Hopp til innhold

– Om du tryner her, kan det være det siste du gjør

Hopperne vet det. Trenerne vet det. Tilskuerne vet det. I monsterbakken i Vikersund er det så store krefter i sving at et tidels sekunds uoppmerksomhet kan lede til dødsfall.

Tom Hilde i Vikersund

Tom Hilde stirrer lengselsfullt mot toppen av Vikersundbakken. Han vet at lagkameratene har rett: Man kan dø av å falle i Vikersund. Likevel gleder han seg som en unge.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

  • Se VM-kvalifiseringen på NRK1 eller på nett-TV fra klokken 17.30 på torsdag.

Tom Hilde

Tom Hilde falt i Oberstdorf og fikk brudd i en ryggvirvel. Nå er han tilbake.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix
– Den er en ulv i fåreklær, sier Anders Bardal idet han stirrer mot toppen av den nye og utvidede Vikersundbakken.

For en som aldri har hoppet høres det helt vilt ut, det han sier. For monsteret av en skiflygingsbakke, verdens desidert største, ser definitivt ikke ut som noen harmløs sau.

Det er vanvittige 570 meter fra toppen av tårnet til bunnen av sletta. Det tilsvarer nesten fem Oslo Plaza oppå hverandre.

Det den norske verdenscuplederen prøver å si, er at bakken utrolig nok er enda råere enn den ser ut. Og dette byggverket kaster altså folk seg ut av, helt frivillig, i over 100 kilometer i timen.

Brakk ryggen - er tilbake

– Jeg er ikke redd, men litt smånervøs, sier Tom Hilde.

Han falt i Oberstdorf før jul og brakk den åttende ryggvirvelen. Legene sa at han var ute for sesongen, men nå er han tilbake i en bakke av en helt annen dimensjon.

Da han gikk på trynet, hadde akkurat Hilde landet på 131,5 meter. I Vikersund kan man hoppe opp mot 260.

Og han vet ikke engang helt hva som skjer med ryggen om han faller igjen.

– Ok da, kanskje litt småredd, innrømmer Hilde.

(saken fortsetter under bildet)

Vikersundbakken

Flere av de skuelystne legger vekta på bakbeinet når de først titter ut av vinduet i toppen av tårnet i Vikersund. Herfra og ned til bunnen av sletta er det 570 meter.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Kan være det siste du gjør

Det krever en spesiell psyke for å være den aller råeste av hoppgutta. Bjørn Einar Romøren har vist at han kan være det, ikke minst da han satte verdensrekord på 239 meter i Planica i 2005. Han er en av de som virkelig nyter å fly til bunnen av bakken, uansett om det er konkurranse eller ikke.

Men også han har respekt for den enorme bakken i Vikersund.

– Du har respekt for at den er stor, det må du ha. Du vet at om du er dum nok til å gå på trynet, kan det være det siste du gjør. Men hvis du gjør det du har trent på, er det ekstremt sjelden at det går galt, sier Romøren, som med et fandenivoldsk glis sier at han gleder seg.

Video: Se Johan Remen Evensens verdensrekord i Vikersund (saken fortsetter)

Video Evensen slo verdensrekorden to ganger på en dag

Johan Remen Evensen setter to verdensrekorder på rad i Vikersund. I år er bakken enda større.

20 vanvittige sekunder

Fra bunnen av bakken til toppen tar det rundt fire minutter med en vinglete skiheis, som kan være en utfordring i seg selv om du har høydeskrekk.

Fra du setter utfor til du er på bunnen, 200 høydemeter lenger ned, tar det under 20 sekunder.

Idet du lander, har du en fart på opp mot 115 kilometer i timen, enda raskere enn da du forlot hoppkanten (forhåpentligvis) flere fotballbaner lenger oppe i åsen.

Så treffer du bakken med en kraft som får ski til å bøye seg som gelé.

Og det er da du kan dø.

– Når du hopper helt ned mot verdensrekorden her, ser det ut som det er helt flatt der du skal lande. Da innser alle mennesker at de er i ferd med å dø. For hoppere handler det om å la være å lytte til den følelsen, og i stedet være så trygg på seg selv at man kan ta den helt ut, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

(saken fortsetter under bildet)

Vikersundbakken

Flere av onsdagens prøvehoppere måtte ta seg en lang titt ned gigantbakken før de satte utfor. Det ble meldt om høy puls i baksetet i bilene på vei opp.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Kan få fatale konsekvenser

Bråthen vet at det kan gå galt for hans gutter hver gang de setter utfor en så stor bakke, men som hoppsjef har han ikke noe annet valg enn å sende dem utfor på eget ansvar.

– Alle hoppere som stiller til start her, vet at en liten feil i bevegelsesmønsteret kan få fatale konsekvenser, sier Bråthen.

Det kan gå fryktelig galt, men heldigvis er det ekstremt sjelden at det skjer dødsulykker i de store hoppbakkene. Likevel er det lett å tenke at risikoen er en del av det som får folk til å elske skiflyging så høyt.

Alle hopperne på det norske laget gleder seg til å hoppe på torsdag. Alle sier de er klare for å stå på helt til bunnen av bakken om de treffer godt og nærmer seg rekordlengde.

– Du gleder deg alltid når du ser bakken. Det kribler. Og ja, du rekker å nyte det på vei ned, gliser Bjørn Einar Romøren.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal