Hopp til innhold

Skistad overrasket alle – så serverte kometen frekk advarsel til svenske Nilsson

LILLEHAMMER (NRK): Stortalentet Kristine Stavås Skistad (19) imponerte voldsomt og ble nummer fem i sitt andre verdenscuprenn i karrieren. Men etterpå var hun svært bitter på dominansen fra spesielt én nasjon.

Verdenscup langrenn

STORTALENT: Kristine Stavås Skistad, her fra kvartfinalen av dagens sprintkonkurranse på Lillehammer.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Det svir å se at jeg dessverre ikke hadde mer krefter i finalen. Jeg kommer sterkere tilbake mot dem. De skal ikke få herje i skisporten, sier Stavås Skistad, smiler bredt og selvsikkert, på spørsmål om hvordan det var å gå fredagens sprintfinale mot fire svensker.

Der kom hun til kort. Etter å ha imponert i kvart- og semifinale ble Stina Nilssons rykk for tungt å henge på i finalen. Kun Jonna Sundling maktet det. Dermed ble det en ren svensk duell på oppløpet om seieren.

Sundling vant, mens Nilsson tok andreplassen. Deretter fulgte Sadie Bjornsen, Evelina Settlin og Stavås Skistad på femteplass. Hanna Falk ble nummer seks.

– Skal hente den ryggen

Verdenscup langrenn

STERK DAG: Stina Nilsson tok andreplassen på fredagens Lillehammer-sprint.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det norske finalehåpet innrømmer at beina rett og slett var for tunge i finalen.

– Men er du redd for Nilsson?

– Jeg er absolutt ikke redd. I en lettere løype skal jeg «hente den ryggen» der, sier 19-åringen til NRK.

– Du fyrer opp litt med svenskene nå?

– Ja, det er ikke så gøy å komme på oppløpet og se at de kjemper om seieren, sier stortalentet - og smiler godt.

– Tenker ikke så mye om det

Stina Nilsson smiler også godt når NRK gjenforteller Stavås Skistads advarsel. Svenskenes sprint-ess sier «at det kjempekult at det norske talentet vil utfordre svenskene».

– Så lenge hun sier det til dere (media) og ikke til meg, så tenker jeg ikke så mye om det, sier Nilsson, på spørsmål om hva utspillet sier om Stavås Skistad.

Se alle resultater nederst i saken.

– Langt over det vi kan forvente

Det var knyttet enorm spenning til stortalentet, som har hatt en fantastisk start på sesongen. Det begynte med en andreplass under langrennsåpningen på Beitostølen for to uker siden. Under Norgescup på Gålå sist helg vant hun enkelt. Hun tok nesten ikke i på oppløpet da.

Kristine Stavås Skistad vant sprintenunder Norgescuprennet i langrenn på Gålå i Gudbrandsdalen.

I EGEN KLASSE PÅ NORGESCUP: Kristine Stavås Skistad, her fra Gålå forrige helg.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Trenden fortsatte altså på Lillehammer, blant verdenseliten i verdenscup. Den unge Konnerud-løperen ble nummer seks i prologen og gikk deretter enkelt videre fra kvartfinalen.

I semifinalen ble hun nummer to. Karrierens første finaleplass i verdenscup var et faktum. Sist gang hun gikk verdenscup i Drammen sist sesong, ble hun hummer 51 og gikk ikke videre i prologen. Et drøyt halvår senere ble fasiten femteplass.

– Det er imponerende. Det er ikke annet å si. Jeg kjenner henne ikke, jeg har så vidt snakket med henne. Men Geir Endre (assistent på damelandsaget) kjenner henne og sier hun er dyktig til å gå i heat. Å gå til finalen her er langt over det vi kan forvente, sier damelandslagets trener, Ole Morten Iversen.

Han innrømmer at Stavås Skistad er den nest beste sprinteren i Norge, bak Maiken Caspersen Falla, og sier at hun er svært aktuell for VM i Seefeld i februar.

Saken fortsetter under bildet.

Verdenscup langrenn

STRÅLTE: Kristine Stavås Skistad og damenes landslagstrener, Ole Morten Iversen (høyre), tar en prat etter fredagens renn.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Svak norsk dag

Det ble for øvrig en dårlig dag for resten av de norske, slik det også ble sist helg. I verdenscupåpningen i Kuusamo for en uke siden var kun Maiken Caspersen Falla i finalen. Der ble hun nummer fire.

For alle med unntak av Stavås Skistad ble det tungt også i dag. Tiril og Lotta Udnes Weng, Kathrine Harsem, Kari Øyre Slind og Anna Svendsen røk ut i kvartfinalen.

Ingvild Flugstad Østberg ble et nummer for liten i semifinalen. Det ble også Ragnhild Haga. Dermed var det en 19-åring fra Konnerud som ble dagens norske lyspunkt i dameklassen.

PS 1: Profiler som Heidi Weng og Therese Johaug røk ut allerede i prologen av dagens sprintkonkurranse. Maiken Caspersen Falla går ikke på Lillehammer på grunn av sykdom.

PS 2: Mini-touren på Lillehammer fortsetter med 10 kilometer fristil for damene lørdag. Den begynner klokken 10.30 og rennet følger du på NRK 1.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Nadal kriget seg videre – møter Kyrgios i Wimbledon-semi

  En skadeplaget Rafael Nadal (36) holdt liv i håpet om en etterlengtet Wimbledon-tittel. Han nedkjempet Taylor Fritz i et kvartfinaledrama over fem sett.

  Etter over fire timer sto Nadal igjen som vinner på centercourten i London. På veien måtte han holde smertene i sjakk. Spanjolen gikk seirende ut med sifrene 3-6, 7-5, 3-6, 7-6 (10-4).

  Nadal har sine skavanker. Onsdag slet han med et mageproblem og så skadeskutt ut i andre sett, men det stoppet ham ikke fra å fortsette jakten på sin 23. Grand Slam-tittel.

  Fredag skal han opp mot Nick Kyrgios (27). (NTB)

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Doble gruppevinnere i sandvolleyball

  Norges ferske verdensmestere i sandvolleyball Anders Mol og Christian Sørum ble gruppevinnere i verdensturneringen i Gstaad etter at de vant dagens to kamper.

  De fikk litt trøbbel mot de spanske veteranene Herrera og Gavira og taper 2. sett, men Norge vant det tredje settet og er dermed klare for åttedelsfinalen.

  Også Hendrik Mol og Mathias Berntsen er klare for åttedelsfinale etter to sterke seiere i dag. Først mot Italia og i dagens siste kamp møtte de Estland. Etter 1-1 i sett vant den norske duoen det tredje og avgjørende settet og også de ble gruppevinnere.

  Italy Beach Volleyball World Championships
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Norge valgte å ikke inspisere banen før åpningskampen

  Det norske landslaget bestemte seg for å trene på treningsfeltet til Brighton istedenfor å ta den siste treninga på St. Marys stadion hvor kampen mot Nord-Irland spilles.

  De hadde allikevel muligheten til å komme seg ut på gressmatta og gå rundt på arenaen, men den muligheten har de også valgt å ikke bruke.

  – Flertallet kjente ikke at vi ikke trengte å se banen. Flere hadde behov for behandling, det ble en lengre reise, og dårligere tid. De som ville være her har dratt hit, men det var ikke mange, sier Sjøgren.

  Han mener behovet for å føle stadion og anlegget er mindre nå enn før.

  – Mange av de vi har er vant med å spille på store arenaer. Derfor er det Ikke like viktig nå som det var i 2017 eller enda tidligere for den saks skyld.

  Landslagskaptein Maren Mjelde følte heller ikke noe kall på å inspisere banen.

  – For meg er det ett fett egentlig. Vi har alle forskjellige behov, og hadde tidsplanen sett annerledes ut hadde kanskje flere valgt å dra hit, sier Mjelde.

  Norge åpner EM mot Nord-Irland i morgen. Kampen begynner kl. 21.00.

  Martin Sjögren
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste