Hopp til innhold

Hele Armstrong-rapporten publisert

Rapporten fra USADA i dopingsaken mot Lance Armstrong ble onsdag kveld tilgjengeliggjort for alle, men den omfattende rapporten handler om langt mer enn én rytter. – Dopingen var organisert og over alt i feltet, sier Levi Leipheimer.

Lance Armstrong

Hele USADAs rapport mot Lance Armstrong er publisert på byråets hjemmeside. Rapporten mot amerikaneren er på over 1000 sider.

Foto: Michael Paulsen / Ap

Tidligere onsdag ble det kjent USADA har oversendt alle dokumentene i dopingsaken mot Lance Armstrong til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Men antidopingbyrået nøyer seg ikke bare med det.

Onsdag kveld publiserte byrået hele den omfattende rapporten på sine nettsider.

Over 1000 sider

David Zabriskie

David Zabriskie forteller at han på lagbussen til US Postal sang om bruk av EPO.

Foto: Garrett Ellwood / Afp

Rapporten er på over 1000 sider. Den inneholder vitneavhør med 11 tidligere lagkamerater av Lance Armstrong.

I tillegg har 15 andre mennesker med tilknytning til US Postal-laget gitt vitneforklaringer.

– Armstrong brukte ikke bare prestasjonsfremmende midler. Han ga dem til lagkameratene også, heter det i rapporten.

Sverter sykkelsporten

Rapporten avdekker ikke bare påståtte forhold mot Armstrong. Rytterne kommer også med utsagn og forklaringer som sverter sykkelsporten som helhet.

Georgie Hincapie er av en av rytterne som har avgitt forklaring. Han forklarer at han i 1994 fikk injeksjoner i blodet fra en av massørene på laget, men at dette kun var lovlige stoffer. Året etter opplevde Hincapie endringer i sykkelfeltet i konkurranse.

– Det ble veldig vanskelig å holde følge, og jeg fikk vite at grunnen var utbredt bruk av EPO og ingen effektive dopingtester, har Hincapie forklart.

– På dette tidspunktet snakket folk i hovedfeltet ganske åpent om EPO, hevder rytteren.

Hincapie har også fortalt at han selv brukte EPO første gang i 1996.

– Doping var organisert

Levi Leipheimer

- Dopingen var organisert og over alt i feltet allerede før jeg startet karrieren, skal Levi Leipheimer har sagt.

Foto: DOUG PENSINGER / Afp

Levi Leipheimer var en del av US Postal i 2000 og 2001. Han er en av dem som innrømmer i doping i rapporten.

– Inntil nylig, kanskje helt fram til i dag, tenkte folk på at en dopingtatt rytter var en som opererte på egen hånd. Det de ikke visste, og som heller ikke jeg visste, var at dopingen var organisert og over alt i feltet allerede før jeg startet karrieren. Doping var mer regelen enn unntaket, sier Leipheimer ifølge rapporten.

Han er en av elleve tidligere US Postal-ryttere som står fram og vitner i rapporten som ble levert onsdag.

– I dag aksepterer jeg mitt ansvar og sanksjonen fra USADA for å ha deltatt i sykkelsportens skitne fortid. Jeg har kjørt sykkel i mer enn fem år i en endret og mye renere sport. Jeg håper at min tilståelse kan hjelpe til slik at endringene som er endret blir permanente, sa Leipheimer.

Sang om EPO

David Zabriskie er en av Armstrongs tidligere lagkamerater som har avgitt vitneforklaring i saken. Han forteller at han sang om bruk av EPO på lagbussen, mens både han og Armstrong var på laget.

«I 2002 startet jeg å «underholde» laget på bussturene med forskjellige sanger. Jeg husker en gang det året stod jeg foran i bussen og sang en sang til Johan om EPO. Den hadde jeg hørt fra en annen rytter og ble sittende i hodet mitt. Johan lo mens jeg sang.»

Sangteksten inneholder blant annet linjer som «EPO i alle blodårene mine».

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal