Hopp til innhold

Ber ministeren avvikle proffbokse-forbundet

Idrettsstyret ønsker å avvikle det norske forbudet mot proffboksing. Det ønsket kommer samtidig som det nærmer seg grønt lys for proffboksere i OL i Rio i 2016.

Olympisk boksing

De siste amatører: Boksing har hittil vært den siste idretten som bare tillater amatører i OL. Men nå skal de profesjonelle også få være med, og det er vesentlig årsak til at det norske idrettsstyret anbefaler at det norske forbudet mot proffboksing blir opphevet. Bildet er fra knockouten som avgjorde tungvektsfinalen i Beijing-OL i 2008

Foto: Rick Bowmer / AP

Idrettsstyret vedtok i dag å råde kulturministeren til å foreslå avvikling av forbudet.

– Loven som forbyr proffboksing i Norge er fra 1981, og det er på tide den blir endret, sier idrettspresident Børre Rognlien til NRK. Han har tidligere tatt til orde for proffboksing på norsk jord i 2013 .

Det sier han samtidig som det er klart at også OL åpner for profesjonelle boksere fra lekene i Rio i 2016.

– Generelt er skillet mellom amatøridrett og profesjonell idrett visket ut i de årene som har gått. Det ser vi også i OL der verdens beste ishockeyspillere, basketspillere, tennisspillere og andre er med. Det er vel bare boksingen igjen som opprettholder det skillet, sier Rognlien.

Minst 50 proffboksere i Rio i 2016

Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) har fått gjennom at profesjonelle boksere nå også får delta i OL, og de regner med at over 50 av dem vil delta i OL i Rio om fire år.

– Dette vil forbedre kvaliteten på OL-boksingen, fordi de beste kan være med. Det har de ikke hittil, sier AIBA-president Wu Ching-kuo.

Rognlien viser til at amatørboksingen har gode og trygge regler nå, ikke minst med tanke på loven som regulerer alle idretter med knockout.

– Derfor kan den gamle loven fjernes. Vi mener at profesjonell boksing nå bør tillates, og med Norges Bokseforbund som "eier". Da må de innordne seg den samme knockoutloven under eventuelle proffstevner.

Knockoutloven

Loven har en rekke forskrifter om alt fra bruk av hjelm og hanskenes størrelse til rundenes lengde og legetilsyn. Denne loven regulerer også andre idretter, som for eksempel kickboksing, der det allerede er proffkamper i Norge.

Men det er likevel ikke sikkert at det vil åpne for kjemper med Cecilia Brækhus.

– Det internasjonale bokseforbundet har sine bestemmelser om for eksempel alder og antall kamper. Dermed vil dette i hvert enkelt tilfelle bli et spørsmål mellom Norges Bokseforbund, det internasjonale forbundet, og knockoutnemnda.

– Hvem får det konsekvenser for da?

– Amatørbokseforbundene i hele verden skal nå kunne arrangere proffkamper, og en del av den serien er kvalifisering for OL. Hvis vi ikke åpner for proffboksing, vil norske profesjonelle boksere måtte bokse bare i utlandet for å komme til OL, sier Rognlien.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal