NRK Meny
Normal

Jørn Andersen om det kontroversielle valget: – Fotball kan bygge broer

Jørn Andersen (53) uttaler seg nå for første gang etter at det ble kjent at han blir landslagssjef for Nord-Korea.

Jørn andersen

NY SJEF: Jørn Andersen skal lede Nord-Korea ut året i første omgang.

Foto: http://joern-andersen.com/de/

Som NRK kunne avsløre forrige uke, er norsk-tyske Jørn Andersen ny trener for fotballandslaget til Nord-Korea.

Nå bekrefter han nyheten på sin egen hjemmeside, med følgende tekst:

Kjære fotballvenner

Det gleder meg å kunne meddele at jeg etter fire måneder med intensive diskusjoner, er blitt den nye sjefen for landslaget til det nordkoreanske fotballforbundet.

Jeg kom dermed foran diverse konkurrenter fra Frankrike, Spania, Italia og Belgia.

I slutten av mars tapte det nordkoreanske landslaget overraskende og skuffende for Filipinene i VM-kvalifiseringen for Russland 2018. Deretter bestemte man seg for å bygge opp et helt nytt og slagkraftig lag for Asiamesterskapet 2019 i De forente arabiske Emirater, og på lang sikt VM-kvalifiseringen for Qatar i 2022.

Det nye konseptet overbeviste meg.

Vi har nå fram til juni et svært intensivt arbeid foran oss med å få et slagkraftig landslag på beina. Neste uke er satt av til å se kamper, blant andre mange nasjonale seriekamper.

Målet mitt er å gjøre spillet til landslaget raskere, mer fleksibelt og mer ballorientert. Det gjelder å skape en bærekraftig utvikling og samtidig lykkes.

Vi er blitt enige om et samarbeid, med diverse opsjoner, frem til 31. desember 2016.

Fotball kan bygge broer. Derfor gleder jeg meg allerede veldig til denne oppgaven og til det daglige arbeidet med det nye landslaget.

Med sportslig hilsen fra Pyongyang,

Deres Jørn Andersen

Fikk kritikk

Det vakte stor oppsikt da ansettelsen ble kjent for åtte dager siden. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty gikk hardt ut og mente Andersen vil bli kunne brukt til propaganda av et av verdens strengeste regimer.

– Det er klart han kan bli brukt. Det å ha en relativt profilert person fra vesten som er villig til å jobbe for dette regimet, kan også være med på å legimentere det. Det tror jeg ikke han kan klare å unngå. Han kan bli en brikke i et spill, sa generalsekretær John Peder Egenæs.

Sør-Koreas landslagssjef, den tidligere tyske storspilleren Ulrich «Uli» Stielike, ble svært overrasket over nyheten. Han ledet sitt lag til 0-0 mot Nord-Korea i fjor.

– Livet der oppe er nok ikke lett, tror jeg, men hvis han har bestemt seg, så har han nok en grunn. Men hvor mange europeere bor det egentlig i Nord-Korea?, uttalte han til NRK.

PS! NRK har oversatt innlegget til fra tysk til norsk. Andersen har ikke besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

 • Beskyldes for seksuell trakassering

  Carlo Tavecchio, som mandag gikk av som fotballpresident i Italia, blir beskyldt for seksuell trakassering av en tidligere ansatt. En kvinne forteller om en hendelse som skal ha funnet sted på Tavecchios kontor i et intervju med avisen Corriere della Sera.

  Italian Football Federation (FIGC) President Tavecchio looks on during a news conference in Rome
  Foto: Max Rossi / Reuters
 • Minde klar for Wolfsburg

  Den norske fotballprofilen Kristine Minde blir lagvenninne med Caroline Graham Hansen i tyske Wolfsburg fra neste sesong. Tirsdag bekreftet den tyske storklubben signeringen. Minde opplyste selv i forrige uke at hun forlater svenske Linköping.

  Kampen Norge - Belgia under EM fotball kvinner.
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Tre FIFA-toppar utestengde

  FIFAs etiske komité utestengjer Richard Lai frå Guam, Julio Rocha frå Nicaragua og Rafael Esquivel frå Venezuela for livstid. Dei tre FIFA-toppane har sagt seg skuldig i korrupsjon under rettssaka som pågår i New York.

  Julio Rocha og Sepp Blatter
  Foto: Esteban Felix / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vi er landslaget - fra gutter til menn