Hopp til innhold

Brakk fingeren på boksemaskin, gir opp verdenscupen: – Nytter ikke å bli sint, sier morfar

Johannes Høfslot Klæbo skulle bare ha det moro med noen kompiser, men så bommet han på en såkalt boksemaskin og pådro seg et brudd i fingeren. Nå ryker trolig både verdenscupen sammenlagt og Ski Tour 2020.

Klæbo og fingeren

BRUDD: Johannes Høsflot Klæbo sier han ser mørkt på resten av sesongen etter bruddet i fingeren.

Foto: Instagram / NTB scanpix

– Hadde jeg visst hvordan det ble, hadde jeg ikke gjort det, sier Klæbo på sin egen videoblogg om skaden.

Det er uten tvil hans pinligste skade noen gang.

Det absurde opptrinnet skjedde i helgen da skistjernen skulle koble av med tre kompiser. På vei hjem fra bowling oppdaget de en såkalt boksemaskin der man skal slå til en lekeboksehanske så hardt man kan. Jo hardere du slår, jo flere poeng får du.

Klæbo dro til, men det gikk på ingen måte som planlagt. Konsekvensen ble et brudd i fingeren, at han gir opp verdenscupen sammenlagt og at sesongens store høydepunkt Ski Tour 2020 mest sannsynlig ryker.

Johannes Høsflot Klæbo og Kåre Høsflot

IKKE SINT: Å teste trykket i knyttnevene var ikke en del av morfar Kåres treningsplan. Eleven er likevel tilgitt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fryktet brudd umiddelbart

Slik forklarer Klæbo i detalj hva som skjedde:

– Konkurransemenneske som jeg er slår jeg alt jeg kan på førsteslaget. Riktig nok får jeg den høyeste scoren og er superfornøyd. Så skal vi gjøre dette en gang til. Problemet er bare at rett ved siden av boksegreia står det en annen maskin som er en jernmaskin. Akkurat i det jeg slår treffer jeg, men så sklir hånda mi av og treffer kanten på den andre maskinen med full kraft. Jeg kjente der og da at «dette var ikke godt, jeg er redd jeg har brukket fingeren». Og det er det som også skjedde.

VIDEO: Her forteller Johannes Høsflot Klæbo hva som skjedde da han på svært uheldig vis pådro seg et brudd i fingeren i helgen. (FOTO: YouTube/johanneshk)

I videoen forteller Klæbo at han skal gå med skinne rundt to fingrer minst fram til 13. februar, da han skal igjennom en ny grundig legesjekk.

Ski Tour 2020 – det nye etappeløpet som starter i Östersund og avsluttes med to etapper på Klæbos hjemmebane i Granåsen – starter 15. februar. Tiden er med andre ord knapp.

– Nå er ikke jeg lege, men litt tabloid er det riktig å skrive at touren kan ryke, for det kan den, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til NRK.

– Vi har realistisk tro på at han skal rekke den. Men hvis ikke fingeren blir helt bra, er det ingen vits i å risikere at skaden forverrer seg så han må slite med den i lang tid framover. Han vil få tett oppfølging, og avgjørelsen om han kan gå Ski Tour 2020 eller ikke kan bli tatt ganske tett på starten, erkjenner Nossum.

Trener og morfar Kåre Høsflot har heller ikke gitt opp håpet helt.

– Det nytter ikke å bli sint når slikt skjer. Vi får heller ta det som lærdom – og komme raskt tilbake. Vi har trent i dag – og jeg håper og tror at han er tilbake for fullt til touren fra Ôstersund til Trondheim», sier han til NRK.

– Unødvendig

– Hva tenkte du da?

– Jeg tenkte vel det samme som han, at der ryker det mye jeg kunne tenkt meg og hatt. Jeg synes først og fremst ekstremt synd på ham. Alle synes det er kjipt, men ingen synes det er kjipere enn han selv, selvfølgelig, sier Nossum.

– Vil du si det er en unødvendig skade?

– Selvfølgelig. Det ligger i sakens natur. Alle sånne ting er unødvendig. Han har et sterkt konkurranseinstinkt, så han har nok blitt dratt med av sitt eget konkurranseinstinkt.

– Tror du han lærer av det?

– Jeg håper det! En ting er å få det nå. Jeg vil ikke ha dette på samme tid nest tre åra, sier Nossum – med henvisning til at inneværende sesong i motsetning til de tre neste er en mesterskapsfri sesong.

Det var like før 14 mandag at Skiforbundet publiserte en melding på sine nettsider om at Klæbo må stå over verdenscuprennet i Falun, uten å ville si årsaken til skaden.

Klæbo

BRUDD: Johannes Høsflot Klæbo må stå over Falun og henviser til en ulykke han har vært involvert i.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

De henviste til skistjernen selv, som igjen kom med avsløringen rundt årsaken på sin vlog, altså videoblogg, mandag kveld.

– Jeg skal fortsatt trene. Jeg har gitt opp verdenscupen sammenlagt, men jeg har ikke gitt opp å vinne skirenn. Det er tungt, det sitter langt inne og det verste jeg vet er folk som er etterpåkloke og begynner å si «hvorfor gjorde du det», men hadde jeg visst det hadde vært sånn, hadde jeg selvfølgelig aldri gjort det, sier Klæbo og legger til:

– Jeg kan aldri slutte å leve, og da får vi ta støyten som den er, prøve å holde motet oppe og prøve å være så flink som mulig.

Klæbo skulle i likhet med de øvrige landslagsløperne ha deltatt under NM på Konnerud i helga. Fordi han ikke følte seg helt i slag for etter verdenscupen i Oberstdorf helga i forveien, slapp han å delta.

Men i stedet for å stille fullt restituert til verdenscupen i Falun kommende helg, pådro han seg altså en skade som gjør at han ikke kan delta i Falun heller.

– Avhengig av at Bolsjunov mislykkes

Fraværet i Falun-rennene kommer svært ubeleilig for Klæbo, som har havnet 235 poeng bak russiske Aleksandr Bolsjunov i verdenscupen sammenlagt.

I Falun var dessuten Klæbo i utgangspunktet favoritt til en seier på klassisk sprint, noe som hadde gitt 100 verdenscuppoeng.

At 30 km fristil intervallstart ble omgjort til 15 km fristil fellesstart, var også en gave til Klæbo. Nå går han altså glipp av den muligheten.

– Det gjør at sjansene nå er mer avhengig av at Bolsjunov mislykkes fremover. Samtidig er det mange poeng å hente i tourene, som gjør at muligheten fortsatt er til stede. Men for øyeblikket ser det ut som en tung oppgave, sier Fredrik Aukland.

Landslagstrener Nossum innser at det potensielt er mange poeng som går tapt.

– Med de konkurransene er nå, hadde det ikke vært spesielt om han hadde kommet hjem med 200 poeng, sier Nossum, som forteller at Klæbo har følt seg bra på trening den siste uka.

Aukland.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Iversen frivillig vraket

Emil Iversen hadde i likhet med Klæbo en tøff helg i Oberstdorf, og sto i likhet med Klæbo over NM. Og i likhet med Klæbo, går han heller ikke i Falun. Det skyldes imidlertid ikke skade, men at Iversen vil finpusse formen fram mot Ski Tour 2020 på hjemmebane.

– For det første var ikke Emil sportslig kvalifisert for noen av øvelsene i Falun. For det andre ville han veldig gjerne være hjemme. Da ble det et enkelt valg, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Forfall fra Klæbo og Iversen gjør at Pål Trøan Aune og Fredrik Riseth får sjansen på den klassiske sprinten i Falun. Begge var skuffet da de ikke ble tatt ut til sprinten i prøve-VM i Oberstdorf.

Siste nytt

 • Slik avgjøres Premier League

  Søndag skal alt avgjøres i den engelske toppdivisjonen. I toppen kjemper Manchester City og Liverpool om ligatittelen, mens i bunnen står det mellom Leeds og Burnley i kampen om å unngå nedrykk. Og kampen om den siste mesterligaplassen står mellom Martin Ødegaards Arsenal og Tottenham.

  Manchester City har alt i egne hender, og ligatittelen sikres med seier. Skulle de derimot spille uavgjort eller tape mot Aston Villa, kan Liverpool snike seg forbi. Det avhenger også da av at Liverpool vinner sin kamp mot Wolverhampton.

  I bunn er det litt mer komplisert. Burnley og Leeds står med like mange poeng før den siste kampen, men Leeds har enormt mye dårligere målforskjell. Det vil si at dersom kampene ender med likt resultat, er det Burnley som beholder plassen. Ellers er det laget med best resultat som klarer seg.

  I toppsjiktet skal det også avgjøres hvem som får den siste mesterligaplassen. Etter to strake tap har Arsenal gitt fra seg overtaket, og ligger for øyeblikket to poeng bak Totteham på den viktige fjerdeplassen. De er derfor avhengig av å vinne søndagens kamp, i tillegg til at Tottenham må tape sin bortekamp mot Norwich.

  Runden starter kl. 17. Følg alle kampene HER.

  Premier League - Manchester City v Liverpool
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Thorstvedts Genk skiller lag med treneren

  Etter en skuffende sesong for Kristian Thorstvedts og Simen Juklerøds Genk, har klubben og trener Bernd Storck bestemt seg for å gå hver til sitt.

  Det melder klubben selv på sitt nettsted søndag.

  – Genk og trener Bernd Storck har sammen bestemt å skille lag. Begge sider har forskjellige visjoner for fremtiden.

  Storck tok over trenerjobben i Genk i starten av desember etter at laget sparket John van den Brom. Da lå laget på 8.-plass i ligaen, der de også endte opp etter den ordinære sesongen.

  I sluttspillet om å sikre den siste europacupplassen endte laget bak Gent, som sikret 5.-plassen som gir spill i conferenceligaen.

  Thorstvedt har vært fast inventar på laget sesongen gjennom, mens Juklerød fikk litt mer spilletid mot slutten av sesongen etter å ha sittet på benken tidligere i sesongen.

  Thorstvedt
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • Stjernefall i første runde av French Open

  Sjetteseedede Ons Jabeur og den tidligere finalisten Dominic Thiem røk begge ut i første runde av French Open, også kalt Roland Garros, søndag.

  Tunisiske Jabeurs nederlag var en stor overraskelse på kvinnesiden i Grand Slam-turneringen. Polske Magda Linette ble for god med 3-6, 7-6 (7-4), 7-5. Linette er rangert som nummer 56 i verden.

  27 år gamle Jabeur ble på forhånd sett på som en mulig vinner i Paris. I stedet endte et av sesongens store mål med en solid fiasko. Hun har aldri tidligere kommet lenger enn fjerde runde i Roland-Garros.

  Den tunisiske tennisstjernen har vunnet 17 kamper på grus i 2022. Det er flest av alle i tennissirkuset denne sesongen.

  På herresiden sto bolivianske Hugo Dellien for en overraskelse da han slo ut østerrikske Dominic Thiem 6-3, 6-2, 6-4. Thiem har slitt med skader i lang tid og rast nedover verdensrankingen. Exiten kom ikke som noe sjokk.

  Østerrikeren gjorde comeback på banen så sent som i mars.

  Ons Jabeur
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste