Hopp til innhold

Ti ting du neppe visste om VMs finalehelg

I bronsekampen og VM-finalen har spillere og trenere muligheten til å skrive sin del av VM-historien. Her er ti ting du neppe trodde du visste

kane

AU: Harry Kane fikk en smell under VM-semifinalen mot Kroatia.

Foto: Manan Vatsyayana / AFP

  • 1. Ivan den historiske?

Én gang tidligere har to spillere med samme fornavn scoret i samme finale. Det var Jorge Valdano og Jorge Burruchaga for Argentina i 1986. Søndag har tre Ivan (Perišić, Rakitić og Strinić) fra Kroatia mulighet til å overgå dem. Scorer Mario Mandzukic gjør han det samme som navnebrødrene Mario Götze, Kempes og Zagallo.

For Frankrike kan Paul Pogba sørge for at Paul Breitner får en navnebror i historiebøkene.

valdano

JORGE 1: Jorge Valdano scorer 2–0 for Argentina mot Vest-Tyskland i 1986.

Foto: Carlo Fumagalli / AP
WORLD CUP-1986-ARGENTINA-WEST GERMANY

JORGE 2: Jorge Burruchaga triller inn 3–2 og avgjør finalen 1986.

Foto: Scanpix / AFP
  • 2. Didier den tredje?

Om Didier Deschamps leder laget sitt til gull blir franskmannen tredje medlem i den eksklusive gjengen som har vunnet VM både som spiller og trener. Deschamps var kaptein for Frankrike i 1998.

Tidligere har kun to klart den samme bragden: Mario Zagallo og Franz Beckenbauer.

LEDER: Didier Deschamps vant VM som kaptein, nå kan han gjøre det som trener.

Foto: Franck Fife Gabriel Bouys / AFP
  • 3. Blåkopi fra «Les Bleus»

Da Frankrike vant VM sist, på hjemmebane for 20 år siden, var det med ni spillere fra hjemlig liga. Nøyaktig samme antall kommer fra Ligue 1 denne gangen.

Monaco har med to spillere, Marseille og Paris Saint-Germain har tre, mens Lyon har én.

  • 4. Hjemme best?

Når vi først er inne på ligaer så er det like mange spillere fra Belgias øverste liga i Kroatia (Lovre Kalinic) som hos Belgia (Leander Dendoncker), og for den saks skyld like mange som overraskelseslaget fra Balkan har fra sin liga på sitt lag (Dominik Livakovic).

  • 5. Den store målforskjellen

I nyere tid er det ingen tvil om at målfesten heller kommer i den «ubetydelige bronsekampen» enn i den hvor alt står på spill. Siden 80-tallet er det scoret 30 mål på de ni bronsekampen fra 1982, mot 19 i finalen. På de 11 mesterskapene før det var det andre tider, kun i 1958 ble det scoret flere mål i kampen om tredjeplassen enn i den om seieren (i 1938 var det like mange). Fra 1930 til og med 1978 ble det scoret 52 mål på 11 finaler, mot 33 på 9 bronsefinaler (i 1930 og 1950 ble disse ikke spilt).

england-irland

KICK AND RUN: «No football please, we`re british» skrev La Gazzetta da England møtte Irland i første kamp i VM 1990. Sist gang England ble blant de fire beste.

Foto: AP
kane

OFRER ALT: Fotballen kommer kanskje ikke hjem, men det er i hvert fall ikke Harry Kane sin feil.

Foto: Manan Vatsyayana / AFP
  • 6. Løvenes hamskifte

Før VM 2018 var forsvar beste angrep for England. Siden de vant VM på hjemmebane i 1966 med en målforskjell på 11–3 hadde de bare sluppet inn 3,55 mål per mesterskap og 0,76 mål per kamp.

Problemet var i andre enden hvor 5,44 mål per mesterskap og 1,17 mål per kamp var bemerkelsesverdig lavt. Tallene 12–6 på de seks første kampene i årets mesterskap ødelegger altså statistikken fullstendig.

  • 7. F for Frankrike, F for finale

På 20 år og seks mesterskap har Frankrike kommet til tre VM-finaler. Halvparten av finalene siden 1998 har vært med fransk innslag, i tillegg til to av fem EM-finaler i samme periode.

World Cup - Group F - Germany vs Mexico

F FOR FIASKO: Dårlig nytt for Tyskland (her ved Thomas Müller), Sverige, Mexico og Sør-Korea i år.

Foto: Christian Hartmann / Reuters
desailly

FULL FEST: Zinédine Zidane, Marcel Desailly og Laurent Blanc jubler for VM-gullet i 1998, som startet i gruppe C.

Foto: Michel Euler / AP
  • 8. Fransk fare

Frankrike er eneste av de siste gjenværende lagene som ikke kan skrive historie. De har vunnet og tapt VM-finaler før. Kroatia har ikke gjort noen av delene. Belgia og England har begge vært i bronsefinale (1986 og 1990), men tapt den. For belgierne vil det ikke bare være første bronsemedalje, men første medalje overhodet.

VM fotball 2018, Kroatia - England.

ALLTID TILBAKE: Kroatia har ligget under, men alltid reist seg og jublet til slutt i sluttspillskampene.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
  • 9. Comeback-kongene

Kroatia er ikke bare historiske fordi de spiller sin første VM-finale. I samme slengen blir de også det første laget til å spille finale uten å ha vunnet en eneste utslagskamp etter ordinær tid. Og de første som har kommet til finale etter å ha ligget under i alle utslagskampene på veien dit.

FILE PHOTO: World Cup - Group G - England vs Belgium

HEI IGJEN: Belgia og England ble beskyldt for å ville unngå å vinne da de møttes i gruppespillet. Nå møtes de i «tapernes kamp».

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters
  • 10. På gjensyn

Når England og Belgia fra gruppe G møtes til kamp om tredjeplassen har det skjedd like ofte at lag fra samme gruppe i innledningen møtes i bronsekampen som i finalen. Brasil slo Tsjekkoslovakia i finalen 1962, og i 1954 ble både finalen (Vest-Tyskland-Ungarn) og bronsekampen (Østerrike-Uruguay) spilt mellom to lag som var i samme gruppe.

Siste nytt

  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters
  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal