Gråt litt før hun vant

Før OL-finalen i sprint kjempet Marit Bjørgen mot følelsene. På startstreken i finalen var det nære på at alt skar seg.

Se: Ferskt intervju med Bjørgen

– Det ble tøft. Jeg holdt på å grine før finalen. Jeg jobba med å holde fokus på arbeidsoppgavene, jeg jobba knallhardt med det. Likevel kom jeg litt skeivt ut i finalen, sier Bjørgen til NRK.

Se OL-sprinten i opptak!

Heldigvis fikk hun rista av seg både gråt og følelser etter starten i finalen - noen minutter senere gikk hun i mål som olympisk mester. Det eneste Bjørgen manglet i medaljesamlingen var OL-gull - det var også derfor hun holdt på å gråte på startstreken i finalen.

Den tunge veien tilbake

Marit Bjørgen fikk sitt internasjonale gjennombrudd i ski-VM i 2003, da tok hun gull i nettopp sprint. Nå er hun tilbake der hun starta - med suksess i sprint. Marit Bjørgen hadde sin toppsesong i 2005. Det er fem år siden. I ski-VM i 2005 tok hun fem medaljer - tre av dem var gull. Etter det har det vært flest nedturer for Bjørgen i mesterskap. Veien tilbake til toppen har vært lang.

– Jeg tror det er mange hjemme som er rørt nå, jeg er rørt selv. Jeg har klart å komme tilbake, vinne gull og det er det ikke mange som klarer i Norge, sier Bjørgen.

Les: - Nå kan jeg senke skuldrene

(artikkelen fortsetter under videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ville ikke gå sprint

Det var en rørt Bjørgen som gikk fra seiersintervju til seiersintervju på langrennsstadion i Whistler sent i går kveld. Hun tok nemlig OL-gull på distansen hun hadde tenkt å droppe. – Frem til for kort tid siden så hadde jeg ikke tenkt å gå OL-sprinten, så jeg så på meg selv som en outsider. Når jeg tar gullmedaljen er det jo vanvittig stort, sier Bjørgen.

Gratulanter i kø

Marit Bjørgen og Petter Northug etter medaljeseremonien

Marit Bjørgen og Petter Northug kunne glede seg med solid metall og mange gratulasjoner.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Gratulasjonene nærmest haglet over Marit Bjørgen sent i går kveld og i natt. De fleste gratulantene hadde tårer i øynene - blant dem tidligere storløper Vegard Ulvang.

– Jeg er mektig imponert over måten Marit har reist seg på – både mentalt og treningsmessig, sier Ulvang til NRK. – Da blir man rørt til tårer, forteller Ulvang.

Toppidrettssjef Jarle Aambø satte pris på at det var Bjørgen som tok Norges første OL-gull i Vancouver. – Det er utrolig deilig at det var Marit som tok gullet, sier Aambø.

Også den polske løperen Justyna Kowalczyk som tok andreplassen på sprinten, var glad på Bjørgens vegne. – Hun var jo uslåelig for noen sesonger siden, nå er hun tilbake som olympisk mester – det er imponerende, sier hun.

Tidligere skiskytter Liv Grethe Poiree vet hvordan det føles å ha vært på topp, for så å slite en lang stund før man når toppen igjen. – Nå kan hun kose seg, senke skuldrene fordi hun har nådd drømmen sin, sier Poiree.

Rørt trener

Jon Arne Schjetne sekunderer

Sprinttrener John Arne Schjetne var nesten for rørt til å få gratulert gulljenta. Her i løypa under et verdenscuprenn tidligere i sesongen

Foto: Ints Kalnins / Scanpix/Reuters

Sitt første OL-gull har Bjørgen fått, men det tok lang tid før sprinttreneren for kvinner John Arne Schjetne kom for å gratulere.

– Jeg var som alle andre så rørt at jeg måtte gå en tur før jeg orket å møte noen, sier han.

– Jeg unner Marit dette gullet så mye at jeg nesten ikke får sagt det. Det må være det mest fortjente OL-gullet noen gang, sier Schjetne.

Landslagstrener for kvinner Egil Kristiansen fikk ikke være med på Bjørgens gullfest. Han er blitt syk og er satt i isolat utenfor deltagerlandsbyen. Kristiansen er kraftig forkjøla, sier lege Hans Petter Stokke.

Gratulasjoner fra Statsminister

Statsminister Jens Stoltenberg og kulturminister Anniken Huitfeldt gratulerer Marit Bjørgen med å ha tatt Norges første gull i Vancouver-OL.

Statsministeren og kulturministeren sender sine varmeste gratulasjoner for hennes overbevisende seier på sprinten, og med det første norske gullet i OL i Vancouver.

Sportsnyheter

Keeper Aaron McCarey angriper sin egen lagkamerat, Bobby Burns.

Her går keeperen til angrep på lagkamerat etter baklengsmål

Publikum og spillere ble sjokkerte vitner da keeperen mistet besinnelsen og angrep en lagkamerat.

Siste nytt

 • OL-vinner Graabak skal bli far

  Kombinertutøver Jørgen Graabak skal bli far til en gutt til våren. Vinter-OL i Beijing blir ikke påvirket, sier han.

  Det bekrefter han overfor Adresseavisen. Han venter barn med kjæresten Ida Bekken.

  Graabak vant OL-gull i Sotsji i 2014. Da ble det også gull i lagkonkurransen. I Pyeongchang i 2018 ble det OL-sølv i lagkonkurransen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Ole Martin Wold
 • OL-elden tent i Hellas

  OL-elden vart tend i Olympia i Hellas, og no startar turen til vinter-OL i Beijing i februar.

  Dei 24. vinterleikane i den kinesiske hovudstaden går frå 4. til 20. februar neste år.

  OL-elden vart tend med ei lupe og av sollyset under den tradisjonelle seremonien, men på grunn av koronapandemien vil det ikkje vere nokon vanleg fakkelstafett denne gongen.

  I staden vil tre løparar ha kortare løp med flammen på veg til Akropolis i Aten der den vil vere over natta.

  Tysdag vil den kinesiske organisasjonskomiteen få overrekt flammen under ein seremoni på Panathenaic stadion som vart brukt til sommarleikane i både 1896 og 2004.

  Utanfor området hadde demonstrantar møtt opp med tibetanske flagg for å protestere mot Kinas handtering av Tibet. Tre av aktivistane greidde å ta seg inn på området der elden blei tent.

  OL-elden 2022
  Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal