Kartlegger spillernes menstruasjonssyklus – vet ikke hva de skal gjøre med informasjonen

Tre av ti klubber i Toppserien kartlegger spillernes menstruasjonssyklus. Men mangel på forskning rundt trening og menstruasjon gjør at få vet hva de skal gjøre med oversikten de sitter på.

LSK Kvinner

MELDER INN: På daglig basis deler LSK Kvinner-spillerne informasjon om menstruasjonen sin til klubben, men klubben gjør ikke noe med det.

Foto: Sindre Vian / NRK

LSK Kvinner, Rosenborg og Klepp er de tre lagene som fører oversikt over spillernes menstruasjonssyklus.

– Vi gjør lite annet enn å se og observere. Når det kommer mer forsking og mer konkrete ting vi kan bruke håndfast, så gjør vi sannsynligvis det, sier Jostein Liabø, fysioterapeut i LSK Kvinner.

Mangel på forskning

NRK har vært i kontakt med samtlige klubber i Toppserien. Svaret som går igjen på spørsmål om hva som blir gjort med dataen de henter inn, eller hvorfor de ikke kartlegger, er mangel på relevant forskning.

Boye Welde

Boye Welde.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Mesteparten av forskning knyttet opp mot trening er preget av at den bare er gjort på menn, eller at kvinner er med uten at det tas hensyn til syklusen, sier Boye Welde til NRK.

Han er prosjektleder for et forskningsprosjekt ved Universitetet i Tromsø kalt Fendura (the Female Endurance Athelete).

De har ønsker å forske på hvordan menstruasjonssyklusen og hormoner påvirker utholdenhetsutøvere, et prosjekt som etter planen skal starte for fullt etter sommeren.

– I noen tilfeller er det også argumentert for at det å ha med kvinner kan komplisere tolkningen av resultatet grunnet de hormonelle endringene som kommer av syklusen.

Han legger til at dette forskningsfeltet har fått mer oppmerksomhet de siste årene.

– Dersom dette er noe som kan forskes på, og det eventuelt gjøres funn som kan hjelpe oss med å forbedre prestasjonen vår, så er det kjempeviktig, sier LSK Kvinner-kaptein Emilie Haavi til NRK.

På rett vei

Forskningen Haavi etterspør kommer.

Emilie Haavi - LSK Kvinner

Emilie Haavi på LSK Kvinner-trening.

Foto: Sindre Vian / NRK

I tillegg til forskningsprosjektet i Tromsø, er det satt i gang et prosjekt ved Senter for idrettsforskning.

Der er klubbene i Toppserien med på et prosjekt som ser på om sykdoms- eller skaderisikoen endres gjennom menstruasjonssyklusen.

Slike prosjekter blir godt mottatt.

– Det er kjempebra. Det er et tema som berører halvparten av verdens idrettsutøvere, så det er på tide. Vi gleder oss til det kommer konkrete ting vi kan gjøre for å forbedre situasjonen for veldig mange, sier Liabø.

De store vinner på kartlegging

Chelsea vant den øverste divisjonen i England denne sesongen, til tross for at koronasituasjonen gjorde at den ikke ble ferdigspilt, og i 2019 vant USA VM i fotball.

Begge lag har til felles at den enkelte spiller fikk et opplegg som var skreddersydd etter sin syklus.

I Toppserien er Rosenborg det eneste laget som gjør noe lignende. De tilpasser nemlig spillernes økter basert på dagsform og hvor i syklusen de er.

Jostein Liabø - Fysisk trener, LSK Kvinner

Fysisk trener i LSK Kvinner, Jostein Liabø.

Foto: Sindre Vian / NRK

Dersom en spiller ikke føler seg vel i fase fire, som er rett før menstruasjonen, legges det opp til mindre styrke, men mer bevegelighet og skadeforebyggende.

Liabø håper at flere klubber kan følge disse eksemplene når forskningsresultatene blir presentert.

– Det beste hadde vært om vi hadde fått en større individualisering hos spillerne, der man kan tilrettelegge hverdagen og treningsuka i langt større grad individuelt.

Siste nytt

 • Sørloth nærmer seg RB Leipzig

  Landslagsprofilen Alexander Sørloth skal denne uken ha vært i samtaler med den tyske storklubben RB Leipzig.

  Lørdag melder både Adresseavisen, Nidaros og TV 2 at samtaler har vært gjennomført den siste tiden. Ifølge sistnevnte går forhandlingene inn i sluttfasen.

  Dermed kan det gå mot at Sørloth forlater tyrkiske Trabzonspor til fordel for tysk Bundesliga i sommer.

  Super Lig - Besiktas vs Trabzonspor
  Foto: Murad Sezer / Reuters
 • Lyn tapte bunnkampen

  Etter fem strake tap gikk Arna-Bjørnar seirende ut av bunnoppgjøret mot Lyn. Rikke Nygard sendte vertene i føringen like før pause, og Meryll Abrahamsen doblet ledelsen i andre omgang. Camilla Linberg reduserte for Lyn, men kampen endte 2-1.

  Toppserien fotball 2020: Lyn - LSK Kvinner
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Klopp kåret til årets manager

  Premier League har kåret Jürgen Klopp til årets manager etter at han ledet Liverpool til klubbens første ligatittel siden 1990.

  Det opplyser ligaen på sitt nettsted lørdag. Tyskeren er den første Liverpool-manageren som vinner Premier League-kåringen. I årets sesong ble han kåret til månedens manager fem ganger.

  Klopp, som har ledet Liverpool siden 2015, var nominert sammen med Frank Lampard (Chelsea), Brendan Rodgers (Leicester) og Chris Wilder (Sheffield United).

  Det var supporterne og fotballeksperter som kåret vinneren. (NTB)

  Jurgen Klopp
  Foto: Geoff Caddick / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal