Hopp til innhold

Falla hudfletter langrennsledelsen etter ny OL-fadese

Først skuffet Maiken Caspersen Falla stort i sin aller siste OL-konkurranse. Så sa hun nøyaktig hva hun mener om langrennsledelsen.

Maiken Caspersen Falla, ingress

KLAR TALE: Maiken Caspersen Falla legger ikke skjul på hva hun mener om langrennsledelsen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Jeg har lyst til å forsvare lagvenninnene mine. Det er så bra stemning i laget, og de fortjener en ledelse som har troen på dem, sier veteranen til NTB.

Det koker virkelig i langrennsleiren, og Falla føyer seg nå inn i rekken av utøvere som tar bladet fra munnen.

– Det er uttalelser fra ledelsen som vi gjerne skulle ha vært foruten. Det er det ikke noen tvil om, mener Falla, som legger til at hun synes synd på laget sitt.

Underveis i OL har nemlig langrennssjef Espen Bjervig sagt at han er fortvilet over utviklingen på kvinnesiden, mens både han og kvinnetrener Ole Morten Iversen har vært åpne om at de vurderte å hente inn skiskytter Tiril Eckhoff til stafetten i OL.

Dette får Falla til å fyre.

– Jeg synes de fortjener bedre. De fortjener at folk har troen på dem, sier hun om langrennsvenninnene sine.

– Falla skal man lytte til

Tidligere i mesterskapet uttalte Discovery-ekspert Martin Johnsrud Sundby til NRK at han var svært kritisk til det norske høyderegimet i forkant av lekene i Beijing.

Falla er enig i at forberedelsene har vært for dårlige.

– Det er lett å være etterpåklok, men når man ikke får det til må man se på hva man kunne gjort annerledes og legge en ny plan. Forberedelsene har ikke vært bra nok, konkluderer hun, og svarer bekreftende på at det er ledelsens ansvar.

Les også: Forventer full oppvask i langrenn etter OL

uxAw_i1umBw
uxAw_i1umBw

Langrennssjef Espen Bjervig har fått med seg at flere av elitekvinnene har vært skuffet over uttalelsene hans i media. Han tar likevel lite selvkritikk:

– Det er aldri morsomt å få høre at ting ikke er helt på topp, og så skal jeg være så dristig å si at det ikke er jeg som har tatt opp disse temaene. Jeg har bare svart på spørsmål. Det er journalister som har satt det på agendaen, ikke jeg.

Han gir ikke et tydelig svar på hvorvidt han angrer på noen av uttalelsene han har kommet med i media, eller om han har beklaget noe overfor kvinneløperne.

Om kritikken som går på at det er for tynt bak Therese Johaug i toppen, svarer han:

– Vi ser at det i perioder ikke har vært så mange jenter som har slått seg opp som på guttesida. Vi må bare jobbe videre med det. Det er ikke noe fasitsvar, og jeg har ikke noe svar.

Torgeir Bjørn

LANGRENNSEKSPERT: Torgeir Bjørn.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er svært tydelig på én ting:

– Maiken Caspersen Falla er en utøver man skal lytte til. Når hun tar bladet fra munnen, så hører man etter.

Han viser til at Norges sprintveteran og medaljegrossist har representert kontinuitet i norsk kvinnelangrenn. Hun har vært på ypperste nivå i en årrekke og er en veldig fornuftig dame. Nå håper han at ledelsen ikke går rett i forsvarsposisjon, men heller faktisk hører på hva hun har å si.

– For meg virker de veldig hårsåre når de får berettigede spørsmål om ting. Det kan være lurt i stedet for å gå til angrep med alle piggene ut. De kan kanskje lytte til innspill. Det er ikke farlig, sier Bjørn.

Frustrert

Det er ikke bare langrennsledelsens medieuttalelser og de dårlige forberedelsene som får Falla til å fortvile. Også opplevelsen på dagens lagsprint gjør henne emosjonell.

Falle og Udnes Weng

SPRENGKULDE: Maiken Caspersen Falla har vært tydelig på at lungene hennes ikke trives når det blir for kaldt. Her møtes hun av lagvenninne Tiril Udnes Weng i målområdet.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Jeg blir veldig frustrert, da. Jeg synes det er så vanskelig. Man prøver så hardt. Man legger alt man har i det, men det går ikke, sier 31-åringen, mens stemmen sprekker og hun kjemper mot tårene.

– Man har bare lyst til å pakke bagen og dra hjem, fortsetter hun.

Caspersen Falla og lagvenninne Tiril Udnes Weng fikk det svært tøft i OL-løypene, og de ble til slutt nummer åtte – over minuttet bak vinnerne.

– Jeg hadde virkelig håpet at det skulle føles bedre i dag. Man gjør så godt man kan. Jobber knallhardt hver eneste dag. Men det går bare ikke.

Les også: Falla avslører omfattende problemer: – Sitter langt inne å fortelle

ZOnNWLq8Q-s
ZOnNWLq8Q-s

Heller ikke Udnes Weng tok lett på nedturen.

– Det er tøft å ødelegge to ganger på rad. Jeg føler egentlig selv at jeg klarer å beherske meg når jeg går i felt, men tydeligvis er jeg ikke noe god på det, da, sier hun.

25-åringen var nemlig involvert i et uhell, noe som ble spikeren i kista for medaljedrømmen. Også i den ordinære kvinnestafetten var hun i begivenhetenes sentrum – og ikke på den gode måten.

Dramatisk

Det hele så temmelig komfortabelt ut frem til Wengs andre etappe. Da begynte dramatikken.

Kaos i feltet gjorde at den norske løperen satte staven mellom skiene til Maja Dahlqvist, noe som førte til stavbrekk, full stans, og mange tapte sekunder.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, sprint lagkonkurranse

Uhellet gjorde at duoen havnet et stykke bak, og Falla klarte ikke å få kontakt med teten i den kinesiske sprengkulda.

– Det var ikke sånn at den norske medaljen glapp med stavbrekket, fastslo Bjørn underveis.

– Vi er parkert med ganske mye i dag. Vi var ikke gode nok, rett og slett.

I front kjempet nemlig Finland bestående av Kerttu Niskanen og Krista Pärmäkoski mot de russiske løperne Natalja Neprjajeva og Julia Stupak, den svenske duoen Maja Dahlqvist og Jonna Sundling og tyskerne Victoria Carl og Katharina Hennig.

Det norske laget var ikke i nærheten da finalen skulle avgjøres.

Til slutt kapret tyskerne et sensasjonelt OL-gull foran Sverige. De russiske utøverne vant bronsen.

Sprintstafettlaget

ALENE: Det norske laget ble hektet av tidlig.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Siste nytt

  • Eikeri klar for doublefinale i Tokyo

    Den norske tennisspilleren Ulrikke Eikeri og makkeren Ingrid Neel fra Estland spilte seg helt fram til finalen i WTA500-turneringen i Tokyo fredag.

    Den norske jenta spiller denne gangen sammen med Neel, og sammen slo de Nicole Melichar fra USA og Ellen Perez fra Australia med 6-4, 4-6, 11-9 i semifinalen.

    Det var TV 2 som omtalte seieren først.

    Eikeri har tidligere hatt flere forskjellige makkere i double. I august spilte hun blant annet med kinesiske Lin Zhu.

    I finalen møter Eikeri/Neel det japanske paret Eri Hozumi og Makoto Ninomiya. Finalen går natt til lørdag norsk tid.

    Switzerland Tennis International Ladies
    Foto: Jean-Christophe Bott / AP
  • NFF legger press på regjeringen etter gummigranulat-forbud – advarer kommunene

    Fotballpresident Lise Klaveness vil med regjeringens hjelp ha på plass en kampplan etter gummigranulat-forbudet. Kommunene advares mot å forhaste seg med forbud.

    EU-kommisjonen vedtok denne uken de nye reglene som forbyr bruk av mikroplast i blant annet fotballbaner av kunstgress. De nye retningslinjene vil tre i kraft om tre uker, men det legges opp til en overgangsperiode på åtte år, frem til oktober 2031, for det som omhandler utfasing av gummigranulat.

    – Vi støtter forbudet, men vil ikke klare det uten en nasjonal kampplan. Dette vil kreve en enorm omstilling i hele norsk fotball, og EU har varslet at regningen blir stor. NFF har vært tydelig på at denne regningen ikke kan sendes over til våre klubber, sier fotballpresident Lise Klaveness i en uttalelse.

    NFF peker på at samtaler med regjeringen om den etterlyste kampplanen allerede er igangsatt og at dialogen er god.

    – Vi har to store problemer. Det ene er at vi må kvitte oss med gummigranulat. Det andre er at vi ikke har alle alternativ på plass. Vi må samarbeide, og nå har vi begynt å utvikle en felles kampplan, sier Klaveness.

    Jobben på kort sikt er, ifølge NFF, å kartlegge kunstgress-situasjonen på landsbasis. Til dette arbeidet har regjeringen varslet at det vil komme fem millioner kroner over statsbudsjettet.

    På lang sikt er utfordringen at det må komme på markedet gode nok alternativer til gummigranulat som fyllmasse i kunstgressbaner. Derfor advarer nå Norges Fotballforbund norske kommuner mot å vedta forbud mot gummigranulat før overgangsperioden på åtte år er over.

    – En overgangsperiode på åtte år representerer, tror vi, at også EU anerkjenner at alternativene på markedet ennå ikke er fullgode, sier generalsekretær i NFF, Karl-Petter Løken.

    – Nå har vi fått åtte år på å fase ut gummigranulat. Da er det viktig at norske klubber får den nødvendige tiden det tar før markedet responderer med gode nok alternativer og at kommuner ikke innfører restriksjoner mot gummigranulat før testingen er skikkelig i gang, fortsetter han.

    Fotballtoppen mener det må tilrettelegges for at det på kort sikt kan «bygges og rehabiliteres» baner med gummigranulat for å opprettholde aktiviteten.

    (NTB)

    Gummigranulat
    Foto: Trond Teigen / NTB
  • Reuters: Russiske utøvere får delta i Paralympics i Paris etter at kongress sa nei til utelukkelse

    Russiske idrettsutøvere får delta i Paralympics i Paris neste år etter et vedtak på kongressen til Den internasjonale paralympiske komité fredag.

    Det er nyhbetsbyrået Reuters som melder om utfallet av avstemningen på kongressen i Bahrain.

    Medlemmene stemte rundt hvorvidt Russland skulle utelukkes fullstendig fra sommerlekene i Frankrike. Utfallet her ble at 74 stente mot, mens 65 stemte for utestengelse.

    13 avsto fra å avgi stemme.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste