Hopp til innhold

Mener dette skapte årets Tour-høydepunkt: – Det er øyeblikket for meg

Alexander Kristoff ble nummer tre på avslutningsetappen av Tour de France, men allerede før spurten på Champs-Elysees var NRKs kommentator tydelig på hva som er årets Tour-øyeblikk.

Pogacar og Vingegaard

FALLER: Tadej Pogacar (23) havnet i grøfta under den 18.-etappen i Tour de France. Det fikk Jonas Vingegaard (25) med seg, og stoppet opp.

Foto: Bilder med tillatelse fra TV 2

Jonas Vingegaard

SEIERSKYSSET: Jonas Vingegaard feirer sammenlagtseieren.

Foto: THOMAS SAMSON / AFP

35 år gamle Kristoff var med i seierskampen på sjarmøretappen av Tour de France, der Jonas Vingegaard offisielt kunne kåres til sammenlagtvinneren av årets ritt.

– I dag var vi fokuserte og prøvde å være der, og da var vi der oppe. Jeg manglet litt på Jasper i superslag, men det var «close» bak der, så det var bra, sa Alexander Kristoff til TV 2 etter den intense avslutningen.

Da NRK ba sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg oppsummere årets store sykkelritt, var han hyggelig overrasket over at det nettopp er Vingegaard som tar seieren.

– Jeg holdt Pogacar som største favoritt mot Roglic. Men samtidig, så ble han nummer to i 2021 og har blitt bedre, sa Stoltenberg.

Spesielt én hendelse har brent seg fast hos kommentatoren. Det var da Vingegaard ventet på Pogacar etter at han falt i den attende etappen ned fra Col de Spandelles.

– Det er øyeblikket for meg, sa han.

– Veldig fin gest

Sloveneren kom skjevt ut av en sving, og havnet i grøfta. Det skjedde omtrent samtidig som Vingegaard passerte Pogacar. Like etter hendelsen viste TV-bildene at Vingegaard stoppet opp, så bak seg, og ventet på at Pogacar kom seg tilbake på sykkelen.

Så tok de hverandre i hendene.

Det mente Stoltenberg var vakkert å se, at de to beste rytterne behandlet hverandre med respekt.

– Vi elsker når de kjemper hardt og behandler hverandre verdig. Det hadde ikke vært så gøy å vinne uten Pogacar. De var viktige for hverandre, og jeg synes det var en veldig fin gest, sa han før spurtkanonene skulle måle krefter på Champs-Élysées søndag ettermiddag.

Pogacar og Vingegaard

TAKKER: Tadej Pogacar tok Vingegaard i hånden som takk for at han ventet. Så lå han seg i tet.

Foto: Bilder med tillatelse fra TV 2

Stoltenberg fortsatte:

– Det er som i boksing. Du behøver ikke denge løs når den andre ligger nede, du slår ikke før han står opp. Jeg tror Pogacar hadde gjort det samme. All ære til de to. Jeg tipper vi får flere dueller med dem.

Her kan du se øyeblikket:

Tour de France

Naturlig å gjøre

Selv sa Jonas Vingegaard at det var det eneste riktige å gjøre, selv om de er konkurrenter.

– Han misset litt på svingen, og klarte ikke helt å komme tilbake på veien da sykkelen hans styrte ut. Det var naturlig for meg å vente på ham, sa Vingegaard da.

France Cycling Tour de France

VENNSKAPELIG: Pogacar og Vingegaard.

Foto: Thibault Camus / AP

Pogacar har ikke annet enn lovord mot mannen som røvet ham sammenlagtseieren.

– Han er en kjempehyggelig fyr og en veldig tøff konkurrent. Jeg er glad for at en bedre mann slo meg, og det gir meg motivasjon til neste år, sa Pogacar.

Kommentator Stoltenberg mener ungguttene har endret årets tour til det bedre.

– Jeg synes de skiller seg ut. De har satt et ungdommelig preg på touren som vi ikke har hatt de siste årene. De sykler på offensiv og deilig måte, der det tidligere har vært mer kontrollert.

Forbløffet

Kommentator Stoltenberg mente sammenlagtseieren til Vingegaard står pent i stil til måten han kommer til å huske årets Tour de France.

Nettopp ved å si: «Danmark».

Ole Kristian Stoltenberg i NRKs VM-studio.

FULGT TOUREN TETT: Ole Kristian Stoltenberg har kommentert årets Tour de France på NRK Sport radio.

Foto: NRK

– Det er sjelden jeg har blitt så revet med. Både på grunn av den elleville starten i København, og på grunn av Jonas Vingegaard. Han er sabla god, men jeg ble også revet med av stemningen i Danmark da de fikk han i gult, og vinner Tour de France.

– Hvor stor er prestasjonen?

– Det må være en av Danmarks største idrettsprestasjoner sammen med EM-gullet i 1992. Danskene har mye bra, men på interesse og prestasjon må Vingegaards seier være på høyde med det danskene gjorde sommeren 1992, sa han.

Kommentatoren er imponert av rytterens ekstreme fysiske kvaliteter, og konstaterer at han er en komplett sammenlagtrytter.

– Han sykler veldig riktig, og angriper når det passer. Han er et fysisk unikum. Jeg er meget imponert.

PS: Avslutningsetappen ble vunnet av Jasper Philipsen foran Dylan Groenewegen og nevnte Alexander Kristoff.

Siste nytt

  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal