Kostbar fotballåpning

Neste helgs rekordtidlige serieåpning blir en kostbar affære for hjemmelagene. Mye snø og dyr strøm er grunnene til det.

Alfheim 2009

Slik så det ut på Alfheim stadion i Tromsø i mars 2009. Store mengder snø preger mange baner også i år.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix

Det er ikke bare at snøen skal fjernes fra gressteppet, også tribunene må renses for snø. I tillegg går varmekablene for fullt, både der det er kunstgress og den naturlige typen.

Se snøkaoset på landets eliteseriearenaer

Artikkelen fortsetter under videoen

Video nsps_upload_2010_3_2_19_45_56_2721.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Snøsituasjonen er verst for Brann, Molde og Start, men ifølge administrerende direktør Niels Røine i Norsk Toppfotball, kommer alle de åtte seriepremierene til å gå som normalt.

Les: Mye snø på fotballbanene

Ille for Ullevaal

Ullevaal stadion AS er den største taperen. Vålerenga leier landskamparenaen og slipper ekstra utgifter. Det er det eierne som må dekke. Antagelig rundt en halv million kroner. Det samme gjelder for Start.

I Molde må man ut med ca. 215.000 kroner for å få arenaen klar til seriestarten mot Rosenborg. Dette er nærmere 100.000 mer enn budsjettert for snørydding og strøm.

En dag med varmekablene på koster like mye som strømmen for en enebolig i året, ifølge Brann som må fjerne en halv meter snø fra hjemmebanen.

Les: Dyp snø på Brann stadion

LSK frykter millionregning

Tromsø har kalkulert en ekstrautgift på 200.000 kroner selv om det er helt normalt med snø på Alfheim uansett tidspunkt for seriestarten.

Odd har kunstgress, men slipper ikke unna stort billigere. Rundt 100.000 koster det å få i stand banen til premieren.

Lillestrøm serieåpner en uke senere, men frykter en ekstraregning opp mot en million kroner, uvisst på grunn av strømprisene som variere med kulda.

Færre tilskuere

Som om ikke det er nok, er det lite som tyder på at folk vil gå på mann av huse for å følge sesongåpningen på nært hold. I 2008, da seriestarten var to uker senere, så 12.301 de sju premierene i snitt mot 8.846 i fjor. En nedgang på rundt 3.500, dels som følge av tidligere seriestart.

Årets seriestart er hele sju uker (49 dager) tidligere enn tilfellet var bare for 23 år siden.

Rekordtidlig start

2010: Brann – Haugesund 13. mars (rekordtidlig)
2009: Stabæk – Lillestrøm 14. mars (rekordtidlig)
2008: Vålerenga – Aalesund 29. mars (rekordtidlig)
2007: Fem kamper 9. april
2006: Fem kamper 9. april
2005: Fem kamper 10. april
2004: Fem kamper 12. april
2003: Rosenborg - Vålerenga 12. april
2002: Molde – Brann 13. april
2001: Seks kamper 16. april
2000: Stabæk – Rosenborg 8. april (rekordtidlig)
1999: To kamper 10. april (rekordtidlig)
1998: Full runde 13. april
1997: Stabæk – Lillestrøm 12. april
1996: Skeid – Strømsgodset 13. april, en kamp utsatt
1995: Rosenborg – Kongsvinger 21. april
1994: Brann – Strømsgodset 16. april (rekordtidlig)
---
1987: Fem kamper 2. mai (rekordsent)
1966: Vålerengen – Skeid 22. april (rekordtidlig)

Synes du fotballen begynner for tidlig i Norge? Si din mening her!

Fotball

 • Fortsetter i mesterligaen

  Henrikke Holm Nervik er oppnevnt som dommer i åttedelsfinalen i kvinnenes mesterliga i fotball mellom Lyon og Brøndby.

  Hun får med seg Monica Løkkeberg, Elisabeth Thoresen og Ingvild Lagnes Aarland, melder Norges Fotballforbund.

  Dommerteamet dømte 16-delsfinalen mellom Servette og Atlético Madrid i kvinnenes mesterliga i februar, og er nå også klare for neste steg i turneringen.

  Kampen spilles torsdag.

  tVJ4ieyCqmY
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Møtte til kamp uten motstander

  Lazio gikk på banen til tirsdagens Serie A-kamp mot Torino selv om alle visste at motstanderen satt isolert i hjembyen etter koronasmitte. Den italienske ligaen nektet å utsette kampen selv om Torinos karanteneperiode ville utløpe først ved midnatt.

  Lazio offentliggjorde laget på sosiale medier, og spillerne inntok banen for oppvarming og kampforberedelser som om kampen skulle spilles. Noen tok selfier, andre slappet av på benken, inntil det var 45 minutter etter fastsatt kamptid og alle kunne gå hjem.

  – Man forsvarer ikke ligaens integritet ved å lukke øynene for virkeligheten. Vi kan ikke forlate Torino, det er åpenbart for alle. Om man legger sammen to og to så bør man ikke plundre veldig med å komme til fire, sa Torino-president Urbano Cairo sarkastisk.

  Lazio før kamp mot isolerte Torino.
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Tidligere Barca-president løslatt

  Tidligere Barcelona-president Josep Maria Bartomeu er løslatt etter å ha møtt i retten tirsdag. Han ble dagen før pågrepet i den såkalte «Barcagate»-saken.

  Det franske nyhetsbyrået AFP melder tirsdag at Bartomeu og hans tidligere rådgiver Jaume Masferrer tirsdag møtte i domstolen som etterforsker saken.

  I en uttalelse heter det at fotballduoen "utøvde retten de har til ikke å snakke, og at retten innvilget betinget løslatelse mens saken etterforskes videre".

  Bartomeu var én av flere personer som mandag morgen ble pågrepet i forbindelse med den såkalte «Barcagate»-saken. Katalansk politi gjennomførte i tillegg omfattende søk i den spanske storklubbens lokaler.

  Cadena Ser var først ute med opplysningene om politirazziaen. Ifølge radiokanalen har politiet i Catalonia etterforsket klubben i flere måneder. (NTB)

  Spain Soccer Police Operation
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Skjønsberg inn i landslaget

  Tidligere Stabæk-spiller Morten Morisbak Skjønsberg er ansatt som ny medieansvarlig for herrelandslaget i fotball.

  Han har inntil nylig vært ekspert for NRK, ved siden av å ha jobb som kommunikasjonsrådgiver i Statens Arbeidsmiljøinstitutt.

  Tidligere har Skjønsberg vært kaptein i Stabæk, hvor han fikk nærmere 400 kamper, og han har én landskamp for Norge. I tillegg har han spilt tre sesonger i svenske Norrköping.

  – Det blir gøy å få jobbe tett med gutta som jeg tidligere sparket på skinnleggen, en talentfull gjeng med mange sterke personligheter. Og så blir det et privilegium å få jobbe med kommunikasjon i NFF, samt samarbeide med alle i forbundet som står på hver eneste dag med å tilrettelegge fotballaktiviteter for over 270 000 medlemmer, sier Morten Skjønsberg.

  Morten Skjønsberg, NRKs fotballekspert
  Foto: NRK