NRK Meny
Normal

Jørn Andersen om det kontroversielle valget: – Fotball kan bygge broer

Jørn Andersen (53) uttaler seg nå for første gang etter at det ble kjent at han blir landslagssjef for Nord-Korea.

Jørn andersen

NY SJEF: Jørn Andersen skal lede Nord-Korea ut året i første omgang.

Foto: http://joern-andersen.com/de/

Som NRK kunne avsløre forrige uke, er norsk-tyske Jørn Andersen ny trener for fotballandslaget til Nord-Korea.

Nå bekrefter han nyheten på sin egen hjemmeside, med følgende tekst:

Kjære fotballvenner

Det gleder meg å kunne meddele at jeg etter fire måneder med intensive diskusjoner, er blitt den nye sjefen for landslaget til det nordkoreanske fotballforbundet.

Jeg kom dermed foran diverse konkurrenter fra Frankrike, Spania, Italia og Belgia.

I slutten av mars tapte det nordkoreanske landslaget overraskende og skuffende for Filipinene i VM-kvalifiseringen for Russland 2018. Deretter bestemte man seg for å bygge opp et helt nytt og slagkraftig lag for Asiamesterskapet 2019 i De forente arabiske Emirater, og på lang sikt VM-kvalifiseringen for Qatar i 2022.

Det nye konseptet overbeviste meg.

Vi har nå fram til juni et svært intensivt arbeid foran oss med å få et slagkraftig landslag på beina. Neste uke er satt av til å se kamper, blant andre mange nasjonale seriekamper.

Målet mitt er å gjøre spillet til landslaget raskere, mer fleksibelt og mer ballorientert. Det gjelder å skape en bærekraftig utvikling og samtidig lykkes.

Vi er blitt enige om et samarbeid, med diverse opsjoner, frem til 31. desember 2016.

Fotball kan bygge broer. Derfor gleder jeg meg allerede veldig til denne oppgaven og til det daglige arbeidet med det nye landslaget.

Med sportslig hilsen fra Pyongyang,

Deres Jørn Andersen

Fikk kritikk

Det vakte stor oppsikt da ansettelsen ble kjent for åtte dager siden. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty gikk hardt ut og mente Andersen vil bli kunne brukt til propaganda av et av verdens strengeste regimer.

– Det er klart han kan bli brukt. Det å ha en relativt profilert person fra vesten som er villig til å jobbe for dette regimet, kan også være med på å legimentere det. Det tror jeg ikke han kan klare å unngå. Han kan bli en brikke i et spill, sa generalsekretær John Peder Egenæs.

Sør-Koreas landslagssjef, den tidligere tyske storspilleren Ulrich «Uli» Stielike, ble svært overrasket over nyheten. Han ledet sitt lag til 0-0 mot Nord-Korea i fjor.

– Livet der oppe er nok ikke lett, tror jeg, men hvis han har bestemt seg, så har han nok en grunn. Men hvor mange europeere bor det egentlig i Nord-Korea?, uttalte han til NRK.

PS! NRK har oversatt innlegget til fra tysk til norsk. Andersen har ikke besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

 • Atlético vant supercupen

  I den helspanske finalen i den europeiske supercupen var det Atlético Madrid som trakk det lengste strået mot byrival Real Madrid, og vant 4–2 etter ekstraomganger. Det stod 2–2 etter full tid, men mål fra Saúl Ñíguez og Koke ga Atlético seieren.

  Atletico Madrid
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Bjørn Helge Riise til Sogndal

  Bjørn Helge Riise forlot Aalesund tidligere onsdag kveld. Nå er han klar for Sogndal. – Bjørn Helge er veldig profesjonell, og hans erfaring og lederegneskaper vil være av stor verdi i vårt unge mannskap, sier sportslig leder i Sogndal, Håvard Flo.

  Bjørn Helge Riise
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Hauger får skryt av Red Bull-sjef

  Formel 4-fører Dennis Hauger får rosende ord av Red Bull-sjef Helmut Marko. – Fram til nå har Dennis innfridd alle våre forventninger til det fulle, sier Marko i et intervju med Parc Fermé. Hauger signerte som juniorfører i Red Bull-systemet i fjor.

  Helmut Marko
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal