NRK Meny
Normal

Langt fram for Brækhus i Norge

Selv om Stortinget opphever forbudet mot proffboksing, er det langt igjen for at Cecilia Brækhus noensinne får bokse hjemme i Norge. Men mulighetene er der.

Brækhus

Cecilia Brækhus i sving i én av sine VM-kamper. Det er fortsatt langt igjen før vi eventuelt kan se dette på norsk jord, men mulighetene er der

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Ja, AIBA (det internasjonale amatørbokseforbundet) kommer i løpet av året til å legge fram sitt nye regelverk der de åpner for proffboksing, forteller generalsekretær Oddvar Ervik til NRK.

Men det er ikke rett fram for Brækhus og andre proffboksere å kjempe på norsk jord uansett. For AIBA – representert ved Norges Bokseforbund i Norge – vil ha eierskap til all boksing i Norge.

Proffboksing i neste OL

Timingen er lagt ut fra at profesjonelle boksere får delta i OL i Rio i 2016. De nye reglene skal gjøre det mulig for proffer, og eventuelt tidligere proffer, å kvalifisere seg der.

Brækhus bokser for forbund som ikke har noe med AIBA å gjøre. De nye reglene kommer til å kreve karantenetid for boksere som kommer fra andre forbund og vil bokse for AIBA. Hvor lang karantenetiden blir, er ennå ikke helt klart.

Pengene kan bli avgjørende

– Det store spørsmålet er om hvor mye penger man klarer å få inn i systemet. For det er ikke gitt at boksere som tjener gode penger i andre forbund , vil ta en karantene for å få være med oss, sier Ervik.

Cecilia Brækhus er regjerende verdensmester i flere forbund, og fikk lørdag folkets heder i form av å ha blitt stemt fram til Årets navn på Idrettsgallaen.

Video: – Cecilia har en drøm om å få bokse på hjemmebane, sa manager Kevin Skabo da han på Brækhus' vegne tok imot bokserens pris på Idrettsgallaen. Folket stemte fram Bækhus som årets navn.

Folket stemte frem bokseren Cecilia Brækhus til "Årets Navn" under Idrettsgallaen lørdag. Brækhus kunne ikke selv ta i mot prisen, men manager Kevin Skabo (bilde) var på plass. Han videreformidlet blant annet Brækhus' ønske om snart å få bokse på hjemmebane i Norge.

Årets navn: Cecilia Brækhus

Norges Idrettsforbund går inn for å oppheve forbudet mot proffboksing , og mener profesjonell boksing bør reguleres innenfor en lov som tillater knockout i organisert kampaktivitet. Men i juni sa Stortinget nei til dette.

Ønsker dispensasjon fra knockoutloven

– Vi jobber for å få opphevet forbudet mot proffboksing. Hvis ikke, reduserer vi mulighetene for våre beste boksere fram mot OL. Slik sett kan det bli et spennende stortingsvalg til høsten, sier Ervik.

– Hvorfor har dere i deres forslag ikke engang nevnt knockoutloven? Den setter jo også kjelker i veien?

– Den får vi nok ikke gjort noe med. Der må vi satse på å få de nødvendige dispensasjoner, for det er det muligheter for, sier Ervik.

Daværende kulturminister Anniken Huitfeldt satte i sommer ned et utvalg som skal se på både knockoutloven og loven om forbud mot proffboksing.
Dette utvalget ledes av advokat Kristin Veierød og skal ha sin innstilling klar innen 1. mars.

Siste nytt

 • Fire nye utøvere OL-utestengt

  IOC har utestengt ytterligere fire russiske utøvere fra OL på livstid. Den russiske vinneren i skeleton, Alexander Tretjakov, mister også sitt gull fra Sotsji. De tre andre er også skeletonutøvere, Jelena Nikitina, Maria Orlova og Olga Potylitsina.

  OLYMPICS-SKELETON/ Russia's Alexander Tretiakov poses with his national flag after winning the men's skeleton event at the 2014 Sochi Winter Olympics
  Foto: MURAD SEZER / Reuters
 • Svindal starter i Lake Louise

  11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade.

  Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
RBKs pressekonferanse før kampen mot Real Sociedad