Hopp til innhold

30 år siden Norge var best i verden

Fotballseieren mot England i 1981 har gått inn i historiebøkene, ikke minst på grunn av at radioreporter Bjørge Lillelien gikk av hengslene. Fredag er det 30 år siden.

Roger Albertsen scorer mot England i 1981.

Roger Albertsen setter inn 1-1-målet på Ullevaal. Det vil si - det er uvisst om han var borti ballen eller om det var Tom Lunds skudd som gikk rett i mål

Foto: SCANPIX

"Å herregud, Hallvar Thoresen scorer. Hallvar Thoresen scorer, det er 2-1. Aldeles utrolig", ropte Bjørge Lillelien da Norge snudde kampen og tok ledelsen 2-1 i kampen på Ullevaal 9. september 1981.

Men det var tiraden etter kampslutt, sekunder etter at seieren var et faktum, som virkelig løftet Lillelien og kampen opp til de store høyder for ettertiden:

Vi er best i verden, vi er best i verden. Vi har slått England 2-1 i fotball. Det er aldeles utrolig, vi har slått England. England, kjempers fødeland. Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana - vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen. Maggie Thatcher, can you hear me. Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg. Midt under valgkampen, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: Your boys took one hell of a beating, your boys took one hell of a beating. For Maggie Thatcher: Norge har slått England i fotball, vi er best i verden. It's Norway two, England one. What a fabulous night for football!

Bjørge Lillelien
SUN

Lilleiens tirade lever i beste velgående - her i lett omskriving av The Sun foran Englands kamp mot Frankrike i EM i 2004

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

For Norge - England denne onsdagskvelden var like mye en mediehistorisk begivenhet som en fotballhistorisk.

Lilleliens avslutning ble også en hit i England.

Nyttårsaften det året toppet den BBCs sportskavalkade , og mange år seinere ble den kåret til tidenes beste sportskommentar .

Den dag i dag huskes monologen over store deler av verden. Senest i forbindelse med Norges landskamp mot Danmark denne uken ble NRK-journalist Christian Nilssen intervjuet av dansk TV2 om utbruddet.

Hør Bjørge Lillelien kommentere målene, indignasjonen over Phil 'Gris' Neal, og selvfølgelig den verdensberømte avslutningen:

Phil "Gris" Neal

Et annet og noe mindre kjent sitat er fra andre omgang av samme kamp. Lillelien var meget indignert over at Englands Phil Neal gikk et godt stykke over streken:

Så blir han felt av grisen Phil Neal. Rampen Phil Neal sparker Tommy overende bakfra. Phil Gris Neal! Begynn å ta igjen gutter! Begynn å ta igjen! Engelskmennene har ramp både på banen og tribunen. Tom Lund gikk forbi to engelskmenn, Phil Neal overfalt ham bakfra! For en gris! For en fotballramp Phil Neal er! Dette skal han ha igjen gutter, ta ham ved første anledning.

Bjørge Lillelien
Bjørge Lillelien
Foto: Scanpix / Scanpix

Joda, visst var det stort også for fotballens historiebøker. Norge var stort sett sist på alle kvalik-tabeller på den tid, og England var en stormakt. Iallfall i folks øyne etter et drøyt tiår med regelmessige engelske tippekamper på tv.

Og så seint som høsten før, da Norge ble banket 4-0 av et engelsk lag for halv maskin på Wembley, stilte flere av de norske spillerne seg opp og lot seg fotografere sammen med de engelske stjernene i omgivelsene på fotballens storstue. Så enorm var respekten.

 • Et spørsmål til de voksne: Hvor var du den kvelden Norge slo England i 1981? Hørte du Lillelien? Svar i kommentarfeltet nederst!

Medie-historie

Men i mediemessig sammenheng skjedde noe nytt. For det første gikk kampen direkte på tv. Det var svært uvanlig for en kamp i Norge på den tid - stort sett var det bare cupfinalene som fikk lov til det. Men Norge - England gjorde det altså. På NRK selvfølgelig, ettersom det ikke fantes andre TV-kanaler på den tid.

Bortsett fra én ting: Kampen hadde avspark kl 19, og Dagsrevyen begynte på den tid kl 19.30 og varte til 20.00. Selv ikke Norge - England klarte å rokke ved selveste Dagsrevyen. Derfor gikk direktesendingen til kl 19.30, og andre omgang direkte i sin helhet fra kl 20. Det siste kvarteret av første omgang måtte seile sin egen sjø.

Og noe annet som var helt nytt: Radiooverføringen av første omgang gikk på den flunkende nye kanalen P2. Derfor var det slett ikke alle som fant fram til Bjørge Lillelien. Og mange kunne derfor heller ikke gjøre som de pleide; å se tv-bildene med radiolyden og Bjørge Lillelien som kommentator.

Det savnet ble selvfølgelig ekstra stort da Dagsrevyen inntok tv-skjermen mot slutten av første omgang - og mens Norge snudde kampen.

Nett-TV: Historisk fotballøyeblikk i Norge

Video e024b090-dff4-4d89-be72-270af8502454.jpg

Historisk fotballøyeblikk da Norge slo England i 1981

Brøt av Dagsrevyen

Da stod det 1-0 til England, og ingenting tydet på noe spesielt.

Så brøt programleder Einar Slyngstad inn mellom to nyhetsinnslag: "No skal vi eit øyeblikk tilbake til Ullevaal, der det har skjedd saker og ting". Slik fikk vi vite at Norge hadde utliknet.

Og et nyhetsinnslag seinere, Slyngstad tilbake på skjermen med Norges bredeste glis: "No skal vi endå ein gong til Ullevaal, fordi det har skjedd endå mer der".

Slik fikk det norske folk vite om underet på Ullevaal. Et under som står med store bokstaver i fotballens historiebøker, selv etter at Norge fikk et godt landslag og den engelske glorien har falmet en hel del.

Æren for det tilfaller kanskje Bjørge Lillelien i minst like stor grad som Hallvar Thoresen og Tom Lund/Roger Albertsen.

PS: Selv om Lillelien ropte det ut som best han kunne, ble ikke tapet skjebnesvangert for England. De var heldige med flere av resultatene i de siste kampene i gruppa, og klarte så vidt å komme med til Spania-VM i 1982.

Fotball

 • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

  Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

  Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

  Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

  Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

  – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

  Kunsgressbane med gummigranulat
  Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
 • Alle eliteserielagene videre i cupen

  Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

  Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

  Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

  Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

  Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

  I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

  Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

  I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
 • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

  Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

  Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

  – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

  – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

  Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

  Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

  – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

  776131836
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

  Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

  Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

  Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

  Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

  Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

  Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

  Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

  Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

  Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

  Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

  Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland