Hopp til innhold

Medaljevinner arrestert og dopingmistenkt: – Blir bare enda mer skuffet

Den tidligere medaljevinneren Aleksej Poltaranin er blant utøverne som er mistenkt for doping og arrestert under ski-VM.

Italy Cross Country Ski World Cup

Poltaranin var regnet som en av medaljefavorittene på gårsdagens 15-kilometer, men mange skjønte hva som hadde skjedd da han plutselig ikke dukket opp til start.

Foto: Andrea Solero / AP

Det er Kasakhstans olympiske komité som bekrefter dette. Aleksej Poltaranin er blant de fem dopingmistenkte utøverne som ble pågrepet i VM-byen Seefeld onsdag.

Poltaranin stilte ikke til start i onsdagens 15 kilometer, noe som fikk mange til å anta at 31-åringen var blant de fem som ble pågrepet, mistenkt for bloddoping.

– Det er en storfisk også som ikke er her i dag, kommenterte Didrik Tønseth blant annet da han ble spurt om hva han tenkte om alt som hadde skjedd før konkurransen.

En av de beste

For Poltaranin er en av de store løperne i langrennssporten. Han har deltatt i fire OL og vunnet to VM-medaljer. Han har dessuten 12 verdenscupseirer i karrieren.

r

Poltaranin slo Johannes Høsflot Klæbo og Calle Halfvarsson på en av 15-kilometerene i verdenscupen forrige sesong.

Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

– Vi skal forsvare vår utøver, sier talsperson for Kasakhstans olympiske komité, Samal Nauryzova, ifølge nyhetsbyrået AP.

I tillegg til Poltaranin er den østerrikske duoen Max Hauke og Dominik Baldauf pågrepet. Det samme er estiske Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu. Veerpalu er sønn av tidligere langrennsløper Andrus Veerpalu.

– Gjør saken enda størrre

NRK-ekspert Fredrik Aukland sier han kjenner på skuffelse over nyheten om Poltaranin.

– Poltaranin har vært en løper som har kommet i ekstremt god form til mesterskap ved flere anledninger. Det at han er en av de involverte i denne saken gjør skandalen enda større, sier han.

Poltaranins fravær på gårsdagens konkurranse har vært et stort samtaletema det siste døgnet.

– Han var en av favorittene til å ta medalje på 15 km klassisk, og da han ikke startet i går har det vært en snakkis i miljøet, sier Aukland, og legger til:

– Jeg blir bare enda mer skuffet når jeg hører dette.

Samtidig understreker eksperten at man foreløpig ikke vet hva som har skjedd.

– Det er farlig å begynne å spekulere nå, for han er ikke dømt, men uansett er denne saken ødeleggende for langrennssporten. Bare det at hans navn kommer opp nå gjør saken enda større, sier Aukland.

Siste nytt

 • Macron rekker trolig ikke å svømme i Seinen før OL

  Den franske presidenten Emmanuel Macron vil bevise at Seinen er trygg å svømme i, men får det sannsynligvis ikke til før OL.

  Det kom fram i en uttalelse fra det franske presidentkontoret.

  Seinen skal brukes til åpningsseremonien, svømmekonkurransene i åpent vann og svømmedelen av triatlon-konkurransene.

  Men fram mot OL har det vært fokus på vannkvaliteten i elven som renner gjennom den franske hovedstaden. Ifølge lokale myndigheter er elven trygg, men flere målinger har vist at det har vært problemer med innholdet av E. coli-bakterier.

  Derfor har flere franske politikere hoppet i vannet for å motbevise skeptikerne. Tidligere i uken testet den franske idrettsministeren Amelie Oudea-Castera og Paris-ordfører Anne Hidalgo forholdene.

  Macron hadde ikke mulighet til å delta på svømmeturen, men vil gjøre det på et senere tidspunkt.

  – Han har ikke nødvendigvis mulighet til det før de olympiske lekene, sa talspersonen på en pressekonferanse fredag.

  Fredag uttalte også ordføreren i Paris' kontor at Seinen hadde bestått vannkvalitetstester seks dager på rad, og at elven dermed er klar for de olympiske øvelsene.

  Skulle vannkvaliteten gå ned, vil arrangørens «plan B» være å utsette øvelsene i noen dager eller flytte de lengre øvelsene til Vaires-sur-Marne, som er en elv øst for Paris.

  Lekene i Paris går av stabelen 26. juli og varer fram til 11. august.

  eMyvvn90JdE
  Foto: AP
 • KFUM sjokkerte Molde – utrolig rekke fortsatte

  KFUM Oslo tok en svært overraskende 3-2-seier borte mot Molde lørdag kveld.

  Matchvinner Johannes Nuñez er i fyr og flamme om dagen, og scoret enda en gang på bortebane. Det var den syvende bortekampen på rad med scoring for spissen.

  – Syv på rad ja. Folk sier det er historie. Første sesongen min i Eliteserien, så å skape historie er veldig stort for meg, sier Nuñez til NRK.

  Men det var Molde som tok ledelsen ved Mathias Fjørtoft Løvik etter 20 minutter.

  Kun to minutter senere svarte KFUM. Håkon Hoseth avsluttet fra skrått hold, via rumpa til Petter Nosa Dahl og i mål.

  Og KFUM ga seg ikke med det. Ayoub Aleesami steg til værs på en corner fra Robin Rasch og headet bortelaget i ledelsen.

  Oslo-laget var nære på å øke ledelsen flere ganger tidlig i andreomgang, blant annet da Simen Hestnes skjøt via en Molde-spiller og i stolpen etter 63 minutter. Men i stedet for at Oslo-laget skulle doble ledelsen, utlignet Magnus Wolff Eikrem for Molde bare sekunder senere. Dermed stod det 2-2.

  Hjemmelaget hadde flere sjanser til å ta tilbake ledelsen sent i omgangen, men igjen var det i andre enden det smalt.

  KFUM kontret på nydelig vis. Teodor Berg Haltvik hadde et nydelig forarbeid, før han spilte frem Johannes Nuñez. Spissen gjorde ingen feil alene med keeper.

  Dermed kan KFUM gå inn i lørdagskvelden som nummer seks på tabellen. Molde er nummer tre, åtte poeng bak serieleder Bodø/Glimt.

  Molde - KFUM
  Foto: Marius Simensen / NTB
 • Absurd rødt kort og overtidsdrama i Sarpsborg

  Det endte 1-1 mellom Sarpsborg 08 og Brann, men Henrik Meister lå an til å bli den store helten på overtid for Sarpsborg 08. Ett minutt på overtid steg spissen opp på et frispark og sendte vertene i ledelsen.

  Det var Meisters femte mål på to kamper, etter at han scoret fire mål mot Rosenborg forrige runde.

  Men Brann svarte umiddelbart. Aune Heggebø ble spilt fri i boksen og kunne enkelt sette inn utligningen for bortelaget, fire minutter på overtid.

  Bare minutter før overtidsdramaet hadde Sarpsborg 08s fysioterapeut, Joao Ferreira, fått rødt kort. Det første gulet får han for drøying av spillet, før han kjeftet på dommer Marius Lien og fikk sitt andre gule.

  – Det er en ordbruk og gestikulering jeg ikke kan tillate, sier Lien til NRK om Ferreiras andre gule kort.

  – Jeg sa til dommeren at det bør være oss og ikke han som bestemmer om vi skal ut på banen og gi behandling eller ikke. Det er vi som er kvalifisert til å ta den avgjørelsen, sier Ferreira til NRK.

  Rett etter Branns redusering fikk også Sarpsborg-trener Christian Michelsen sitt andre gule for kvelden. Begge for klaging på dommer.

  Sarpsborg 08 skapte de største sjansene i førsteomgang, men Branns keeper Mathias Dyngeland holdt gjestene inne i kampen med flere gode redninger.

  Bortelaget bedret seg i andreomgang. Brann-back Joachim Soltvedt hadde muligheten i femmeteren fra skrått hold, men avslutningen gikk i nettveggen.

  Hjemmelagets Daniel Job var svært nære å ta tilbake ledelsen dypt inne i overtiden, men Brann holdt unna.

  Uavgjortresultatet gjør at Brann befinner seg på en 2. plass, seks poeng bak Bodø/Glimt. Sarpsborg 08 ligger på 8. plass.

  Sarpsborg 08
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal