– Jeg tror dette er veldig negativt for samarbeidet mellom næringslivet og fotballen. Bedrifter og næringsliv vil ikke bli assosiert med juks, og da er det et paradoks å jobbe med bedrifter som ikke har rent mel i posen, sier sponsorsjef Jacob Lund i DNB.
Han har jobbet med idrettssponsing i en årrekke, men holder seg nå unna fotballsponsing.
– Jeg tror det er best å satse på andre idretter nå, sier han til NRK.
– Føyer seg inn i rekken
Tirsdag havnet fotballen nok en gang midt i en negativ mediestorm. To tidligere ledere av Fredrikstad fotballklubb ble siktet for skatteunndragelse og pågrepet av politiet.
I tillegg varlset politiet at Fredrikstads tidligere midtstopperbauta Raio Piiroja blir innkalt til avhør.
– Dette føyer seg inn i rekken av de såkalte skandalene i høst. Jeg mener alt som har skjedd siden medieavtalen ble offentliggjort i midten av juni og frem til i dag har vært entydig negativt for fotballens omdømme, sier Lund kontant.
Flere sponsorer har vist misnøye
Rabalderet startet da betalkanalen Canal+ fikk kjøpe store deler av TV-rettighetene til eliteserien uten at rettighetshaver TV 2 ble informert. Flere sentrale aktører i fotball-Norge raste mot avgjørelsen.
Allerede da gikk hovedsponsor Norsk Tipping ut og uttalte at de revurderte sin sponsing av fotballen.
I høst avslørte TV 2 den såkalte Veigar-saken, hvor Vålerenga og Stabæk ble anklaget for å ha bevisst senket verdien på spissen Veigar Páll Gunnarsson for å unngå å betale full videresalgskompensasjon til Gunnarssons tidligere klubber.
Også da var flere sponsorer ute og ba klubbene få orden på sakene.
- Les også: Hafslund om VIF: – Nå må de rydde opp
- Les også: Nordea om VIF: – Må vurdere samarbeidet
Skatteunndragelse
Tirsdag eksploderte altså Piiroja-saken for alvor etter flere runder i media tidligere i vinter.
Supporterne fortvilte mens tidligere FFK-leder Morgan Andersen og tidligere styreleder Bjørn Jensen ble pågrepet av politiet og politiet aksjonerte på Fredrikstad stadion.
Raio Piiroja skal ha fått under 600.000 kroner i årslønn i perioden han spilte for Fredrikstad, til tross for at han var en av klubbens største profiler. Samtidig betalte FFK en million kroner i året til et agentbyrå i Estland som betaling for speideroppdrag. Politiet mener dette skal ha vært et forsøk på skatteunndragelse.
Selskapet og de tidligere lederne er siktet for overtredelser av Ligningslovens § 12-1, jf. § 4–1. Strafferammen er 3 år.
Beholder hovedsponsoren
Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør i Stabburet, sier at hans bedrift absolutt kommer til å fortsette som hovedsponsor for FFK.
Foto: StabburetFrode Kværneng, leder i FFK Sport AS.
Foto: Martin Tangen Schmidt / NRKLikevel vil ikke Fredrikstads hovedsponsor Stabburet vurdere å trekke seg.
– Dette er et forfold som ligger lenger tilbake i tid enn da vi gikk inn som hovedsponsor, og vi har stor tillit til det nåværende styret og ledelsen i klubben. Vi er generelt imponert over hvordan de har tatt tak i situasjonen klubben var i for et par år siden, sier Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør i Stabburet, til NRK.
Dermed bekrefter han det klubbleder Svein Johannessen sa på tirsdag: At sponsorene ikke vil svikte klubben tross den åpenbare ripen i lakken.
– Jeg tror ikke det betyr så mye. Denne saken er en gammel sak. Jeg vet at Stabburet, som er vår hovedsponsor i dag, la vekt på den ryddejobben som har blitt gjort da de fornyet med oss. De har kjent til hele Piiroja-saken fra før, sa Johannessen til NRK på tirsdag.
– Har mange lojale sponsorer
Saken skader FFK, innrømmer leder i FFK Sport AS, Frode Kværneng. Men han tror heller ikke sponsorene kommer til å svikte klubben.
– Jeg opplever at vi har veldig mange lojale sponsorer og samarbeidspartnere. Noen vil sikkert stille spørsmål med om vi er til å stole på. Da er svaret: «Ja, dere kan stole på oss!». Det blir en tyngre jobb, men vi skal klare det.
Les også: Slik skal Hallén gjenreise fotball-Norge etter marerittåret