– Leit at kampen avgjøres på en soleklar feil

Neymar (22) innfridde de enorme forventningene og scoret to mål i Brasils 3-1-seier over Kroatia. Men vertsnasjonen fikk god hjelp av dommer Yuichi Nishimura.

VM fotball 2014

SE VIDEO: Neymar jublet ellevilt da han satte inn 2-1-scoringen på straffespark. Brasil vant til slutt 3–1.

Laster innhold, vennligst vent..

– Å starte VM med to mål er en enorm glede, sier matchvinner Neymar på et TV 2-sendt intervju.

Marcelo

Marcelo fikk en verst tenkelig start på VM da han scoret selvmål etter 11 minutter av åpningskampen.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Åpningskampen «alle» hadde enorme forventninger til, sto definitivt til forventningene:

Brasil-selvmål etter 11 minutter, et billig straffespark, to Neymar-scoringer og en rasende Kroatia-trener var blant ingrediensene i São Paulo.

I sentrum sto 22 år gamle Neymar. Superstjernen, som lever under et umenneskelig press fra 200 millioner fotballgale brasilianere, reddet gultrøyene nærmest på egen hånd med sine to scoringer i 3-1-seieren.

– Jeg forventet seier, det er alt, sier han og smiler.

Men Brasil var kanskje ikke like overlegne som mange hadde forventet. Kroatia sjokkåpnet med en tidlig scoring, og det måtte et svært billig straffespark til for at Brasil-heltene skulle snu kampen.

Rasende Kroatia-trener

Fred gikk veldig lett i bakken i det 70. minutt på stillingen 1–1 og dommer Nishimura pekte på straffemerket. Neymar satte straffesparket i mål og sendte Brasil opp i en 2-1-ledelse. På overtid satte Oscar inn Brasils tredje scoring for kvelden og tre viktige poeng var et faktum.

På pressekonferansen etter kampen fyrte Kroatia-trener Niko Kovac løs mot den japanske dommeren.

– Dersom det er straffe – trenger vi ikke spille mer fotball. Da kan vi heller spille basketball. Det er en skam, sier Niko Kovac og fortsetter:

– Dessverre var dommeren ikke god. 2,5 milliarder så at dette ikke var straffe.

Lise Klaveness, NRKs fotballekspert, forstår Kroatia-treneren. Hun mener dommeren helt klart burde sett at kroatiske Dejan Lovren ikke gjorde noe galt i situasjonen med Fred.

– Det er leit at det avgjøres på en soleklar feil. Det var ikke straffespark. Det kan virke som om dommeren var litt preget, sier Klaveness.

Til tross for den krystallklare kritikken fra motstanderen, mener Brasil-trener Luiz Felipe Scolari at det var riktig å blåse straffespark da Fred gikk i bakken.

– Millioner så ikke at det var straffe? Vel, dommeren gjorde det. Jeg har sett det ti ganger (i reprise). For meg var det straffe, sa Scolari da han møtte pressen.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

VM fotball 2014

SE VIDEO: Slik var situasjonen som ledet til Brasils straffespark. Var det straffe?

Sjokkåpning

De hvite og røde sjokkerte Brasil og en hel fotballverden fra første spark på ballen. Kroatia spilte seg frem til flere nestensjanser, og det virket som om hjemmelagets stjerner var svært preget av alvoret. I det 11. minuttet skjedde det utenkelige:

Kroatia stormet i angrep med Ivica Olic i spissen. Olic sendte en nydelig pasning inn til Nikica Jelavic, men spydspissen bommet på ballen. Bak han kom imidlertid brasilianske Marcelo stormende og klarte ikke å unngå og sette ballen i eget mål. Det ble med ett helt tyst på Corinthians Arena.

Brasil kom mer og mer inn i kampen utover i omgangen, og etter en halvtime skjedde det som selvfølgelig måtte skje: Neymar fikset balanse i regnskapet. Oscar vant ballen på midten og spilte videre til Neymar. Han skjøt fra 20 meter og ballen lurte seg inn helt nede ved den høyre stolperoten.

Da tok det helt av i São Paulo. Neymar og lagkompisene løp rett til benken og jublet sammen med trenerne og resten av troppen.

Billig straffespark

Niko Kovac

Kroatia-trener Niko Kovac fyrte løs mot dommeren etter kampen.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

Etter hvilen gjorde Kroatia alt for å dra ned tempoet i kampen og det skjedde svært lite helt frem til det 70. minutt. Da gikk altså Fred lett i bakken innenfor 16-meteren og sikret hjemmelaget et svært billig straffespark.

Neymar stilte seg opp ved straffemerket. 22-åringen tok et langt tilløp, trippet og stoppet nesten helt opp foran ballen. Skuddet gikk via fingertuppene til Kroatia-keeperen og i mål.

– Det ble nå mål. Det var ikke enkelt med det tilløpet. Jeg ville skyte mellom beina hans, men jeg skulle ikke skutt så svakt, sier Neymar.

Lise Klaveness mener den 22 år gamle Brasil-stjernen innfridde, men at han ikke var like dominerende i denne kampen som han har vært tidligere.

– Jeg følte Neymars forventningspress selv, hjemme i stua, og ble lettet da han scoret det første målet. Man skal ha selvtillit for å gå på et skudd i den situasjonen, sier Klaveness.

På overtid pyntet Oscar på resultatet da han satte inn 3–1 til Brasil med en god gammeldags tupp.

– Poengene er utrolig viktige for Brasil. Det ville blitt et enormt trykk om de tapte, sier Klaveness.

VM-fotball

Marcelo var uheldig og lagde selvmål etter få minutter av åpningskampen.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp