Hopp til innhold

Marerittstart for norsk 17-åring i EM-finalen: – Å, herregud, nei!

Det norske kunstløptalentet Mia Caroline Risa Gomez (17) fikk en verst tenkelig start på friløpet av EM-konkurransen lørdag.

gomez

FALL: Her går det galt for EM-debutant Mia Caroline Risa Gomez.

17-åringen imponerte under torsdagens kortprogram i EM-debuten og kvalifiserte seg til friløpet, altså selve finalen, lørdag ettermiddag.

Men da tok nervøsiteten overhånd og den norske yndlingen fikk en marerittstart med knall og fall på Metro arena i Esbo Finland.

– Det går veldig fort. Jeg kjenner i lufta at jeg ligger feil. «Å, herregud, nei», tenker jeg, og er skuffa i et halvt sekund. Men så prøver jeg å glemme det helt, sier kunstløperen til NRK.

Med en total poengsum på 137,62 endte hun til slutt på en 22.-plass.

Wonder Woman slo tilbake

Til Wonder Woman-tema, skøytet Gomez elegant utpå isen. Men som i enhver superhelthistorie møtte protagonisten på problemer. Det første hinderet kom allerede i det første hoppet, og mirakelkvinnen ble felt.

– Den første gangen kom jeg litt langt bakpå, det var vanskelig å redde. Det er alltid tungt å starte løpet med et fall. Men man får poeng for hvert element. Så jeg prøvde å tenke videre og redde inn poeng etter fallet, forteller Gomez.

Etter den tunge åpningen kjempet hun seg tilbake i det andre vanskelige elementet – som satt perfekt.

– Jeg er veldig stolt over at jeg klarte å lande det andre vanskelige hoppet bra. De to første hoppene er de vanskeligste for meg, sier 17-åringen.

Et perfekt andrehopp.

Men så gikk det galt på ny, og Gomez fikk nok et uhyggelig møte med isen på det tredje hoppet.

– Det var enda dummere. At det ble enda ett fall. Det elementet var litt lettere så det var kjipere å bomme på. I det andre fallet fikk jeg ikke nok eksplosivitet. Man må jo bare tenke et element av gangen. Det som har skjedd har skjedd også kan jeg enten la det ødelegge eller så kan jeg kjempe på for resten av løpet, forklarer hun.

Hun valgte det siste alternativet. Smilet kom tilbake og 17-åringen bød på piruetter på øverste nivå i resten av friløpet.

– Jeg er ikke helt fornøyd, for det gikk mye bedre på oppvarming og treningene. Men det er mitt første EM, så det er vel naturlig at jeg er litt mer nervøs, sier Gomez.

Mia Risa Gomez

KJEMPET SEG TILBAKE: Etter to fall imponerte Mia Caroline Risa Gomez med feilfrie piruetter.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Piruetter på høyeste nivå

Viaplays britiske kommentator Chris Howarth berømmet Gomez for et godt forsøk og roser henne for å komme tilbake etter en skuffende start.

– Høydepunktet for meg var piruettene. De var alle på nivå fire, høyeste nivå. Den ene tingen hun virkelig kan jobbe med er hastighet, sa han etter Gomez' friløp.

Gomez setter pris på tilbakemelding:

– Det er hyggelig å høre at de alle var på nivå fire. At jeg satte de ordentlig. Jeg er enig i at jeg må jeg forbedre tempoet og fart generelt i løpet. Det kommer nok til å hjelpe meg mer i hoppene også.

Gomez tar erfaringen fra EM med seg videre og ser framover.

– Jeg vil alltid forbedre meg og gå så bra løp som mulig, sier hun

gomez

EM-DEBUTANT: Mia Caroline Risa Gomez

Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Mål om VM i mars

Neste helg venter Nordisk mesterskap og Gomez har planen klar:

– Jeg vil jo prøve å komme på pallen.

– Så er det to eller tre konkurranser før jeg forhåpentligvis blir tatt ut til senior-VM i mars. Det får jeg vite med sikkerhet om en måneds tid, forteller en spent Gomez.

Før jul klarte Gomez VM-kravet, og satte like så godt tre nye norsk rekorder, med høyest poengsum i kortløp, friløp og totalt i konkurransen i Budapest.

Foreløpig har ingen andre norske kunstløpere klart VM-kravet.

17-åringen er den tredje norske kunstløperen gjennom tidene som har klart VM-kravet etter at Det internasjonale skøyteforbundet innførte poengkrav, og alt tyder på at hun blir Norges representant i kunstløp-VM i Japan i mars.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal