Hopp til innhold

Norsk Premier League-komet fikk beskjed om å gå ned i vekt: – Det var brutalt

Leo Fuhre Hjelde (18) er den yngste nordmannen til å debutere i en Premier League-kamp noensinne. Tross tilliten i Leeds, beskriver han overgangen til engelsk fotball som alt annet en enkel. Hjelde fikk nemlig beskjed om å ta et drastisk grep da han kom til klubben.

775757586

PREMIER LEAGUE-DEBUTANT: Leo Fuhre Hjelde fikk Premier League-debuten sin for Leeds mot West Ham søndag.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Den norske kometen sitter på bussen hjem fra London når NRK slår på tråden. Leo Fuhre Hjelde er storfornøyd etter å ha vært med på å slå West Ham i sin Premier League-debut.

Det var ekstremt stort. Det kan jeg si. Det er litt surrealistisk å få debuten i en så ung alder, det gjør det nesten enda bedre, sier Hjelde til NRK.

Nordmannen ble byttet inn etter 23 minutter da Leeds måtte gjøre to bytter grunnet skade. Innhoppet gjør at han nå er den yngste norske Premier League-debutanten i historien.

Alt skjedde veldig fort. Det var to spillere som gikk ned og da fikk jeg beskjed om å gå ut og varme opp. Da jeg skjønte at jeg skulle inn, dunka hjerte ganske greit.

For min del er det en fin tittel å ha med seg. Det kommer nok ikke til å synke inn før litt senere, sier Hjelde videre.

Britain Soccer Premier League

I DUELL: Hjelde i duell med West Hams Craig Dawson.

Foto: Ian Walton / AP

– Det var et sjokk

Hjelde skrev under på en fireårskontrakt med Leeds i august. Forrige sesong spilte han for Ross County på utlån fra Celtic i den skotske toppdivisjonen.

Trønderen innrømmer at overgangen fra Celtic og skotsk fotball har vært tøff. 18-åringen skjønte tidlig at hverdagen i engelsk fotball kom til å bli en helt annen.

Starten har vært veldig fin, men det tok meg et par uker å komme inn i treningshverdagen, sier Hjelde og legger til at det tok litt lengre tid enn det han trodde.

Stopperen fikk blant tidlig beskjed om at han måtte ta grep med kroppen og gå ned i vekt.

Jeg fikk beskjed at jeg måtte gå noen kilo ned for å bli Premier League-midtstopper. Man har vektmål, så jeg fikk beskjed om å gå ned noen kilo for å være på den kampvekten de ville. Det var litt tungt å trappe ned på maten, innrømmer nordmannen.

Kontrasten fra hverdagen i Celtic har nemlig vært veldig stor.

I Celtic fikk jeg beskjed om at jeg var for lett. Jeg spiste litt mer, og treningene var ikke i nærheten av like harde. Det var et sjokk liksom å komme fra Skottland. Det er et helt annet nivå her. Jeg har fått god backing fra klubben og spillerne rundt.

775757586

LEEDS-DEBUTEN: Hjelde fikk debuten for Leeds da laget røk ut av FA-cupen mot nettopp West Ham sist helg.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Brutalt til tider

Unggutten sier han også har fått et godt forhold til sin nye trener, Marcelo Bielsa. Den karastmatiske argentineren har tatt godt vare på Hjelde, ifølge han selv.

Han har hjulpet meg veldig mye for å oppnå målene mine. Jeg har fått vært med a-laget siden første dag. Det har gjort mye for meg å jobbe under en av verdens beste managere.

Han er jo vært hard til tider. Det får du kjenne på liksom, fortsetter midtstopperen.

Hjelde innrømmer at den intensive spillstilen til Bielsa har tært på og beskriver noen økter som brutale.

Det er mye løping. For min del har det til tider vært brutale treningsdager.

18-åringen husker spesielt én trening han beskriver som ekstra tung.

Det var vel en «murderball»-trening (11 mot 11 uten regler). Jeg husker jeg spilte mot Patrick Bamford og var sliten etter to minutter. Og da var det en halvtime igjen.

Nordmannen har tydeligvis gjort noe riktig. Fredagens kamp mot West Ham var hans andre kamp på rad for Bielsas lag. 18-åringen spilte hele kampen for Leeds da laget røk ut av FA-cupen mot nettopp West Ham sist helg.

Nå håper han på mer tillit.

Det er bare fortsette på denne godtrenden og vise en god figur, sier Hjelde avslutningsvis.

Siste nytt

 • Japan vant laggull i turn-VM

  Daiki Hashimoto leverte under press i siste apparat da Japan gjenerobret lagtittelen i turn-VM mindre enn ti måneder før OL i Paris.

  Hashimoto er regjerende OL-mester i individuell mangekamp og i svingstang. Nettopp svingstang var siste apparat for Japan i lagfinalen. Kina hadde lagt press på japanerne med ypperlige prestasjoner i ringer, men Hashimoto svarte med en sterk gjennomføring og satte landingen. Japan kunne juble for gull 1,80 poeng foran tittelforsvarer Kina.

  Japanerne var best i bøylehest, skranke og svingstang, nest best i sprang, tredje best i ringer og fjerde best i frittstående. Hashimoto (5 apparater), Kazuma Kaya (5), Kenta Chiba (4), Kazuki Minami (2) og Kaito Sugimoto (2) fikk til sammen 255,594 poeng.

  Kina tok sølv med 253,794 og USA bronse med 252,428. (NTB)

  Belgium Gymnastics Worlds
  Foto: Virginia Mayo / AP
 • Berge-assist da Burnley tok sesongens første seier

  Sander Berge leverte en assist da Burnley tok sin første trepoenger i Premier League med 2-1 i hengekampen mot Luton.

  Berge sto for forarbeidet da Lyle Foster scoret et fortjent ledermål på overtid i første omgang. Luton presset hardt for utligning den siste halvtimen og fikk den ved Elijah Adebayo i det 83. minutt, men ett minutt senere ble innbytter Jacob Bruun Larsen matchvinner for gjestene med et kjempeskudd.

  – Tre poeng i Premier League, det føles fantastisk. Vi måtte kjempe for det, og jeg er stolt av laget for det de viste i dag, sa manager Vincent Kompany til BBC.

  – Vi viste de kvalitetene som ga oss opprykk forrige sesong. (NTB)

  HhLi7d6bTSc
  Foto: AP
 • Ny nedtur for United – audmjuka på eige gras

  Manchester United rota bort leiinga to gonger og tapte 2-3 mot Galatasaray i kveldens meisterligaoppgjer. To mål frå danske Rasmus Højlund (20) var ikkje det nok til å redde Erik ten Hag og United ut av ei stadig djupare krise.

  – Vi har fått ein dritstart i nesten alle turneringar. Vi må samle oss, sjå kvarandre djupt i auga og så skal vi komme ut av dette saman, sa Højlund til TV 2 etter kampen.

  For tyrkarane kunne reise heime med alle tre poenga etter ein til tider kaotisk kamp på Old Trafford, som inneheldt både raudt kort og straffebom.

  – No er Manchester United i «deep shit», kommentert Simen Stamsø-Møller på TV 2 si sending.

  Raudtrøyene fekk ein pangstart på kampen, då den danske målsniken sende heimelaget i leiinga med panna etter 17 minutt. Innlegget går frå Casemiro til Marcus Rashford som sender ballen presist til Højlund framfor mål.

  Gjestane frå Tyrkia slo raskt og effektiv tilbake. Den tidlegare United-spelaren Wilfried Zaha får eit hjarteleg gjensyn med Old Trafford og utliknar fem minutt seinare. Han feirar med å setje hendene til øyra framfor heimepublikumet.

  Men dette så lenge ut til å bli United sin danske dreng sin store kveld. Først får han eit mål annullert for offside etter sidebyte. Minutta seinare kjem han på ei kontring. Iskaldt lempar han ballen over Fernando Muslera i målet til Galatasaray og United jublar for 2–1.

  Som i første omgang får ikkje heimelaget behalde leiing veldig lenge. Kerem Aktürkoglu utliknar for Galatasaray berre minutta etterpå.

  Og verre skulle det bli. Gjestane får straffe etter at Casemiro klippa ned Dries Mertens i eigen boks. Med to gule kort blir Casemiro sendt i garderoben.

  United blir i første omgang redda av at Mauro Icardi bommar på mål.

  Men han får sin revansj like etterpå.

  Leverer ein lekker chip frå 15 meter i møtet med Onana, og sender Galatasaray-fansen til himmels.

  Erik ten Hag og United står dermed utan poeng etter to kampar. Galatasaray tar 2.-plassen i meisterligaens gruppe A bak Bayern München som slo FC København 2–1 i Parken i kveld.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste