14 RBK-notater lekket: Vil straffe trønderne på kontringer

DUNDALK/OSLO (NRK): Dundalks Rosenborg-notater ble funnet på gata i Dublin før kvalifiseringskampen i mesterligaen.

Eliteserien fotball 2017: Rosenborg - Brann (2-1).

FLIRER: RBK-trener Kåre Ingebrigtsen sier de flira godt av Dundalks speiderrapporter.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Vi gjør jo analyser av motstanderen vi også. Det er bare å forvente at de også gjør det samme. Hvis det lå på et fortau i Dublin, vil jeg kalle det uortodoks, sier André Hansen og ler.

 • Se alle speideranalysene nederst i saken.

Rosenborg-keeperen var en av spillerne som fikk sine styrker og svakheter, ifølge det irske laget Dundalk, spredt i sosiale medier tirsdag.

Tre sider av lagets speiderrapport ble først publisert av Airtricity League Banter Page på Facebook.

NRK har fått tilsendt flere bilder av rapporten, og du kan lese Dundalks vurderinger av 14 RBK-spillere nederst i saken. Rapporten ble funnet i Lucan vest i Dublin, som ligger cirka 90 kilometer fra Dundalk.

NRK gjorde Dundalk oppmerksomme på saken tirsdag kveld, men klubben svarte aldri på spørsmål om rapporten.

Onsdag har imidlertid Dundalk bekreftet overfor VG at rapporten er reell.

Laster Twitter-innhold

«Ikke overbevisende i feltet»

Nicklas Bendtner er ifølge Dundalks speiderteam «uten fart» og «jobber ikke hardt».

De mener også at Rosenborgs sisteskanse, André Hansen, «ikke er overbevisende i feltet».

– De får mene det de vil. Du får jo ikke altfor mye innlegg og feltarbeid i en klubb som RBK over lengre tid. Det var vel ikke for mye grunnlagsmaterialet å gjøre den analysen på. Men noe må dem jo konkludere med, sier Hansen og ler.

Andre Hansen

UTHENGT: Speiderrapporten på André Hansen var den ene som ble funnet på gata i Dublin.

Foto: Ole Martin Wold, Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Det er først og fremst igangsetterrollen jeg har hatt de siste årene. Det varierer jo for hva slags type lag man er i. Spiller man i landets beste klubb, er det helst offensivt man bidrar.

14 analyser

Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen var ikke spesielt imponert over Dundalks håndtering av speiderrapportene sine.

– Hovedtreneren har sikkert fått rapporten og hivd den i grøfta. Og så er det noen som har tatt bilde av det. Vi har gjort våre egne analyser av dem, og vi tar ikke det så på alvor. Vi er mer opptatt av oss selv enn hva de finner på. Jeg leste det ikke, og jeg så ikke noen grunn til å lese hva de synes om de to spillerne, smiler RBK-treneren.

– Er det en finte for å sette dere ut?

– Nei, da lyktes de dårlig. Vi flirte godt av det vi, gliser han.

Speiderrapporten inneholder korte analyser av 14 Rosenborg-spillere.

André Hansen

 • Styrker: Veldig god til å sette i gang mot alle områder på banen. Kan sette presist i gang til både midtbanespillere og backer på vei fremover. Kan også slå rett til Bendtner, noe han ofte gjør på bortebane. Setter kjapt i gang. Viktig å henge med, og komme seg kjapt tilbake.
 • Svakheter: Ikke overbevisende i feltet. Kommer ut på innlegg han ikke burde. Nøler med å gå ut fra streken når ballen slås bak forsvarsfireren. Har noen gode redninger, men har hatt et par store tabber denne sesongen.

Vegar Eggen Hedenstad

 • Styrker: Tar de fleste dødballene. Går fremover på banen så fort han får mulighet. Nokså rask. Har bra kjemi med Pål André Helland. Slår gode innlegg fra overalt på banen, og ser ofte etter Nicklas Bendtner.
 • Svakheter: Uoppmerksom på rommet bak seg. Er treg til å komme seg tilbake i forsvar, sårbar for kontringer. Liker å angripe mer enn å forsvare. Passiv 1-mot-1. Står bredt når motstanderen har innkast på motsatt side.
Helland

«DÅRLIG INTENSITET I PRESSET»: Her er stikkordene Dundalk har på Pål André Helland.

Johan Lædre Bjørdal

 • Styrker: Gjør det enkelt. Prøver å spille fri spissene når det er mulig. Bedre med ballen enn Reginiussen. En trussel på dødballer på grunn av fysikken. Mer dominant i duellspillet enn Reginiussen, men ikke like aggressiv langs bakken.
 • Svakheter: Slurvete, og mangler fart. Ikke komfortabel i løpsduell med motstanderens spisser. Liker å holde seg sentralt i banen, og prøver å unngå å gå ut på sidene. Hvis muligheten byr seg, prøv å utnytt det. Beveger seg ikke fort nok til å blokkere skudd foran mål.

Tore Reginiussen

 • Styrker: Den mest aggressive av midtstopperne. En trussel på dødballer, og forsvarer seg veldig godt på cornere. Bruker erfaringen sin til å lese spillet, og tar veldig sjeldent store sjanser.
 • Svakheter: Litt treg i vendingene, vi kan uten tvil komme oss bak han hvis pasningen er god nok. De tapte 0–1 nylig, hvor han var skyld i målet. Han sliter når han blir isolert og tvunget i en 1-mot-1-situasjon. Beveger seg tregt. Pasningsrekkevidden er bare OK, og hvis vi legger press på han vil han gi oss ballen.

Birger Meling

 • Styrker: Løpsmaskin opp og ned kanten, og slår innlegg når han får muligheten. Blir med i angrep så mye som mulig.
 • Svakheter: Står høyt, og når de mister ballen er det store rom å utnytte bak han. Bare grunnleggende pasningsspekter. Forsvarer veldig bredt, og åpner rom på innsiden. Ikke veldig fysisk, og kan bli håndtert i lufta. Rosenborg har brukt tre forskjellige venstrebacker denne sesongen, så det er et område vi kan utnytte.

Jørgen Skjelvik

 • Styrker: Bra spekter på pasningene. Liker å se etter Bendtner så mye som mulig. Liker også å slå ballen i føttene på venstrevingen. Slår gode innlegg overalt på siste tredjedel. Liker å slå innlegg på bakre stolpe. Kunne vært mer offensiv.
 • Svakheter: Alt Sogndal fikk til var på hans side. Han slet med å posisjonere seg. Dårlig til å forsvare seg på langpasninger, og posisjonerer seg smalt. Gjennomsnittlig fart fremover, så han holder seg bak ballen. Når han for en gangs skyld kommer seg forbi vingen er han treg med å hente seg inn igjen.

Anders Konradsen

 • Styrker: Veldig atletisk. Tetter rom, bryter pasninger og takler. Vinner hodedueller og andreballer bra. Gjør seg selv spillbar for å starte angrep. Trussel på offensive dødballer. Kan føre ballen godt hvis rommet åpner seg for ham.
 • Svakheter: Han har ikke spekteret til å slå pasninger fra den posisjonen som virkelig skader deg. Han tar noen ganger en ekstra berøring når han blir satt under press så du kan ta fra ham ballen.

Mike Jensen

 • Styrker: God energi og dekker mye av banen, mengder med korte, presise pasninger. Lager vinkler rundt midtspissen og ser etter muligheten for skudd. Høy utgangsposisjon siden de prøver å få ballen i føttene til midtspissen så ofte som mulig, og han prøver alltid å være spillbar. Skyter fra distanse og setter opp kombinasjoner rundt boksen.
 • Svakheter: Lar den dype midtbanespilleren bli veldig isolert, jeg føler de fleste lagene skaper størst problemer for Rosenborg på kontringer. Går ikke på like mange løp forbi midtspissen som de andre offensive midtbanespillerne.

Pål André Helland

 • Styrker: Har veldig gode pasninger eller innlegg på siste tredel av banen. Venstrefot, men han liker å gå på utsiden hvis han møter backen. Hvis backen markerer tett, liker han å ta et touch innover og snu spillet til motsatt ving eller slå en diagonal pasning til Bendtner som alltid leter etter den. Rundt boksen liker han å skyte med venstrefoten. Gode leveranser fra dødballer. Står alltid høyt og bredt på siste tredel.
 • Svakheter: Kan la høyrebacken bli alene, selv om høyresiden er bedre offensivt, er den defensivt svakere særlig på kontringer. For meg ser det ikke ut som han liker backer som er aggressive og takler ham. Vi kan ha glede av å spille ut på hans side fordi han presser ikke med særlig intensitet.

Marius Lundemo

 • Styrker: Han har veldig like egenskaper som Konradsen, atletisk, tetter om, bryter pasninger og takler. Han leser andreballer godt og vinner hodeduellene. Gjør seg spillbar for forsvarsfireren og gjør det enkelt fra side til side.
 • Svakheter: Han kan av og til bruke en ekstra berøring med ballen, han er ikke veldig god med den under press. Tenker ikke raskt med ballen. Det virker ikke som han har spekteret i pasningsspillet til å åpne den bakre fireren.

Matthías Vilhjálmsson

 • Styrker: Måltrussel i lufta og på skudd, ser ut til å være sist på mange innlegg. Trussel på dødballer. Kommer seg i boksen så ofte han kan og noen ganger kommer han sent. Kraftfull løpende fremover og han er nødt til å bli parert. Høy utgangsposisjon, spiller nært midtspissen, men ser normalt etter den neste pasningen etter den har gått inn til Bendtner.
 • Svakheter: Lar den dype midtbanespilleren bli veldig isolert, noe som etterlater store rom til å utnytte på kontringer. Skrus av defensivt, treig med å komme seg tilbake i posisjon. Ikke for vane å følge midtbaneløp. Blir ikke mye involvert i det oppbyggende spillet så hvis vi kan følge løpene hans, vil det fjerne en stor del av hans spill.

Fredrik Midtsjø

 • Styrker: Veldig energisk spiller som dekker store deler av banen. Går på veldig gode offensive løp fra midtbaneposisjonen. Slår pasninger raskt og fremover når han kan, kan slå en dødelig pasning. Han har godt spekter langt og kort. Han er den mest kreative av midtbanespillerne så han må bli satt under press raskt. Veldig smart rundt motstanderens boks.
 • Svakheter: Han har ikke i nærheten av den samme lysten til å gjøre den defensive jobben. Du kan løpe fra ham fra en dypere posisjon. Tømmer midtbanen ofte så det kan være enorme rom å utnytte når spillet vendes.

Milan Jevtovic

 • Styrker: Direkte med ballen, forplikter forsvarerne. Han er en måltrussel, snitter på én av to så langt denne sesongen. Han prøver å møte på første stolpe når innleggene slås fra motsatt side. Står alltid høyt og bredt på siste tredel hvor han noen ganger driver inn sentralt.
 • Svakheter: Som på begge sider av banen slås han av defensivt og er ikke vant med å følge backen. Han kan gå gjennom kamper uten å være mye involvert, men må likevel følges med på. Veldig høyrefotet. Har brukbar fart som kan bli matchet så mitt råd er å tvinge ham over på venstre fot.

Nicklas Bendtner

 • Styrker: God til å holde på ballen, får med midtbanespillerne i kampen ved å oppholde midtstopperne eller bruke én berøring. God i lufta, hvis de ikke kan spille seg ut bakfra så bruker de ham. Går mot bakre stolpe på innlegg. Måltrussel særlig ved innlegg og tidlige skudd med hans høyre fot. Trussel på dødballer. De ønsker å spille gjennom han når de kan, så hvis vi ødelegger den muligheten, tar det bort mye av måten de spiller på og de offensive midtbanespillerne blir ikke like involvert i spillet.
 • Svakheter: Mangler fart så midtstopperne kan stå høyt på ham. Løper ikke i bakrom på grunn av hans rolle i laget. Jobber ikke hardt, så vi kan ha muligheten til å spille oss ut bakfra.

Siste nytt

 • Dumoulin hoppar av Vueltaen

  Tom Dumoulin var blant dei store favorittane i Vuelta a Espana. No kastar nederlendaren inn handkleet, står av rittet og avsluttar sykkelsesongen.

  Det stadfestar laget til nederlendaren, Jumbo-Visma, onsdag.

  Sju etappar er sykla i det som er årets siste store etapperitt. For Dumoulin har Vueltaen vorte eit gedigent vonbrot. 53.-plass, nesten 43 minutt bak samanlagt-leiar Richard Carapaz, var fasiten etter etappen på tysdag.

  Tom Dumoulin
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
 • Utsetter EM-kvalifiseringskamp

  Som følge av virussituasjonen kommer ikke Latvia til Norge for å møte Sander Sagosen i den første kampen i EM-kvalifiseringen 4. november.

  Det europeiske håndballforbundet (EHF) har besluttet å utsette kampen på ubestemt tid, opplyser Norges Håndballforbund.

  Åpningskampen i EM-kvalifiseringen mot Latvia skulle vært spilt i Nadderud Arena onsdag 4. november.

  Sagosen
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Barcelona sa ja til superliga

  Barcelonas president Josep Maria Bartomeu sa måndag ja til tilbodet om å spele i ein ny superliga. Det opplyste klubbpresidenten i går, sasmtundes som han trekte seg frå jobben.

  I førre veke blei det kjent at det er planer om ein ny europeisk superliga med 18 klubbar frå dei største fotballnasjonane. Det er dei amerikanske eigarane av Liverpool og Manchester United som skal vere dei største pådrivarane, og FIFA skal også vere positiv.

  Ryktet om slike planer har dukka opp med ujamne mellomrom i mange år. Men Barcelonas offisielle ja blir betrakta som ei bombe, ifølgje danske Ekstrabladet.

  Superligaen kan kome til å starte allereie i 2022. Kampane skal gå parallelt med dei heimlege ligaene, men vil vere eit stort trugsmål mot meisterliga og europaliga, ifølgje opplysningar i Sky Sports.

  Bartomeu opplyste også at Barcelona støttar FIFAs forslag om utvida klubb-VM med 24 lag kvart fjerde år.

Sendeplan

Kl. Program Kanal