Hopp til innhold

– Ulogisk å sponse bedrifter som ikke har rent mel i posen

Fotballen kan få store problemer med å skaffe sponsorer etter høstens skandaleavsløringer. Det mener sponsorsjef Jacob Lund i DNB.

Raio Piiroja og Jacob Lund

Raio Piiroja og FFK har havnet i søkelyset på grunn av en skattesak. Sponsorsjef Jacob Lund (t.h.) i DNB har fått nok av norsk fotball.

Foto: Scanpix

– Jeg tror dette er veldig negativt for samarbeidet mellom næringslivet og fotballen. Bedrifter og næringsliv vil ikke bli assosiert med juks, og da er det et paradoks å jobbe med bedrifter som ikke har rent mel i posen, sier sponsorsjef Jacob Lund i DNB.

Han har jobbet med idrettssponsing i en årrekke, men holder seg nå unna fotballsponsing.

– Jeg tror det er best å satse på andre idretter nå, sier han til NRK.

– Føyer seg inn i rekken

Tirsdag havnet fotballen nok en gang midt i en negativ mediestorm. To tidligere ledere av Fredrikstad fotballklubb ble siktet for skatteunndragelse og pågrepet av politiet.

I tillegg varlset politiet at Fredrikstads tidligere midtstopperbauta Raio Piiroja blir innkalt til avhør.

– Dette føyer seg inn i rekken av de såkalte skandalene i høst. Jeg mener alt som har skjedd siden medieavtalen ble offentliggjort i midten av juni og frem til i dag har vært entydig negativt for fotballens omdømme, sier Lund kontant.

Flere sponsorer har vist misnøye

Rabalderet startet da betalkanalen Canal+ fikk kjøpe store deler av TV-rettighetene til eliteserien uten at rettighetshaver TV 2 ble informert. Flere sentrale aktører i fotball-Norge raste mot avgjørelsen.

Allerede da gikk hovedsponsor Norsk Tipping ut og uttalte at de revurderte sin sponsing av fotballen.

I høst avslørte TV 2 den såkalte Veigar-saken, hvor Vålerenga og Stabæk ble anklaget for å ha bevisst senket verdien på spissen Veigar Páll Gunnarsson for å unngå å betale full videresalgskompensasjon til Gunnarssons tidligere klubber.

Også da var flere sponsorer ute og ba klubbene få orden på sakene.

Skatteunndragelse

Tirsdag eksploderte altså Piiroja-saken for alvor etter flere runder i media tidligere i vinter.

Supporterne fortvilte mens tidligere FFK-leder Morgan Andersen og tidligere styreleder Bjørn Jensen ble pågrepet av politiet og politiet aksjonerte på Fredrikstad stadion.

Raio Piiroja skal ha fått under 600.000 kroner i årslønn i perioden han spilte for Fredrikstad, til tross for at han var en av klubbens største profiler. Samtidig betalte FFK en million kroner i året til et agentbyrå i Estland som betaling for speideroppdrag. Politiet mener dette skal ha vært et forsøk på skatteunndragelse.

Selskapet og de tidligere lederne er siktet for overtredelser av Ligningslovens § 12-1, jf. § 4–1. Strafferammen er 3 år.

Beholder hovedsponsoren

Dag Olav Stokken

Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør i Stabburet, sier at hans bedrift absolutt kommer til å fortsette som hovedsponsor for FFK.

Foto: Stabburet
Frode Kværneng

Frode Kværneng, leder i FFK Sport AS.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Likevel vil ikke Fredrikstads hovedsponsor Stabburet vurdere å trekke seg.

– Dette er et forfold som ligger lenger tilbake i tid enn da vi gikk inn som hovedsponsor, og vi har stor tillit til det nåværende styret og ledelsen i klubben. Vi er generelt imponert over hvordan de har tatt tak i situasjonen klubben var i for et par år siden, sier Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør i Stabburet, til NRK.

Dermed bekrefter han det klubbleder Svein Johannessen sa på tirsdag: At sponsorene ikke vil svikte klubben tross den åpenbare ripen i lakken.

– Jeg tror ikke det betyr så mye. Denne saken er en gammel sak. Jeg vet at Stabburet, som er vår hovedsponsor i dag, la vekt på den ryddejobben som har blitt gjort da de fornyet med oss. De har kjent til hele Piiroja-saken fra før, sa Johannessen til NRK på tirsdag.

– Har mange lojale sponsorer

Saken skader FFK, innrømmer leder i FFK Sport AS, Frode Kværneng. Men han tror heller ikke sponsorene kommer til å svikte klubben.

– Jeg opplever at vi har veldig mange lojale sponsorer og samarbeidspartnere. Noen vil sikkert stille spørsmål med om vi er til å stole på. Da er svaret: «Ja, dere kan stole på oss!». Det blir en tyngre jobb, men vi skal klare det.

Les også: Slik skal Hallén gjenreise fotball-Norge etter marerittåret

Fotball

 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

 • Nusa fortsatt skadeplaget – mister ny Brugge-kamp

  Antonio Nusa (18) har ikke hentet seg inn etter ryggskaden. Han går glipp av Brugges kamp mot serieleder Gent i den belgiske toppdivisjonen torsdag.

  Tenåringen leverte tidligere i september svært godt på sin første samling med A-landslaget. Han storspilte og sjarmerte Ullevaal-publikummet med mål mot Jordan og to assister mot Georgia.

  Torsdag mister han sin tredje strake kamp for Brugge med en ryggskade når serieleder Gent står på motsatt side, bekrefter klubben på sine nettsider.

  Tidligere i uken uttalte trener Ronny Deila at han venter Nusa tilbake om ikke så lenge.

  – Det er ingen alvorlig skade. Vi tar det dag for dag. Jeg forventer at han snart er tilbake, sa Deila på en pressekonferanse tirsdag.

  Oppgjøret mot Gent er viktig for Brugge, som med seier bare er poenget bak og i tillegg har én kamp mindre spilt.

  Hugo Vetlesen er med i Brugges tropp. (NTB)

  Antonio Nusa
  Foto: BRUNO FAHY / AFP
 • Holmgren Pedersen bidro til å snu kampen mot Inter Milan

  Inter fikk sitt første tap med 1-2 hjemme mot Sassuolo i den italienske toppserien Serie A.

  Hammerfestingen Marcus Holmgren Pedersen kom inn for gjestene ved pause og var med på å vende 0-1 til seier, mens Kristian Thorstvedt og Emil Konradsen Ceide var ubenyttede reserver.

  Sassuolo ligger på 8. plass etter seks serierunder.

  Marcus Holmgren Pedersen
  Foto: Antonio Calanni / AP/NTB
 • Glimt-profil mister cupsemifinalen mot Vålerenga

  Bodø/Glimt må klare seg uten Brice Wembangomo når det skal kjempes om cupfinalebillett mot Vålerenga i Oslo torsdag.

  Det er Avisa Nordland som onsdag melder at Wembangomo ikke var med da Glimt-troppen satte seg på flyet til hovedstaden.

  Høyrebacken pådro seg en skade i seriekampen mot Vålerenga søndag og ble ikke friskmeldt i tide til cupoppgjøret mot samme motstander.

  Tidligere denne uken ble det også kjent at Runar Espejord er uaktuell i lengre tid som følge av en skade. (NTB)

  Brice Wembangomo
  Foto: Alessandro Crinari / AP
 • Skandalekamp fullført med ny Ajax-baklengs – kaoset i storklubben fortsetter

  Fotballstorheten Ajax røk 0-4 for Feyenoord i den avbrutte kampen i den nederlandske æresdivisjonen onsdag. Samtidig røk en ny leder ut dørene i Amsterdam.

  Det råder kaos i Ajax-leiren. Nylig fikk teknisk direktør Sven Mislintat sparken, og onsdag ble det opplyst at også styreleder Pier Eringa forlater sin post.

  Samtidig ble søndagens storkamp mot Feyenoord, som måtte avbrytes som følge av tribunebråk, fullført. Kampen ble gjenopptatt på stillingen 3-0 til Feyenoord.

  I løpet av de 36 minuttene som gjensto å spille røk Ajax på ytterligere et baklengsmål, slik at stillingen til slutt ble 0-4. Storklubben fra Amsterdam er i krise.

  – Spesielt når det ikke går bra, er det viktig å være der som rådgiver. Men jeg er ikke døv for kritikken og ikke blind for situasjonen Ajax er i nå, sier avtroppende styreleder Pier Eringa i en uttalelse.

  Ajax har startet sesongen med kun én seier, to uavgjorte kamper og to tap. (NTB)

  Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP