Kartlegger spillernes menstruasjonssyklus – vet ikke hva de skal gjøre med informasjonen

Tre av ti klubber i Toppserien kartlegger spillernes menstruasjonssyklus. Men mangel på forskning rundt trening og menstruasjon gjør at få vet hva de skal gjøre med oversikten de sitter på.

LSK Kvinner

MELDER INN: På daglig basis deler LSK Kvinner-spillerne informasjon om menstruasjonen sin til klubben, men klubben gjør ikke noe med det.

Foto: Sindre Vian / NRK

LSK Kvinner, Rosenborg og Klepp er de tre lagene som fører oversikt over spillernes menstruasjonssyklus.

– Vi gjør lite annet enn å se og observere. Når det kommer mer forsking og mer konkrete ting vi kan bruke håndfast, så gjør vi sannsynligvis det, sier Jostein Liabø, fysioterapeut i LSK Kvinner.

Mangel på forskning

NRK har vært i kontakt med samtlige klubber i Toppserien. Svaret som går igjen på spørsmål om hva som blir gjort med dataen de henter inn, eller hvorfor de ikke kartlegger, er mangel på relevant forskning.

Boye Welde

Boye Welde.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Mesteparten av forskning knyttet opp mot trening er preget av at den bare er gjort på menn, eller at kvinner er med uten at det tas hensyn til syklusen, sier Boye Welde til NRK.

Han er prosjektleder for et forskningsprosjekt ved Universitetet i Tromsø kalt Fendura (the Female Endurance Athelete).

De har ønsker å forske på hvordan menstruasjonssyklusen og hormoner påvirker utholdenhetsutøvere, et prosjekt som etter planen skal starte for fullt etter sommeren.

– I noen tilfeller er det også argumentert for at det å ha med kvinner kan komplisere tolkningen av resultatet grunnet de hormonelle endringene som kommer av syklusen.

Han legger til at dette forskningsfeltet har fått mer oppmerksomhet de siste årene.

– Dersom dette er noe som kan forskes på, og det eventuelt gjøres funn som kan hjelpe oss med å forbedre prestasjonen vår, så er det kjempeviktig, sier LSK Kvinner-kaptein Emilie Haavi til NRK.

På rett vei

Forskningen Haavi etterspør kommer.

Emilie Haavi - LSK Kvinner

Emilie Haavi på LSK Kvinner-trening.

Foto: Sindre Vian / NRK

I tillegg til forskningsprosjektet i Tromsø, er det satt i gang et prosjekt ved Senter for idrettsforskning.

Der er klubbene i Toppserien med på et prosjekt som ser på om sykdoms- eller skaderisikoen endres gjennom menstruasjonssyklusen.

Slike prosjekter blir godt mottatt.

– Det er kjempebra. Det er et tema som berører halvparten av verdens idrettsutøvere, så det er på tide. Vi gleder oss til det kommer konkrete ting vi kan gjøre for å forbedre situasjonen for veldig mange, sier Liabø.

De store vinner på kartlegging

Chelsea vant den øverste divisjonen i England denne sesongen, til tross for at koronasituasjonen gjorde at den ikke ble ferdigspilt, og i 2019 vant USA VM i fotball.

Begge lag har til felles at den enkelte spiller fikk et opplegg som var skreddersydd etter sin syklus.

I Toppserien er Rosenborg det eneste laget som gjør noe lignende. De tilpasser nemlig spillernes økter basert på dagsform og hvor i syklusen de er.

Jostein Liabø - Fysisk trener, LSK Kvinner

Fysisk trener i LSK Kvinner, Jostein Liabø.

Foto: Sindre Vian / NRK

Dersom en spiller ikke føler seg vel i fase fire, som er rett før menstruasjonen, legges det opp til mindre styrke, men mer bevegelighet og skadeforebyggende.

Liabø håper at flere klubber kan følge disse eksemplene når forskningsresultatene blir presentert.

– Det beste hadde vært om vi hadde fått en større individualisering hos spillerne, der man kan tilrettelegge hverdagen og treningsuka i langt større grad individuelt.

Sportsnyheter

Ble buet av banen – så hyllet Solskjær supporterne

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United lukket ørene for pipekonserten på Old Trafford. I stedet tok de med seg applausen fra Stretford End – og snudde 0–2 til 3–2.

Siste nytt

 • Chelsea kjørte over Malmö

  Chelsea var aldri truet i oppgjøret mot Malmö onsdag og kjørte over de svenske gjestene med 4-0. Både Romelu Lukaku og Timo Werner måtte av med skade i kampen.

  Champions League - Group H - Chelsea v Malmo FF
  Foto: David Klein / Reuters
 • Akershus har tillit til skistyret

  Styremedlem Dag Helland-Hansen i Akershus skikrets bekreftar overfor NRK at dei ikkje vil komme med eit mistillitsforslag mot det sittande skistyret.

  Det blei klart i et styremøte i kveld. Dei vil heller presentere eitt forslag til løysing, som vil bli diskutert på kretsledermøte førstkommande helg.

  – Denne løysinga vil bli presentert før kretsledermøte. Vi meiner at denne løysinga vil vere betre enn eitt mistillitsforslag, skriv Akershus skikrets i ein utsegn.

  Røste og Bråthen
 • Etterlengtet Barcelona-seier

  Barcelona slo Dynamo Kiev 1-0 etter en scoring av Gerard Piqué i første omgang. Det var en mildt sagt etterlengtet seier, etter at det spanske storlaget hadde tapt de to første kampene i årets mesterliga.

  yzYC5GH0y5Q
  Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal