Hopp til innhold

Morfars beskjed til media etter barnebarnets revansj: – Må bare holde på som dere vil

Det ble store overskrifter da Johannes Høsflot Klæbo ble slått med ni minutter. Men morfar Kåre så OL-tremila som en lærepenge og ei god restitusjonøkt – og er ikke overrasket over at barnebarnet slo tilbake.

oz3zOIbq9ig

DISTANSESUKSESS: Etter to OL-gull i sprint og to i lagkonkurranser, fikk Kåre Høsflot endelig se at barnebarnet tok OL-medalje også på et individuelt distanserenn.

Foto: Geir Olsen

– Det betyr mye. For meg er det her like godt som gull. Det har tatt tid å få den her medaljen på distansen og det å klare det, i tillegg til at det er en intervallstart og at jeg velger tidlig startnummer og går mutters alene utpå der. Jeg er utrolig fornøyd, sier Johannes Høsflot Klæbo etter bronse på fredagens 15 km klassisk under OL i Beijing.

Tirsdag forsvarte han OL-gullet i sprint, før han altså endelig klarte å ta sin første internasjonale mesterskapsmedalje på distanse.

nZDs5wdgIvs

GIKK SMART: Johannes Høsflot Klæbo åpnet rolig og hadde krefter igjen mot slutten.

Foto: Heiko Junge / NTB

Kontrasten er enorm til lørdagens OL-åpning. Klæbo var blant favorittene på lørdagens 30 km fellesstart, men ble bare nummer 40 – slått med over ni minutter av Aleksandr Bolsjunov.

– Har han gått seg vill, fleipet NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn underveis.

Etterpå nektet Klæbo å snakke med ventende journalister.

Lærepenge, ikke fiasko

Begge deler skapte overskrifter i media og bekymring blant ekspertene. Hadde Klæbo bommet fundamentalt med formen?

To renn senere konstaterer trenermorfar Kåre at revansjen er et faktum. Og han er ikke overrasket.

Han så nemlig tremila med litt andre øyne enn de fleste.

– Han gikk den ikke mer enn knapt halvveis, så ble det søndagstur resten. Det var ikke noe å henge seg opp i, sier han til NRK.

Synes du noen hengte seg for mye opp i det?

– Dere må bare holde på som dere vil.

For det var restitusjonsøkt i halve løpet?

– Det var jo det, og det burde alle sett.

Kåre Høsflot mener derfor at tremila ikke var en fiasko. Den var en lærepenge. Det barnebarnet lærte, var at man må betale dyrt om man åpner for hardt på 1800 meters høyde.

cD7Pf6QTBME

MEDALJEPALLEN: Aleksandr Bolsjunov, Iivo Niskanen og Johannes Høsflot Klæbo, her etter målgang i Kina fredag.

Foto: Heiko Junge / NTB

Hadde smellen i bakhodet

Det var helt avgjørende for planen som ble lagt før fredagens 15-kilometer.

– Han hadde det veldig i bakhodet, tror jeg, sier morfar Kåre på telefon til NRK bare sekunder etter avgjørelsen i løpet.

Etter 1,8 kilometer var Klæbo nummer 43 – 28,9 sekunder bak Iivo Niskanen. I mål var han nummer tre – 37,5 sekunder bak Niskanen.

Faktisk gikk Klæbo raskere enn den suverene vinneren i siste halvdel av løpet.

Om åpningen sier Klæbo:

– Det er kanskje i roligste laget, det er vanskelig å si. Jeg tar den beslutningen at jeg tror det er bedre å åpne litt for rolig enn litt for hardt. Og i hvert fall i denne løypa så tror jeg ikke jeg hadde gått 37 sekunder fortere uansett.

BS0DT39Y0vM

UTSLITT: Johannes Høsflot Klæbo ga alt. Her i målområdet etter 15 kilometer klassisk fredag.

– Mange som har tvilt

Også morfar stusset på om åpningen var i overkant rolig. Men da bronsen var et faktum, kunne han konstatere at løpsopplegget var bortimot perfekt

– Det var flott å få den første medaljen i OL på distanse, konstaterer han.

Det er Johannes Høsflot Klæbo helt enig i.

– Det har vært mange som har tvilt på at formen er god nok. Jeg har nå sagt hele veien at jeg har gjort så godt jeg kan for å være i så god form som mulig. Om man treffer eller ikke vet man aldri, men når man blir nummer tre på en intervallstart her må man jo si vi har truffet ganske bra hvert fall, så jeg er utrolig godt fornøyd, sier Klæbo til NRK.

Niskanen med egen standard

– Det løpet Klæbo gjør er enestående. Han viser nok en gang at han har blitt en av de aller beste på individuell start også, så en fortjent medalje til Klæbo, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland

Men Klæbo kunne ikke gjøre noe med spesielt én mann. For det ble aldri ordentlig spennende i kampen om gullet på distansen fredag.

For der Niskanen satte standarden fra start og holdt stand helt til han gikk i mål til en ren utklassingsseier, var all spenning på dagens distanse rundt hvem som skulle ta sølv- og bronsemedalje.

Det ble en ordentlig klassiker. Mellom Norge og den russiske olympiske komité, og Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov.

Klæbo presset Bolsjunov

lq9W0z3fO_k

MÅTTE JOBBE FOR Å HOLDE KLÆBO BAK SEG: Aleksandr Bolsjunov, her over målstreken på dagens distanse.

Foto: Heiko Junge / NTB

Selv om sistnevnte åpnet langt sterkere enn sin jevngamle norske rival, hadde de to litt ulik løpsutvikling. Der Klæbo åpnet beskjedent, gikk Bolsjunov nådeløst til verks.

Men etter hvert som kilometerne, bakkene og høydemeterne ble forsert, var Bolsjunovs store forsprang kraftig redusert. Etter 13,8 kilometer var det bare 13 sekunder som skilte de to.

Men den siste drøye kilometeren gjorde Bolsjunov ingen feil. I mål snøt han Klæbo for sølvmedaljen med rundt 14 sekunder.

Hans Christer Holund tok sin andre fjerdeplass i årets OL. Han var i overkant av ti sekunder bak Klæbo.

– Treffer tilnærmet perfekt

– Det er helt enormt. Det ble som en liten seier her. Et enormt løpsopplegg som passer ham veldig bra, sier en svært fornøyd allroundtrener Eirik Myhr Nossum til NRK om Klæbos medaljeløp.

– Hadde han planlagt å åpne så rolig?

– Ja, det er jo det det her handler om intervallstart, å treffe sin åpningsfart. Det handler om å løse det perfekt for seg ut fra dagsform og ut fra form. Der tror jeg han og Hans Christer treffer tilnærmet perfekt, sier Nossum.

_oBNmIo6oTQ�8BI

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum, her i intervjusonen ved OL-løypene i Kina.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Hva synes du om laginnsatsen?

– Jeg er veldig fornøyd. Vi må se på historien på 15 klassisk. De to som foran i dag var klare favoritter. Men du ser forskjellen i dag kontra tremila. I dag er vi med og er i nærheten, da var vi ikke i nærheten. Det lover jo godt.

– Veien veldig kort til det ble mørkt

Der Klæbo og Holund tok medalje og var i nærheten ble det litt tyngre for de to andre på det norske laget.

Pål Golberg åpnet sterkt, men gikk på en ordentlig smell underveis. Han endte til slutt på en 11. plass, nesten to minutter bak Niskanen.

– Jeg er godt fornøyd med åpningen. Jeg får sekundering på Johannes og blir kanskje litt ivrig der på førsterunden og får smake på den andre. Det føles litt tungt å rote bort litt selv, men det er små marginer og jeg klarte ikke å disponere ordentlig i dag, sier Golberg til NRK.

UQ5x_NyP9x0

GODT JOBBA: Hans Christer Holund og Pål Golberg tar en prat i målområdet etter rennet.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Ble du stressa av de tilbakemeldingene?

– Nei, altså jeg lå jo 15–20 sekunder foran en periode og følte jeg hadde kontroll. Det var egentlig først etter et par kilometer på andrerunden at jeg kjente at det var veldig tøft, og derfra var veien veldig kort til at det var helt mørkt.

Erik Valnes ble svakeste norske på en 15. plass, to minutter og 12 sekunder bak Niskanen.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal