Hopp til innhold

Lever proffdrømmen – scoret mot Barcelona

Lisa-Marie Woods (31) stortrives som proff i det utradisjonelle fotballandet Kasakhstan. Onsdag scoret hun mot Barcelona i mesterligaen.

Lisa-Marie Woods

LOT SEG OVERTALE: To ganger sa Lisa-Marie Woods nei, men BIIK-Kazygurt-trener Kaloyan Petkov nektet å gi opp. Til slutt fikk han det som han ville.

Foto: Privat

WOODS

FØR KAMP: Lisa-Marie Woods sammen med lagvenninne Monica Desiree Monsivais før en seriekamp.

Foto: Privat

– Jeg lever et fint liv her nede, fylt med mye fotball og trening, sier en entusiastisk Lisa-Maria Woods via Skype fra Kasakhstan.

Det er nemlig ikke mulig å nå henne på telefon.

– Av en eller annen grunn så fungerer ikke telefonen min her. Og så var det så mye styr med å få tilsendt nytt simkort, ler hun.

31-åringen fra Oslo har siden april bodd i Tsjimkent. Der lever hun ut proffdrømmen.

Onsdag scoret den norske jenta utlikningsmålet da BIIK-Kazygurt spilte 1-1 mot Barcelona i mesterligaen.

– Planen var egentlig at jeg skulle komme hit i januar. Det var ikke visumtrøbbel, men det tok bare så innmari lang tid å få det innvilget. Så da kom jeg hit noen måneder senere enn planlagt, forteller hun.

Byen ligger helt sør i Kasakhstan og har omtrent 650 000 innbyggere. Det er den tredje største byen i landet, etter hovedstaden Astana og Almaty – landets største by.

– Om jeg har vært i enten Astana eller Almaty, ser de rart på meg når jeg forteller at jeg bor her nede. De byene er mer moderne. Her er det litt mer «texas». Folk kjører på kryss og tvers, og på midten av veien. Ja, det er kaos, ler hun.

Woods

TRENER MYE: Store deler av dagen er Lisa-Marie Woods på trening, men da er det også viktig med nok hvile.

Foto: Privat

Tjener mer enn i Norge

Sånn med en gang, virker det ikke akkurat som at livet i Kasakhstan bare er enkelt. Men Woods har det som plommen i egget.

– Det er et veldig fint fotballiv. Det er jo det mesteparten av tiden går til. Vi trener ganske ofte her borte. Jeg vil si at det er et lett liv, sier hun.

Hun spiller fotball på fulltid i det som er Kasakhstans beste klubb.

– Her i klubben så er det en president som eier alt og styrer alt. Han har bestemt seg for at han har lyst til å satse på kvinnefotball. Så han har lagt masse penger i klubben, forteller Woods.

Dermed er det visst heller ikke så verst å være fotballspiller i den kasakhstanske byen.

– Lønnen er ok. Jeg vil kanskje tippe at lønnen ligger på omtrent samme nivå som i Tyskland. Så det er jo bra, sier hun lurt.

I tillegg får spillerne dekt kost og losji.

– Vi bor gratis på sportshotellet til presidenten. Så får vi dekt alt av mat, medisiner osv., legger Woods til.

Biik

SERIEMESTER: Biik-Kazygurt gikk ubeseiret gjennom serien.

Foto: PRIVAT

Nysgjerrig

På landslagsnivå er Norge vesentlig bedre enn Kasakhstan. Da lagene møttes til EM-kvalifisering i høst, vant Norge 4–0 uten nevneverdig dramatikk.

Woods

GLAD I FOTBALLIVET: Lisa-Marie Woods forteller om et godt liv i Kasakhstan.

Foto: Privat

Da er det mye mer spennende å høre om Woods' fotballiv i Kasakhstan. Et land man kanskje ikke tenker på som et fotballmekka for kvinner.

Så hvordan i all verden havnet Lisa-Marie Woods her?

– Kaloyan Petkov, treneren vår, var også treneren min da jeg spilte i USA. Han spurte meg to ganger om jeg ville komme hit og spille. Jeg svarte nei to ganger, men han fortsatte å mase. Da ble jeg nysgjerrig, og ville finne ut hva dette dreide seg om, forteller Woods.

– Jeg er også en person som har lyst til å oppleve noe med fotballen, og mange av valgene mine er basert på akkurat det. Med den kulturen som Kasakhstan har, så jeg på det som en gylden mulighet til å lære om livet utenom fotballen også.

Lisa-Marie Woods har spilt fotball i flere land (se faktaboks) og har 23 A-lagskamper for Norge. Hun var ikke med i troppen mot Kasakhstan.

Lever godt

– Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?

– Jeg står opp, trener, spiser litt lunsj, hviler, og så trener vi igjen. Og så spiser vi. Ja, det er vel sånn de fleste dager ser ut, konstaterer Woods.

Men selv om dagene for det meste handler om trening og fotball, blir det også tid til andre ting.

– Noen dager har vi bare én trening. Enkelte ganger har vi jo helt fri. Da prøver jeg og de andre utlendingene på laget og utforske byen litt. Denne byen består av flere såkalte basarer og har mye å by på, forteller Woods.

– Vi bor rett ved sentrum av byen og vi er beriket med et massivt folkeliv rett utenfor døren. Så vi prøver å «menge» oss og mingle med kasakhstanerne, legger hun til.

Woods forteller at de får betalt i dollar, mens den lokale valutaen er Kasakhstansk Tenge.

– Den er veldig svak akkurat nå. Så dermed er det også veldig gunstig for oss økonomisk å være her. Så da går vi i hvert fall ut og finner på ting. Det er billig for oss å leve her, sier hun tydelig fornøyd.

Woods1234

INTERNASJONALT: Lisa-Marie (i midten) sammen med lagvenninnene Jordan Roseboro og Madina Zhanateyeva.

Foto: Privat

Ubeseiret

Biik-Kazygurt avgjorde seriemesterskapet til sin fordel allerede i juli. I forrige uke spilte de sesongens siste seriekamp.

– Da vant vi hele 6–1 og gikk dermed ubeseiret gjennom hele sesongen, forteller hun.

– Hvordan er nivået på kvinnefotballen i Kasakhstan?

– Vårt lag holder et ganske bra nivå. De begynte å satse her for omtrent tre år siden og har blitt en ganske stor klubb. Men vi sliter med for få og uregelmessige kamper, forteller Woods.

– I år har det bare vært fem lag i ligaen. Egentlig seks, men ett lag måtte trekke seg på grunn av økonomiske problemer.

Det har ført til at hvert lag i serien har spilt mot hverandre fire ganger denne sesongen.

– I år har vi spilt flere kamper mot gutter enn mot jenter. For all del, det er bra matching det. Men for ligaens del bør det nok deles ut midler til andre klubber til spillerutvikling.

Det har hun også fortalt fotballpresidenten i landet.

Woods3

KOSER SEG: Lisa-Marie sammen med lagvenninnene Remi Gibba og Jordan Roseboro.

Foto: Privat

– Presidenten i fotballforbundet her borte har spurt oss utlendinger om hva som trengs for at ligaen skal bli bedre. Da har jeg sagt at om de skal legge penger noe sted, så er det for å få frem flere lag, og få de til å satse.

– Kan hamle opp med hvem som helst i toppserien

Hun tror hennes egen klubb likevel er på nivå med de beste i Norge.

– Vi kan hamle opp med hvem som helst i toppserien vi på en god dag. Men bunnivået til lagene i toppserien er høyere enn vårt. Det blir for store variasjoner i prestasjonene rett og slett.

Men hun har stor tro på fremtiden til Kasakhstansk kvinnefotball.

– Nå har de begynt å satse ungt. Her i byen får jenter helt ned i seks-sjuårsalderen kvalifiserte trenere. Slik har det ikke alltid vært. De har ikke fått fotball inn med «morsmelka» slik som vi har. Derfor sliter en del også på mitt lag med spilleforståelse og er mer individualister.

– Men om tre-fire år tror jeg det Kasakhstanske kvinnelandslaget kan hamle opp med de beste nasjonene, sier Woods.

woods

TOMMEL OPP: Det spørs om Lisa-Marie Woods blir en sesong til i klubben.

Foto: Privat

Lærer russisk

Kontrakten til Lisa-Marie Woods går ut i november, men selv utelukker ikke Woods at hun forlenger. Hun har nemlig ikke oppnådd alle målene hun satte seg for oppholdet i Kasakhstan.

– Litt av grunnen til at jeg kom hit var at jeg vil lære meg russisk. Jeg hadde som mål å bli bedre enn det jeg er akkurat nå, forteller hun.

Hun føler også at den sportslige utviklingen går den rette veien.

– Fotballhverdagen er lagt opp slik at utviklingen min kan fortsette her. Så får vi se om fotballpresidenten holder det han lover slik at det blir flere lag i ligaen etter hvert.

– Men som alltid så snakker jeg med flere klubber. Jeg søker alltid etter nye opplevelser, det har hele min karriere båret preg av, avslutter den eventyrlystne 31-åringen, og ser frem mot en spennende mesterligahøst.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal