Har ikke trent på en måned: – Det er nesten flaut

Hverdagen er totalt forandret etter at Emil Hegle Svendsen bestemte seg for å legge opp.

Emil Hegle Svendsen og Knut Tore Berland

AVSLAPPET RÅDGIVER: Emil Hegle Svendsen har trappet vesentlig ned på treninga. I dag var han rådgiver for Knut Tore Berland og Team Mesterbakerne.

Foto: Christian Grotnes / NRK

– Det er lite. Det er nesten flaut!

Å svare på spørsmål om egen trening er plutselig noe helt annet enn det en gang var for Emil Hegle Svendsen. 9. april la han opp som skiskytter. Plutselig styres ikke hverdagen av en treningsplan.

– Det har vært et halvår med ekstremt lite trening. Jeg trente egentlig ganske mye i sommer, men nå har jeg ikke trent på en måned. Jeg gleder meg til snøen kommer, det blir fint å gå litt på ski, sier han.

Mens han snakker med NRK, fyker folk forbi i rulleskiløypa i Holmenkollen. Emil Hegle Svendsen er der for å gi noen råd til løperne på det private laget Team Mesterbakeren.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Medaljeseremoni.

EVENTYRLIG KARRIERE: Bronsen på OL-fellesstarten i Pyeongchang skulle vise seg å bli Emil Hegle Svendsens siste individuelle mesterskapsmedalje.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Alt er annerledes

Å gi råd i ny og ne er akkurat den tilknytningen han ønsker til toppidretten akkurat nå. Det holder.

– Jeg var så mett at det ikke var noe alternativ å fortsette, erkjenner han.

Da lysten forsvant etter OL i Pyeongchang, var det ikke første gang for mannen med fire OL-gull og tolv VM-gull. Tidligere har lysten kommet tilbake. Det skjedde ikke denne gangen.

– Hvis du ikke er hundre prosent klar, så er ikke toppidretten en bra arena. Du må være så gira at det er det eneste du har lyst til, da er det gøy. Hvis du er litt unna det, så blir det ikke noe hyggelig, sier Svendsen.

– Hva er annerledes i din nye hverdag?

– Alt er annerledes. Jeg er på vei inn i det sivile samfunn, kan du si. Toppidretten lever i sin egen boble og sin egen verden, så det har vært litt rart å se hvordan det er, faktisk.

Emil Hegle Svendsen (32) gir seg som skiskytter etter 16 internasjonale titler.

FAMILIEMANN: Emil Hegle Svendsen og Samantha Skogrand blir snart foreldre for første gang.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Usikker på «vanlig» jobb

Svendsen savner miljøet. Men det er også en vesentlig ting han ikke savner:

– At du hele tiden må tenke konsekvens, framover, framover, framover. Det var det jeg ble litt lei a på slutten, du må tenke neste trening, neste renn, hele tida. Det er en kontinuerlig prosess der alt har en konsekvens.

Akkurat nå er Svendsen student. Han utdanner seg i entreprenørskap på BI, men det ikke hva han skal bruke det til.

– Det er ikke sikkert jeg noen gang får en vanlig jobb, det får vi se på, sier han.

Kanskje kommer han tilbake til skiskyttermiljøet som trener. Akkurat nå er døra lukket og låst, men nøkkelen er ikke kastet.

– Det blir ingen trenerjobb med det første. Jeg trenger litt avstand, fastslår Emil Hegle Svendsen.

I løpet av vinteren tar livet dessuten en ny vending. Svendsen og samboer Samantha Skogrand venter sitt første barn.

Siste nytt

 • Sjokktap for Real Madrid

  Real Madrid gjekk på ein smell i Champions League kampen mot CSKA Moskva onsdag kveld. Laget tape heile 3–0 heime på Santiago Bernabéu. Islandske Arnor Sigurdsson punkterte kampen for gjestane då han sette inn det tredje målet etter 73 minutt.

  Arnor Sigurdsson
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Klæbo involvert i påkjørsel

  Johannes Høsflot Klæbo var involvert i en trafikkulykke på Byåsen i Trondheim onsdag, skriver VG. Ifølge politiet skal det ha vært mindre personskader etter ulykken.

  – Det er ingen dramatikk i dette. Men vi vil heller ikke legge skjul på at det er Johannes som er involvert, sier far og manager, Håkon Klæbo til VG.

  Verdenscup langrenn
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Jansrud beste norske på trening

  Kjetil Jansrud var raskest av de norske på utfortreningen i Val Gardena onsdag. Han kjørte ned til en sjuende plass, 1,02 sekunder bak Travis Ganong, som hadde best tid.

  Aksel Lund Svindal tapte tid til de beste og havnet sist av de norske. Han passerte målstreken hele 3,10 sekunder bak og endte til slutt som nummer 45.

  Jansrud best i Lake Louise
  Foto: Frank Gunn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal