NRK Meny
Normal

Jørn Andersen om det kontroversielle valget: – Fotball kan bygge broer

Jørn Andersen (53) uttaler seg nå for første gang etter at det ble kjent at han blir landslagssjef for Nord-Korea.

Jørn andersen

NY SJEF: Jørn Andersen skal lede Nord-Korea ut året i første omgang.

Foto: http://joern-andersen.com/de/

Som NRK kunne avsløre forrige uke, er norsk-tyske Jørn Andersen ny trener for fotballandslaget til Nord-Korea.

Nå bekrefter han nyheten på sin egen hjemmeside, med følgende tekst:

Kjære fotballvenner

Det gleder meg å kunne meddele at jeg etter fire måneder med intensive diskusjoner, er blitt den nye sjefen for landslaget til det nordkoreanske fotballforbundet.

Jeg kom dermed foran diverse konkurrenter fra Frankrike, Spania, Italia og Belgia.

I slutten av mars tapte det nordkoreanske landslaget overraskende og skuffende for Filipinene i VM-kvalifiseringen for Russland 2018. Deretter bestemte man seg for å bygge opp et helt nytt og slagkraftig lag for Asiamesterskapet 2019 i De forente arabiske Emirater, og på lang sikt VM-kvalifiseringen for Qatar i 2022.

Det nye konseptet overbeviste meg.

Vi har nå fram til juni et svært intensivt arbeid foran oss med å få et slagkraftig landslag på beina. Neste uke er satt av til å se kamper, blant andre mange nasjonale seriekamper.

Målet mitt er å gjøre spillet til landslaget raskere, mer fleksibelt og mer ballorientert. Det gjelder å skape en bærekraftig utvikling og samtidig lykkes.

Vi er blitt enige om et samarbeid, med diverse opsjoner, frem til 31. desember 2016.

Fotball kan bygge broer. Derfor gleder jeg meg allerede veldig til denne oppgaven og til det daglige arbeidet med det nye landslaget.

Med sportslig hilsen fra Pyongyang,

Deres Jørn Andersen

Fikk kritikk

Det vakte stor oppsikt da ansettelsen ble kjent for åtte dager siden. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty gikk hardt ut og mente Andersen vil bli kunne brukt til propaganda av et av verdens strengeste regimer.

– Det er klart han kan bli brukt. Det å ha en relativt profilert person fra vesten som er villig til å jobbe for dette regimet, kan også være med på å legimentere det. Det tror jeg ikke han kan klare å unngå. Han kan bli en brikke i et spill, sa generalsekretær John Peder Egenæs.

Sør-Koreas landslagssjef, den tidligere tyske storspilleren Ulrich «Uli» Stielike, ble svært overrasket over nyheten. Han ledet sitt lag til 0-0 mot Nord-Korea i fjor.

– Livet der oppe er nok ikke lett, tror jeg, men hvis han har bestemt seg, så har han nok en grunn. Men hvor mange europeere bor det egentlig i Nord-Korea?, uttalte han til NRK.

PS! NRK har oversatt innlegget til fra tysk til norsk. Andersen har ikke besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

 • Manchester United slo tilbake

  José Mourinho fikk pusterom etter mesterliga-smellen da Manchester United tok seg til semifinale i FA-cupen med 2-0 over Brighton lørdag. Lukaku og Matic scoret målene. Tottenham skaffet seg semifinalebillett tidligere lørdag etter 3-0 over Swansea.

  Manchester United's Nemanja Matic
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale