Norge vant historisk gull: – En fantastisk prestasjon av alle

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Så å si alt stemte da Norge vant et suverent gull i OL-historiens første blandede stafett i skiskyting.

Norway's Emil Hegle Svendsen celebrates at the finish with team mates in the Biathlon mixed 2x6 km + 2x7,5 km Relay at the Laura Cross-Country Ski and Biathlon Center during the Sochi Winter Olympics on February 19, 2014 in Rosa Khutor near Sochi. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

Ankermann Emil Hegle Svendsen tas imot av Tora Berger, Tiril Eckhoff og Ole Einar Bjørndalen i mål.

Sochi Olympics Biathlon

Emil Hegle Svendsen jubler for sitt andre OL-gull i Sotsji. Han gikk ankeretappen og vartet opp med to fulle hus.

– Det var en fantastisk prestasjon av alle. Det var veldig artig å gå i dag, og ikke minst veldig nervepirrende å stå og vente etterpå, sier Tora Berger til NRK.

Norges ankermann Emil Hegle Svendsen var over halvminuttet foran sølvvinner Tsjekkia i mål på mixed stafetten.

Svendsen skjøt to fulle hus og sisteetappen utartet seg til en real seiersmarsj, noe som fikk Ole Einar Bjørndalen, Tora Berger og Tiril Eckhoff til å brøle av glede mens de sto i målområdet og ventet på å ta imot lagkameraten.

Berger la grunnlaget

Det er første gang blandet stafett står på OL-programmet, noe som gjør at gullet også er historisk.

Tora Berger åpnet stafetten for Norge og la det gode grunnlaget for resten av laget. Hun viste at hun har funnet farten i sporet, for til tross for to bom på stående var Norge i ledelsen da hun vekslet med Tiril Eckhoff.

Berger gikk en forrykende sisterunde som hektet av konkurrentene.

 • Se hele resultatlisten i bunnen av artikkelen!

– Jeg begynte å tenke på andre ting enn det jeg skulle gjøre. Det ble litt urolig på et par skudd, men jeg hentet meg bra inn på sisterunden, forklarer Berger til NRK.

De to bommene fikk ingenting å si, for de andre norske skjøt prikkfritt.

Prikkfri skyting

Formløperen Eckhoff vartet opp med en ny strålende konkurranse da hun gikk andreetappen. Ungjenta tok en overraskende bronse på kvinnenes fellesstart for to dager siden, noe som sørget for at hun fikk plass på stafettlaget.

– Det var veldig kult å få være med i dag. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle det. Det var det beste løpet jeg har gått i dette sirkuset, sier Eckhoff.

På den blandede stafetten sendte 23-åringen den 17 år eldre Ole Einar Bjørndalen ut i trygg posisjon på tredjerunden.

Også han leverte varene og skjøt to fulle hus. Dermed lå bordet duket da Emil Hegle Svendsen skulle ut på sisterunden. Ved siste veksling var Norge hele 43 sekunder foran Tsjekkia.

– Jentene startet utrolig bra. De gikk fort og skjøt utrolig bra. Vi hadde bare to ekstraskudd i dag, og det tror jeg ikke har skjedd i en mesterskapsstafett tidligere, i alle fall ikke som jeg har vært med på, sier Ole Einar Bjørndalen.

På oppløpet hadde Svendsen mer enn nok tid til å hilse jublene på publikum før han gikk i mål - til sitt andre OL-gull på to dager. 28-åringen vant også herrenes 15 kilometer fellesstart dagen før den blandede stafetten.

Samtidig ble Ole Einar Bjørndalen, som også vant skiskyttersprinten tidligere i OL, tidenes mestvinnende vinterolympier. Han har nå åtte OL-gull, fire sølv, og en bronse - altså én medalje mer enn Bjørn Dæhlie.

Italia tok bronsemedaljen, 58.2 sekunder bak Norge.

Norway's Tiril Eckhoff (L) and team mate Tora Berger compete in the Biathlon mixed 2x6 km + 2x7,5 km Relay at the Laura Cross-Country Ski and Biathlon Center during the Sochi Winter Olympics on February 19, 2014 in Rosa Khutor near Sochi. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

Tora Berger sørget for at Norge ledet fra første veksling, mens Tiril Eckhoff fulgte opp med å skyte to fulle hus.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «aa» i nytt vindu

Siste nytt

 • Vurderer protest i Premier League

  Fotballklubbene i Premier League vurderer å gjennomføre en felles boikott av sosiale mediere i perioden 1. til 3. mai.

  Det er avisen Daily Mail som melder dette etter å ha sett forslaget. Hver klubb kan ha 24 timers pause fra sosiale medier. Dette er ment som en protest mot rasismen som spillere og trenere har opplevd på nettet.

  Også Premier League-organisasjonen skal være innstilt på å stoppe publiseringen av materiale i sosiale medier i perioder disse tre dagene.

  Fristen er satt til mandag for å melde fra om man deltar i protesten eller ikke. (NTB)

  Solskjær
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Tap for Deila i USA-premieren

  Trener Ronny Deila og hans New York City FC skuffet i sesongstarten i MLS-fotballen borte mot D.C. United. Det endte med 1-2-nederlag.

  Alle målene kom i 1.-omgangen, og New York tok ledelsen. To baklengs like før pause, snudde så kampen.

  Ola Kamara er i United-stallen, men var ikke i kamptroppen mot Deilas lag. Det er med 17 lag med i den amerikanske ligaen. Det gjenstår 33 serieomganger før sluttspillet. (NTB)

  Deila
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen
 • Zuccarello i storform scoret igjen

  For andre gang på to dager vant Minnesota Wild over San Jose Sharks i NHL, denne gangen med hele 5–2. Mats Zuccarello sto for ett mål og en assist.

  Nordmannen scoret sitt tiende mål for sesongen – og det fjerde på tre kamper. (NTB)

  zuccarello
  Foto: Hannah Foslien / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal