Hopp til innhold

Se, her går «Ingen Grenser»-Birgit!

Birgit Skarstein, kjent fra programserien «Ingen Grenser», gikk på egne ben opp til podiet da hun delte ut pris under Idrettsgallaen lørdag kveld.

Birgit Lovise Skarstein, kjent fra Ingen Grenser på NRK, delte ut prisen til Årets Lag på Idrettsgallaen, sammen med håndballspiller Kristian Kjellling. Skarstein entret podiet med nye "robotstyrte" proteser.

VIDEO: Ingen Grenser-Birgit går inn på podiet.

Birgit Skarstein ble kjent for hele Norge da hun deltok i Lars Monsen-serien «Ingen Grenser» for et år siden. Skarstein ble lam fra livet og ned etter en sykehustabbe noen år tilbake, og har siden den gang vært avhengig av rullestol for å komme seg rundt.

For en knapp måned siden prøvde Skarstein for første gang robotselen Ekso Bionics, en maskin som hjelper henne å gå på egne bein. Det elektroniske skjelettet er laget på Berkley University, og videreutviklet av Ekso Bionics. Det er det første av sitt slag i Norge.

Lørdag kveld valgte den uredde ungjenta å benytte seg av roboten da hun sammen med håndballspiller Kristian Kjelling spaserte opp på podiet for å dele ut prisen for «årets lag».

Les: – Det er som om noen andre har kontroll over kroppen

Overrasket alle

– Det er veldig få som vet at jeg skulle gjøre dette. Ikke engang mamma visste om det, forteller Birgit til NRK.no.

Hun sier det føles merkelig å «gå» igjen.

– Det deiligste med å gå er å kunne se folk i øynene. Jeg er 1.80 høy, men i rullestolen er jeg bare 1.46. Det er utrolig fint å få tilbake høyden sin, forklarer hun.

– Tror du mange vil bli overrasket over å se deg gå?

– Ja, folk forventer nok ikke det. Dette er helt nytt, så det er nok mange som ikke har sett noe sånt før. Maskinen utfordrer synet vi har på kropp. Samtidig er det viktig å understreke at det er helt greit med rullestol, den er jo mye mer praktisk. Men det å tenke utenfor boksen gir mange nye muligheter, og det er spennende.

Spesiell kjole

Kjolen Skarstein har på seg under gallaen er ikke tilfeldig valgt. Den ble kjøpt inn i 2008, før ungjenta ble lam fra livet og ned.

– Jeg kjøpte den fordi den duvet så fint da jeg gikk. Jeg har så mange fine minner knyttet til denne kjolen, jeg pleide å danse i den, smiler hun.

Under Idrettsgallaen i kveld kunne Skarstein for første gang igjen la skjørtene svinge mens hun går.

Uenig med Drillo

Fredag erklærte fotballandslagssjef Egil «Drillo» Olsen at han «hater Idrettsgallaen». Birgit Skarstein sier hun er helt uenig med Drillo.

– Jeg elsker Idrettsgallaen, sier hun, og utdyper:

– Jeg syns den er veldig viktig fordi Idrettsgallaen feirer de sunne forbildene. Den løfter mange av verdiene som vi setter høyt i Norge, slik som fellesskap og samhold. Og så hyller vi ikke bare enkeltmenneskene, men apparatet rundt hvert menneske.

– For meg representerer idrett fellesskap på tvers av kultur, etnisitet og fysisk funksjonalitet. Den virker samlende. Vi hyller prestasjonene uten fordommene som vi ellers omgir oss med. Her strippes det ned til prestasjon, og vi feirer viljen og mennesket. Når Petter Nordthug gjør et glitrende skiløp, når Sarah Louise Rung svømmer seg inn til gull eller når Bartosz Piasecki kommer til finalen i fekting, så føler vi oss som ett med dem, uansett om Rung er handikappet eller Piasecki har en annen bakgrunn enn oss.

Fra venstre Birgit Skarstein fra Levanger, lam fra livet og ned.

Birgit Skarstein fra Levanger gjorde inntrykk på mange da hun dro på tur inn på vidda med Lars Monsen i rullestol i programserien 'Ingen grenser'.

Foto: NRK

– Nettopp dette er det vakre med idretten. I «Ingen Grenser» var vi alle ulike, men vi klarte å nå målet vårt fordi vi spilte på disse ulikhetene og brukte dem til å gjøre oss felles gode.

Skarstein sier hun er ekstra stolt over å få lov til å dele ut prisen for «årets lag».

– Det handler ikke om ett og ett menneske, men å jobbe for noe som er større enn seg selv. Alle har man sine styrker, og alle er vi forskjellige, og det må vi utnytte. Jeg tror det norske samfunnet har noe å lære av idretten, avslutter Birgit Skarstein.

Se video fra da Birgit prøvde det elektroniske skjelettet for første gang:

Som det første i Norge, har Sunnaas sykehus fått en innretning som gjør at funksjonshemmede kan gå igjen. 
Det er NASA som står bak og innretningen kan være revolusjonerende for mennesker i rullestol, sier fagfolk.

Lamme kan gå med robot

Siste nytt

 • Uefa åpner etterforskning mot Barcelona i forbindelse med dommerutbetalinger

  Det europeiske fotballforbundet skal se nærmere den spanske fotballgiganten Barcelonas utbetalinger til en spansk dommersjef.

  Uefa opplyser om etterforskningen som er igangsatt i en pressemelding torsdag.

  Spansk påtalemyndighet har fra før siktet storklubben for korrupsjon etter at den skal ha betalt en dommer over 70 millioner kroner.

  Det er den tidligere nestlederen i dommerkomiteen i det spanske fotballforbundet, Jose Maria Enriquez Negreira, som mottok de aktuelle pengene mellom 2001 og 2018. Det var gjennom sitt eget firma Negreira fikk utbetalingene.

  «Barcelona oppnådde en konfidensiell muntlig avtale med Negreira, slik at han, som visepresident i tekniske voldgiftskomiteen (CTA), og i bytte for penger, utførte handlinger som skulle være til fordel for Barcelona», het det nylig i uttalelse fra den spanske statsadvokaten.

  Barcelona har begrunnet transaksjonene med at Negreira skal ha levert tekniske rapporter til klubben som konsulent. I tillegg skal han ha bidratt med informasjon om talenter fra andre klubber i Spania. (NTB)

  Uefa
  Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters
 • Norsk håndballspiller klar for danske Høj: – Simen er et stort scoop

  Håndballproffen Simen Schønningsen bytter ut Bundesliga med dansk 1. divisjon til sommeren. Høyrebacken har signert en kontrakt med Høj.

  Det bekrefter klubben på sin nettside.

  – Jeg valgte Høj på grunn av det spennende prosjektet de har på gang. Jeg tror det er et stort potensial i klubben, både nå og i fremtiden, sier Schønningsen.

  Schønningsen kommer fra Bergischer Handball-Club 06 og har tidligere spilt for klubber som Ribe-Esbjerg, Elverum og Haslum.

  27-åringen har også fått noen kamper på det norske landslaget. Nå skal han altså spille på det nest høyeste nivået i Danmark.

  – Simen er et stort scoop for Høj! Han er en utrolig dyktig håndballspiller som kan skyte, assistere, duellere og spille forsvar, sier trener Jesper Fredin. (NTB)

  Simen Nicolay Schønningsen
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Bojan legger opp

  På en pressekonferanse med gamleklubben Barcelona bekrefter Bojan Krkic at han legger skoene på hylla.

  Spanjolen gikk gradene i Barcelonas berømte La Masia-akademi før han slo gjennom på A-laget i 2007. Han klarte imidlertid aldri å etablere seg som et førstevalg i Barcelonas angrepsrekke og forlot klubben i 2011.

  Siden har han spilt for en hel haug av klubber: AC Milan, Roma, Ajax, Stoke city, Montreal Impact står alle på CVen hans. Han avsluttet karrieren i japanske Vissel Kobe.

  Bojan fikk én landskamp for Spania, men har en imponerende medaljesamling hjemme: Han vant Mesterligaen to ganger og den spanske ligaen tre ganger. I tillegg ble det flere cuptitler, samt ligagull i Nederland.

  -
  Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste