NRK Meny
Normal

Langt fram for Brækhus i Norge

Selv om Stortinget opphever forbudet mot proffboksing, er det langt igjen for at Cecilia Brækhus noensinne får bokse hjemme i Norge. Men mulighetene er der.

Brækhus

Cecilia Brækhus i sving i én av sine VM-kamper. Det er fortsatt langt igjen før vi eventuelt kan se dette på norsk jord, men mulighetene er der

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Ja, AIBA (det internasjonale amatørbokseforbundet) kommer i løpet av året til å legge fram sitt nye regelverk der de åpner for proffboksing, forteller generalsekretær Oddvar Ervik til NRK.

Men det er ikke rett fram for Brækhus og andre proffboksere å kjempe på norsk jord uansett. For AIBA – representert ved Norges Bokseforbund i Norge – vil ha eierskap til all boksing i Norge.

Proffboksing i neste OL

Timingen er lagt ut fra at profesjonelle boksere får delta i OL i Rio i 2016. De nye reglene skal gjøre det mulig for proffer, og eventuelt tidligere proffer, å kvalifisere seg der.

Brækhus bokser for forbund som ikke har noe med AIBA å gjøre. De nye reglene kommer til å kreve karantenetid for boksere som kommer fra andre forbund og vil bokse for AIBA. Hvor lang karantenetiden blir, er ennå ikke helt klart.

Pengene kan bli avgjørende

– Det store spørsmålet er om hvor mye penger man klarer å få inn i systemet. For det er ikke gitt at boksere som tjener gode penger i andre forbund , vil ta en karantene for å få være med oss, sier Ervik.

Cecilia Brækhus er regjerende verdensmester i flere forbund, og fikk lørdag folkets heder i form av å ha blitt stemt fram til Årets navn på Idrettsgallaen.

Video: – Cecilia har en drøm om å få bokse på hjemmebane, sa manager Kevin Skabo da han på Brækhus' vegne tok imot bokserens pris på Idrettsgallaen. Folket stemte fram Bækhus som årets navn.

Folket stemte frem bokseren Cecilia Brækhus til "Årets Navn" under Idrettsgallaen lørdag. Brækhus kunne ikke selv ta i mot prisen, men manager Kevin Skabo (bilde) var på plass. Han videreformidlet blant annet Brækhus' ønske om snart å få bokse på hjemmebane i Norge.

Årets navn: Cecilia Brækhus

Norges Idrettsforbund går inn for å oppheve forbudet mot proffboksing , og mener profesjonell boksing bør reguleres innenfor en lov som tillater knockout i organisert kampaktivitet. Men i juni sa Stortinget nei til dette.

Ønsker dispensasjon fra knockoutloven

– Vi jobber for å få opphevet forbudet mot proffboksing. Hvis ikke, reduserer vi mulighetene for våre beste boksere fram mot OL. Slik sett kan det bli et spennende stortingsvalg til høsten, sier Ervik.

– Hvorfor har dere i deres forslag ikke engang nevnt knockoutloven? Den setter jo også kjelker i veien?

– Den får vi nok ikke gjort noe med. Der må vi satse på å få de nødvendige dispensasjoner, for det er det muligheter for, sier Ervik.

Daværende kulturminister Anniken Huitfeldt satte i sommer ned et utvalg som skal se på både knockoutloven og loven om forbud mot proffboksing.
Dette utvalget ledes av advokat Kristin Veierød og skal ha sin innstilling klar innen 1. mars.

Siste nytt

 • Seier for Sagosen og PSG

  Sander Sagosens klubb Paris-Saint Germain leverte en glimrende 1. omgang og vant den første kvartfinalen i mesterligaen over polske Kielce 34-28. Til pause ledet laget hele 22-10. Sagosen noterte seg med to scoringer.

  HANDBALL-FRA-D1-MONTPELLIER-PARIS
  Foto: SYLVAIN THOMAS / AFP
 • Tap for ishockeylandslaget

  Etter gårsdagens seier for det norske ishockeylandslaget mot Sveits slo i dag sveitserne tilbake og vant 3–0.

  Neste helg vil det norske laget spille to kamper mot Hviterussland som en siste oppkjøring til VM i Danmark i mai.

  Switzerland Hockey
  Foto: Samuel Golay / AP
 • Tredje strake remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte sin tredje strake remis i Shamkir-turneringen i sjakk i Aserbajdsjan.

  Han møtte hjemmehåpet Rauf Mamedov med svarte brikker lørdag.

  I morgen møter Carlsen Timour Radjabov i turneringen som avsluttes neste helg.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal