– Jeg har lyst til å forsvare lagvenninnene mine. Det er så bra stemning i laget, og de fortjener en ledelse som har troen på dem, sier veteranen til NTB.
Det koker virkelig i langrennsleiren, og Falla føyer seg nå inn i rekken av utøvere som tar bladet fra munnen.
– Det er uttalelser fra ledelsen som vi gjerne skulle ha vært foruten. Det er det ikke noen tvil om, mener Falla, som legger til at hun synes synd på laget sitt.
Underveis i OL har nemlig langrennssjef Espen Bjervig sagt at han er fortvilet over utviklingen på kvinnesiden, mens både han og kvinnetrener Ole Morten Iversen har vært åpne om at de vurderte å hente inn skiskytter Tiril Eckhoff til stafetten i OL.
Dette får Falla til å fyre.
– Jeg synes de fortjener bedre. De fortjener at folk har troen på dem, sier hun om langrennsvenninnene sine.
– Falla skal man lytte til
Tidligere i mesterskapet uttalte Discovery-ekspert Martin Johnsrud Sundby til NRK at han var svært kritisk til det norske høyderegimet i forkant av lekene i Beijing.
Falla er enig i at forberedelsene har vært for dårlige.
– Det er lett å være etterpåklok, men når man ikke får det til må man se på hva man kunne gjort annerledes og legge en ny plan. Forberedelsene har ikke vært bra nok, konkluderer hun, og svarer bekreftende på at det er ledelsens ansvar.
Langrennssjef Espen Bjervig har fått med seg at flere av elitekvinnene har vært skuffet over uttalelsene hans i media. Han tar likevel lite selvkritikk:
– Det er aldri morsomt å få høre at ting ikke er helt på topp, og så skal jeg være så dristig å si at det ikke er jeg som har tatt opp disse temaene. Jeg har bare svart på spørsmål. Det er journalister som har satt det på agendaen, ikke jeg.
Han gir ikke et tydelig svar på hvorvidt han angrer på noen av uttalelsene han har kommet med i media, eller om han har beklaget noe overfor kvinneløperne.
Om kritikken som går på at det er for tynt bak Therese Johaug i toppen, svarer han:
– Vi ser at det i perioder ikke har vært så mange jenter som har slått seg opp som på guttesida. Vi må bare jobbe videre med det. Det er ikke noe fasitsvar, og jeg har ikke noe svar.
LANGRENNSEKSPERT: Torgeir Bjørn.
NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er svært tydelig på én ting:
– Maiken Caspersen Falla er en utøver man skal lytte til. Når hun tar bladet fra munnen, så hører man etter.
Han viser til at Norges sprintveteran og medaljegrossist har representert kontinuitet i norsk kvinnelangrenn. Hun har vært på ypperste nivå i en årrekke og er en veldig fornuftig dame. Nå håper han at ledelsen ikke går rett i forsvarsposisjon, men heller faktisk hører på hva hun har å si.
– For meg virker de veldig hårsåre når de får berettigede spørsmål om ting. Det kan være lurt i stedet for å gå til angrep med alle piggene ut. De kan kanskje lytte til innspill. Det er ikke farlig, sier Bjørn.
Frustrert
Det er ikke bare langrennsledelsens medieuttalelser og de dårlige forberedelsene som får Falla til å fortvile. Også opplevelsen på dagens lagsprint gjør henne emosjonell.
SPRENGKULDE: Maiken Caspersen Falla har vært tydelig på at lungene hennes ikke trives når det blir for kaldt. Her møtes hun av lagvenninne Tiril Udnes Weng i målområdet.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB– Jeg blir veldig frustrert, da. Jeg synes det er så vanskelig. Man prøver så hardt. Man legger alt man har i det, men det går ikke, sier 31-åringen, mens stemmen sprekker og hun kjemper mot tårene.
– Man har bare lyst til å pakke bagen og dra hjem, fortsetter hun.
Caspersen Falla og lagvenninne Tiril Udnes Weng fikk det svært tøft i OL-løypene, og de ble til slutt nummer åtte – over minuttet bak vinnerne.
– Jeg hadde virkelig håpet at det skulle føles bedre i dag. Man gjør så godt man kan. Jobber knallhardt hver eneste dag. Men det går bare ikke.
Heller ikke Udnes Weng tok lett på nedturen.
– Det er tøft å ødelegge to ganger på rad. Jeg føler egentlig selv at jeg klarer å beherske meg når jeg går i felt, men tydeligvis er jeg ikke noe god på det, da, sier hun.
25-åringen var nemlig involvert i et uhell, noe som ble spikeren i kista for medaljedrømmen. Også i den ordinære kvinnestafetten var hun i begivenhetenes sentrum – og ikke på den gode måten.
Dramatisk
Det hele så temmelig komfortabelt ut frem til Wengs andre etappe. Da begynte dramatikken.
Kaos i feltet gjorde at den norske løperen satte staven mellom skiene til Maja Dahlqvist, noe som førte til stavbrekk, full stans, og mange tapte sekunder.
Uhellet gjorde at duoen havnet et stykke bak, og Falla klarte ikke å få kontakt med teten i den kinesiske sprengkulda.
– Det var ikke sånn at den norske medaljen glapp med stavbrekket, fastslo Bjørn underveis.
– Vi er parkert med ganske mye i dag. Vi var ikke gode nok, rett og slett.
I front kjempet nemlig Finland bestående av Kerttu Niskanen og Krista Pärmäkoski mot de russiske løperne Natalja Neprjajeva og Julia Stupak, den svenske duoen Maja Dahlqvist og Jonna Sundling og tyskerne Victoria Carl og Katharina Hennig.
Det norske laget var ikke i nærheten da finalen skulle avgjøres.
Til slutt kapret tyskerne et sensasjonelt OL-gull foran Sverige. De russiske utøverne vant bronsen.
ALENE: Det norske laget ble hektet av tidlig.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB