Hopp til innhold

Morfars beskjed til media etter barnebarnets revansj: – Må bare holde på som dere vil

Det ble store overskrifter da Johannes Høsflot Klæbo ble slått med ni minutter. Men morfar Kåre så OL-tremila som en lærepenge og ei god restitusjonøkt – og er ikke overrasket over at barnebarnet slo tilbake.

oz3zOIbq9ig

DISTANSESUKSESS: Etter to OL-gull i sprint og to i lagkonkurranser, fikk Kåre Høsflot endelig se at barnebarnet tok OL-medalje også på et individuelt distanserenn.

Foto: Geir Olsen

– Det betyr mye. For meg er det her like godt som gull. Det har tatt tid å få den her medaljen på distansen og det å klare det, i tillegg til at det er en intervallstart og at jeg velger tidlig startnummer og går mutters alene utpå der. Jeg er utrolig fornøyd, sier Johannes Høsflot Klæbo etter bronse på fredagens 15 km klassisk under OL i Beijing.

Tirsdag forsvarte han OL-gullet i sprint, før han altså endelig klarte å ta sin første internasjonale mesterskapsmedalje på distanse.

nZDs5wdgIvs

GIKK SMART: Johannes Høsflot Klæbo åpnet rolig og hadde krefter igjen mot slutten.

Foto: Heiko Junge / NTB

Kontrasten er enorm til lørdagens OL-åpning. Klæbo var blant favorittene på lørdagens 30 km fellesstart, men ble bare nummer 40 – slått med over ni minutter av Aleksandr Bolsjunov.

– Har han gått seg vill, fleipet NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn underveis.

Etterpå nektet Klæbo å snakke med ventende journalister.

Lærepenge, ikke fiasko

Begge deler skapte overskrifter i media og bekymring blant ekspertene. Hadde Klæbo bommet fundamentalt med formen?

To renn senere konstaterer trenermorfar Kåre at revansjen er et faktum. Og han er ikke overrasket.

Han så nemlig tremila med litt andre øyne enn de fleste.

– Han gikk den ikke mer enn knapt halvveis, så ble det søndagstur resten. Det var ikke noe å henge seg opp i, sier han til NRK.

Synes du noen hengte seg for mye opp i det?

– Dere må bare holde på som dere vil.

For det var restitusjonsøkt i halve løpet?

– Det var jo det, og det burde alle sett.

Kåre Høsflot mener derfor at tremila ikke var en fiasko. Den var en lærepenge. Det barnebarnet lærte, var at man må betale dyrt om man åpner for hardt på 1800 meters høyde.

cD7Pf6QTBME

MEDALJEPALLEN: Aleksandr Bolsjunov, Iivo Niskanen og Johannes Høsflot Klæbo, her etter målgang i Kina fredag.

Foto: Heiko Junge / NTB

Hadde smellen i bakhodet

Det var helt avgjørende for planen som ble lagt før fredagens 15-kilometer.

– Han hadde det veldig i bakhodet, tror jeg, sier morfar Kåre på telefon til NRK bare sekunder etter avgjørelsen i løpet.

Etter 1,8 kilometer var Klæbo nummer 43 – 28,9 sekunder bak Iivo Niskanen. I mål var han nummer tre – 37,5 sekunder bak Niskanen.

Faktisk gikk Klæbo raskere enn den suverene vinneren i siste halvdel av løpet.

Om åpningen sier Klæbo:

– Det er kanskje i roligste laget, det er vanskelig å si. Jeg tar den beslutningen at jeg tror det er bedre å åpne litt for rolig enn litt for hardt. Og i hvert fall i denne løypa så tror jeg ikke jeg hadde gått 37 sekunder fortere uansett.

BS0DT39Y0vM

UTSLITT: Johannes Høsflot Klæbo ga alt. Her i målområdet etter 15 kilometer klassisk fredag.

– Mange som har tvilt

Også morfar stusset på om åpningen var i overkant rolig. Men da bronsen var et faktum, kunne han konstatere at løpsopplegget var bortimot perfekt

– Det var flott å få den første medaljen i OL på distanse, konstaterer han.

Det er Johannes Høsflot Klæbo helt enig i.

– Det har vært mange som har tvilt på at formen er god nok. Jeg har nå sagt hele veien at jeg har gjort så godt jeg kan for å være i så god form som mulig. Om man treffer eller ikke vet man aldri, men når man blir nummer tre på en intervallstart her må man jo si vi har truffet ganske bra hvert fall, så jeg er utrolig godt fornøyd, sier Klæbo til NRK.

Niskanen med egen standard

– Det løpet Klæbo gjør er enestående. Han viser nok en gang at han har blitt en av de aller beste på individuell start også, så en fortjent medalje til Klæbo, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland

Men Klæbo kunne ikke gjøre noe med spesielt én mann. For det ble aldri ordentlig spennende i kampen om gullet på distansen fredag.

For der Niskanen satte standarden fra start og holdt stand helt til han gikk i mål til en ren utklassingsseier, var all spenning på dagens distanse rundt hvem som skulle ta sølv- og bronsemedalje.

Det ble en ordentlig klassiker. Mellom Norge og den russiske olympiske komité, og Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov.

Klæbo presset Bolsjunov

lq9W0z3fO_k

MÅTTE JOBBE FOR Å HOLDE KLÆBO BAK SEG: Aleksandr Bolsjunov, her over målstreken på dagens distanse.

Foto: Heiko Junge / NTB

Selv om sistnevnte åpnet langt sterkere enn sin jevngamle norske rival, hadde de to litt ulik løpsutvikling. Der Klæbo åpnet beskjedent, gikk Bolsjunov nådeløst til verks.

Men etter hvert som kilometerne, bakkene og høydemeterne ble forsert, var Bolsjunovs store forsprang kraftig redusert. Etter 13,8 kilometer var det bare 13 sekunder som skilte de to.

Men den siste drøye kilometeren gjorde Bolsjunov ingen feil. I mål snøt han Klæbo for sølvmedaljen med rundt 14 sekunder.

Hans Christer Holund tok sin andre fjerdeplass i årets OL. Han var i overkant av ti sekunder bak Klæbo.

– Treffer tilnærmet perfekt

– Det er helt enormt. Det ble som en liten seier her. Et enormt løpsopplegg som passer ham veldig bra, sier en svært fornøyd allroundtrener Eirik Myhr Nossum til NRK om Klæbos medaljeløp.

– Hadde han planlagt å åpne så rolig?

– Ja, det er jo det det her handler om intervallstart, å treffe sin åpningsfart. Det handler om å løse det perfekt for seg ut fra dagsform og ut fra form. Der tror jeg han og Hans Christer treffer tilnærmet perfekt, sier Nossum.

_oBNmIo6oTQ�8BI

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum, her i intervjusonen ved OL-løypene i Kina.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Hva synes du om laginnsatsen?

– Jeg er veldig fornøyd. Vi må se på historien på 15 klassisk. De to som foran i dag var klare favoritter. Men du ser forskjellen i dag kontra tremila. I dag er vi med og er i nærheten, da var vi ikke i nærheten. Det lover jo godt.

– Veien veldig kort til det ble mørkt

Der Klæbo og Holund tok medalje og var i nærheten ble det litt tyngre for de to andre på det norske laget.

Pål Golberg åpnet sterkt, men gikk på en ordentlig smell underveis. Han endte til slutt på en 11. plass, nesten to minutter bak Niskanen.

– Jeg er godt fornøyd med åpningen. Jeg får sekundering på Johannes og blir kanskje litt ivrig der på førsterunden og får smake på den andre. Det føles litt tungt å rote bort litt selv, men det er små marginer og jeg klarte ikke å disponere ordentlig i dag, sier Golberg til NRK.

UQ5x_NyP9x0

GODT JOBBA: Hans Christer Holund og Pål Golberg tar en prat i målområdet etter rennet.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Ble du stressa av de tilbakemeldingene?

– Nei, altså jeg lå jo 15–20 sekunder foran en periode og følte jeg hadde kontroll. Det var egentlig først etter et par kilometer på andrerunden at jeg kjente at det var veldig tøft, og derfra var veien veldig kort til at det var helt mørkt.

Erik Valnes ble svakeste norske på en 15. plass, to minutter og 12 sekunder bak Niskanen.

Siste nytt

 • Brann har vært i møte med politiet etter slagsmål

  Brann-ledelsen har mandag vært i møte med politiet for å bli orientert om etterforskningen av supporterbråket i Bergen i forrige uke.

  Masseslagsmålet oppsto på Skipperstuen pub i Bergen foran fredagens 1.-divisjonskamp mellom Brann og Start, og politiet mener at episoden var fotballrelatert.

  – Vi har hatt møte med politiet, og saken er under etterforskning hos dem. Vi vil vente på resultatet av politiets arbeid før vi vurderer hvilke sanksjoner de som var involvert i bråket, skal få, uttaler daglig leder i Brann Christian Kalvenes i en pressemelding.

  Han kaller oppførselen til de involverte totalt uakseptabel og sier at den vil få konsekvenser.

  – Men vi må ha full oversikt før vi sanksjonerer. Så er det viktig å legge til at denne episoden er skapt av ytterst få enkeltpersoner, og den gjenspeiler på ingen måte oppførselen til de fantastiske supporterne vi har.

  To personer er siktet og ytterligere sju er mistenkt etter slagsmålet, skriver Bergens Tidende. (NTB)

  Politikammeret.
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Sky Sports: Juventus har akseptert United-bud på Rabiot

  Manchester United er enig med Juventus om en overgangssum for den franske midtbanespilleren Adrien Rabiot, melder Sky Sports.

  Dermed ligger det an til at Rabiot blir Premier League-spiller i løpet av kort tid. Han kom gratis til Juventus fra Paris Saint-Germain i 2019 og har ett år igjen av kontrakten med Serie A-klubben.

  Ifølge Sky Sports skal Juventus være tilfreds med å selge Rabiot på nåværende tidspunkt. Den angivelige enigheten om en overgangssum åpner opp for at United kan forhandle med franskmannen om en kontrakt.

  United har lenge hatt som mål å forsterke sin sentrale midtbane. Klubben mistet dessuten Paul Pogba til nettopp Juventus tidligere i sommer.

  Premier League-klubben har også vært koblet til Barcelonas Frenkie de Jong i lengre tid. (NTB)

  Adrien Rabiot
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • The Athletic: Barcelona truer med rettslige skritt mot De Jong-kontrakt

  Barcelona-styret skal ha bedt Frenkie de Jong om å annullere hans kontrakt fra 2020. De mener den inneholder ulovlige detaljer, skriver The Athletic.

  De Jong ble i 2019 klar for den spanske storklubben fra Ajax, men i 2020 forlenget han den kontrakten med ytterligere to år til 2026. Den kontrakten ble signert av det tidligere styret i klubben som var ledet av Josep Bartomeu, før de gikk av i oktober 2020.

  Det nåværende Barcelona-styret mener det gamle styret involverte ulovlige detaljer i den kontrakten, og har bedt nederlenderen om å annullere den for å gå tilbake til de opprinnelige betingelsene fra kontrakten i 2019, opplyser The Athletic. (NTB)

  Frenkie de Jong
  Foto: PAU BARRENA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste