Hopp til innhold

Lundby om veien tilbake: – Det er mye som blir vanskelig

Maren Lundby gjør et nytt forsøk på å ta seg tilbake til toppen av hoppsporten igjen. Hun innrømmer at hun har noen tøffe utfordringer foran seg.

Maren Lundby

TILBAKE: Maren Lundby skal satse mot VM i Planica.

Foto: Andreas Hagen / NRK

– Det er mye som blir vanskelig. Det er det å komme tilbake i hoppbakken som blir en utfordring, men jeg føler jeg er på rett vei, sier Lundby til NRK.

Hun er fornøyd med å være tilbake på landslaget, og hun legger ikke skjul på at hun har savnet sporten og miljøet.

Samtidig er det fortsatt noen utfordringer som gjenstår, blant annet å innfri vektkravet som kreves for å være i toppen.

– Det blir en del av utfordringen. Jeg ser mer positivt på det i år, og det virker som at ting stemmer mye bedre. Pila går i rett retning, og hvis jeg fortsetter med tiltakene jeg har gjort så ligger jeg an til å rekke sesongen, sier hun.

– Det er en hard jobb, men jeg er motivert for det. Jeg trives i prosessen.

– Hvilke tiltak har du gjort?

– Det hele bunner nok i at jeg har vært tålmodig. Jeg trener litt mer utholdenhet enn jeg har gjort tidligere. Kroppen svarer litt bedre nå, og ett år utenfor hoppbakken har gjort godt. Det er ikke så stor forskjell, men jeg trener utholdenhet.

Maren Lundby

NY SESONG: Maren Lundby satser for fullt igjen, og de håper hun er tilbake i hoppbakken i august.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Sikter på topplasseringene

Landslagssjef Clas Brede Bråthen sier at de håper at Lundby er tilbake i hoppbakken i august.

– Jeg oppfatter at de rundt meg er positive, like positive som meg. Så lenge jeg har troen, tror jeg de også har det. Det var litt motsatt i fjor, der det stanget litt imot. Nå flyter det godt og vi er positive hele gjengen, sier Lundby.

Lundby er klar på at hun vet hva som kreves inn mot kommende sesong, og hun kommer til å satse på topplasseringene.

– Det er et mål jeg jobber imot. Jeg tror jeg kan klare det på en helsemessig forsvarlig måte, sier 27-åring.

Tidligere hoppstjerne og NRKs hoppekspert Anders Jacobsen har stor tro på Lundby til tross for det tøffe året hun har hatt.

Anders Jacobsen

TROR PÅ LUNDBY: NRKs hoppekspert Anders Jacobsen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Hun har et toppidrettshode som svært få andre har, og hun har absolutt viljen. Om kroppen spiller på lag kan hun være best allerede til vinteren, men det er avhengig av at kroppen funker, mener Jacobsen.

Han tror at hele laget kan bli bedre når Lundby nå er på plass på landslaget igjen.

– Det er bra for laget å få henne tilbake. Man hadde ikke de helt store resultatene i år, så tror det kan gi en ro slik at de andre kan blomstre mer med Lundby tilbake, sier Jacobsen.

Trøblete høst

Det var i oktober at Lundby kunngjorde overfor NRK at hun ikke skulle delta i OL i Beijing, ettersom hun slet med å innfri vektforutsetningene. Hun var ikke villig til å slanke seg på en uforsvarlig måte, og dermed måtte hun jobbe hardt for å kjempe seg tilbake.

Nå har det altså gått syv måneder siden hun måtte ta den tøffe avgjørelsen, og nå prøver hun igjen å kjempe seg tilbake. 27-åringen er i hvert fall tilbake på landslaget.

Maren Lundby står over OL

I TÅRER: I oktober avslørte Maren Lundby at hun ikke deltar i OL i Beijing.

Mange stusset da det ble kjent at 27-åringen er en av høstens deltakere i TV 2-programmet Skal vi danse, og langrennsløper Emil Iversen gikk så langt at han omtalte valget som uprofesjonelt.

Lundby forklarte at grunnen var at hun ville finne noen svar som kunne ta henne til OL.

Iversen har senere beklaget utspillet om Lundbys deltakelse.

Men hopperen slet også i 2020/2021-sesongen. Den gangen slet hun med diagnosen «jumpers knee», men fant formen like før VM i Oberstdorf.

Slik er landslaget:

Kvinner: Maren Lundby, Eirin Maria Kvandal, Thea Minyan Bjørseth, Silje Opseth og Anna Odine Strøm.

Herrer: Fredrik Villumstad, Bendik Jakobsen Heggli, Halvor Egner Granerud, Johann André Forfang, Thomas Aasen Markeng, Robert Johansson, Marius Lindvik og Daniel-André Tande

Siste nytt

 • Kristoff spurtslått av Tiller på fellesstarten i sykkel-NM

  Uno-X-rytteren Rasmus Fossum Tiller var sterkest på oppløpet og ble norsk mester i landeveisrittet i Skogn søndag.

  Tiller vant på tiden 4.23.15. Tour de France-klare Alexander Kristoff tok andreplassen, mens Edvald Boasson Hagen ble nummer tre.

  – Det var mann mot mann på slutten, så det betyr veldig mye for meg, sa Tiller i et intervju sendt på Direktesport etter målgang.

  25-åringen vant også fellesstarten i NM i 2017.

  Tour of Norway 2022
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Norge med bronse til tross for kjempetabbe

  Andrine Benjaminsen (26) sikret bronse til Norge i sprintstafetten i Orienterings-VM i Danske Kolding. Med en dramatisk tabbe på andre etappe gikk Norge og Lukas Liland (22) fra en 2. plass 14 sekunder bak Sverige, til en 8. plass over ett minutt bak ledelsen.

  På tredje etappe leverte Kasper Fosser (23) en solid etappe før Andrine Benjaminsen løp Norge inn til 3.plass etter et kanonløp.

  –-Jeg løp ut i en jaktposisjon, som egentlig er en takknemlig posisjon. Få lov til å jage, og plukke rygger. Så trodde jeg det kanskje var litt langt opp. Men jeg så ryggene ganske tidlig så det ga veldig stor motivasjon, forteller Andrine til NRK.

  Feil veivalg førte til at Lukas Liland endte opp ved jernebanelinjen, som regnes som et ulovlig område. På grunn av tabben kan Norge bli disket. Juryen blir nødt til å ta en avgjørelse etter å ha vurdert situajsonen.

  –Ja, det er klart det er en alvorlig feil. Jeg løp tilbake nøyaktig der det var lovlig, men jeg vet ikke hva regelverket sier, forteller Liland.

  Siden han løp tilbake samme vei, og siden hendelsen ikke ga noe tidsfordel vil det norske laget antageligvis unngå disk.

  Sverige tok gullet med tiden 58.39 Storbritannia sikret sølvet på 59.41 før det norske laget avsluttet løpet med bronsje og tiden 60.20.

 • Meir trøbbel for Skeid

  Verken Stabæk eller Fredrikstad klarte å sette ballen i mål og måtte sjå seg fornøgd med eitt poeng kvar. Skeid gjekk på sitt fjerde strake tap i 1. divisjon.

  Toppkampen mellom Stabæk og Fredrikstad blei eit sjansesløseri utan like og enda 0–0 på Nadderud. Bærums-laget legg seg dermed inn på tredjeplass på tabellen. Fredrikstad er heilt nede på 10.-plass.

  I kampen mellom Raufoss og Skeid fekk Oslo-laget seg nok ein trykk. Skeid står med fire strake tap og berre tre poeng denne sesongen. Med ein målforskjell på 12–23 ligg dei helt sist i ligaen. Markus Seehusen Karlsbakk sikra 1-0-seier for Raufoss.

  Start gjekk på eit forsmedeleg heimetap mot nyopprykka Kongsvinger. Det var superveteranen Adem Güven som sikra sigeren for gjestene i det 74. speleminutt. Med 1-0-siger på Sørlandet klatrar Kongsvinger opp til 11.-plass, medan Start er på 8.-plass.

  Skeid depper
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste