Ti ting du neppe visste om VMs finalehelg

I bronsekampen og VM-finalen har spillere og trenere muligheten til å skrive sin del av VM-historien. Her er ti ting du neppe trodde du visste

kane

AU: Harry Kane fikk en smell under VM-semifinalen mot Kroatia.

Foto: Manan Vatsyayana / AFP

 • 1. Ivan den historiske?

Én gang tidligere har to spillere med samme fornavn scoret i samme finale. Det var Jorge Valdano og Jorge Burruchaga for Argentina i 1986. Søndag har tre Ivan (Perišić, Rakitić og Strinić) fra Kroatia mulighet til å overgå dem. Scorer Mario Mandzukic gjør han det samme som navnebrødrene Mario Götze, Kempes og Zagallo.

For Frankrike kan Paul Pogba sørge for at Paul Breitner får en navnebror i historiebøkene.

valdano

JORGE 1: Jorge Valdano scorer 2–0 for Argentina mot Vest-Tyskland i 1986.

Foto: Carlo Fumagalli / AP
WORLD CUP-1986-ARGENTINA-WEST GERMANY

JORGE 2: Jorge Burruchaga triller inn 3–2 og avgjør finalen 1986.

Foto: Scanpix / AFP
 • 2. Didier den tredje?

Om Didier Deschamps leder laget sitt til gull blir franskmannen tredje medlem i den eksklusive gjengen som har vunnet VM både som spiller og trener. Deschamps var kaptein for Frankrike i 1998.

Tidligere har kun to klart den samme bragden: Mario Zagallo og Franz Beckenbauer.

LEDER: Didier Deschamps vant VM som kaptein, nå kan han gjøre det som trener.

Foto: Franck Fife Gabriel Bouys / AFP
 • 3. Blåkopi fra «Les Bleus»

Da Frankrike vant VM sist, på hjemmebane for 20 år siden, var det med ni spillere fra hjemlig liga. Nøyaktig samme antall kommer fra Ligue 1 denne gangen.

Monaco har med to spillere, Marseille og Paris Saint-Germain har tre, mens Lyon har én.

 • 4. Hjemme best?

Når vi først er inne på ligaer så er det like mange spillere fra Belgias øverste liga i Kroatia (Lovre Kalinic) som hos Belgia (Leander Dendoncker), og for den saks skyld like mange som overraskelseslaget fra Balkan har fra sin liga på sitt lag (Dominik Livakovic).

 • 5. Den store målforskjellen

I nyere tid er det ingen tvil om at målfesten heller kommer i den «ubetydelige bronsekampen» enn i den hvor alt står på spill. Siden 80-tallet er det scoret 30 mål på de ni bronsekampen fra 1982, mot 19 i finalen. På de 11 mesterskapene før det var det andre tider, kun i 1958 ble det scoret flere mål i kampen om tredjeplassen enn i den om seieren (i 1938 var det like mange). Fra 1930 til og med 1978 ble det scoret 52 mål på 11 finaler, mot 33 på 9 bronsefinaler (i 1930 og 1950 ble disse ikke spilt).

england-irland

KICK AND RUN: «No football please, we`re british» skrev La Gazzetta da England møtte Irland i første kamp i VM 1990. Sist gang England ble blant de fire beste.

Foto: AP
kane

OFRER ALT: Fotballen kommer kanskje ikke hjem, men det er i hvert fall ikke Harry Kane sin feil.

Foto: Manan Vatsyayana / AFP
 • 6. Løvenes hamskifte

Før VM 2018 var forsvar beste angrep for England. Siden de vant VM på hjemmebane i 1966 med en målforskjell på 11–3 hadde de bare sluppet inn 3,55 mål per mesterskap og 0,76 mål per kamp.

Problemet var i andre enden hvor 5,44 mål per mesterskap og 1,17 mål per kamp var bemerkelsesverdig lavt. Tallene 12–6 på de seks første kampene i årets mesterskap ødelegger altså statistikken fullstendig.

 • 7. F for Frankrike, F for finale

På 20 år og seks mesterskap har Frankrike kommet til tre VM-finaler. Halvparten av finalene siden 1998 har vært med fransk innslag, i tillegg til to av fem EM-finaler i samme periode.

World Cup - Group F - Germany vs Mexico

F FOR FIASKO: Dårlig nytt for Tyskland (her ved Thomas Müller), Sverige, Mexico og Sør-Korea i år.

Foto: Christian Hartmann / Reuters
desailly

FULL FEST: Zinédine Zidane, Marcel Desailly og Laurent Blanc jubler for VM-gullet i 1998, som startet i gruppe C.

Foto: Michel Euler / AP
 • 8. Fransk fare

Frankrike er eneste av de siste gjenværende lagene som ikke kan skrive historie. De har vunnet og tapt VM-finaler før. Kroatia har ikke gjort noen av delene. Belgia og England har begge vært i bronsefinale (1986 og 1990), men tapt den. For belgierne vil det ikke bare være første bronsemedalje, men første medalje overhodet.

VM fotball 2018, Kroatia - England.

ALLTID TILBAKE: Kroatia har ligget under, men alltid reist seg og jublet til slutt i sluttspillskampene.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • 9. Comeback-kongene

Kroatia er ikke bare historiske fordi de spiller sin første VM-finale. I samme slengen blir de også det første laget til å spille finale uten å ha vunnet en eneste utslagskamp etter ordinær tid. Og de første som har kommet til finale etter å ha ligget under i alle utslagskampene på veien dit.

FILE PHOTO: World Cup - Group G - England vs Belgium

HEI IGJEN: Belgia og England ble beskyldt for å ville unngå å vinne da de møttes i gruppespillet. Nå møtes de i «tapernes kamp».

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters
 • 10. På gjensyn

Når England og Belgia fra gruppe G møtes til kamp om tredjeplassen har det skjedd like ofte at lag fra samme gruppe i innledningen møtes i bronsekampen som i finalen. Brasil slo Tsjekkoslovakia i finalen 1962, og i 1954 ble både finalen (Vest-Tyskland-Ungarn) og bronsekampen (Østerrike-Uruguay) spilt mellom to lag som var i samme gruppe.

Sportsnyheter

Ble buet av banen – så hyllet Solskjær supporterne

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United lukket ørene for pipekonserten på Old Trafford. I stedet tok de med seg applausen fra Stretford End – og snudde 0–2 til 3–2.

Siste nytt

 • Chelsea kjørte over Malmö

  Chelsea var aldri truet i oppgjøret mot Malmö onsdag og kjørte over de svenske gjestene med 4-0. Både Romelu Lukaku og Timo Werner måtte av med skade i kampen.

  Champions League - Group H - Chelsea v Malmo FF
  Foto: David Klein / Reuters
 • Akershus har tillit til skistyret

  Styremedlem Dag Helland-Hansen i Akershus skikrets bekreftar overfor NRK at dei ikkje vil komme med eit mistillitsforslag mot det sittande skistyret.

  Det blei klart i et styremøte i kveld. Dei vil heller presentere eitt forslag til løysing, som vil bli diskutert på kretsledermøte førstkommande helg.

  – Denne løysinga vil bli presentert før kretsledermøte. Vi meiner at denne løysinga vil vere betre enn eitt mistillitsforslag, skriv Akershus skikrets i ein utsegn.

  Røste og Bråthen
 • Etterlengtet Barcelona-seier

  Barcelona slo Dynamo Kiev 1-0 etter en scoring av Gerard Piqué i første omgang. Det var en mildt sagt etterlengtet seier, etter at det spanske storlaget hadde tapt de to første kampene i årets mesterliga.

  yzYC5GH0y5Q
  Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal