Haukenes føler press etter utradisjonelt valg: – Ekstremt utfordrende

Håvard Haukenes var egentlig ikke klar for å fortelle at han nå går fra kappgang til løping, men byttet av øvelse er veloverveid.

Haukenes og Blummenfelt

SPENNENDE VALG: Håvard Haukenes har byttet fra kappgang til løping. Nå er han på trening i Sierra Nevada sammen med olympisk mester i triatlon, Kristian Blummenfelt.

Foto: Privat

– Det blir et ganske sinnssykt prosjekt dette her, men jeg liker en utfordring, så det blir spennende, sier 31-åringen.

I flere år har han vært Norges beste kappgjenger, men denne uka skrev BA at Haukenes bytter øvelse. Til NRK forklarer han at dette er noe han har tenkt på en stund.

– Jeg har slitt i år med ryggproblemer grunnet endring i teknikken, men hovedårsaken til at jeg vil prøve løping er fordi femmil er kansellert (i mesterskap) og det var min spesialdistanse. Når jeg prøver å gå kappgang så får jeg smerter i ryggen, men når jeg løper har jeg ingen smerter, så da tenkte jeg «jeg prøver løping». Så får vi se hva jeg kan få til, sier han.

– En annen ting er at jeg føler jeg har stanget hodet litt i veggen siden 2017. Da kan man miste litt motivasjon, legger Haukenes til.

Håvard Haukenes

DISKET: Håvard Haukenes fikk fire røde kort i heten i Doha-VM for to år siden, og ble disket. Dømmingen i kappgang er noe han ikke kommer til savne.

Foto: Lise Åserud

Trener med olympisk mester

Han har testet ut den nye idretten sin i et par måneder, og er i Spania når vi snakker med ham mellom de mange treningsøktene. Maraton blir grenen han satser på, noe han ser på som naturlig siden han er vant til lange distanser.

– Man kan ikke bare komme her og komme her, man må legge ned en innsats, så jeg hadde egentlig tenkt til å vente litt (med å offentliggjøre byttet) og bli litt bedre først. Jeg føler litt på presset. Det kan jeg være ærlig på, forteller bergenseren.

Han har ingen egen trener, men har fått råd fra både Sondre Nordstad Moen, klubben BUL og den velrenommerte italienske maratontreneren Renato Canova. I Spania sparrer han nå i tillegg med olympisk mester i triatlon, Kristian Blummenfelt.

– Vi var oppe på 2700 meter og løp 18 kilometer. Nå har vi nettopp løpt 15 kilometer og styrke på hotellet. Så blir det vel 10–12 kilometer senere i kveld og en intervalløkt i morgen. Så sånn går dagene, med mye trening, men samtidig handler det om å være forsiktig og styre intensiteten.

– Er man gal i hodet, så er alt mulig

Håvard Haukenes

I SPANIA: Håvard Haukenes er for tiden på treningsleir i høyden i Sierra Nevada.

Foto: Privat

I september stilte Haukenes på 10 kilometer i Oslo Maraton. Tiden ble noe beskjedne 33.54. Han har ingen umiddelbare planer om å delta i nye konkurranser med det første, men det mer langsiktige målet er «å bli så god som mulig».

– Hvor lang tid tror du det tar?

– Nei, faen, det kommer til å ta jævlig lang tid altså, men jeg er supermotivert. Det er flere som driver med løping i Norge, så det er mer sosialt, og det er flere konkurranser man kan være med på. Jeg er gira på å se hva kroppen kan få til, men det gjelder å gjennomføre og ha høy kontinuitet. Er man gal i hodet, så er alt mulig, svarer han og flirer.

Håvard Haukenes

GÅR OG GÅR: Håvard Haukenes gikk inn til en sterk sjuendeplass på 50 kilometer i OL i Rio i 2016, men i VM i 2019 ble han disket og i OL i Tokyo måtte han bryte.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Et fantastisk utgangspunkt

Han mister nå den økonomiske støtten fra landslaget, men sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, har vært involvert i valget. Forbundet bidrar også oppfølging til den ferske løperen.

– Han får gi det et forsøk og se hvordan det går. Vi spekulerer ikke så mye i det, og har ingen forventninger, men det er kjekt at han har lyst til å prøve. Han har trent mye, så han har potensial, mener Slokvik.

NRKs ekspert synes overgangen er interessant.

– Han har et fantastisk utgangspunkt, med bunnsolid kondisjon. Han er slank og lett, som kan passe relativt bra for lange løp. Og han har disiplin, noe han har vist i kappgang-satsingen i mange år, sier Vebjørn Rodal.

– Jeg tror ikke han trenger å føle press. Han må ta dette i sin egen fart, og jeg støtter ham fullt ut. Det er forståelig at han ble litt lei av kappgang, legger han til.

Sportsnyheter

Ble buet av banen – så hyllet Solskjær supporterne

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United lukket ørene for pipekonserten på Old Trafford. I stedet tok de med seg applausen fra Stretford End – og snudde 0–2 til 3–2.

Siste nytt

 • Killi tilbake på ski

  Friskistjernen Johanne Killi (24) er tilbake på ski og stiller i verdenscuppremieren i big air i Sveits fredag.

  Killi ødela et leddbånd i kneet i januar og mistet resten av sesongen.

  – Kneet føles veldig bra, like sterkt og stabilt som før operasjonen. Motivasjonen og skigleden har gått opp og ned i det siste. Det er mye tanker som surrer, spesielt inn i en OL-sesong. Jeg er veldig spent på verdenscupåpningen, sier hun i en pressemelding.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Bayern-sjefen testet positivt

  Bayern München-trener Julian Nagelsmann måtte stå over onsdagens 4-0-seier over Benfica på grunn av influensasymptomer. Senere fikk han påvist koronasmitte.

  Det opplyser Bayern torsdag. Ifølge den tyske storklubben testet Nagelsmann positivt selv om han er fullvaksinert mot koronaviruset.

  34-åringen ledet ikke Bayern-laget i mesterligakampen mot Benfica i Lisboa. Det ble oppgitt at han slet med en influensalignende infeksjon.

  Julian Nagelsmann
  Foto: POOL / Reuters
 • Norge klatrer

  Ståle Solbakkens menn fortsetter å klatre på verdensrangeringen fra Fifa etter gode resultater i VM-kvalifiseringen. Fotballandslaget er nummer 37 på oktober-oversikten, melder NTB. Det er to plasser bedre enn sist. Forrige måned var Norge inne i topp 40 for første gang på snaut seks år.

  Topp ti på rankingen: 1) Belgia, 2) Brasil, 3) Frankrike, 4) Italia, 5) England, 6) Argentina, 7) Spania, 8) Portugal, 9) Mexico, 10) Danmark.

  Qxc_nUvSGFY
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal