
Tromsø-suporterne hadde god grunn til å juble, men de ødela RBK sin poengrekord (Foto: Scanpix)
Rosenborg tok sitt 12. strake seriemesterskap. Ny norsk rekord igjen.
Bodø/Glimt tok medalje for fjerde gang, sølv for andre gang - ti år etter det forrige.
Stabæk kopierte 1998-sesongen ved å ta bronse for andre gang i klubbens historie.
Aalesund-rekord
Aalesund ble en fargerik debutant, men dedessverre for oransje-trøyene det ble nedrykk på overtid i klubbens første sesong i norsktoppen. Men de gjorde det med stil. Aldri har noen rykket rett ned med hele 28 poeng.
Og for 11. gang i løpet av de 12 siste sesongene, går en nykommer rett ned. Bare i 1998 berget nykommerne plassen.
Brattbakk-rekord
Harald Martin Brattbakk ble toppscorer. Det holdt med 17 mål i år igjen. Det samme som både i 2001 og i fjor.
Brattbakk ble dermed toppscorer for femte gang - flere enn noen andre. RBK-spissen var toppscorer også i 1994, 1995, 1996 og i fjor. Neste sesong har han Petter Belsviks scoringsrekord innen rekkevidde. Mål nummer fem neste sesong, og Brattbakk troner på scoringsstatistikken gjennom alle tider.
Rosenborg-rekord likevel
RBK kunne satt flere rekorder, men sprakk på slutten. De endte på 61 poeng - to fæærre enn i rekordsesongen 1998. Null poeng mot Tromsø gjorde at forsranget til nummer to ikke ble rekordstort. I år ble det gull 14 poeng foran Bodø/Glimt. I 1995 var de 15 poeng foran Molde.
Men Rosenborg satte rekord likevel. 15.852 tilskuere i gjennomsnitt på hjemmekampene er ny rekord. Brann hadde den gamle fra jubelåret 1963 da 15.306 så seriemesteren i snitt det året.
1,2 millioner
Nesten 1,2 millioner så årets Tippeliga. Det er også rekord. Det gir ca 6550 tilskuere i snitt. Det høyeste gjennomsnitett siden 1977-sesongen. I fjor var gjennomsnittet 6202. Økningen skjedde mye takket være Rosenborgs rekord og Aalesunds inntreden i toppfotballen.
Bryne-rekord
Bryne rykket ned så ddet suste. Det skjedde ikke minst på grunn av bortestatistikken. Jærbuene tok ikek ett eneste poeng på utebane. Det har bare skjedd en gang før i fotballhistorien - med Sandefjord i 10-klubbserien i 1965. Forskjellen var at vestfoldingene spilte bare ni, mot Brynes 13 kamper.
Bryne går ned etter fire sesonger. Forrige nedrykk var i 1988. Da brukte 11 sesonger på å komme tilbake.
VIF i kvalik igjen
Vålerenga må ut i kvalifisering i år som i 2000-sesongen. Da ble det tap mot Sogndal med Tom Nordlie som trener. Nå møter Oslo-klubben Sandefjord med den samme Nordlie som trener. Sandefjord som tapte kvalifiseringen mot Brann i fjor.
VIF har statistikken på sin side. I fire av de seks siste sesongene har Tippeliga-laget vunnet. Bare Strømsgodset og Vålerenga har rykket ned fra 12. plass siden 1997.
FFK gikk strake veien
Fredrikstad tok strake veien fra 2. divisjon til Tippeligaen. Det er niende gang i historien at noen klarer det - senest med Stabæk for ni år siden.
Ham-Kam vant 1. divisjon og er tilbake i Tippeligaen for første gang siden 1995, mens FFK er tilbake etter 20 år.