Hopp til innhold

Gull-Skistad (19) med nye stikk mot svenskene

Kristine Stavås Skistad (19) fornektet seg ikke under junior-VM. Hun gikk helt til topps på sprinten og sikret seg sitt første internasjonale mesterskapsgull. Etter triumfen rettet hun taktisk kritikk mot svenskene.

Skistad

STORTALENT: Her har Kristine Stavås Skistad akkurat kommet i mål som juniorverdensmester på sprinten i Lahti.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

For Skistad forteller at hun, selv om det ble en andreplass i prologen, følte seg seig til å begynne med på søndagens sprintkonkurranse i Lahti.

Men hun tok seg enkelt videre fra både kvart- og semifinale. Og i finalen var det ingen tvil: I en tøff løype holdt hun ryggen til konkurrentene helt til den siste bakketoppen.

Derfra og ned mot oppløpet skjønte hun at hun hadde vunnet. Der kunne ingen ta henne og hun føk over målstreken først.

– Lurt å ha med seg hodet

Ved siden av seg på seierspallen kort tid senere fikk hun selskap av polske Monika Skinder og finske Anita Korva.

Stavås Skistad

GULL-SUKSESS: Kristine Stavås Skistad med gullet etter sprintseieren.

Foto: Norges Skiforbund / NTB scanpix

– Jeg hadde ikke hatt så god følelse gjennom hele dagen. Men jeg tok de på det taktiske. Jeg sparte mye krefter i heatene før finalen. Jeg så at svenskene kjørte seg stive der. Det er lurt å ha med seg hodet i sprint også, sier Skistad, og lar setningen henge i luften, før hun flirer litt i telefonsamtale med NRK.

– I finalen ble det gått veldig hardt. Jeg er stolt over at jeg klarte å holde ryggen til toppen. Da visste jeg at ingen var i nærheten av å slå meg nedover og på et oppløp, forklarer hun.

Måtte slå svenskene

19-åringen sendte en frekk advarsel i retning de svenske seniorstjernene etter at hun ble nummer fem i verdenscupen på Lillehammer i desember.

I finalen i junior-VM parkerte hun to svenske juniorjenter, nemlig Linn Svahn og Frida Karlsson, sistnevnte er blant annet av enkelte døpt «den nye Johaug». Talentene fra Sverige ble nummer fire og fem.

– Frida Karlsson var sterk i finalen, hun altså. Men jeg er mye sterkere på oppløp og i utforkjøringer, sier Skistad, før hun fortsetter:

– Og i år følte jeg bare at jeg måtte slå svenskene. Jeg hadde ikke noe annet valg. Det er alltid deilig å se at de ikke kommer på pallen engang, sier Norges store sprintkomet og ler litt til.

– Lurt å gi meg sjansen

Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.

Kristine Stavås Skistad, her under den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen i november.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nå er det store spørsmålet hva som skjer videre.

For Skistad har vært et hett sprintnavn hele sesongen. Samtidig som de norske landslagsjentene har slitt i sprint, har 19-åringen fra Konnerud imponert i den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen der hun ble nummer to, deretter under verdenscupen på Lillehammer, og så i Norgescup på Gålå.

Nå venter en uhyre spennende tid fremover. NRK-ekspert Torgeir Bjørn sier at «det er god plass i damenes sprinttropp til VM».

– Hun bør tas ut. Samtidig er det viktig at hun går i Lahti for å få mer erfaring i seniorfelt, sier han.

– Jeg tar sjansen hvis jeg får den. Jeg tenker det er lurt å gi meg sjansen. Ledelsen får ta det de føler er best, sier 19-åringen om sjansen for en senior-VM i februar.

Går kun ett seniorrenn

I den nærmeste perioden skal hun først gå fem-kilometer og stafett i junior-VM.

Deretter skulle hun egentlig gå verdenscup i sprint i Lahti i begynnelsen av februar, som er den siste ordentlige testen for verdenseliten før VM i Seefeld.

– Nå har jeg blitt litt usikker. Jeg synes det var veldig kaldt her. Jeg vet ikke om det er det lureste for å finne formen til VM. Jeg får se, men jeg vurderer å gå NM i Meråker i stedet, sier Skistad, som avviser at hun kommer til å gå begge deler.

Sportsnyheter

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren

Det var dramatisk i Stavanger da Jerv-spiller Erlend Hustad fikk sitt andre gule kort. Eksperter mener Hustad har en god sak, men hoveddommeren står på sitt.

Siste nytt

 • Palumbo fikk Juventus-debuten

  Norske Martin Palumbo fikk sine første minutter for Juventus da han ble byttet inn 12 minutter før full tid. 20-åringen er på utlån fra serierival Udinese.

  Juventus tok imot Lazio i senkampen og ledet 2-0 til pause etter mål fra Dusan Vlahovic og Álvaro Morata. Juve-back Alex Sandro scoret selvmål tidlig i andre omgang, slik at det sto 2-1.

  Det så lenge ut til å gå mot tre poeng for vertene, men seks minutter på overtid sørget Sergej Milinkovic-Savic for balanse i regnskapet. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Arsenal-smell i mesterligakampen

  Martin Ødegaard og Arsenal røk 0-2 for Newcastle mandag og snublet dermed stygt i kampen om den siste mesterligabilletten i Premier League.

  Scoringene som avgjorde kampen kom i annen omgang. Etter 56 minutter satte Arsenal-midtstopper Ben White ballen i eget mål etter et hardt innlegg fra Newcastles Joelinton. Fem minutter før full tid hamret Bruno Guimarães inn 2-0 etter massivt Newcastle-press.

  Ufortjent var det ikke at de tre poengene ble værende igjen på St. James' Park. Hjemmelaget satte tidlig trykk på Arsenal. Gjestene fikk aldri festet noe skikkelig grep om kampen, men måtte i stedet tåle en blytung kveld.

  Tapet betyr nemlig at London-rival Tottenham har to poeng til gode på Arsenal i kampen om fjerdeplassen i Premier League foran siste serierunde. Dermed kan mesterligadrømmen glippe for Martin Ødegaard og lagkameratene. Det vil naturlig nok være et hardt slag. (NTB)

 • Ruud møter franske Paire i 2. runde i Genève-turneringen

  Casper Ruud møter franske Benoît Paire i andre runde av ATP-turneringen i tennis i Genève.

  Ruud hadde walkover i første runde. Han er andreseedet i Genève bak Daniil Medvedev. Nordmannen gikk helt til topps i Sveits i fjor.

  Nordmannen, som kommer rett fra tap i semifinalen i Roma, har møtt franske Paire fire ganger tidligere. Han har vunnet alle møtene på grus og sist gang i Gstaad i fjor.

  Benoît Paire tok det første settet 7-5 i 1. rundeoppgjøret mot finske Emil Ruusuvuori mandag. Deretter slo finnen tilbake med samme sifre i sett nummer to, før Paire vant det tredje med 6-4. (NTB)

  Italy Tennis Open
  Foto: Alessandra Tarantino / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste