Hopp til innhold

– De er hele verdens favorittlag

Gigantklubben Barcelona opplever en enorm vekst, og har nesten en hel fotballverden i ryggen når de møter Manchester United i mesterliga-finalen lørdag.

Xavi

Xavi Hernandez, en av bærebjelkene i Barcelona-laget.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

Ingebrigt Steen Jensen, Daniel Nannskog og Veigar Pall Gunnarsson

Ingebrigt Steen Jensen både tror og håper at Barcelona slår Manchester United i mesterligafinalen lørdag.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

SOCCER-CHAMPION/MESSI

Lionel Messi flyttet til Barcelona fra Argentina som 11-åring, og er i likhet med mange av lagets nåværende stjerner flasket opp i klubbakademiet La Masia. Her poserer han med «Ballon d'Or», etter å ha blitt kåret til verdens beste spiller.

Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters
Pep Guardiola og Zlatan Ibrahimovic

Superstjernen Zlatan Ibrahimovic scoret en del mål, men passet ikke inn i Barcelona, ifølge Steen Jensen. Nå er han på utlån til AC Milan.

Foto: ALBERT GEA / Reuters
Soccer Golden Ball Messi

Lionel Messi henger høyt, og stanger inn 2-0 mot Manchester United og keeper Edwin van der Sar i finalen i 2009.

Foto: Gregorio Borgia / AP
SOCCER-ENGLAND/

Manchester United-manager Sir Alex Ferguson kunne igjen heve Premier League-trofeet i år.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters
FBL-EUR-C1-MAN UTD-BARCELONA-TRAINING

Manchester Uniteds Patrick Evra har tro på at hans lag skal få sin revansj mot Barcelona lørdag.

Foto: PAUL ELLIS / Afp
– Barcelona har alltid vært spesielle, men nå har de blitt hele verdens favorittlag, sier Stabæk-profil og PR-guru Ingebrigt Steen Jensen til NRK foran lørdagens gigantfinale mot Manchester United på Wembley.

Enorm vekst

De har vunnet det aller meste de siste sesongene. Tre spanske ligamesterskap på rad, mesterliga-seier i 2006 og 2009, klubb-VM, spansk cup og supercuper har alle funnet veien til trofeskapet på Camp Nou i løpet av få år.

Samtdig har klubben opplevd en enorm økonomisk vekst. På fem år er inntektene doblet, og de er gått forbi pengemaskinen Manchester United på inntektsoversikten til Deloitte.

Se hele listen her (ekstern lenke)

Selv om dette først og fremst er et resultat av sporslig suksess, er PR-mannen Steen Jensen klar på at Barcelona har en del faktorer ved seg som gjør dem unike:

 • De spiller fotball på en måte som appellerer til mennesker som holder med alle andre fotball-lag.
 • De er eid av fansen, og ikke en russisk oligark eller en amerikansk forretningsmann. Derfor kommer supporterne tettere på beslutningene i klubben.
 • De er sterkt tilknyttet en stolt, nærmest nasjonal kultur i Katalonia.
 • De har frem til nylig ikke vært til salgs overfor sponsorer, selv om de kunne fått mange hundre millioner for reklameplass på draktene sine (spiller med reklame fra neste sesong av, har inngått milliardavtale med Quatar Foundation).
 • De har et sterkt fokus på å utvikle egne spillere, som uansett hvor gode de blir ikke oppfører seg som superstjerner - men som en del av et lag.

– Hadde de blitt nummer 11 i serien, hadde ikke disse tingene gjort dem til et lag hele verden håper på på lørdag, unntatt de som holder med United, sier en engasjert Steen Jensen.

– Den fineste finalen

Han trekker frem fellesskapet og Barcelonas lett gjenkjennelige spill med ekstremt stor ballbesittelse som noe av det viktigste ved merkevaren Barcelona.

– Messi ER jo en superstjerne, men han er overhodet ikke opptatt av å være det. Derfor passet ikke Zlatan Ibrahimovic inn i Barca. Han var ikke en lagspiller, jobbet ikke hardt og fremsto mer som en klyse i dette laget.

– Hvem vinner på lørdag?

– Jeg tror på Barcelona, men det blir tøft. At kampen går på Wembley gjør det vanskeligere for dem, men jeg håper på Barcelona.

– De er jo verdens beste lag uansett. De er bedre enn Spania sitt landslag, mener jeg. Og dette er den fineste finalen vi kunne fått, mye bedre enn om lag som Chelsea og Real Madrid hadde møttes.

– Ikke så farlig å tape

Leder i Manchester Uniteds norske supporterklubb, Ole P. Pettersen, tror United kan få revansj for finaletapet i Roma for to år siden.

– Barcelona spiller så flott fotball at det ikke er så farlig å tape for dem, det hadde vært verre om det for eksempel var Real Madrid. For veldig mange United-fans var det aller viktigste å ta tilbake ligatittelen denne sesongen, og det klarte vi, sier han til NRK.no.

Han omtaler mesterligafinalen som «en kjempestor og flott dessert», fordi målet allerede er nådd.

– Barcelona har satt standarden de siste årene for hvor gode man må være internasjonalt, men er det noe Sir Alex Ferguson liker så er det slike utfordringer.

– De er naturlige favoritter, men det var ikke langt fra at de ble slått ut av Arsenal. Da hadde de mye flaks. De er ikke så uangripelige som mange vil ha det til, United har en god sjanse, sier supporterlederen.

Evra slår tilbake mot kritikk

En som definitivt har tro på United-seier - og som også sannsynligvis får en travel lørdagskveld på venstre back - er Manchester Uniteds Patrice Evra. Han var med for to år siden, da det ble 0-2-tap for samme lag i mesterligafinalen i Roma.

– Alle sier at Barcelona er verdens bete lag. Jeg respekterer det. Men for to år siden sa mange at vi ville vinne enkelt i Roma, kanskje det motsatte vil skje denne gang, sier han ifølge Sky Sports.

Han sier han var full av selvtillit foran kampen i Roma, og at troen på seier kanskje ble for stor. Foran og i løpet av årets sesong har kritikere av United sagt at laget ikke er like sterkt som tidligere utgaver, men Evra er uenig.

– Vi har fått mye kritikk i år, og mange har sagt at slutten på United-æraen er nær. Men vi vant fortsatt ligaen, sier han, og følger opp.

– Så nå sier folk at vi ikke har spilt bra. Men vi vant ligaen med ni poeng. Det ER bra. Om vi noen gang begynner å spille bra, vinner vi kanskje med 20, sier den frittalende franskmannen.

Fotball

 • Norsk stoppertalent debuterte i Bundesliga

  Jonathan Vonheim Norbye er 17 år gammel og et av de største stoppertalentene Norge har. Lørdag fikk han debuten for Leipzig da de møtte Eintracht Frankfurt i Bundesliga. Norbye ble byttet inn på overtid i kampen som endte 2–2.

  Nordmannen, som er fra Alta, signerte for den tyske storklubben i fjor sommer.

  Jonathan Vonheim Norbye på Alta IFtrening i Finnmarkshallen.
  Foto: André Bendixen
 • To Reiten-målgivende da Chelsea ble seriemester

  Guro Reiten la opp til ledermålet før det var spilt to minutter, og Chelsea-kvinnene tok sitt femte seriegull på rad med 6-0-seier over Manchester United lørdag.

  Dermed kunne manager Emma Hayes feire en 14. tittel før hun forlater Chelsea og blir USAs landslagssjef.

  Dermed får både Reiten og Maren Mjelde med seg nok en tittel i blått. Mjelde forlater klubben etter sesongen, men fikk altså med seg et nytt seriemesterskap før hun drar.

  Chelsea
  Foto: AP
 • Seriemester Leverkusen fullførte bragd

  Xabi Alonso og Leverkusen fullførte et imponerende kunststykke da de med 2-1-seier hjemme mot Augsburg avsluttet Bundesliga-sesongen uten et eneste tap.

  Allerede 14. april var klubbens aller første Bundesliga-tittel i boks. Totalt ble det 28 seire på 34 kamper.

  Med 4–0 i siste kamp, sikret Stuttgart seg andreplassen, foran Bayern München – som tapte 2–4 borte mot Hoffenheim.

  Leverkusen
  Foto: Reuters
 • De Zerbi ferdig i Brighton

  Brightons trener Roberto De Zerbi slutter etter sesongen, skriver klubben på X.

  Den karismatiske italieneren har gjort sine saker svært godt siden han tok over høsten 2022. I sin første sesong ledet hanlaget til Europaligaen etter en 6. plass i serien. Han er blitt linket til trenerjobben i flere andre klubber grunnet suksessen i Brighton.

  Denne sesongen ligger på 10. plass før søndagens kamp mot Manchester United. Det blir De Zerbis siste kamp som sjef.

  Roberto De Zerbi
  Foto: Reuters
 • Phil Foden ble årets spiller i Premier League – slo Haaland og Ødegaard

  Phil Foden kom best ut i kåringen av sesongens beste Premier League-spiller. Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard var blant de nominerte.

  – Å vinne denne prisen er noe jeg er ekstremt stolt over, sier Foden til Manchester Citys hjemmesider.

  Foden har scoret 17 mål og fått åtte målgivende på 34 ligakamper denne sesongen. 23-åringen vinner prisen for første gang, og sørger for at en Manchester City-spiller får prisen for femte sesong på rad.

  Kåringen er det Premier League selv som står bak, og vinneren ble bekreftet på deres hjemmesider lørdag – dagen før serieavslutning.

  Vinneren av prisen ble kåret gjennom stemmer fra folket, kombinert med et panel av fotballeksperter.

  I fjor fikk Haaland prisen som første nordmann etter en strålende debutsesong for Manchester City (52 mål på 53 kamper).

  Haaland har 27 nettkjenninger i Premier League før siste runde. Det gjør ham til en klar toppscorer, og totalt står jærbuen med 38 mål på 43 klubbkamper denne sesongen.

  Ødegaard var også inne på nominasjonslista. Arsenals kaptein har vært en bærebjelke for en klubb som kjemper om sin første ligatittel på 20 år.

  De øvrige nominerte var Cole Palmer (Chelsea), Declan Rice (Arsenal), Alexander Isak (Newcastle), Virgil van Dijk (Liverpool) og Ollie Watkins (Aston Villa). (NTB/NRK)

  Phil Foden
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Politiet knyter valdshendingar til fotballsupporterar: – Ikkje akseptabelt

Rubiales sier opp som fotballpresident: – Jeg kan ikke fortsette