Hopp til innhold

Fossesholm tar delvis selvkritikk etter høydebom: – Gidder ikke angre på noe, det er bare tull

VESTFOSSEN (NRK): Helene Marie Fossesholm (20) innrømmer at hun ble litt «hissig på grøten» sist gang hun besøkte høyden i Italia. Langrennskometen tar ikke sjansen på en ny smell før OL-sesongen.

Helene Marie Fossesholm

HEVDER HUN HAR LÆRT MASSE: Helene Marie Fossesholm tråkket litt for hardt til sist gang hun var i høyden, men hun vil ikke fremstå etterpåklok.

Foto: Mikal Aaserud

Hun møter NRK hjemme i landlige omgivelser på Vestfossen, det lille tettstedet i Øvre Eiker kommune.

Humøret er upåklagelig.

Det samme er energien, selv om det tirsdag ble klart at hun ikke reiser ned til italienske Livigno med resten av det norske elitelaget for et nest siste høydeopphold før OL i Beijing.

– Gikk på ingen måte på noen smell

Fossesholm forteller at hun tok beslutningen om å heller trene hjemme i Norge basert på hvordan ting har vært tidligere i høst. Blant annet spilte det inn at hun måtte avbryte sist høydeopphold i september og pådro seg en forkjølelse.

– Jeg er helt sikker på at det er det beste for meg. Både med tanke på kroppen og hodet og alt egentlig.

Hun har ikke snakket med noen medier etter at hun i september reiste hjem fra samling i Lavazé i Italia langt tidligere enn planlagt.

– Jeg har innsett litt at jeg var litt hissig på grøten, på ingen måte at jeg gikk på noen smell, men var litt hissig på grøten, sier Fossesholm.

Fulgte Johaug

ud6G9kf5RYo

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet tidligere i år.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Da NRK møtte damelandslagstrener Ole Morten Iversen under et rulleskirenn i Trøndelag for ti dager siden, var også hans mening at 20-åringen var litt for ivrig.

Han var likevel opptatt av at det lå stor lærdom i oppholdet og at Fossesholm lærte seg hvor grensen går når du trener og konkurrerer på 1800 meters høyde. Slik forholdene blir under lekene i Kina.

Iversen la også til at Fossesholm er så offensiv at hun er den som av og til forsøker å følge Therese Johaug på trening, og det ikke er det lureste.

Da NRK spurte ham om ingen sa ifra til henne, svarte han slik:

– Hun har fått alle rådene og advarslene som alle de andre. Det er en vurdering. Skal vi sette på barnepasser eller la dem prøve selv. Jeg er en av dem som er opptatt av at ting skal læres på kroppen. Spesielt for Helene, hun lærer ekstremt fort, men jeg tror ikke hun lærer før hun kjenner det på kroppen selv.

– Hater å være etterpåklok

– Hissig på grøten, sier du, Ole Morten Iversen sa det ble litt for mye i hæla på Johaug. Var det sånn det var?

– Det er vanskelig å si. Jeg hater jo å komme og være etterpåklok. Kanskje gikk jeg litt fort på noen langturer. Samtidig følte jeg at jeg hadde god kontroll, men kanskje jeg skulle hatt litt kortere langturer på noen.

– Jeg er jo fortsatt ung så trenger kanskje ikke å ha de lengste tretimersøktene hele tiden, så jeg kuttet ned litte grann på mengden og gått enkelte turer litt saktere. Det er vanskelig å si, men at jeg skulle ha gjort noen småjusteringer for at det skulle blitt en bedre totalpakke, det er jeg klar over og ærlig på.

Helene Marie Fossesholm viser NRK rundt på gården.

FRAMPEK: Helene Marie Fossesholm viser NRK rundt på gården ved Vestfossen. Ambisjonene for OL er de samme, selv om hun ikke får trent i høyden slik som planlagt.

Foto: Mikal Aaserud

– Det er bare tull. Jeg har lært masse

– Stemmer det at du fikk alle råd og advarsler før du dro til høyden, og fulgte du dem bra nok?

– Ja, jeg gjorde det. Jeg fulgte programmet og hadde en god inngang til høyden og de første dagene. Og så skulle jeg sikkert ha trent litt mindre, for du kan ikke trene helt som normalt i høyden.

– Samtidig: Den beste måten å lære på, er jo å lære på den harde måten, hvis ikke finner du aldri ut hva som er din grense. Så jeg gidder ikke å sitte her og være etterpåklok og angre på noe. Det er bare tull. Jeg har lært masse.

Lite erfaring gjennom karrieren

Etter hjemkomsten fra sist høydeopphold ble det noen kortere treningsøkter og hun gjorde det som var nødvendig for å komme tilbake i normal trening så fort som mulig. Den siste tiden har hun ikke hatt noen utfordringer og trener for fullt.

Fossesholm

LANDSLAGSPROFIL: Helene Marie Fossesholm, her under en samling med elitelaget tidligere i år.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Men den totale høydeerfaringen, både trening og konkurranse, har hun svært lite av. Fossesholm understreker at hun på ingen måte er bekymret for årets store høydepunkt i februar..

Selv om hun som seniorløper har en kort uke med trening og konkurranser i tynn luft under verdenscupavslutningen i Sveits sist sesong. I tillegg til den avbrutte samlingen tidligere i høst.

Med landslaget kommer neste mulighet til å ta med seg erfaringer under verdenscupen i Davos i midten av desember, deretter et treukers høydeopphold i januar.

– Det må være lov å si

På spørsmål om det er nok tid til å ta medaljer i Beijing, er Fossesholm klokkeklar:

– Ja, hvis ikke hadde jeg ikke droppet det som var nå. Men jeg har ikke lyst til å gamble slik det er nå, sier hun og legger til følgende:

– Vi har lagt en langsiktig plan og den er jeg trygg på. Jeg legger en plan og går «all in» for den og tenker ikke over hva alle andre gjør, for det er like mange veier til toppen som det er folk. Nei, jeg gidder ikke å spekulere på hva andre gjør, jeg gjør min greie.

– Det er medalje som er målet i OL?

– Det er det, et hårete mål for meg er medalje. Jeg tenker at det må være lov å si, uten at man av den grunn skal få masse press på seg eller at det er en skandale at man ikke klarer det. Hårete mål, det føler jeg at det må man ha. Hvis man alltid når målene sine setter man seg for snille mål tenker nå jeg da, sier Fossesholm.

Siste nytt

  • Juventus dømt til å betale gigantbeløp til Ronaldo

    Juventus må betale Cristiano Ronaldo 9,7 millioner euro i ubetalt lønn fra 2020/2021-sesongen. Det tilsvarer 114 millioner norske kroner.

    Det kom fram da dommen ble opplest i en italiensk rettssal onsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Ronaldo, som spilte for Juventus fra 2018 til 2021, vant dermed fram med sin anke i saken som har vart i flere år.

    Han fikk imidlertid ikke fullt så mye som han ba om. Portugiseren krevde nesten det dobbelte.

    Sommeren 2021 gjorde Ronaldo overgang fra Juventus til Manchester United. Etter et mislykket opphold i England flyttet han videre til Al-Nassr i Saudi-Arabia.

    Juventus har nektet å kommentere saken, men har informert AFP om at klubben snart vil komme med en uttalelse.

    Ifølge det amerikanske finansmagasinet Forbes var Ronaldo den idrettsutøveren med høyest inntekt i 2023. Lønnen hans var da estimert til 136 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av én milliard norske kroner.

    Juventus, som er børsnotert, ble notert med et tap på 1,5 milliarder kroner i regnskapet for 2022/2023.

    (©NTB)

    Ronaldo
    Foto: - / AFP
  • Anker padelsøksmål til lagmannsretten

    Fredag ble det kjent at Anders Jacobsen vant rettssaken mot Just Padel Group.

    Det svenskeide padelselskapet ble dømt til å betale Anders Jacobsen 3,1 millioner kroner. I tillegg ble den tidligere skihopperen tilkjent renter og saksomkostninger på 1,1 millioner kroner.

    Selskapet ønsket ikke å kommentere dommens avgjørelse forrige uke, men skriver nå til NRK at de er uenig i tingrettens vurderinger.

    – Det er derfor besluttet at dommen skal påankes til Agder lagmannsrett, skriver Andersen i en e-post til NRK.

    NRK har i lengre tid forsøkt å få ledelsen og eierne av Just Padel Group i tale. Gjennom sin advokat avviser de at de ønsker å uttale seg om saken.

    – Ytterligere kommentarer vil i utgangspunktet ikke bli gitt fra denne side før lagmannsrettens dom foreligger, skriver Andersen.

    Fra tvistesak i Tinghuset i Kristiansand.
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Guardiola «angrer ingenting» etter mesterligatap

    Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han ikke angrer på noe etter at laget røk på straffer mot Real Madrid i mesterligaens kvartfinale.

    Ett år etter at City moste nettopp Real 4-0 i hjemmekampen i semifinalen, ble det 4-4 sammenlagt og tap i en dramatisk straffesparkkonkurranse onsdag kveld.

    Da hadde Guardiola byttet ut Erling Braut Haaland før ekstraomgangene og midtbanestjernen Kevin De Bruyne i annen ekstraomgang.

    – Jeg ville ha foretrukket å vinne, men gratulerer til Real Madrid. De forsvarte seg så dypt med utrolig solidaritet, og vi gjorde alt vi kunne, sier Guardiola og fortsetter:

    – Jeg angrer ikke på noe av det vi gjorde. Vi prøver alltid å skape flere sjanser og slippe til færre, fordi vi tror det hjelper. Og vi gjorde det vi kunne. Vi spilte eksepsjonelt i alle lagdeler, og dessverre klarte vi ikke å vinne.

    Han forklarte at både Haaland og De Bruyne var slitne og ba om å bli byttet ut. City er inne i et hardkjør der de også kjemper om titler i Premier League og FA-cupen.

    (NTB)

    jT6NyEo8rwo
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal