Hopp til innhold

Se, her går «Ingen Grenser»-Birgit!

Birgit Skarstein, kjent fra programserien «Ingen Grenser», gikk på egne ben opp til podiet da hun delte ut pris under Idrettsgallaen lørdag kveld.

Birgit Lovise Skarstein, kjent fra Ingen Grenser på NRK, delte ut prisen til Årets Lag på Idrettsgallaen, sammen med håndballspiller Kristian Kjellling. Skarstein entret podiet med nye "robotstyrte" proteser.

VIDEO: Ingen Grenser-Birgit går inn på podiet.

Birgit Skarstein ble kjent for hele Norge da hun deltok i Lars Monsen-serien «Ingen Grenser» for et år siden. Skarstein ble lam fra livet og ned etter en sykehustabbe noen år tilbake, og har siden den gang vært avhengig av rullestol for å komme seg rundt.

For en knapp måned siden prøvde Skarstein for første gang robotselen Ekso Bionics, en maskin som hjelper henne å gå på egne bein. Det elektroniske skjelettet er laget på Berkley University, og videreutviklet av Ekso Bionics. Det er det første av sitt slag i Norge.

Lørdag kveld valgte den uredde ungjenta å benytte seg av roboten da hun sammen med håndballspiller Kristian Kjelling spaserte opp på podiet for å dele ut prisen for «årets lag».

Les: – Det er som om noen andre har kontroll over kroppen

Overrasket alle

– Det er veldig få som vet at jeg skulle gjøre dette. Ikke engang mamma visste om det, forteller Birgit til NRK.no.

Hun sier det føles merkelig å «gå» igjen.

– Det deiligste med å gå er å kunne se folk i øynene. Jeg er 1.80 høy, men i rullestolen er jeg bare 1.46. Det er utrolig fint å få tilbake høyden sin, forklarer hun.

– Tror du mange vil bli overrasket over å se deg gå?

– Ja, folk forventer nok ikke det. Dette er helt nytt, så det er nok mange som ikke har sett noe sånt før. Maskinen utfordrer synet vi har på kropp. Samtidig er det viktig å understreke at det er helt greit med rullestol, den er jo mye mer praktisk. Men det å tenke utenfor boksen gir mange nye muligheter, og det er spennende.

Spesiell kjole

Kjolen Skarstein har på seg under gallaen er ikke tilfeldig valgt. Den ble kjøpt inn i 2008, før ungjenta ble lam fra livet og ned.

– Jeg kjøpte den fordi den duvet så fint da jeg gikk. Jeg har så mange fine minner knyttet til denne kjolen, jeg pleide å danse i den, smiler hun.

Under Idrettsgallaen i kveld kunne Skarstein for første gang igjen la skjørtene svinge mens hun går.

Uenig med Drillo

Fredag erklærte fotballandslagssjef Egil «Drillo» Olsen at han «hater Idrettsgallaen». Birgit Skarstein sier hun er helt uenig med Drillo.

– Jeg elsker Idrettsgallaen, sier hun, og utdyper:

– Jeg syns den er veldig viktig fordi Idrettsgallaen feirer de sunne forbildene. Den løfter mange av verdiene som vi setter høyt i Norge, slik som fellesskap og samhold. Og så hyller vi ikke bare enkeltmenneskene, men apparatet rundt hvert menneske.

– For meg representerer idrett fellesskap på tvers av kultur, etnisitet og fysisk funksjonalitet. Den virker samlende. Vi hyller prestasjonene uten fordommene som vi ellers omgir oss med. Her strippes det ned til prestasjon, og vi feirer viljen og mennesket. Når Petter Nordthug gjør et glitrende skiløp, når Sarah Louise Rung svømmer seg inn til gull eller når Bartosz Piasecki kommer til finalen i fekting, så føler vi oss som ett med dem, uansett om Rung er handikappet eller Piasecki har en annen bakgrunn enn oss.

Fra venstre Birgit Skarstein fra Levanger, lam fra livet og ned.

Birgit Skarstein fra Levanger gjorde inntrykk på mange da hun dro på tur inn på vidda med Lars Monsen i rullestol i programserien 'Ingen grenser'.

Foto: NRK

– Nettopp dette er det vakre med idretten. I «Ingen Grenser» var vi alle ulike, men vi klarte å nå målet vårt fordi vi spilte på disse ulikhetene og brukte dem til å gjøre oss felles gode.

Skarstein sier hun er ekstra stolt over å få lov til å dele ut prisen for «årets lag».

– Det handler ikke om ett og ett menneske, men å jobbe for noe som er større enn seg selv. Alle har man sine styrker, og alle er vi forskjellige, og det må vi utnytte. Jeg tror det norske samfunnet har noe å lære av idretten, avslutter Birgit Skarstein.

Se video fra da Birgit prøvde det elektroniske skjelettet for første gang:

Som det første i Norge, har Sunnaas sykehus fått en innretning som gjør at funksjonshemmede kan gå igjen. 
Det er NASA som står bak og innretningen kan være revolusjonerende for mennesker i rullestol, sier fagfolk.

Lamme kan gå med robot

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal