Etter EM-fadesen kom Graham Hansen til treneren. Hun lovet ham snuoperasjon

REIMS (NRK): Hun har «endret fokus fra individuelt til mer kollektivt», sier Martin Sjögren om Caroline Graham Hansen. Midtbanestjerna har blitt lederen han ønsket seg.

f

HAR BLITT EN LEDER: Caroline Graham Hansen har alltid vært en leder ute på banen for Norge, og i årets VM har hun også fått et spesielt lederansvar utenfor.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Etter EM var «Caro» ekstremt tydelig på at hun skulle jobbe knallhardt for å hjelpe til med å snu dette til noe positivt. I den prosessen har hun tatt et veldig stort ansvar, sier landslagstrener Martin Sjögren når NRK møter ham før den siste gruppespillskampen i VM mot Sør-Korea.

Med seier eller poeng kommer Norge til å gå videre til åttedelsfinalen. De har allerede gjort det bedre enn i forrige mesterskap.

EM for to år siden endte som kjent med fiasko, og Norge røk ut uten et eneste poeng og uten å ha scoret mål.

Ble tatt inn i kapteinsteamet

De to årene som har gått siden den gang har handlet om å gjenreise Norge. Det har vært en jobb for hele laget, men i prosessen er det minst én spiller som har stått frem enda litt mer enn før. Det er Caroline Graham Hansen.

sjøgren og graham hansen diskuterer på sidelinjen

Graham Hansen er det norske lagets viktigste angrepsspiller. Her diskuterer hun med Sjögren under kampen mot Frankrike.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Hennes største utvikling er det som har skjedd utenfor banen. Der har hun utviklet seg så mye, sier Sjögren.

Etter EM gjorde Norge flere grep, og ett av dem var å danne et kapteinsteam med tre personer. Maren Mjelde fortsatte som kaptein, og inn kom Graham Hansen som assistent sammen med Ingrid Moe Wold.

Fra Sjögrens side var det et helt bevisst valg å ta Graham Hansen inn i den gruppa, forteller han. Lagets unge stjerne hadde alltid tatt mye ansvar på banen, og heller aldri vært redd for å si meningene sine. Men nå ville han at hun også skulle ta lederansvar for alle.

Det var akkurat dytten den Barcelona-klare midtbanespilleren trengte.

– Man hadde kanskje fokus på å gjøre det bra selv før, men det var også fordi det var så mange andre rutinerte med. Men så hadde vi et generasjonsskiftet og jeg fikk være med i kapteinsteamet da. Det har jeg lært utrolig mye av. Jeg tror og håper at jeg har greid å bidra enda mer inn i gruppa og utviklet meg der, forteller Graham Hansen selv.

– Har utrolig mye omsorg

Landslagskaptein Maren Mjelde sier Graham Hansens forandring har vært merkbar.

– Hun har tatt mye mer ansvar utenfor banen etter hun ble valgt inn i kapteinsteamet. Hun er en vinnertype, og med det vil hun alltid gå foran på banen. Men nå når hun har fått dette ekstra ansvaret, har hun tatt det. Hun har jo blitt eldre også, og det har nok litt å si i tillegg. Hun er en sånn type som ser alle og som har utrolig mye omsorg, sier Mjelde.

Mye av det laget hadde å jobbe med etter EM, handlet om samholdet i laget. Der ønsket Graham Hansen å bidra.

graham hansen og reiten på trening

Graham Hansen forteller at hun føler ekstra ansvar for at alle på laget skal trives. Her sammen med Guro Reiten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi måtte ta ansvar hver og en, og skape et miljø hvor alle trives. Minske redselen for å gjøre feil og sørge for at flere tør å by på seg selv. Vi er forskjellige, og sånt er viktig for å kunne prestere, forteller hun.

– Viktig

I dag konkluderer Sjögren med at han tok et helt riktig valg da han «forfremmet» Graham Hansen inn i kapteinsrollen.

– Hun tar et ansvar for hele gruppens fremtreden, mer enn bare for sitt eget spill. Det er utrolig viktig å ha slike spillere. Hun har flyttet fokus litt mer fra individuelt til kollektivt, og det har vært med på å bidra til at vi får et veldig godt kollektiv i hele laget, sier Sjögren.

Om endringene fører til sporstlig suksess, gjenstår å se. Norge har satt seg et hårete mål om medalje i VM. Først skal Sør-Korea slås, og det mener 24-åringen Norge skal klare.

– Vi er selvsikre på at vi har også et godt lag og kan gå ut og slå dem, sier Graham Hansen.

Kampen mot Sør-Korea starter klokken 21, og vises på TV 2. NRK sender kampen på radio og følger den minutt for minutt her på NRK.no.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Delph klar for Everton

  Fabian Delph er klar for Everton. Den engelske landslagsspilleren kommer fra Manchester City og har signert en treårskontrakt med Liverpool-klubben, melder klubben på sine hjemmesider. Engelskmannen skal koste i underkant av 95 millioner kroner.

  Laster Twitter-innhold
 • Pernell Whitaker er død

  Tidligere OL-vinner i boksing Pernell Whitaker har gått bort 55 år gammel. Whitaker ble påkjørt av en bil søndag og døde av skadene. Bokselegenden vant blant annet gull i OL i Los Angeles i 1984, i tillegg til VM-gull i fire forskjellige vektklasser.

  Pernell Whitaker, Lou Duva, Larry Hazard
  Foto: Ron Frehm / AP
 • Uavgjort for Norge

  Norges G19-lag spilte mandag sin første kamp i U19-EM i fotball. De norske guttene møtte Irland, og ledet lenge etter at Rosenborgs Erik Botheim satt inn 1-0 i det åttende minutt. Irene kom tilbake og utlignet knappe ti minutter før slutt. Kampen endte 1-1.

  NM i fotball 2019 2. runde. Tiller - Rosenborg (0-3)
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal