Kjærgaard: – Ikke usannsynlig at jeg er «Rider-19»

Steffen Kjærgaards navn nevnes på en kryptisk måte i den avslørende dopingrapporten til det amerikanske dopingbyrået. – Krevende, ubehagelig og trist, sier Kjærgaard om å bli omtalt i rapporten.

Steffen Kjærgaard rider 19

'Rider-19' omtales i David Zabriskies vitneutsagn i dopingavsløringene til det amerikanske sykkellaget US Postal.

Foto: NTB Scanpix/USADA

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard sliter med å forstå hvordan han kan ha unngått å se lagkameratenes systematiske dopingmisbruk.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det kan godt stemme at det er mitt navn, sier Kjærgaard til NRK.no.

De detaljerte vitneforklaringene i saken mot Lance Armstrong ble publisert onsdag, og Steffen Kjærgaards navn er nevnt åpenlyst en gang i forbindelse med en nyhetsmelding om laguttaket til Tour de France i 2000.

En rekke steder i vitneforklaringene er omtalte rytteres navn strøket over og kodet med nummer.

NRK har gransket rapporten, og alt tyder på at det er Kjærgaards navn som skjuler seg under koden «Rider-19».

Det var to US Postal-ryttere som brøt Spania Rundt det omtalte året - Steffen Kjærgaard og Michael Barry. Kjærgaards navn passer imidertid best av de to nevnte i den svarte utsladdingen i rapporten.

Kan ikke huske svart boks

I den 1000 sider-lange rapporten, der 11 av Lance Armstrongs tidligere lagkamerater står frem med sine dopinghistorier fra tiden i sykkellaget US Postal, omtales «Rider-19» i David Zabriskies vitneutsagn slik:

«Under Vuelta a Espana i 2002 var romkameraten min «Rider-19». Han begynte å føle seg dårlig og brøt omsider rittet. Etter at «Rider-19» hadde forlatt konkurransen, kom (teamsjef) Johan Bruyneel tilbake til rommet jeg hadde delt med «Rider-19», der vi hadde et lite kjøleskap, og tok ut en boks innpakket i sort plastikk. Jeg vet ikke hva innholdet i boksen var», heter det i Zabriskies vitneutsagn.

Kjærgaard tror selv at rytteren som skjuler seg bak «Rider 19», er ham selv.

– Det virker ikke usannsynlig at mitt navn skjuler seg under den koden. Jeg deltok i Vuelta a Espana i 2002, fikk magetrøbbel og brøt rittet (på 14. etappe). Jeg kan huske at jeg bodde en del på rom med Zabriskie rundt den tiden, sier Kjærgaard til NTB.

Kjærgaard kan imidlertid ikke huske å ha hatt en sort boks i kjøleskapet.

– Jeg klarer ikke bekrefte eller huske episoden spesifikt. Primært sett inneholdt de kjøleskapene det en minibar vanligvis inneholder, i tillegg til noen flasker kaldt vann. Det var det hele, sier Kjærgaard til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Steffen Kjærgaard fotografert sammen med Lance Armstrong

Steffen Kjærgaard var lagkamerat med Lance Armstrong på starten av 2000-tallet, men hevder han aldri hadde kjennskap til lagkameratenes dopingbruk.

Foto: Haslene, Espen / SCANPIX

– Sosialiserte lite

Den norske syklisten er rystet over de detaljerte beskrivelsene om hvordan doping ble satt i system blant kollegaene i US Postal.

Likevel tror han ikke det er umulig at lagkameratene kan ha gjennomført jukset bak ryggen hans.

– Det var en tid hvor jeg sosialiserte lite med lagkameratene mine. Vi hadde felles måltider, treninger og transport, men jeg har ikke reflektert over hva mine tidligere kollegaer har hatt anledning til å gjøre mellom de slagene, sier Kjærgaard.

– Jeg ser at det ville vært tid og rom til at et slikt system kunne foregå uten at jeg visste om det, sier han.

– Rapporten er overveldende

Kjærgaard skjønner at det stilles spørsmål ved hans egen troverdighet i kjølvannet av den omfattende dopingrapporten som ble presentert onsdag.

– Rapporten er overveldende. Jeg har ikke rukket å lese alt helt ennå, men jeg har lest litt tilfeldige utdrag her og der, og overveldende er kanskje det mest riktige ordet, sier Kjærgaard.

Den nåværende sportssjefen i Norges Cykleforbund syklet for det amerikanske laget «US Postal Service» i årene 2000-2003, der Lance Armstrong var kaptein. I 2000 og 2001 deltok han i Tour de France som en av Armstrongs hjelperyttere.

Han var også lagkamerat med flere av rytterne som har stått frem med sine dopinghistorier i det amerikanske dopingbyråets (USADA) omfattende dopingrapport som ble offentliggjort onsdag kveld.

Rapporten er på over 1000 sider. Den inneholder vitneavhør med 11 tidligere lagkamerater av Lance Armstrong. I tillegg har 15 andre mennesker med tilknytning til US Postal-laget gitt vitneforklaringer.

Les: 11 tidligere lagkamerater vitner mot Armstrong

 • Les hele rapporten her! (ekstern lenke)

– Jeg må ha vært blind

Kjærgaard har gjennom hele karrieren hevdet at han aldri har dopet seg, ei heller sett noen av sine amerikanske lagkamerater bruke eller omtale ulovlige midler.

Hvordan kan dette ha pågått bak din rygg?

– Det er det jeg har problemer med å forstå. Dette her har jeg vært veldig tett på, uten å ha vært en del av det. Jeg klarer knapt å begripe at jeg ikke har vært en del av det.

Du har ikke sett noe tegn til dette i det hele tatt?

– Jeg må ha vært blind som ikke har fått med meg det her. Men i etterpåklokskapens navn forstår jeg at det var en del ting som jeg burde forstått den gangen.

Skjønner du hvis noen stiller spørsmål ved din egen troverdighet?

– Det er til å begripe at noen gjør det, selv om jeg blir lei meg av det. Det er krevende, ubehagelig og trist, sier Kjærgaard til NRK.no.

Les også: Leipheimer suspendert etter dopinginnrømmelser

Skal ha sunget «EPO-sang»

Den 1000-sider lange USADA-rapporten inneholder svært detaljerte beskrivelser om hvordan rytterne kjøpte, benyttet, og tøyset med sitt eget dopingmisbruk før og etter tusenårsskiftet.

David Zabriskie er en av Armstrongs tidligere lagkamerater som har avgitt vitneforklaring i saken. Han forteller at han underholdt lagbussen med en «EPO-sang» til melodien fra Jimi Hendrix-låta «Purple Haze» i 2002.

David Zabriskie

David Zabriskie syklet for US Postal-laget fra 2001-2004.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Ifølge Zabriskies eget vitneutsagn, skal teksten ha vært:

«EPO i blodårene mine, i det siste er ikke ting som før. Oppfører meg rart, men jeg vet ikke hvorfor. Tilgi meg for at jeg passerer denne fyren»

Kjærgaard vil verken bekrefte eller avkrefte om den historien stemmer.

– Zabriskie er en type med nokså ironisk humor, så jeg kan ikke bekrefte om det er sant eller usant, men at Zabriskie hadde en syk form for humor, det kan jeg bekrefte, sier Kjærgaard.

Kjærgaard er ikke overrasket over rapportens voldsomme omfang.

– Dette her har kommet gradvis gjennom de siste årene, og den rapporten som USADA offentliggjorde i går er vel mer bare en endelig bekreftelse av det som har versert av rykter og historier tidligere. Det var ikke noe sjokk at dette kom frem, sier Kjærgaard.

Siste nytt

 • Hovland klatra til 42.plass

  Etter Viktor Hovlands 12.-plass i PGA-turneringa i Detroit er nordmannen nummer 42 på verdsrankingen. Det er tre plassar opp frå juni, då han skreiv historie som første nordmann i historia inne på topp 50 i PGA.

  Hovland har klatra raskt på PGA-rankingen. For eitt og eit halvt år sidan var han nummer 1157.

  Også Kristoffer Ventura klatra på lista i helga. Han blei nummer 21 i Detroit, og er nummer 170.

  Viktor Hovland
  Foto: Gregory Shamus / AFP
 • 77 prosent trur ikkje på Tokyo-OL

  77 prosent av japanarane har ikkje tru på at det blir OL i Tokyo i 2021, viser ei meiningsmåling. Berre 17 prosent trur på OL neste år.

  Arrangørane har varsla eit enklare OL for å hindre smitte og for å redusere kostnadene.

  OL er utsett frå i år til neste år på grunn av pandemien.

  Tokyo 2020
  Foto: Koji Sasahara / Koji Sasahara
 • Bare nesten for Hovland og Ventura

  De to norske golfhåpene Viktor Hovland og Kristoffer Ventura hadde gode utgangspunkt før siste dag, men ingen av dem fikk til en superrunde som kunne satt dem i posisjon til å kjempe om seier.

  Hovland gikk sin runde på en under par og endte til slutt på 14 under par, på en 12. plass. Ventura gikk to slag under par og endte slaget bak Hovland totalt, med en delt 21. plass.

  Bryson DeChambeau imponerte stort og endte tilslutt opp med seieren på hele 23 under par på de 72 hullene.

  Hovland
  Foto: Gregory Shamus / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal