Ellevill norsk jubel i O-VM

Det ble dobbelt norsk på mennenes langdistanse i orienterings-VM torsdag. Olav Lundanes vant foran Anders Nordberg.

Video Lundanes O-VM

Jubelen ville ingen ende ta for Olav Lundanes han kom i mål

22 år gamle Olav Lundanes ledet konkurransen fra 4,4 kilometer og helt inn til mål. Han tapte litt mot slutten, men hadde full kontroll i skogen rundt Granåsen utenfor Trondheim.

Se: Resultater fra VM i orientering

(saken fortsetter under)

Nett-TV: Gullgutten Lundanes

Video Olav Lundanes gull intervju

Jobbet mye mentalt

Først da Olav Lundanes forsto at han ikke måtte løpe over evne for å bli skogens konge, ble den ferske verdensmesteren god nok for gull. Full fart fra start førte til den ene smellen etter den andre for Lundanes. Før denne sesongen tok trener Kenneth Buch tak i den tredobbelte juniorverdensmesterens sinn og fikk ham tilbake på vinnersporet.

- Jeg har jobbet veldig mye mentalt. Før trodde jeg at jeg måtte springe over evne for å prestere i verdensklasse. Da åpnet jeg for fort, tullet, stresset, bommet og sprakk. Gang på gang. Etter mye hjelp fra Kenneth (Buch), vet jeg nå at jeg kan være best bare jeg gjør de riktige tingene, sa Olav Lundanes til NTB etter gulløpet på hjemmebane.

Historisk

Han er en av fem norske o-løpere som er blitt verdensmester i norske skoger etter Petter Thoresen og Hanne Staff (Grimstad 1997) samt Egil Johansen og Anne Berit Eid (Kongsberg 1978).

- Jeg har kjempet lenge og vel for dette. 2010 har vært et mål for meg i mange, mange år. Og 12. august har jeg tenkt på så lenge datoen har vært klar (i 2 år). Det er bare en drøm som går i oppfyllelse.

Med mor, far, onkler, tanter og mormor på plass, kjempet Olav Lundanes lenge helt likt om gullet mot Nordberg og franskmannen Francois Genon. Men i mellompartiet var den 22 år gamle nordmannen i en klasse for seg. Genon løp seg der ut av gullkampen.

I mål skilte 40 sekunder til sølvvinner Nordberg og hele 3.40 minutter til treer Thierry Gueorgiou, som er tidenes mannlige VM-løper med sju individuelle gull.

Gulltårer

Lundanes tok til tårene få minutter etter målgang. Da kom tankene om tusenvis av timer med kjemping, familie og venners offer for at nettopp han skulle lykkes i VM på hjemmebane.

Olav Lundanes

Olav Lundanes med gullmedaljen

Foto: Anders Øfsti / NRK

- Foreldrene mine har vært helt utrolige og alltid stilt opp. De har kjørt tusenvis av kilometer hit og dit og brukt all sin fritid på meg og mine brødre. Det er bare fantastisk, sa Lundanes med tårer i øynene.

Selv trener 22-åringen litt over 700 timer fysisk i året samt hundrevis av timer mentalt og teknisk. For orientering er alt, det eneste som betyr noe i hodet til Olav Lundanes.

- Det lærte jeg av Jørgen Rostrup, som var forbildet mitt rent o-teknisk. Han var den første som sa de ordene, og det har jeg prøvd å leve opp til så godt jeg kan.
Lundanes er den yngste langdistansemesteren siden Rostrup vant i Finland 2001. Han er også den første mannlige norske o-verdensmester siden Holger Hott (Danmark 2006) og den første norske langdistansemester siden Bjørnar Valstad (Sverige 2004).

Og slik er det?

- Ja, slik er det.

Lundanes løper ikke mellomdistanse lørdag, men han topper et sterkt norsk lag i stafetten søndag.

Dobbeltseieren på langdistanse i VM torsdag er den sjette norske sådan i disiplinen gjennom tidene:

 • 2010: Olav Lundanes og Anders Nordberg
 • 1999: Bjørnar Valstad og Carl-Henrik Bjørseth
 • 1983: Morten Berglia og Øyvin Thon
 • 1981: Øyvin Thon og Tore Sagvolden
 • 1979: Øyvin Thon og Egil Johansen
 • 1972: Åge Hadler og Stig Berge

Siste nytt

 • EM-finalen røk for Løyning

  Den norske svømmeren Ingeborg Vassbakk Løyning havnet på femteplass i det første semifinaleheatet på 50 meter rygg. Tiden ble 28.06, men det holdt ikke til finale og hun endte til slutt på 11 plass.

  SVØMMING, KORTBANE-EM 2017
  Foto: Jessica Gow / NTB
 • Federer røk ut i gruscomebacket

  I sin første kamp på to måneder tapte Roger Federer mot spanjolen Pablo Andujar i grusturneringen Genève Open. Sveitseren røk ut med sifrene 4-6, 6-4, 4-6.

  Kampen mot Andujar var Federers første på grus siden semifinalen i Roland-Garros i 2019.

  Switzerland Tennis
  Foto: Salvatore Di Nolfi / AP
 • Tror på skiflyging for kvinner

  Etter tirsdagens møte i hoppkomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har Bertil Pålsrud tro på skiflyging for kvinner i 2023, melder NTB. Sarah Hendrickson, vinneren av det første verdenscuprennet i hopp for kvinner i 2011, talte utøvernes sak på møtet.

  – Det blir ingen endring angående 2022, men vi holder datoene åpne for 2023. Det gir en stor mulighet, sier Pålsrud til NTB.

  Store hoppnasjoner som Østerrike, Slovenia, Polen og Tyskland var blant de ni landene som stemte mot forslaget da saken var oppe tidligere i år, men Pålsrud tror flere av landene kan bli overbevist etter verdenscuprennet i Willingen i 2022. Der får kvinnene sjansen i den største bakken i verdenscupsirkuset som ikke er definert som skiflygingsbakke.

  UKE4920 Hopp kvinner norgescup Lillehammer K90 CF

Sendeplan

Kl. Program Kanal