30 år siden Norge var best i verden

Fotballseieren mot England i 1981 har gått inn i historiebøkene, ikke minst på grunn av at radioreporter Bjørge Lillelien gikk av hengslene. Fredag er det 30 år siden.

Roger Albertsen scorer mot England i 1981.

Roger Albertsen setter inn 1-1-målet på Ullevaal. Det vil si - det er uvisst om han var borti ballen eller om det var Tom Lunds skudd som gikk rett i mål

Foto: SCANPIX

"Å herregud, Hallvar Thoresen scorer. Hallvar Thoresen scorer, det er 2-1. Aldeles utrolig", ropte Bjørge Lillelien da Norge snudde kampen og tok ledelsen 2-1 i kampen på Ullevaal 9. september 1981.

Men det var tiraden etter kampslutt, sekunder etter at seieren var et faktum, som virkelig løftet Lillelien og kampen opp til de store høyder for ettertiden:

Vi er best i verden, vi er best i verden. Vi har slått England 2-1 i fotball. Det er aldeles utrolig, vi har slått England. England, kjempers fødeland. Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana - vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen. Maggie Thatcher, can you hear me. Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg. Midt under valgkampen, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: Your boys took one hell of a beating, your boys took one hell of a beating. For Maggie Thatcher: Norge har slått England i fotball, vi er best i verden. It's Norway two, England one. What a fabulous night for football!

Bjørge Lillelien
SUN

Lilleiens tirade lever i beste velgående - her i lett omskriving av The Sun foran Englands kamp mot Frankrike i EM i 2004

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

For Norge - England denne onsdagskvelden var like mye en mediehistorisk begivenhet som en fotballhistorisk.

Lilleliens avslutning ble også en hit i England.

Nyttårsaften det året toppet den BBCs sportskavalkade , og mange år seinere ble den kåret til tidenes beste sportskommentar .

Den dag i dag huskes monologen over store deler av verden. Senest i forbindelse med Norges landskamp mot Danmark denne uken ble NRK-journalist Christian Nilssen intervjuet av dansk TV2 om utbruddet.

Hør Bjørge Lillelien kommentere målene, indignasjonen over Phil 'Gris' Neal, og selvfølgelig den verdensberømte avslutningen:

Phil "Gris" Neal

Et annet og noe mindre kjent sitat er fra andre omgang av samme kamp. Lillelien var meget indignert over at Englands Phil Neal gikk et godt stykke over streken:

Så blir han felt av grisen Phil Neal. Rampen Phil Neal sparker Tommy overende bakfra. Phil Gris Neal! Begynn å ta igjen gutter! Begynn å ta igjen! Engelskmennene har ramp både på banen og tribunen. Tom Lund gikk forbi to engelskmenn, Phil Neal overfalt ham bakfra! For en gris! For en fotballramp Phil Neal er! Dette skal han ha igjen gutter, ta ham ved første anledning.

Bjørge Lillelien
Bjørge Lillelien
Foto: Scanpix / Scanpix

Joda, visst var det stort også for fotballens historiebøker. Norge var stort sett sist på alle kvalik-tabeller på den tid, og England var en stormakt. Iallfall i folks øyne etter et drøyt tiår med regelmessige engelske tippekamper på tv.

Og så seint som høsten før, da Norge ble banket 4-0 av et engelsk lag for halv maskin på Wembley, stilte flere av de norske spillerne seg opp og lot seg fotografere sammen med de engelske stjernene i omgivelsene på fotballens storstue. Så enorm var respekten.

 • Et spørsmål til de voksne: Hvor var du den kvelden Norge slo England i 1981? Hørte du Lillelien? Svar i kommentarfeltet nederst!

Medie-historie

Men i mediemessig sammenheng skjedde noe nytt. For det første gikk kampen direkte på tv. Det var svært uvanlig for en kamp i Norge på den tid - stort sett var det bare cupfinalene som fikk lov til det. Men Norge - England gjorde det altså. På NRK selvfølgelig, ettersom det ikke fantes andre TV-kanaler på den tid.

Bortsett fra én ting: Kampen hadde avspark kl 19, og Dagsrevyen begynte på den tid kl 19.30 og varte til 20.00. Selv ikke Norge - England klarte å rokke ved selveste Dagsrevyen. Derfor gikk direktesendingen til kl 19.30, og andre omgang direkte i sin helhet fra kl 20. Det siste kvarteret av første omgang måtte seile sin egen sjø.

Og noe annet som var helt nytt: Radiooverføringen av første omgang gikk på den flunkende nye kanalen P2. Derfor var det slett ikke alle som fant fram til Bjørge Lillelien. Og mange kunne derfor heller ikke gjøre som de pleide; å se tv-bildene med radiolyden og Bjørge Lillelien som kommentator.

Det savnet ble selvfølgelig ekstra stort da Dagsrevyen inntok tv-skjermen mot slutten av første omgang - og mens Norge snudde kampen.

Nett-TV: Historisk fotballøyeblikk i Norge

Video e024b090-dff4-4d89-be72-270af8502454.jpg

Historisk fotballøyeblikk da Norge slo England i 1981

Brøt av Dagsrevyen

Da stod det 1-0 til England, og ingenting tydet på noe spesielt.

Så brøt programleder Einar Slyngstad inn mellom to nyhetsinnslag: "No skal vi eit øyeblikk tilbake til Ullevaal, der det har skjedd saker og ting". Slik fikk vi vite at Norge hadde utliknet.

Og et nyhetsinnslag seinere, Slyngstad tilbake på skjermen med Norges bredeste glis: "No skal vi endå ein gong til Ullevaal, fordi det har skjedd endå mer der".

Slik fikk det norske folk vite om underet på Ullevaal. Et under som står med store bokstaver i fotballens historiebøker, selv etter at Norge fikk et godt landslag og den engelske glorien har falmet en hel del.

Æren for det tilfaller kanskje Bjørge Lillelien i minst like stor grad som Hallvar Thoresen og Tom Lund/Roger Albertsen.

PS: Selv om Lillelien ropte det ut som best han kunne, ble ikke tapet skjebnesvangert for England. De var heldige med flere av resultatene i de siste kampene i gruppa, og klarte så vidt å komme med til Spania-VM i 1982.

Fotball

 • Smitteutbrudd i Inter

  Klubben er i isolasjon etter at flere direktører har testet positivt på covid-19, melder Inter på sine nettsider.

  Det er blant annet en sportsdirektør som er smittet, opplyser klubben. En klubbadvokat har også testet positivt, samt et medlem av den tekniske staben.

  Det er totalt fem personer innad i klubben som er smittet.

  Inters neste kamp er hjemme mot Genoa førstkommende søndag.

  Serie A-kollega Torino har også sine problemer med korona. Ni personer i klubben har testet positivt, deriblant sju spillere.

  Romelu Lukaku
  Foto: DANIELE MASCOLO / Reuters
 • NFF godtok Edvartsen-forelegg

  Norges Fotballforbund aksepterer et forelegg på 50.000 kroner fra Datatilsynet for å ha brutt loven i konflikten med den tidligere toppdommeren Svein-Erik Edvartsen fra Hamar. Det melder NTB.

  Svein- Erik Edvartsen, klubbdirektør i Lørenskog ishockey
  Foto: Knut Erik Solhaug / NRK
 • NFF aksepterer bot fra Datatilsynet

  Norges Fotballforbund aksepterer et forelegg på 50.000 kroner fra Datatilsynet for å ha brutt loven i konflikten med tidligere toppdommer Svein-Erik Edvartsen.

  Det bekrefter forbundet på sine nettsider onsdag.

  Forbundet skal ha handlet i strid med personvernloven da Svein-Erik Edvartsens IP-adresser ble lagret og sammenstilt med eposter forbundet mente den tidligere toppdommeren hadde sendt under falskt navn.

  «Varslets grunnlag er at tilsynet vurderer det slik at forbundet i 2017 foretok ulovlig lagring og sammenstilling av noen IP-adresser i forbundets elektroniske bestillingssystem», står det i pressemeldinga.

  Etter en samlet vurdering aksepterer NFF boten.

  Dommer Svein-Erik Edvartsen hilser til publikum etter kampen
  Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK
 • Fratrer som Celtic-trener

  Fotballklubben Celtic kunngjorde onsdag morgen at Neil Lennon har sagt opp sin stilling som hovedtrener med umiddelbar virkning. Dermed må Kristoffer Ajer og Mohamed Elyounoussi sitte rolig i båten i påvente av ny trener.

  – Vi har hatt en vanskelig sesong, og det er veldig frustrerende og skuffende at vi ikke har klart å treffe de samme høydene som vi gjorde tidligere. Jeg har jobbet hardere enn noensinne for å prøve å snu det, men dessverre har vi ikke lykkes, sier Lennon.

  Celtics konsernsjef Peter Lawwell takker Lennon.

  – Det er en trist dag for meg å se Neil forlate klubben. Han er en mann av kvalitet og anstendighet, sier Lawwell.

  Asssistentrener John Kennedy tar over ansvaret for laget i en midlertidig rolle.

  Neil Lennon
  Foto: ANDY BUCHANAN / AFP