Hopp til innhold

Kartlegger spillernes menstruasjonssyklus – vet ikke hva de skal gjøre med informasjonen

Tre av ti klubber i Toppserien kartlegger spillernes menstruasjonssyklus. Men mangel på forskning rundt trening og menstruasjon gjør at få vet hva de skal gjøre med oversikten de sitter på.

LSK Kvinner

MELDER INN: På daglig basis deler LSK Kvinner-spillerne informasjon om menstruasjonen sin til klubben, men klubben gjør ikke noe med det.

Foto: Sindre Vian / NRK

LSK Kvinner, Rosenborg og Klepp er de tre lagene som fører oversikt over spillernes menstruasjonssyklus.

– Vi gjør lite annet enn å se og observere. Når det kommer mer forsking og mer konkrete ting vi kan bruke håndfast, så gjør vi sannsynligvis det, sier Jostein Liabø, fysioterapeut i LSK Kvinner.

Mangel på forskning

NRK har vært i kontakt med samtlige klubber i Toppserien. Svaret som går igjen på spørsmål om hva som blir gjort med dataen de henter inn, eller hvorfor de ikke kartlegger, er mangel på relevant forskning.

Boye Welde

Boye Welde.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Mesteparten av forskning knyttet opp mot trening er preget av at den bare er gjort på menn, eller at kvinner er med uten at det tas hensyn til syklusen, sier Boye Welde til NRK.

Han er prosjektleder for et forskningsprosjekt ved Universitetet i Tromsø kalt Fendura (the Female Endurance Athelete).

De har ønsker å forske på hvordan menstruasjonssyklusen og hormoner påvirker utholdenhetsutøvere, et prosjekt som etter planen skal starte for fullt etter sommeren.

– I noen tilfeller er det også argumentert for at det å ha med kvinner kan komplisere tolkningen av resultatet grunnet de hormonelle endringene som kommer av syklusen.

Han legger til at dette forskningsfeltet har fått mer oppmerksomhet de siste årene.

– Dersom dette er noe som kan forskes på, og det eventuelt gjøres funn som kan hjelpe oss med å forbedre prestasjonen vår, så er det kjempeviktig, sier LSK Kvinner-kaptein Emilie Haavi til NRK.

På rett vei

Forskningen Haavi etterspør kommer.

Emilie Haavi - LSK Kvinner

Emilie Haavi på LSK Kvinner-trening.

Foto: Sindre Vian / NRK

I tillegg til forskningsprosjektet i Tromsø, er det satt i gang et prosjekt ved Senter for idrettsforskning.

Der er klubbene i Toppserien med på et prosjekt som ser på om sykdoms- eller skaderisikoen endres gjennom menstruasjonssyklusen.

Slike prosjekter blir godt mottatt.

– Det er kjempebra. Det er et tema som berører halvparten av verdens idrettsutøvere, så det er på tide. Vi gleder oss til det kommer konkrete ting vi kan gjøre for å forbedre situasjonen for veldig mange, sier Liabø.

De store vinner på kartlegging

Chelsea vant den øverste divisjonen i England denne sesongen, til tross for at koronasituasjonen gjorde at den ikke ble ferdigspilt, og i 2019 vant USA VM i fotball.

Begge lag har til felles at den enkelte spiller fikk et opplegg som var skreddersydd etter sin syklus.

I Toppserien er Rosenborg det eneste laget som gjør noe lignende. De tilpasser nemlig spillernes økter basert på dagsform og hvor i syklusen de er.

Jostein Liabø - Fysisk trener, LSK Kvinner

Fysisk trener i LSK Kvinner, Jostein Liabø.

Foto: Sindre Vian / NRK

Dersom en spiller ikke føler seg vel i fase fire, som er rett før menstruasjonen, legges det opp til mindre styrke, men mer bevegelighet og skadeforebyggende.

Liabø håper at flere klubber kan følge disse eksemplene når forskningsresultatene blir presentert.

– Det beste hadde vært om vi hadde fått en større individualisering hos spillerne, der man kan tilrettelegge hverdagen og treningsuka i langt større grad individuelt.

Siste nytt

 • Saltvik Pedersen til topps i verdenscupåpningen

  Paraalpinist Jesper Saltvik Pedersen suste ned til seier i storslalåmrennet for sittende i verdenscupåpningen i sveitsiske St. Moritz torsdag.

  Nordmannen vant på tiden 2.02,68 og slo annenmann Jeroen Kampschreur med 42 hundredeler. Nederlenderen er Saltvik Pedersens argeste konkurrent og regjerende sammenlagtvinner av verdenscupen.

  Italienske René De Silvestro ble treer, 3,58 sekunder bak Saltvik Pedersen.

  Saltvik Pedersen tok sist vinter fire gull i Paralympics i Beijing. Før det vant han tre gull og tok to sølv i para-VM i snøsport på hjemmebane på Lillehammer. (NTB)

  Jesper Saltvik Pedersen vant sesongens første verdenscuprenn.
  Foto: NSF
 • Tidligere langrennsstjerne forbløffet skiskytterne: – Blir irritert

  På en dag der de norske ikke fikk full klaff på sprinten, var det en tidligere langrennsløper som imponerte i østerrikske Hochfilzen. Slovenske Anamarija Lampic gikk sitt aller første verdenscuprenn som skiskytter, og med fullt hus på første skyting gikk hun ut til klar ledelse.

  – Jeg er også i sjokk. Jeg var ikke forberedt på dette, sier Lampic til NRK.

  Sloveneren forteller at hun bare har trent på stående skyting siden september og fikk også tre bom på andre tur innom standplass. Men raskeste langrennstid av samtlige, sikret en imponerende femteplass.

  – Jeg er fornøyd med stående, det var tre bom, men det kunne også vært fem, sier Lampic og ler.

  Ekspertene lot seg uansett imponere.

  – Nok en gang: Jeg må si jeg er veldig imponert over det hun får til i sitt første verdenscuprenn i skiskyting, sier NRKs skiskytterekspert Synnøve Solemdal.

  Det er utklassing når vi snakker om verdenscup, sier hun om langrennstiden.

  Karoline Knotten, med to fulle hus, ble beste nordmann med åttendeplass.

  – Jeg blir irritert fordi jeg føler det vi driver med er ganske vanskelig, og så kommer bare Lampic og gjør det der, sier Knotten til NRK.

  Ingrid Landmark Tandrevold ble nummer 13 på dagens løp. Tandrevold skjøt fullt hus på liggende, men på stående ble det én bom. Både hun og Knotten skaffet seg likevel et godt utgangspunkt før jaktstarten lørdag.

  Tyske Denise Herrmann-Wick, som også tidligere var langrennsløper, tok seieren, mens tjekkiske Marketa Davidova og franske Julia Simon ble nummer to og tre.

  Alle de norske tok seg videre til lørdagens jaktstart. Karoline Erdal endte på 24.-plass, Emilie Aagheim Kalkenberg på 28.-plass, Ida Lien på 39.-plass og Ragnhild Femsteinevik på 58.-plass.

 • Ronaldo bryter tausheten etter avis-påstander

  Cristiano Ronaldo hyller landslaget sitt Portugal i et innlegg på Instagram torsdag.

  – En nasjon for modig til å bli skremt av noen motstandere. Et lag som skal kjempe til siste slutt. Tro sammen med oss. Kom igjen Portugal, står det blant annet i Ronaldos innlegg.

  Meldingen kommer etter at Ronaldo ble benket i kampen mot Sveits, der Portugal vant 6-1. Den portugisiske storavisen A Bola hevder at Ronaldo ønsket å reise hjem etter benkingen. Det portugisiske forbundet benektet dette kort tid etterpå.

  Ronaldo ble benket dagen etter å ha blitt slaktet av egen landslagssjef Fernando Santos. Han reagerte på oppførselen til Ronaldo, da han viste stor misnøye etter å ha blitt byttet ut mot Sør-Korea etter drøye timen spilt.

  Portugiseren har ikke uttalt seg før nå etter den overraskende benkingen mot Sveits.

  Det har stormet rundt Ronaldo de siste ukene etter at han gikk hardt ut mot Manchester United og sa at han følte seg forrådt. For to uker siden var han ferdig i klubben.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Portugal v Switzerland
  Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste