Hopp til innhold

Alanzinho-millioner gjorde Stabæk til kredittvinner

Samtidig som kredittvurderingsselskapet Lindorff vurderer Stabæk som årets store kredittvinner blant eliteserieklubbene, frykter styrelederen i klubben et nytt, tøft år.

Alanzinho

Alanzinho hjalp Stabæk både på og utenfor banen

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

- Lindorff tar utgangspunkt i tallene fra i fjor og er sånn sett på etterskudd. I fjor hadde vi et godt år med salget av Alanzinho og god publikumsoppslutning i mesterligakvalifiseringen å se tilbake på, sier styreleder i Stabæk, Einar Schultz til NRK.

Et år etter at kredittvurderingsselskapet Lindorff ga Stabæk strykkarakter i vurderingen av eliteserieklubbene, har laget i år hevet seg til å være det best kredittverdige i eliteserien.

36 millioner kroner i inntekter for salg av brasilianske Alanzinho gjorde nemlig 2009-tallene svært gode for Bærum-klubben. 2010 er imidlertid klubben tilbake i hverdagen - og i Fotball-Norge er den for tiden knalltøff.

Derfor er også klubben forsiktig med å slippe jubelen løs.

- Fotballøkonomien er langt mer levende og utsatt for hvordan klubbene gjør det sportslig og om de får solgt spillere til utlandet. Dermed vil ikke Stabæk gjøre det like bra i år ettersom vi ikke har de samme tingene å se tilbake på som vi hadde i fjorårssesongen, sier Schultz videre.

Einar Schultz

Styreleder i Stabæk, Einar Schultz

Foto: stabak.no

Brukes det for mye penger i norsk fotball? Diskuter nederst i saken!

Halvparten sliter

Gjennomgangen som Lindorff har gjort for NRK viser at halvparten av klubbene i eliteserien i fotball ikke er kredittverdige. Lindorff mener at situasjonen er like alvorlig som i fjor, da de foretok en lignende analyse.

- Nå er det slik at tre av klubbene har rødt kort og tre av klubbene har gult kort, så det viser at nesten halvparten av alle eliteserieklubbene har det vi kaller høy risiko for å misligholde krediter, eller at vi anbefaler kreditor om å be om ekstra sikkerhet og sikre seg, sier administrerende direktør i Lindorff, Tore Neby til NRK.

Han forklarer at tallene for det meste er basert på regnskapstall fra 2009, men enkelte klubber har ikke levert inn tallene sine slik at det dermed er regnskapet fra 2008 som har blitt vurdert.

Tore Neby

Administrerende direktør i Lindorff, Tore Neby

Foto: NRK

I tillegg blir betalingsanmerkninger, inkassovarsler og revisoranmerkninger tatt med i betraktningen.

Les: Rødt kredittlys til seks toppklubber

Har snudd

Vålerenga havner langt nede på Lindorff sin vurdering, men administrerende direktør i Vålerenga, Pål Breen, synes ikke vurderingen av 2009-tallene gir et riktig bilde av dagen situasjon.

- Vi har snudd økonomien vår med 21 millioner og betaler regningene våre. Trolig er Vålerenga en av få klubber som kan viser til positive tall i år, mens de fleste andre vil få store underskudd, sier Breen til NRK.

Vålerenga har forandret minus til pluss ved drastiske kutt i kostnadene og økte inntekter.

Hønefoss på bunn

Hønefoss er sammen med Kongsvinger og Start de som sliter mest og får stryk i en kredittvurdering til Lindorff.

- Det er ikke festelig om man driver med fotball eller om man driver med annen virksomhet, og vi jobber med dette hver eneste dag for å skaffe oss kontroll og oversikt over, sier daglig leder i Hønefoss, Rolf Magne Walstad.

- Vi har kontroll på de løpende utgiftene og betaler regningene våre, og det er viktig for de nære omgivelsene. Så ønsker vi oss også at vi på sikt kan få en bærekraftig økonomi som gjør at ikke bare likviditeten er i orden, men også at vi kan presentere regnskaper som går i pluss, sier han videre.

Rosenborg og Viking har store underskudd og havner midt på karakterstigen.

Ikke friskmeldt

I fjor gikk Lyn konkurs, og i år må kanskje Kongsvinger ta den tunge veien til skifteretten. Lindorff dermed vil ikke friskmelde norsk toppfotball.

Administreende direktør i Norsk toppfotball Niels Røine

Administreende direktør i Norsk toppfotball, Niels Røine

Foto: Holm, Morten / Scanpix

- Hvis man ser totalt sett på tallene, så kan det se ut som norsk toppfotball fortsatt har en utfordring i pengebruken sin, sier Neby videre.

Store kutt

Nils Røine i Norsk toppfotball vil ikke svartmale situasjonen.

- Det er en bedring i de fleste klubbene, og mange ledere og styreledere har gjort en kjempejobb. Til sammen har vi kuttet kostnader på en halv milliard kroner, men samtidig må vi bare innrømme at det er eksempler på det motsatte og derfor må vi jobbe kontinuerlig med å få klubber i uføret i fortsettelsen. Økonomisk bærekraftighet og dermed også forutsigbarhet, er målet vårt i alle klubber, sier Røine.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Cech gir seg i Chelsea

  Petr Cech slutter i rollen som utvikler og teknisk rådgiver i Chelsea.

  Det opplyser Chelsea på egen nettside mandag.

  Chelsea-legenden slutter i rollen 30. juni etter tre år i jobben. Cech har blant annet hatt som oppgave å sørge for at fotballavdelingene i klubben arbeider effektivt sammen.

  Den tidligere målvakten spilte for London-klubben fra 2004 til 2015. Han innehar rekorden for flest kamper totalt uten å slippe inn mål i klubbens historie med hele 228 kamper.

  Han vant 15 titler, blant annet mesterligaen i 2012 og Premier League fire ganger i løpet av tiden hos blåtrøyene.

  Petr Cech
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • Keeper med utrolig brasse fem minutter på overtid

  Sotra-keeper Morten Grasmo reddet ett poeng borte mot UIlern med et kunstmål av de sjeldne søndag.

  Da stadionklokken viste 95 minutter, tok keeperen turen opp til motstanderens 16 meter i et siste desperat forsøk på å redde poengdeling.

  Der lot keeperen ballen sprette en gang i bakken før han kastet seg på ryggen og sparket ballen i en bue over Ullern-keeperen.

  Feiringen sto definitivt i stil til målet. En lettere sjokkert Grasmo løp i mange meter etter drømmetreffet før han til slutt ble hentet inn av lagkompisene, som kunne juble for 2-2.

  Grasmo og Sotra ligger på en foreløpig 9. plass i 2. divisjon, avdeling 1. Motstander Ullern har ett poeng mer og innehar 8.-plassen.

 • Medier: Manchester City og Leeds enige om overgang for Phillips

  Midtbanemann Kalvin Phillips ser ut til å signere for Manchester City. Seriemesterne og Leeds er enig om betingelsene, skriver flere engelske medier.

  Sky Sports skriver at klubbene er enige om en overgangssum på mellom 45 og 50 millioner pund, i underkant av 600 millioner kroner. Overgangen går ikke i orden før Phillips har blitt enig med City om sine personlige betingelser, samt komme seg gjennom den medisinske testen, skriver Sky Sports.

  Også BBC og The Athletic sitter på de samme opplysningene.

  Phillips står oppført med 214 kamper for barndomsklubben Leeds siden debuten i 2015.

  26-åringen vil fylle hullet etter Manchester City-kaptein Fernandinho som denne sommeren forlater klubben etter ni år i den lyseblå drakten.

  UEFA Nations League - Group C - Germany v England
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Danmarks fotballkvinner slo Brasil i rekordkamp

  Det danske kvinnelandslaget i fotball slo Brasil 2-1 i Parken i København med 21.542 tilskuere på plass.

  Det er ny rekord, skriver nyhetsbyrået Ritzau. Innbytter Mille Gejl avgjorde på overtid etter at Brasil hadde utlignet like før ved Debinha. Vålerenga-spiller Janni Thomsen sendte danskene i føringen etter et kvarter.

  Norges kamp mot New Zealand på Ullevaal lørdag ligger også an til å bli rekord med tanke på solgte billetter. Rekorden lyder på 15.762 tilskuere og ble satt mot USA i en oppkjøringskamp til OL i Sydney i 2000.

  Onsdag venter Danmark i den siste testen for Norge før EM starter. Kampen spilles i Viborg.

  Vennskapskamp i kvinnefotball mellom Danmark og Brasil
  Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / NTB
 • Rooney gir seg som Derby-manager

  Wayne Rooney (36) går av som manager for fotballklubben Derby etter halvtanna år.

  – Mi tid i klubben har vore som ein berg-og-dal-bane av kjensler, men eg må seie at eg har kost meg med utfordringa, seier Rooney i ei pressemelding.

  Den tidlegare Manchester United- og Everton-spelaren tok over Derby i januar 2021. Sist sesong var av den trøblete sorten i Championship. Før sesongen vart klubben straffa med 21 minuspoeng på grunn av dårleg økonomi.

  Derby hamna på 23.-plass og rykte ned.

  FILE PHOTO: Championship - Derby County v Stoke City
  Foto: Molly Darlington / Reuters