Hopp til innhold

Johaug svarte på stikk – men Svahn slår tilbake: – Av seks pallplasser, har vi faktisk kapret fem

RUKA/OSLO (NRK): Alt handlet om Therese Johaug og Frida Karlsson i sesongens første distanserenn. Der var den norske distansedronningen råsterk de siste kilometerne – og satte den svenske yndlingen på plass.

Svahn og Johaug

RIVALER: Therese Johaug og Linn Svahn, her sammen i pressesonen etter rennet i Ruka lørdag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Til slutt skilte det 21,8 sekunder mellom de to rivalene i mål, mens Ebba Andersson knep tredjeplassen bare ett tidel foran russiske Tatiana Sorina.

For Johaug smakte seieren godt – ikke bare fordi hun fikk bekreftet form og vant sesongens første distanserenn.

– Godt å slå hardt tilbake

Men også fordi har bitt seg merke i det svenske lagets lille mentale krig med Norge i forkant av verdenscupåpningen.

– Det er ekstra godt. I hvert fall når noen i den svenske leiren har vært ute og pratet. Så er det godt å slå hardt tilbake, og være i angrepsposisjon i stedet for forsvarsposisjon, sier Johaug og svarer et kontant «ja» på spørsmål om hun har blitt trigget og motivert av de svenske uttalelsene.

wUA3Sry2Kp4

TETT DUELL: Mellom Frida Karlsson og Therese Johaug, her like etter målgang på dagens 10 kilometer i Ruka.

Foto: EMMI KORHONEN / AFP

Blant annet da Linn Svahn hevdet ingen i verden kunne matche det svenske nivået på distanse for en uke siden, mens Karlsson mente de var verdens beste lag.

– Når de er ute og slenger litt med leppa, så blir jeg inspirert til å måle meg mot dem. Og jeg vet jo hva jeg selv har prestert i fjor, og det tirrer meg å se hvordan jeg ligger i forhold til dem.

Svahn svarer Johaug

Johaug og Svahn møtte hverandre i pressesonen i Ruka etter rennet lørdag. Når NRK spør Svahn om det var en tabbe å si at Andersson og Karlsson var best i verden, svarer det frittalende stortalentet slik:

– Jeg synes ikke det, synes du det? Men det sper vel på litt i duellen mellom Sverige og Norge, og det kan vel behøves. Men jeg står for at jeg synes de gikk jævlig fort forrige helg og tror at det var veldig høyt nivå.

– Så viser jo Therese i dag at hun er kneppet verre og holder et enda høyere nivå. Men jeg står fortsatt for at forrige helg gikk de veldig fort, og det viste de også i dag.

– Er ikke det litt dumt av Sverige å gi Johaug bensin på tanken?

– Nei, vet du! Av seks pallplasser hittil i verdenscupen, har vi faktisk kapret fem. Så akkurat nå er vel vi svensker kanskje litt sterkere i duellen mellom Sverige og Norge, selv om Therese er enda litt hvassere på distanse. Men vi er ganske hvasse også, vi svenskene.

Therese Johaug i Ruka

I VINNERSTOLEN: Therese Johaug, her i målområdet på langrennsstadion i Ruka.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Råsterk avslutning

At det skulle stå mellom Johaug og Karlsson ble tydelig for alle etter fem kilometer. Da hadde de to rivalene et forsprang på ti sekunder eller mer ned til Ebba Andersson, russiske Tatiana Sorina og Natalia Neprjajeva.

Men ved passeringspunktet 6,2 kilometer hadde Johaug tråkket til gassen. Det var en fart Karlsson aldri klarte å svare på. Ledelsen gikk fra snaue seks sekunder, til 13,6 sekunder. Og slik fortsatte det helt til slutt. Over målstreken skilte det 21,8 sekunder mellom de to rivalene.

Karlsson kommer jaktende

Resultatet lørdag gjør at Johaug går ut 16 sekunder foran Karlsson og Neprjajeva på den ti kilometer jaktstarten i fristil søndag. Tatiana Sorina, Maja Dalhqvist, Linn Svahn og Ebba Andersson er alle fra 19 til 30 sekunder bak Johaug.

– Har du nok ledelse til morgendagen, Johaug?

– 16 sekunder er et forsprang, men jeg vet det er sultne ulver som kommer bakifra og har lyst til å gå for. Jeg skal prøve å gjøre mitt for å gå fort, og ti skøyting er en distanse jeg har lyktes godt med før. Vi får se.

– Hvordan skal du hente inn Therese Johaug, Karlsson?

– Jeg tenker at det kommer til å bli tett og vi kommer sikkert til å være en gjeng som går ut samtidig. Som kan gå sammen og plukke noen sekunder, sier svensken.

– Du håper dere er flere som samarbeider om å hente Therese?

– Ja det håper jeg.

PS: Bak Johaug ble det lørdag varierende norske resultater. I Heidi Wengs fravær ble Tiril Udnes Weng Norges nest beste på en syvendeplass. Helene Marie Fossesolm nummer ni og Anne Kjersti Kalvå 12. Lotta Udnes Weng 14, Anna Svendsen 24, Hedda Østberg Amundsen 29, Mathilde Myhrvold 38 og Ane Appelkvist Stenseth nummer 59.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal