Johaug svarte på stikk – men Svahn slår tilbake: – Av seks pallplasser, har vi faktisk kapret fem

RUKA/OSLO (NRK): Alt handlet om Therese Johaug og Frida Karlsson i sesongens første distanserenn. Der var den norske distansedronningen råsterk de siste kilometerne – og satte den svenske yndlingen på plass.

Svahn og Johaug

RIVALER: Therese Johaug og Linn Svahn, her sammen i pressesonen etter rennet i Ruka lørdag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Til slutt skilte det 21,8 sekunder mellom de to rivalene i mål, mens Ebba Andersson knep tredjeplassen bare ett tidel foran russiske Tatiana Sorina.

For Johaug smakte seieren godt – ikke bare fordi hun fikk bekreftet form og vant sesongens første distanserenn.

– Godt å slå hardt tilbake

Men også fordi har bitt seg merke i det svenske lagets lille mentale krig med Norge i forkant av verdenscupåpningen.

– Det er ekstra godt. I hvert fall når noen i den svenske leiren har vært ute og pratet. Så er det godt å slå hardt tilbake, og være i angrepsposisjon i stedet for forsvarsposisjon, sier Johaug og svarer et kontant «ja» på spørsmål om hun har blitt trigget og motivert av de svenske uttalelsene.

wUA3Sry2Kp4

TETT DUELL: Mellom Frida Karlsson og Therese Johaug, her like etter målgang på dagens 10 kilometer i Ruka.

Foto: EMMI KORHONEN / AFP

Blant annet da Linn Svahn hevdet ingen i verden kunne matche det svenske nivået på distanse for en uke siden, mens Karlsson mente de var verdens beste lag.

– Når de er ute og slenger litt med leppa, så blir jeg inspirert til å måle meg mot dem. Og jeg vet jo hva jeg selv har prestert i fjor, og det tirrer meg å se hvordan jeg ligger i forhold til dem.

Svahn svarer Johaug

Johaug og Svahn møtte hverandre i pressesonen i Ruka etter rennet lørdag. Når NRK spør Svahn om det var en tabbe å si at Andersson og Karlsson var best i verden, svarer det frittalende stortalentet slik:

– Jeg synes ikke det, synes du det? Men det sper vel på litt i duellen mellom Sverige og Norge, og det kan vel behøves. Men jeg står for at jeg synes de gikk jævlig fort forrige helg og tror at det var veldig høyt nivå.

– Så viser jo Therese i dag at hun er kneppet verre og holder et enda høyere nivå. Men jeg står fortsatt for at forrige helg gikk de veldig fort, og det viste de også i dag.

– Er ikke det litt dumt av Sverige å gi Johaug bensin på tanken?

– Nei, vet du! Av seks pallplasser hittil i verdenscupen, har vi faktisk kapret fem. Så akkurat nå er vel vi svensker kanskje litt sterkere i duellen mellom Sverige og Norge, selv om Therese er enda litt hvassere på distanse. Men vi er ganske hvasse også, vi svenskene.

Therese Johaug i Ruka

I VINNERSTOLEN: Therese Johaug, her i målområdet på langrennsstadion i Ruka.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Råsterk avslutning

At det skulle stå mellom Johaug og Karlsson ble tydelig for alle etter fem kilometer. Da hadde de to rivalene et forsprang på ti sekunder eller mer ned til Ebba Andersson, russiske Tatiana Sorina og Natalia Neprjajeva.

Men ved passeringspunktet 6,2 kilometer hadde Johaug tråkket til gassen. Det var en fart Karlsson aldri klarte å svare på. Ledelsen gikk fra snaue seks sekunder, til 13,6 sekunder. Og slik fortsatte det helt til slutt. Over målstreken skilte det 21,8 sekunder mellom de to rivalene.

Karlsson kommer jaktende

Resultatet lørdag gjør at Johaug går ut 16 sekunder foran Karlsson og Neprjajeva på den ti kilometer jaktstarten i fristil søndag. Tatiana Sorina, Maja Dalhqvist, Linn Svahn og Ebba Andersson er alle fra 19 til 30 sekunder bak Johaug.

– Har du nok ledelse til morgendagen, Johaug?

– 16 sekunder er et forsprang, men jeg vet det er sultne ulver som kommer bakifra og har lyst til å gå for. Jeg skal prøve å gjøre mitt for å gå fort, og ti skøyting er en distanse jeg har lyktes godt med før. Vi får se.

– Hvordan skal du hente inn Therese Johaug, Karlsson?

– Jeg tenker at det kommer til å bli tett og vi kommer sikkert til å være en gjeng som går ut samtidig. Som kan gå sammen og plukke noen sekunder, sier svensken.

– Du håper dere er flere som samarbeider om å hente Therese?

– Ja det håper jeg.

PS: Bak Johaug ble det lørdag varierende norske resultater. I Heidi Wengs fravær ble Tiril Udnes Weng Norges nest beste på en syvendeplass. Helene Marie Fossesolm nummer ni og Anne Kjersti Kalvå 12. Lotta Udnes Weng 14, Anna Svendsen 24, Hedda Østberg Amundsen 29, Mathilde Myhrvold 38 og Ane Appelkvist Stenseth nummer 59.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Messi utvist da Barca tapte

  Barcelona og Athletic Club bydde opp til en kjempekamp i supercupfinalen.

  Det var Barcelona som gikk opp i ledelsen etter scoring av Griezmann. Men Athletic svarte like etter da Oscar De Marcos satte 1-1.

  Antoine Griezmann sendte Barca i ledelsen nok en gang, men scoringer av Villalibre og Iñaki Williams sørget for 3-2, og seier til Athletic.

  På tampen fikk vi se historiske scener. Lionel Messi ble utvist for første gang i Barca-karrieren. VAR fikk øye på et slag fra Messi som traff bakhodet til Villalibre.

  Spanish Super Cup Final - FC Barcelona v Athletic Bilbao
  Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters
 • Juventus feilet i ny toppkamp

  Juventus er på full fart mot å miste Serie A-hegemoniet. Mesterlaget tapte 0-2 i søndagens storduell borte mot Inter.

  Arturo Vidal og Nicolo Barella scoret i hver sin omgang i Milano. Seieren tok Inter opp i 40 poeng, som er like mange som byrival Milan på tabelltoppen. Antonio Conte har ferten av nok en ligatittel han kan legge til på sin sterke CV.

  Verre er det for Andrea Pirlo. Spillerlegenden strever med å rade opp seiersrekker Juventus er vant til å ha. Og søndag mislyktes Cristiano Ronaldo og co. i nok en toppkamp. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Danmark lekte seg med redusert lag

  Fra benken så storscorer Mikkel Hansen et dansk lag filleriste Kongo i søndagens 39-19-seier i håndball-VM.

  Danmark lot nesten hele troppen få prøve seg, men Hansen og keeper Niklas Landin ble sittende på sidelinjen. Trener Nikolaj Jacobsen ville ikke risikere skader på sine to klart viktigste spillere i en kamp Danmark uansett var sikker på å vinne.

  EM i Håndball Menn Danmark - Bahrain
  Foto: Jonas Ekströmer/tt Nyhetsbyrån / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal