Hopp til innhold

– De er hele verdens favorittlag

Gigantklubben Barcelona opplever en enorm vekst, og har nesten en hel fotballverden i ryggen når de møter Manchester United i mesterliga-finalen lørdag.

Xavi

Xavi Hernandez, en av bærebjelkene i Barcelona-laget.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

Ingebrigt Steen Jensen, Daniel Nannskog og Veigar Pall Gunnarsson

Ingebrigt Steen Jensen både tror og håper at Barcelona slår Manchester United i mesterligafinalen lørdag.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

SOCCER-CHAMPION/MESSI

Lionel Messi flyttet til Barcelona fra Argentina som 11-åring, og er i likhet med mange av lagets nåværende stjerner flasket opp i klubbakademiet La Masia. Her poserer han med «Ballon d'Or», etter å ha blitt kåret til verdens beste spiller.

Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters
Pep Guardiola og Zlatan Ibrahimovic

Superstjernen Zlatan Ibrahimovic scoret en del mål, men passet ikke inn i Barcelona, ifølge Steen Jensen. Nå er han på utlån til AC Milan.

Foto: ALBERT GEA / Reuters
Soccer Golden Ball Messi

Lionel Messi henger høyt, og stanger inn 2-0 mot Manchester United og keeper Edwin van der Sar i finalen i 2009.

Foto: Gregorio Borgia / AP
SOCCER-ENGLAND/

Manchester United-manager Sir Alex Ferguson kunne igjen heve Premier League-trofeet i år.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters
FBL-EUR-C1-MAN UTD-BARCELONA-TRAINING

Manchester Uniteds Patrick Evra har tro på at hans lag skal få sin revansj mot Barcelona lørdag.

Foto: PAUL ELLIS / Afp
– Barcelona har alltid vært spesielle, men nå har de blitt hele verdens favorittlag, sier Stabæk-profil og PR-guru Ingebrigt Steen Jensen til NRK foran lørdagens gigantfinale mot Manchester United på Wembley.

Enorm vekst

De har vunnet det aller meste de siste sesongene. Tre spanske ligamesterskap på rad, mesterliga-seier i 2006 og 2009, klubb-VM, spansk cup og supercuper har alle funnet veien til trofeskapet på Camp Nou i løpet av få år.

Samtdig har klubben opplevd en enorm økonomisk vekst. På fem år er inntektene doblet, og de er gått forbi pengemaskinen Manchester United på inntektsoversikten til Deloitte.

Se hele listen her (ekstern lenke)

Selv om dette først og fremst er et resultat av sporslig suksess, er PR-mannen Steen Jensen klar på at Barcelona har en del faktorer ved seg som gjør dem unike:

  • De spiller fotball på en måte som appellerer til mennesker som holder med alle andre fotball-lag.
  • De er eid av fansen, og ikke en russisk oligark eller en amerikansk forretningsmann. Derfor kommer supporterne tettere på beslutningene i klubben.
  • De er sterkt tilknyttet en stolt, nærmest nasjonal kultur i Katalonia.
  • De har frem til nylig ikke vært til salgs overfor sponsorer, selv om de kunne fått mange hundre millioner for reklameplass på draktene sine (spiller med reklame fra neste sesong av, har inngått milliardavtale med Quatar Foundation).
  • De har et sterkt fokus på å utvikle egne spillere, som uansett hvor gode de blir ikke oppfører seg som superstjerner - men som en del av et lag.

– Hadde de blitt nummer 11 i serien, hadde ikke disse tingene gjort dem til et lag hele verden håper på på lørdag, unntatt de som holder med United, sier en engasjert Steen Jensen.

– Den fineste finalen

Han trekker frem fellesskapet og Barcelonas lett gjenkjennelige spill med ekstremt stor ballbesittelse som noe av det viktigste ved merkevaren Barcelona.

– Messi ER jo en superstjerne, men han er overhodet ikke opptatt av å være det. Derfor passet ikke Zlatan Ibrahimovic inn i Barca. Han var ikke en lagspiller, jobbet ikke hardt og fremsto mer som en klyse i dette laget.

– Hvem vinner på lørdag?

– Jeg tror på Barcelona, men det blir tøft. At kampen går på Wembley gjør det vanskeligere for dem, men jeg håper på Barcelona.

– De er jo verdens beste lag uansett. De er bedre enn Spania sitt landslag, mener jeg. Og dette er den fineste finalen vi kunne fått, mye bedre enn om lag som Chelsea og Real Madrid hadde møttes.

– Ikke så farlig å tape

Leder i Manchester Uniteds norske supporterklubb, Ole P. Pettersen, tror United kan få revansj for finaletapet i Roma for to år siden.

– Barcelona spiller så flott fotball at det ikke er så farlig å tape for dem, det hadde vært verre om det for eksempel var Real Madrid. For veldig mange United-fans var det aller viktigste å ta tilbake ligatittelen denne sesongen, og det klarte vi, sier han til NRK.no.

Han omtaler mesterligafinalen som «en kjempestor og flott dessert», fordi målet allerede er nådd.

– Barcelona har satt standarden de siste årene for hvor gode man må være internasjonalt, men er det noe Sir Alex Ferguson liker så er det slike utfordringer.

– De er naturlige favoritter, men det var ikke langt fra at de ble slått ut av Arsenal. Da hadde de mye flaks. De er ikke så uangripelige som mange vil ha det til, United har en god sjanse, sier supporterlederen.

Evra slår tilbake mot kritikk

En som definitivt har tro på United-seier - og som også sannsynligvis får en travel lørdagskveld på venstre back - er Manchester Uniteds Patrice Evra. Han var med for to år siden, da det ble 0-2-tap for samme lag i mesterligafinalen i Roma.

– Alle sier at Barcelona er verdens bete lag. Jeg respekterer det. Men for to år siden sa mange at vi ville vinne enkelt i Roma, kanskje det motsatte vil skje denne gang, sier han ifølge Sky Sports.

Han sier han var full av selvtillit foran kampen i Roma, og at troen på seier kanskje ble for stor. Foran og i løpet av årets sesong har kritikere av United sagt at laget ikke er like sterkt som tidligere utgaver, men Evra er uenig.

– Vi har fått mye kritikk i år, og mange har sagt at slutten på United-æraen er nær. Men vi vant fortsatt ligaen, sier han, og følger opp.

– Så nå sier folk at vi ikke har spilt bra. Men vi vant ligaen med ni poeng. Det ER bra. Om vi noen gang begynner å spille bra, vinner vi kanskje med 20, sier den frittalende franskmannen.

Fotball

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland