Hopp til innhold

Johaug svarte på stikk – men Svahn slår tilbake: – Av seks pallplasser, har vi faktisk kapret fem

RUKA/OSLO (NRK): Alt handlet om Therese Johaug og Frida Karlsson i sesongens første distanserenn. Der var den norske distansedronningen råsterk de siste kilometerne – og satte den svenske yndlingen på plass.

Svahn og Johaug

RIVALER: Therese Johaug og Linn Svahn, her sammen i pressesonen etter rennet i Ruka lørdag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Til slutt skilte det 21,8 sekunder mellom de to rivalene i mål, mens Ebba Andersson knep tredjeplassen bare ett tidel foran russiske Tatiana Sorina.

For Johaug smakte seieren godt – ikke bare fordi hun fikk bekreftet form og vant sesongens første distanserenn.

– Godt å slå hardt tilbake

Men også fordi har bitt seg merke i det svenske lagets lille mentale krig med Norge i forkant av verdenscupåpningen.

– Det er ekstra godt. I hvert fall når noen i den svenske leiren har vært ute og pratet. Så er det godt å slå hardt tilbake, og være i angrepsposisjon i stedet for forsvarsposisjon, sier Johaug og svarer et kontant «ja» på spørsmål om hun har blitt trigget og motivert av de svenske uttalelsene.

wUA3Sry2Kp4

TETT DUELL: Mellom Frida Karlsson og Therese Johaug, her like etter målgang på dagens 10 kilometer i Ruka.

Foto: EMMI KORHONEN / AFP

Blant annet da Linn Svahn hevdet ingen i verden kunne matche det svenske nivået på distanse for en uke siden, mens Karlsson mente de var verdens beste lag.

– Når de er ute og slenger litt med leppa, så blir jeg inspirert til å måle meg mot dem. Og jeg vet jo hva jeg selv har prestert i fjor, og det tirrer meg å se hvordan jeg ligger i forhold til dem.

Svahn svarer Johaug

Johaug og Svahn møtte hverandre i pressesonen i Ruka etter rennet lørdag. Når NRK spør Svahn om det var en tabbe å si at Andersson og Karlsson var best i verden, svarer det frittalende stortalentet slik:

– Jeg synes ikke det, synes du det? Men det sper vel på litt i duellen mellom Sverige og Norge, og det kan vel behøves. Men jeg står for at jeg synes de gikk jævlig fort forrige helg og tror at det var veldig høyt nivå.

– Så viser jo Therese i dag at hun er kneppet verre og holder et enda høyere nivå. Men jeg står fortsatt for at forrige helg gikk de veldig fort, og det viste de også i dag.

– Er ikke det litt dumt av Sverige å gi Johaug bensin på tanken?

– Nei, vet du! Av seks pallplasser hittil i verdenscupen, har vi faktisk kapret fem. Så akkurat nå er vel vi svensker kanskje litt sterkere i duellen mellom Sverige og Norge, selv om Therese er enda litt hvassere på distanse. Men vi er ganske hvasse også, vi svenskene.

Therese Johaug i Ruka

I VINNERSTOLEN: Therese Johaug, her i målområdet på langrennsstadion i Ruka.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Råsterk avslutning

At det skulle stå mellom Johaug og Karlsson ble tydelig for alle etter fem kilometer. Da hadde de to rivalene et forsprang på ti sekunder eller mer ned til Ebba Andersson, russiske Tatiana Sorina og Natalia Neprjajeva.

Men ved passeringspunktet 6,2 kilometer hadde Johaug tråkket til gassen. Det var en fart Karlsson aldri klarte å svare på. Ledelsen gikk fra snaue seks sekunder, til 13,6 sekunder. Og slik fortsatte det helt til slutt. Over målstreken skilte det 21,8 sekunder mellom de to rivalene.

Karlsson kommer jaktende

Resultatet lørdag gjør at Johaug går ut 16 sekunder foran Karlsson og Neprjajeva på den ti kilometer jaktstarten i fristil søndag. Tatiana Sorina, Maja Dalhqvist, Linn Svahn og Ebba Andersson er alle fra 19 til 30 sekunder bak Johaug.

– Har du nok ledelse til morgendagen, Johaug?

– 16 sekunder er et forsprang, men jeg vet det er sultne ulver som kommer bakifra og har lyst til å gå for. Jeg skal prøve å gjøre mitt for å gå fort, og ti skøyting er en distanse jeg har lyktes godt med før. Vi får se.

– Hvordan skal du hente inn Therese Johaug, Karlsson?

– Jeg tenker at det kommer til å bli tett og vi kommer sikkert til å være en gjeng som går ut samtidig. Som kan gå sammen og plukke noen sekunder, sier svensken.

– Du håper dere er flere som samarbeider om å hente Therese?

– Ja det håper jeg.

PS: Bak Johaug ble det lørdag varierende norske resultater. I Heidi Wengs fravær ble Tiril Udnes Weng Norges nest beste på en syvendeplass. Helene Marie Fossesolm nummer ni og Anne Kjersti Kalvå 12. Lotta Udnes Weng 14, Anna Svendsen 24, Hedda Østberg Amundsen 29, Mathilde Myhrvold 38 og Ane Appelkvist Stenseth nummer 59.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Norge møtte Østerrike i den første kampen i nasjonsligaen.

Graham Hansen svarer NRKs ekspert: – Et ufortjent stempel

Før kampen mot Østerrike skrev Carl-Erik Torp at de norske spillerne ikke kunne klage lenger. Nå får han svar av Caroline Graham Hansen.

Siste nytt

 • Carlsen vant Speed Chess Championship

  Magnus Carlsen vant fredag lynsjakkturneringen Speed Chess Championship. I finalen slo nordmannen Hikaru Nakamura.

  I online-turneringen har Carlsen har utklasset alle sine motstandere.

  (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Xavi forlenger med Barcelona

  Xavi (43) bekreftet fredag at han kommer til å forlenge kontrakten som trener for Barcelona med ytterligere ett år.

  Den nye kontrakten strekker seg fram til 2025. Et par timer senere kom også bekreftelsen fra klubben.

  Den tidligere midtbanespilleren tok over trenerjobben i 2021, og han ledet klubben til et nytt seriemesterskap sist sesong.

  – Vi vant to titler sist sesong og er en klubb i utvikling, sier treneren som overtok jobben på en treårskontrakt etter nederlenderen Ronald Koeman. Den kontrakten han hadde løp til 2024.

  Barcelona er plassert som nummer to i årets La Liga, to poeng bak Real Madrid. (NTB)

  6llf_df4WrY
  Foto: AP
 • Sverige markerte sammen med det spanske landslaget

  Sammen med Spania markert Sverige sin motstand mot bråket i det spanske fotballforbundet før lagenes kamp i nasjonsligaen fredag kveld.

  Før kampen poserte de to lagene med et stort banner med teksten «Vår kamp er en global kamp».

  De siste ukene har det vært mye bråk i det spanske forbundet etter at fotballpresidenten kysset en av spillerne på munnen, mot hennes vilje, etter VM-triumfen i sommer. Flere av landslagsspillerne har nektet å spille og presidenten har etter hvert gått av.

  Helt opp til denne uken var det usikkert om Spania i det hele tatt kunne stille lag i nasjonsligakampene mot Sverige og Sveits.

  En avtale mellom regjeringen og fotballforbundet gjorde at de fleste av de uttatte spillerne møtte opp til kamp under den nye treneren Montse Tome.

  Sverige og Spania markerer sammen
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Se høydepunktene fra Norge - Østerrike 01:08
Neste