Hopp til innhold

Løfshus advarte og nå vil ekspert at toppledelsen endres: – Bjervig er overarbeidet

Tidligere landslagssjef Vidar Løfshus advarte styret våren 2019 mot å endre organiseringen av langrenn. Han ble ikke hørt. Nå råder kaoset og eksperter mener systemet må endres til hva det en gang var.

b4gYKbbjA_c

JOBBET SAMMEN: Espen Bjervig og Vidar Løfshus, her sammen på en pressekonferanse tilbake i 2019.

Foto: Erik Johansen / NTB

For utøvere underpresterer, kritiserer ledelsen for manglende eller dårlig kommunikasjon, eller er oppgitt over for dårlige OL-forberedelser.

Torgeir Bjørn og Fredrik Aukland mener situasjonen må tvinge frem endringer på øverste nivå i norsk langrenn.

2D01vYNDvTA

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er ikke slik at det er personer som må gå av her. Men dette handler om organisering. Espen Bjervig er overarbeidet. Han har egentlig en umulig oppgave, sier Bjørn.

– Alt går fint når resultatene er gode. Men når motgangen kommer så får man testet organisasjon og ledelse. Langrennssjefen har i dag en rolle som både sportslig- og økonomisk ansvarlig. Han skal ha dialog med trenere og marked. Man må stille seg spørsmålet om det er veldig fornuftig, sier Aukland.

Ingen erstattet Løfshus

For det var en gang norsk langrenn var organisert på en annen måte enn i dag. Vidar Løfshus var landslagssjef med ansvar for alt som omhandlet sport. Han var trenernes sjef, han var kontaktpunktet til Olympiatoppen. Han hadde også siste ord i uttak og var ansvarlig for treningsopplegg.

Bjervig hadde den gangen tittelen langrennssjef og var ansvarlig for marked, økonomi og administrasjon.

Da Løfshus ga seg våren 2019 ble stillingen lyst ut. Men det kom aldri en ny person inn.

Ski-topper

LANGRENNSTOPPER: Vidar Løfshus, leder for langrennskomiteen Torbjørn Skogstad og Espen Bjervig, her avbildet i 2016.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– En spagatøvelse

I stedet besluttet langrennskomiteen (styret) at Bjervig skulle gis et utvidet ansvarsområde som altså omfattet Løfshus’ oppgaver.

Løfshus vil ikke kommentere hvordan han ser på det vedvarende bråket i langrenn, men han åpner opp om hva han tenkte da stillingen hans aldri ble opprettholdt.

– Da langrennskomiteen bestemte det, så tenkte jeg at de gjør jobben til Espen veldig vanskelig. Det blir en spagatøvelse mellom administrasjon, sport og marked. Min mening er at det bør være en landslagssjef som har hundre prosent fokus på sport, sier Løfshus.

Advarte styret i langrenn

Løfshus

SUKSESS: Daværende landslagssjef Vidar Løfshus ordnet kake da Simen Hegstad Krüger og Martin Johnsrud Sundby feiret gull og sølv under OL i Pyeongchang i 2018.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Han viser blant annet til at den nåværende situasjonen, med en toppleder som har ansvaret for «alt» også var tilfellet frem til 2011. Da hadde Åge Skinstad rollen som langrennssjef.

Da så forbundet at «dette går ikke», sier Løfshus, som da tok sportsdelen av stillingen som han hadde i åtte år. Han omtaler den som krevende.

– Du må fokusere kun på sport. Du skal bygge et apparat rundt løperne og trenerne på en ordentlig måte. Jeg sier ikke Espen ikke har gjort det, men han har fått en tøff oppgave. Jeg synes mer synd på ham enn jeg synes han har gjort en dårlig jobb. For det sier jeg ikke.

– Advarte du langrennskomiteen den gangen om det valget de gjorde?

– Ja, svarer Løfshus.

– Ville vært bedre forberedt

For Torgeir Bjørn har forberedelsene til årets OL blitt et klart svar på at Norges Skiforbund må tenke som tidligere og ha en person med et mer dedikert ansvar for sport.

u5bWrAUZpy0

KRITISK: Maiken Caspersen Falla, her fra onsdagens lagsprintøvelse.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Han mener det langt på vei bekreftes av Maiken Caspersen Falla, landslagsveteranen og medaljegrossisten som mente ledelsen måtte ta ansvar for det hun føler er for dårlige forberedelser til høydemesterskapet i år.

– Bjervig har for mange oppgaver. Vi trenger et system hvor vi har en sportssjef på toppen som har et overordnet treningsfaglig overblikk. Det må være rollen til sportssjefen og vedkommende må ha tid til å utføre den. Det inkluderer ikke bare landslaget, men også hele Ski-Norge.

– Hva hadde man fått til, tror du, dersom man hadde hatt en dedikert sportssjef?

– Da ville man sørget for å være bedre forberedt til OL. Norge har masse kompetanse på hvordan forberede seg til mesterskap på høy høyde, sier Bjørn.

– Skjønner at det er tøft

Han mener det ikke nytter med erfaringene forbundet har hatt med forberedelser til de siste fem mesterskapene i lavlandet.

Han viser til at det finnes kunnskap og erfaring fra sist høydemesterskap, nemlig OL i Salt Lake City i 2002, at det er denne langrennslederne hadde trengt og burde benyttet seg av.

– Den sitter vi i Norge og Olympiatoppen på. Den er ikke brukt nå og det får vi svi for. Det er både overraskende og skuffende, sier Bjørn, som avslutter med følgende beskjed:

– Jeg skjønner at det er tøft å stå der som sjef nå. Men han har en umulig oppgave med å gjennomføre alt det den nåværende stillingen sier han skal.

– Piggene ute og angriper alle

Fredrik Aukland i mixed-sone

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Bjørn får støtte fra Aukland, som også er opptatt av at en rekke konflikter som har kommet til overflaten kunne vært unngått. Og at det er langrennssjefens ansvar å ha oversikt over hva som skjer internt.

– Kommunikasjonen mellom løpere, trenere og ledere må bli bedre. Det fremstår som at det er lite åpenhet, uttaksprosessene virker uforståelig for mange og ledelsen svarer arrogant. Det fremstår i sum som dårlig ledelse.

Han mener ledelsen har piggene ute og angriper alle som mener noe eller er kritiske.

Aukland er tydelig på at man som leder ikke kan benekte interne konflikter når utøvere som Emil Iversen, Ragnhild Haga, Anne Kjersti Kalvå og Maiken Caspersen Falla går ut i media under et OL med åpen kritikk.

NRKs ekspert kommer med et siste hjertesukk:

– Jeg savner åpenhet, jeg savner en kommunikasjon fra ledelsen som hadde skapt mer tillit for folk gjennom det de leser i media, sier Aukland.

«Vil se på om det er behov for endringer»

NRK har vært i kontakt med langrennssjef Espen Bjervig via presseansvarlig Gro Eide. Han viser til at dette er noe leder av langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, må svare på.

Langrennskomité-leder Skogstad er forelagt ekspertenes synspunkter og er spurt om Løfshus' advarsel tilbake i 2019.

Han svarer onsdag følgende i en sms til NRK:

«Vi vil evaluere sesongen, og sammen med Espen og laget hans se på om det er behov for endringer. Denne evalueringen starter når vi har avsluttet årets sesong. Jeg vil selvfølgelig ikke forskuttere hva denne evalueringen vil ende opp med».

Torbjørn Skogstad

ØVERSTE SJEF I LANGRENN: Torbjørn Skogstad er leder av langrennskomiteen.

Foto: Terje Pedersen

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal