NRK Meny
Normal

Alanzinho-millioner gjorde Stabæk til kredittvinner

Samtidig som kredittvurderingsselskapet Lindorff vurderer Stabæk som årets store kredittvinner blant eliteserieklubbene, frykter styrelederen i klubben et nytt, tøft år.

Alanzinho

Alanzinho hjalp Stabæk både på og utenfor banen

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

- Lindorff tar utgangspunkt i tallene fra i fjor og er sånn sett på etterskudd. I fjor hadde vi et godt år med salget av Alanzinho og god publikumsoppslutning i mesterligakvalifiseringen å se tilbake på, sier styreleder i Stabæk, Einar Schultz til NRK.

Et år etter at kredittvurderingsselskapet Lindorff ga Stabæk strykkarakter i vurderingen av eliteserieklubbene, har laget i år hevet seg til å være det best kredittverdige i eliteserien.

36 millioner kroner i inntekter for salg av brasilianske Alanzinho gjorde nemlig 2009-tallene svært gode for Bærum-klubben. 2010 er imidlertid klubben tilbake i hverdagen - og i Fotball-Norge er den for tiden knalltøff.

Derfor er også klubben forsiktig med å slippe jubelen løs.

- Fotballøkonomien er langt mer levende og utsatt for hvordan klubbene gjør det sportslig og om de får solgt spillere til utlandet. Dermed vil ikke Stabæk gjøre det like bra i år ettersom vi ikke har de samme tingene å se tilbake på som vi hadde i fjorårssesongen, sier Schultz videre.

Einar Schultz

Styreleder i Stabæk, Einar Schultz

Foto: stabak.no

Brukes det for mye penger i norsk fotball? Diskuter nederst i saken!

Halvparten sliter

Gjennomgangen som Lindorff har gjort for NRK viser at halvparten av klubbene i eliteserien i fotball ikke er kredittverdige. Lindorff mener at situasjonen er like alvorlig som i fjor, da de foretok en lignende analyse.

- Nå er det slik at tre av klubbene har rødt kort og tre av klubbene har gult kort, så det viser at nesten halvparten av alle eliteserieklubbene har det vi kaller høy risiko for å misligholde krediter, eller at vi anbefaler kreditor om å be om ekstra sikkerhet og sikre seg, sier administrerende direktør i Lindorff, Tore Neby til NRK.

Han forklarer at tallene for det meste er basert på regnskapstall fra 2009, men enkelte klubber har ikke levert inn tallene sine slik at det dermed er regnskapet fra 2008 som har blitt vurdert.

Tore Neby

Administrerende direktør i Lindorff, Tore Neby

Foto: NRK

I tillegg blir betalingsanmerkninger, inkassovarsler og revisoranmerkninger tatt med i betraktningen.

Les: Rødt kredittlys til seks toppklubber

Har snudd

Vålerenga havner langt nede på Lindorff sin vurdering, men administrerende direktør i Vålerenga, Pål Breen, synes ikke vurderingen av 2009-tallene gir et riktig bilde av dagen situasjon.

- Vi har snudd økonomien vår med 21 millioner og betaler regningene våre. Trolig er Vålerenga en av få klubber som kan viser til positive tall i år, mens de fleste andre vil få store underskudd, sier Breen til NRK.

Vålerenga har forandret minus til pluss ved drastiske kutt i kostnadene og økte inntekter.

Hønefoss på bunn

Hønefoss er sammen med Kongsvinger og Start de som sliter mest og får stryk i en kredittvurdering til Lindorff.

- Det er ikke festelig om man driver med fotball eller om man driver med annen virksomhet, og vi jobber med dette hver eneste dag for å skaffe oss kontroll og oversikt over, sier daglig leder i Hønefoss, Rolf Magne Walstad.

- Vi har kontroll på de løpende utgiftene og betaler regningene våre, og det er viktig for de nære omgivelsene. Så ønsker vi oss også at vi på sikt kan få en bærekraftig økonomi som gjør at ikke bare likviditeten er i orden, men også at vi kan presentere regnskaper som går i pluss, sier han videre.

Rosenborg og Viking har store underskudd og havner midt på karakterstigen.

Ikke friskmeldt

I fjor gikk Lyn konkurs, og i år må kanskje Kongsvinger ta den tunge veien til skifteretten. Lindorff dermed vil ikke friskmelde norsk toppfotball.

Administreende direktør i Norsk toppfotball Niels Røine

Administreende direktør i Norsk toppfotball, Niels Røine

Foto: Holm, Morten / Scanpix

- Hvis man ser totalt sett på tallene, så kan det se ut som norsk toppfotball fortsatt har en utfordring i pengebruken sin, sier Neby videre.

Store kutt

Nils Røine i Norsk toppfotball vil ikke svartmale situasjonen.

- Det er en bedring i de fleste klubbene, og mange ledere og styreledere har gjort en kjempejobb. Til sammen har vi kuttet kostnader på en halv milliard kroner, men samtidig må vi bare innrømme at det er eksempler på det motsatte og derfor må vi jobbe kontinuerlig med å få klubber i uføret i fortsettelsen. Økonomisk bærekraftighet og dermed også forutsigbarhet, er målet vårt i alle klubber, sier Røine.

Fotballnyheter