NRK Meny
Normal

Skuffet over Ronaldo: – Kunne satt en ny standard

Landslagsveteran Tom Høgli er skuffet over at Cristiano Ronaldo avbrøt pressekonferansen da han fikk spørsmål om FIFA og Qatar.

Tom Høgli

SIER FRA: Tom Høgli mener FIFA må skjerpe seg - og at fotballspillerne selv må ta et samfunnsansvar.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Lørdag publiserte NRK Ytring kronikken «Den kyniske idretten», ført i penn av Tom Høgli (31). Der retter den norske landslagsveteranen kritikk mot Det internasjonale fotballforbundet for håndteringen av VM-arbeidet i Qatar.

Høgli skriver:

«Vi vet at arbeiderne lever som moderne slaver i Qatar. Fagfolk fra Nepal, Sri Lanka og India jobber under håpløse forhold. De får ikke sin rettmessige lønn, deres pass er inndratt, lange dager i opptil 50 graders varme, forferdelige boforhold og elendig sikkerhet».

Og fortsetter:

«Når ble idretten så kald? Når ble idretten et fristed for arroganse, korrupsjon, usolidariske ledere og snuskete prosesser? Hva er det som gjør at ikke FIFA og IOC kan skrive i kontraktene med vertslandene at enten overholder dere grunnleggende menneskerettigheter eller så får dere ikke arrangere mesterskapet? Skal ikke FIFA og IOC våkne snart?»

Ronaldo: – Bryr meg ikke

I kronikken oppfordrer også Høgli utøverne selv til å engasjere seg.

«Jeg synes at vi skal begynne å bry oss. Vi kan ikke lukke øynene for menneskerettighetsbruddene som begås i idrettens navn. Og til dere som lurer på om det er lurt å blande idrett og politikk: Dette er IKKE politikk. Det er sunn fornuft, ansvar og solidaritet!»

Spesifikt uttrykker Høgli skuffelse over Cristiano Ronaldo. Real Madrid-stjernen avbrøt en pressekonferanse nylig da han fikk spørsmål om Fifa og Qatar.

Dette er hva Ronaldo sa før han gikk:

«I can’t speak like that. This is bullshit. Speak about Fifa, I don’t care about Fifa. And Qatar … I don’t give a fuck. What you want me to do? Speak about product, he speaks about Fifa … come on.»

– Kunne vært viktig

På godt norsk: Jeg bryr meg ikke om FIFA og Qatar.

«Vi spillere har også et ansvar for å bidra til dette. Derfor var det svært synd at ikke Ronaldo, en av verdens beste spillere, benyttet muligheten til å sette en standard da han ble spurt om Qatar på en pressekonferanse for noen uker siden. I stedet ble han sur og gikk. Nettopp hans stemme kunne, etter min oppfatning, vært utrolig viktig med tanke på å påvirke FIFA til å gjøre noe,» skriver Tom Høgli.

PS. Slik er reaksjonene på Høglis kronikk:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.