny kontrakt med hattrick

  Kylian Mbappé strålte etter å ha kunngjort at han blir værende i Paris. Den franske stjernen feiret ny PSG-kontrakt med hattrick i 5-0-seieren over Metz.

  – Jeg er veldig glad for å bli værende i Frankrike. I Paris, i min by, sa Mbappé til tilskuerne på Parc des Princes da han før kampstart holdt opp en trøye med "Mbappé 2025" på ryggen.

  Mbappé forlenger med Paris Saint-Germain fram til 2025 og skroter en gigantovergang til Real Madrid.

  Kanskje var det noen tusen kilo med press som forsvant fra skuldrene hans. Da kampen kom i gang, herjet Mbappé og de andre storstjernene i PSG. Først satte Mbappé inn 1-0 etter assist fra Angel di Maria etter 25 minutter, før Lionel Messi viste klasse bare to minutter senere.

  Kylian Mbappé
  Foto: FRANCOIS NASCIMBENI / AFP
 • Norge straffet i undertall – tapte mot Tsjekkia

  De norske ishockeygutta holdt følge med storfavoritt Tsjekkia i spill fem mot fem, men tapte VM-kampen 1-3 etter nye problemer i undertall.

  Tsjekkia startet VM på skuffende vis, men har hevet seg etter at blant andre NHL-profil David Pastrnak kom inn i troppen. Norge øynet håpet om en sjokkseier, men i stedet ble det tap nummer sju på rad mot Tsjekkia.

  Men de norske gutta holdt godt følge med Tsjekkia så lenge alle spillere var på isen. I rent fem-mot-fem-spill ble det 0-0.

  – Det er litt sånn det er. Det er jevnt i alle kampene og vanskelig å score i fem mot fem. Så det gjelder å holde seg unna utvisningsboksen, sa Norges Andreas Martinsen til Viaplay.

  Norge sliter nemlig i undertall. Så langt i VM har over 1 av 3 undertallsperioder endt med baklengsmål. Det gjentok seg lørdag. To undertall og ett tsjekkisk straffeslag ga 3-0 før Ludvig Hoff reduserte i tredje periode. Det ble det eneste norske målet tross flere sjanser.

  Roman Cervenka kunne sette inn 4-1 i et tomt norsk bur halvannet minutt før full tid.

  – Det er mye bra som vi bare må ta med oss. Vi spiller mot et av verdens beste hockeylag, sa Martinsen.

  Søndag venter Sverige for Norge.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Jussi Nukari / AP
 • La Liga klager mot Mbappé-kontrakt: – Skandaløst

  Kylian Mbappé (23) har valgt å bli i Paris Saint-Germain i stedet for å gå til Real Madrid, opplyser klubbens president. Det får La Liga til å reagere.

  Nå klager den spanske ligaen mot Uefa, franske myndigheter og EU.

  La Liga skriver at det er skandaløst at en klubb som Paris Saint-Germain kan forlenge med en av sine best betalte spillere tross tap på over 2 milliarder kroner sist sesong.

  – Denne typen avtaler er et angrep på den økonomiske stabiliteten i europeisk fotball og setter flere hundre tusen arbeidsplasser og sportens integritet i fare, skriver La Liga i en uttalelse.

  La Liga påpeker at Det europeiske fotballforbundet (Uefa) tidligere har straffet PSG etter klager fra La Liga. Straffen er senere omgjort av Idrettens voldgiftsrett (CAS).

  – PSG tar på seg en umulig investering med tanke på at klubben har uakseptable lønnskostnader og hadde store økonomiske tap de forrige sesongene. Det er brudd på Uefa-regler og franske økonomiske regler, skriver La Liga.

  La Liga skriver at dette viser at statseide klubber ikke respekterer eller vil respektere reglene i fotballen.

  Mbappé sa sist sommer at han ville bort fra PSG, og Real Madrid ønsket å hente ham. Lørdag ble det kjent at han i stedet forlenger med PSG fram til 2025.

  France Soccer League One
  Foto: Michel Spingler / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste