Hopp til innhold

30 år siden Norge var best i verden

Fotballseieren mot England i 1981 har gått inn i historiebøkene, ikke minst på grunn av at radioreporter Bjørge Lillelien gikk av hengslene. Fredag er det 30 år siden.

Roger Albertsen scorer mot England i 1981.

Roger Albertsen setter inn 1-1-målet på Ullevaal. Det vil si - det er uvisst om han var borti ballen eller om det var Tom Lunds skudd som gikk rett i mål

Foto: SCANPIX

"Å herregud, Hallvar Thoresen scorer. Hallvar Thoresen scorer, det er 2-1. Aldeles utrolig", ropte Bjørge Lillelien da Norge snudde kampen og tok ledelsen 2-1 i kampen på Ullevaal 9. september 1981.

Men det var tiraden etter kampslutt, sekunder etter at seieren var et faktum, som virkelig løftet Lillelien og kampen opp til de store høyder for ettertiden:

Vi er best i verden, vi er best i verden. Vi har slått England 2-1 i fotball. Det er aldeles utrolig, vi har slått England. England, kjempers fødeland. Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana - vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen. Maggie Thatcher, can you hear me. Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg. Midt under valgkampen, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: Your boys took one hell of a beating, your boys took one hell of a beating. For Maggie Thatcher: Norge har slått England i fotball, vi er best i verden. It's Norway two, England one. What a fabulous night for football!

Bjørge Lillelien
SUN

Lilleiens tirade lever i beste velgående - her i lett omskriving av The Sun foran Englands kamp mot Frankrike i EM i 2004

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

For Norge - England denne onsdagskvelden var like mye en mediehistorisk begivenhet som en fotballhistorisk.

Lilleliens avslutning ble også en hit i England.

Nyttårsaften det året toppet den BBCs sportskavalkade , og mange år seinere ble den kåret til tidenes beste sportskommentar .

Den dag i dag huskes monologen over store deler av verden. Senest i forbindelse med Norges landskamp mot Danmark denne uken ble NRK-journalist Christian Nilssen intervjuet av dansk TV2 om utbruddet.

Hør Bjørge Lillelien kommentere målene, indignasjonen over Phil 'Gris' Neal, og selvfølgelig den verdensberømte avslutningen:

Phil "Gris" Neal

Et annet og noe mindre kjent sitat er fra andre omgang av samme kamp. Lillelien var meget indignert over at Englands Phil Neal gikk et godt stykke over streken:

Så blir han felt av grisen Phil Neal. Rampen Phil Neal sparker Tommy overende bakfra. Phil Gris Neal! Begynn å ta igjen gutter! Begynn å ta igjen! Engelskmennene har ramp både på banen og tribunen. Tom Lund gikk forbi to engelskmenn, Phil Neal overfalt ham bakfra! For en gris! For en fotballramp Phil Neal er! Dette skal han ha igjen gutter, ta ham ved første anledning.

Bjørge Lillelien
Bjørge Lillelien
Foto: Scanpix / Scanpix

Joda, visst var det stort også for fotballens historiebøker. Norge var stort sett sist på alle kvalik-tabeller på den tid, og England var en stormakt. Iallfall i folks øyne etter et drøyt tiår med regelmessige engelske tippekamper på tv.

Og så seint som høsten før, da Norge ble banket 4-0 av et engelsk lag for halv maskin på Wembley, stilte flere av de norske spillerne seg opp og lot seg fotografere sammen med de engelske stjernene i omgivelsene på fotballens storstue. Så enorm var respekten.

 • Et spørsmål til de voksne: Hvor var du den kvelden Norge slo England i 1981? Hørte du Lillelien? Svar i kommentarfeltet nederst!

Medie-historie

Men i mediemessig sammenheng skjedde noe nytt. For det første gikk kampen direkte på tv. Det var svært uvanlig for en kamp i Norge på den tid - stort sett var det bare cupfinalene som fikk lov til det. Men Norge - England gjorde det altså. På NRK selvfølgelig, ettersom det ikke fantes andre TV-kanaler på den tid.

Bortsett fra én ting: Kampen hadde avspark kl 19, og Dagsrevyen begynte på den tid kl 19.30 og varte til 20.00. Selv ikke Norge - England klarte å rokke ved selveste Dagsrevyen. Derfor gikk direktesendingen til kl 19.30, og andre omgang direkte i sin helhet fra kl 20. Det siste kvarteret av første omgang måtte seile sin egen sjø.

Og noe annet som var helt nytt: Radiooverføringen av første omgang gikk på den flunkende nye kanalen P2. Derfor var det slett ikke alle som fant fram til Bjørge Lillelien. Og mange kunne derfor heller ikke gjøre som de pleide; å se tv-bildene med radiolyden og Bjørge Lillelien som kommentator.

Det savnet ble selvfølgelig ekstra stort da Dagsrevyen inntok tv-skjermen mot slutten av første omgang - og mens Norge snudde kampen.

Nett-TV: Historisk fotballøyeblikk i Norge

Video e024b090-dff4-4d89-be72-270af8502454.jpg

Historisk fotballøyeblikk da Norge slo England i 1981

Brøt av Dagsrevyen

Da stod det 1-0 til England, og ingenting tydet på noe spesielt.

Så brøt programleder Einar Slyngstad inn mellom to nyhetsinnslag: "No skal vi eit øyeblikk tilbake til Ullevaal, der det har skjedd saker og ting". Slik fikk vi vite at Norge hadde utliknet.

Og et nyhetsinnslag seinere, Slyngstad tilbake på skjermen med Norges bredeste glis: "No skal vi endå ein gong til Ullevaal, fordi det har skjedd endå mer der".

Slik fikk det norske folk vite om underet på Ullevaal. Et under som står med store bokstaver i fotballens historiebøker, selv etter at Norge fikk et godt landslag og den engelske glorien har falmet en hel del.

Æren for det tilfaller kanskje Bjørge Lillelien i minst like stor grad som Hallvar Thoresen og Tom Lund/Roger Albertsen.

PS: Selv om Lillelien ropte det ut som best han kunne, ble ikke tapet skjebnesvangert for England. De var heldige med flere av resultatene i de siste kampene i gruppa, og klarte så vidt å komme med til Spania-VM i 1982.

Fotball

 • The Guardian: United-beilere høyner budene

  Både sir Jim Ratcliffe og sjeik Jassim Bin Hamad Al Thani skal ha høynet budene sine i håp om å ta over Manchester United. Det melder den engelske storavisa The Guardian.

  Foreløpig er det de to partenes bud som er kjent, men budene ganske så ulike. Mens Al Thani visstnok ønsker seg hele kaka av klubben, skal det være aktuelt med 69 prosent av klubben for Ratcliffes del.

  69 prosent er eierandelen til Glazer-familien.

  Fristen for å legge inn nytt bud var 22.00 onsdag kveld.

  Ineos chairman Jim Ratcliffe is pictured at Old Trafford
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Reiten matchvinner i knallsterk borteseier mot Lyon

  Guro Reiten sikret et meget godt og sterkt utgangspunkt mot Lyon i Mesterligaen da hun sørget for at Chelsea vant 1-0 i Lyon.

  Med det har blåtrøyene gode muligheter til å ta seg til semifinalen i turneringen.

  – Det var kjempeartig. Vi fikk en tøff trekning i Lyon, og de var vunnet Mesterligaen mange ganger før - senest i fjor. Det var ingen lett oppgave, og vi måtte forsvare oss bra. Vi tok vare på muligheten, og 1-0 er vi veldig fornøyd med, sier Reiten til NRK.

  Reiten satte ballen i nettmaskene like før halvtimen var spilt. Det skjedde på vakkert vis da hun curlet ballen i lengste hjørne med feil fot.

  – Jeg så alle spillerne ble dratt mot høyre, mens jeg var ute til venstre. Jeg ropte så høyt jeg klarte, og fikk pasningen. Jeg måtte bare prøve å curle den i venstre. Jeg så ikke ballen gå inn, men jeg hørte det da folk jublet, forteller Chelsea-profilen.

  Ada Hegerberg var på sin side endelig tilbake i troppen igjen etter et langt skadeopphold, men hun ble værende på benken hele kampen.

  Maren Mjelde kom inn på tampen av kampen og fikk i overkant av fem minutter på banen.

  Returoppgjøret spilles i London om åtte dager.

  Chelsea
  Foto: OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP
 • Norsk drømmestart i G19-kvalifiseringen til EM

  Det norske G19-landslaget i fotball slo Romania 4-0 i åpningskampen i EM-kvalifiseringen i Frankrike.

  Isak Hansen-Aarøen, Erik Flataker og Andreas Rædergård Schjelderup (25) scoret målene før pause, mens innbytter Magnus Riisnæs fastsatte resultatet til 4-0 i det siste spilleminutt.

  Norge som ledes av Louis Pinenta møter Frankrike lørdag og Nord-Irland tirsdag. Det er kun gruppevinneren som går til EM-sluttspillet på Malta i juli. (NTB)

  Andreas Schjelderup
  Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix / NTB
 • Barcelona og Graham Hansen slapp med skrekken i Roma

  Barcelona og Caroline Graham Hansen gikk seirende ut av mesterligaoppgjøret mot Emilie Haavis Roma på Stadio Olimpico, da de vant 1-0 i Italia.

  Det skjedde foran 39.454 tilskuere, noe som er rekord for en kvinnekamp i Italia.

  Det var Salma Pralluelo som sendte gjestene fra Catalonia i ledelsen etter en drøy halvtime spilt, etter et vakkert skudd i lengste hjørne.

  Det ble altså ikke flere scoringer, men både Barcelona og Roma hadde sine sjanser. Blant annet Haavi hadde en kjempesjanse for Roma, men keeper Sandra Paños hang med på notene.

  På overtid var Roma svært nære på å utligne mot Barca, men en sterk redning fra Paños sørget for at det endte med 1-0 for Graham Hansen og co.

  Ingrid Syrstad Engen startet på benken for Barcelona, men kom innpå med drøye ti minutter igjen på klokka.

  Italy Women's Soccer
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • De Bruyne utnevnt til Belgias nye kaptein

  Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne har blitt utnevnt til Belgias kaptein etter Eden Hazard som trakk seg fra landslaget etter VM.

  Det belgiske fotballforbundet (RBFA) uttalte tirsdag at De Bruyne skal debutere som kaptein under fredagens EM-kvalifiseringskamp i Sverige.

  Real Madrid-keeper Thibaut Courtois og Inter-spiss Romelu Lukaku er lagets nye visekapteinene under deres nye tyske trener Domenico Tedesco.

  – Det er et stolt øyeblikk å bli kaptein for landet vårt. Jeg har spilt på landslaget lenge. Det er en stor ære for meg, og jeg håper jeg kan fylle rollen godt, sa De Bruyne. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund