Opprykk og nedrykk 2013

Slik rykker klubbene opp og ned i norsk fotball i år:

Menn:

 • Eliteserien: To siste ned, tredje sist til kvalifisering
 • 1.divisjon: To beste opp, 3-6 til kvalifisering. Fire siste ned
 • 2.divisjon (4 avdelinger): Vinneren opp. Tre siste ned
 • 3.divisjon (12 avdelinger): Vinneren opp: Tre siste ned i avdeling 1-10, to siste i avdeling 11-12
 • 4. divisjon: 34 lag rykker opp: 5 fra Oslo, 4 fra Trøndelag, 3 fra Rogaland, 3 fra Hordaland, 3 fra Indre Østland, 2 fra Østfold, 2 fra Akershus, 2 fra Buskerud, 1 fra hver av de andre kretsene (Vestfold, Telemark, Agder, Sogn og Fjordane, Sunnmøre, Nordmøre og Romsdal, Nordland, Hålogaland, Troms, Finnmark)

I 4. divisjon har Oslo 3 avdelinger, der de 3 avdelingsvinnerne og de 2 beste avdelingstoerne rykker opp. Trøndelag har 2 avdelinger der de to beste i hver rykker opp. Rogaland har 3 avdelinger, avdelingsvinnerne rykker opp. Hordaland har to avdelinger, vinnerne rykker opp, toerne spiller playoff om den siste opprykksplassen. Indre Østland har 3 avdelinger der vinnerne rykker opp. De øvrige kretsene har bare én avdeling hver, og der vinneren (pluss toeren i Østfold, Akershus og Buskerud) rykker opp.

Kvinner:

 • Toppserien: Siste lag ned, nest siste til kvalifisering
 • 1.divisjon: Vinner opp, toer til kvalifisering, to siste lag ned
 • 2. divisjon (9 avdelinger): Vinnerne (og toeren i avdeling 1) spiller prekvalifisering og kvalifisering, to lag rykker opp

I 2. divisjon spiller vinnerne i de to avdelingene i Nord-Norge først playoff om én plass i kvalifiseringen. I selve kvalifiseringen deltar Nord-Norge-vinneren sammen med de to beste i avdeling 1 og vinnerne i avdeling 2, 4 og 6. Disse seks lagene trekkes i to grupper á tre lag, og gruppevinnerne rykker opp i 1. divisjon.

Fotnoter:

2.-lag kan ikke rykke lenger opp enn til nivået under klubbens 1.-lag. I 2. divisjon kan bare eliteserieklubber ha 2.-lag. 3.-lag kan høyest være i divisjonen under klubbens 2.-lag.
For de 10 avdelingene i Sør-Norge: Hvis det blir en plass ledig (på grunn av sammenslåinger, klubber som trekker seg eller av andre årsaker) går den ledige plassen til beste lag på nedrykksplass. Det betyr laget på beste nedrykksplass, og med best statistikk av disse, uavhengig av avdeling. I Nord-Norges to avdelinger følges kretsgrensene, dvs. at avdeling 11 består av lag fra Nordland og Hålogaland fotballkretser, avdeling 12 av lag fra kretsene Troms og Finnmark.
• I 3. divisjon er det flytende grenser mellom de 10 avdelingene i Sør-Norge, mens avdelingene i Nord-Norge altså følger kretsgrensene. Det betyr at standard nedrykk (se punktet over) innebærer to nordnorske lag ned fra 2. til 3. divisjon. Blir det null eller ett nordnorsk nedrykk, rykker tilsvarende antall sørnorske lag ned. Det betyr at da rykker det eller de 11.-plasserte sørnorske laget/lagene med dårligst statistikk ned. I motsatt fall, hvis tre eller flere nordnorske lag rykker ned fra 2. divisjon, berger ett eller flere av de 12.-plasserte sørnorske lagene i 3. divisjon plassen.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Mestere for første gang på 19 år

  Den portugisiske klubben Sporting Lisboa slo Boavista 1-0 tirsdag kveld og med det ble det klart at de er portugisiske seriemester. Det er klubbens 19. seriegull, og det første på 19 år.

  Porto var tittelforsvarer. De siste 18 sesongene har tittelen gått til enten Porto (11 ganger) eller Benfica (7 ganger). Sporting Lisboa triumferte forrige gang i 2002.

  Sporting Lisboa har blant annet hatt navn som Cristiano Ronaldo på laget, og portugiseren er en av de som har gratulert klubben i sosiale medier.

  Portugal Soccer
  Foto: Pedro Rocha / AP
 • Tromsø signerte tre nye spillere

  Tromsø henter inn tre forsterkninger i spillerstallen.

  Den danske duoen Niklas Vesterlund (21) og Felix Winther (20) har signert kontrakter som strekker seg henholdsvis til 2023 og 2024. Vesterlund er forsvarsspiller og kommer fra svenske Trelleborg. Winther er midtbanespiller og spilte sist i danske Fremad Amager.

  Den tredje signeringen er keeperen Simon Thomas (30). Han spilte sist for Sarpsborg 08 og har kontrakt ut sesongen.

  Tromsø innledet serien med 0-3-tap for Bodø/Glimt.

  Tromsø fotball
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Ferguson skrev avskjedsbrev

  Alex Ferguson måtte hasteopereres for hjerneblødning i mai for tre år siden. Nå forteller han blant annet om hvor redd han var i tiden på sykehuset etter operasjonen.

  Den mangeårige Manchester United-sjefen fryktet at han skulle miste både hukommelsen og evnen til å snakke.

  – Det var en stor bekymring jeg hadde. Det skjedde etter operasjonen, da jeg mistet stemmen. Det var den mest skremmende delen, sier skotten til The Guardian og fortsetter:

  – Jeg visste at jeg var i live, men jeg begynte å tenke for meg selv: «Jeg lurer på om de forteller meg sannheten». Operasjonen var vellykket, men du er i den ensomheten. Det kan være skremmende. Da jeg mistet stemmen, tenkte jeg at «de fortalte meg ikke at dette kunne skje».

  Ifølge sønnen Jason Ferguson, som har laget en dokumentarfilm om faren, skrev den da 76 år gamle Ferguson brev til sin kone, til sønnene og alle sine barnebarn.

  – Det var i bunn og grunn avskjedsbrev, forteller sønnen til avisen.

  Alex Ferguson
  Foto: ANDREW YATES / AFP
 • Eliteseriekamper flyttes

  Norges Fotballforbund har omberammet Odds to første seriekamper. De måtte flyttes da en spiller avga positiv koronatest.

  Det utsatte oppgjøret mot Sandefjord legges til onsdag 28. juli klokken 19, og det planlagte 16.-mai-oppgjøret mot Stabæk flyttes til onsdag 19. mai kl 20.

  Sammy Skytte (Stabæk) mot Odd
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Innbrudd hos Rosenborg

  Uvedkommende brøt seg natt til tirsdag inn i lokalene til Rosenborgs fotballkvinner. Det er foreløpig uvisst hva som er stjålet.

  Det opplyser politiet i Trøndelag på Twitter.

  Innbruddet skjedde i klubblokalene på Ladesletta i Trondheim.

  – Flere kontorer er brutt opp. Uvisst hva som er borttatt, noe småmynt (vekslepenger), skriver politiet.

  Det er foretatt undersøkelser på åstedet, og sak er opprettet på forholdet.

  Lagbilde, Rosenborg kvinner
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United