Hopp til innhold

Haukenes føler press etter utradisjonelt valg: – Ekstremt utfordrende

Håvard Haukenes var egentlig ikke klar for å fortelle at han nå går fra kappgang til løping, men byttet av øvelse er veloverveid.

Haukenes og Blummenfelt

SPENNENDE VALG: Håvard Haukenes har byttet fra kappgang til løping. Nå er han på trening i Sierra Nevada sammen med olympisk mester i triatlon, Kristian Blummenfelt.

Foto: Privat

– Det blir et ganske sinnssykt prosjekt dette her, men jeg liker en utfordring, så det blir spennende, sier 31-åringen.

I flere år har han vært Norges beste kappgjenger, men denne uka skrev BA at Haukenes bytter øvelse. Til NRK forklarer han at dette er noe han har tenkt på en stund.

– Jeg har slitt i år med ryggproblemer grunnet endring i teknikken, men hovedårsaken til at jeg vil prøve løping er fordi femmil er kansellert (i mesterskap) og det var min spesialdistanse. Når jeg prøver å gå kappgang så får jeg smerter i ryggen, men når jeg løper har jeg ingen smerter, så da tenkte jeg «jeg prøver løping». Så får vi se hva jeg kan få til, sier han.

– En annen ting er at jeg føler jeg har stanget hodet litt i veggen siden 2017. Da kan man miste litt motivasjon, legger Haukenes til.

Håvard Haukenes

DISKET: Håvard Haukenes fikk fire røde kort i heten i Doha-VM for to år siden, og ble disket. Dømmingen i kappgang er noe han ikke kommer til savne.

Foto: Lise Åserud

Trener med olympisk mester

Han har testet ut den nye idretten sin i et par måneder, og er i Spania når vi snakker med ham mellom de mange treningsøktene. Maraton blir grenen han satser på, noe han ser på som naturlig siden han er vant til lange distanser.

– Man kan ikke bare komme her og komme her, man må legge ned en innsats, så jeg hadde egentlig tenkt til å vente litt (med å offentliggjøre byttet) og bli litt bedre først. Jeg føler litt på presset. Det kan jeg være ærlig på, forteller bergenseren.

Han har ingen egen trener, men har fått råd fra både Sondre Nordstad Moen, klubben BUL og den velrenommerte italienske maratontreneren Renato Canova. I Spania sparrer han nå i tillegg med olympisk mester i triatlon, Kristian Blummenfelt.

– Vi var oppe på 2700 meter og løp 18 kilometer. Nå har vi nettopp løpt 15 kilometer og styrke på hotellet. Så blir det vel 10–12 kilometer senere i kveld og en intervalløkt i morgen. Så sånn går dagene, med mye trening, men samtidig handler det om å være forsiktig og styre intensiteten.

– Er man gal i hodet, så er alt mulig

Håvard Haukenes

I SPANIA: Håvard Haukenes er for tiden på treningsleir i høyden i Sierra Nevada.

Foto: Privat

I september stilte Haukenes på 10 kilometer i Oslo Maraton. Tiden ble noe beskjedne 33.54. Han har ingen umiddelbare planer om å delta i nye konkurranser med det første, men det mer langsiktige målet er «å bli så god som mulig».

– Hvor lang tid tror du det tar?

– Nei, faen, det kommer til å ta jævlig lang tid altså, men jeg er supermotivert. Det er flere som driver med løping i Norge, så det er mer sosialt, og det er flere konkurranser man kan være med på. Jeg er gira på å se hva kroppen kan få til, men det gjelder å gjennomføre og ha høy kontinuitet. Er man gal i hodet, så er alt mulig, svarer han og flirer.

Håvard Haukenes

GÅR OG GÅR: Håvard Haukenes gikk inn til en sterk sjuendeplass på 50 kilometer i OL i Rio i 2016, men i VM i 2019 ble han disket og i OL i Tokyo måtte han bryte.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Et fantastisk utgangspunkt

Han mister nå den økonomiske støtten fra landslaget, men sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, har vært involvert i valget. Forbundet bidrar også oppfølging til den ferske løperen.

– Han får gi det et forsøk og se hvordan det går. Vi spekulerer ikke så mye i det, og har ingen forventninger, men det er kjekt at han har lyst til å prøve. Han har trent mye, så han har potensial, mener Slokvik.

NRKs ekspert synes overgangen er interessant.

– Han har et fantastisk utgangspunkt, med bunnsolid kondisjon. Han er slank og lett, som kan passe relativt bra for lange løp. Og han har disiplin, noe han har vist i kappgang-satsingen i mange år, sier Vebjørn Rodal.

– Jeg tror ikke han trenger å føle press. Han må ta dette i sin egen fart, og jeg støtter ham fullt ut. Det er forståelig at han ble litt lei av kappgang, legger han til.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal