Ellevill norsk jubel i O-VM

Det ble dobbelt norsk på mennenes langdistanse i orienterings-VM torsdag. Olav Lundanes vant foran Anders Nordberg.

Video Lundanes O-VM

Jubelen ville ingen ende ta for Olav Lundanes han kom i mål

22 år gamle Olav Lundanes ledet konkurransen fra 4,4 kilometer og helt inn til mål. Han tapte litt mot slutten, men hadde full kontroll i skogen rundt Granåsen utenfor Trondheim.

Se: Resultater fra VM i orientering

(saken fortsetter under)

Nett-TV: Gullgutten Lundanes

Video Olav Lundanes gull intervju

Jobbet mye mentalt

Først da Olav Lundanes forsto at han ikke måtte løpe over evne for å bli skogens konge, ble den ferske verdensmesteren god nok for gull. Full fart fra start førte til den ene smellen etter den andre for Lundanes. Før denne sesongen tok trener Kenneth Buch tak i den tredobbelte juniorverdensmesterens sinn og fikk ham tilbake på vinnersporet.

- Jeg har jobbet veldig mye mentalt. Før trodde jeg at jeg måtte springe over evne for å prestere i verdensklasse. Da åpnet jeg for fort, tullet, stresset, bommet og sprakk. Gang på gang. Etter mye hjelp fra Kenneth (Buch), vet jeg nå at jeg kan være best bare jeg gjør de riktige tingene, sa Olav Lundanes til NTB etter gulløpet på hjemmebane.

Historisk

Han er en av fem norske o-løpere som er blitt verdensmester i norske skoger etter Petter Thoresen og Hanne Staff (Grimstad 1997) samt Egil Johansen og Anne Berit Eid (Kongsberg 1978).

- Jeg har kjempet lenge og vel for dette. 2010 har vært et mål for meg i mange, mange år. Og 12. august har jeg tenkt på så lenge datoen har vært klar (i 2 år). Det er bare en drøm som går i oppfyllelse.

Med mor, far, onkler, tanter og mormor på plass, kjempet Olav Lundanes lenge helt likt om gullet mot Nordberg og franskmannen Francois Genon. Men i mellompartiet var den 22 år gamle nordmannen i en klasse for seg. Genon løp seg der ut av gullkampen.

I mål skilte 40 sekunder til sølvvinner Nordberg og hele 3.40 minutter til treer Thierry Gueorgiou, som er tidenes mannlige VM-løper med sju individuelle gull.

Gulltårer

Lundanes tok til tårene få minutter etter målgang. Da kom tankene om tusenvis av timer med kjemping, familie og venners offer for at nettopp han skulle lykkes i VM på hjemmebane.

Olav Lundanes

Olav Lundanes med gullmedaljen

Foto: Anders Øfsti / NRK

- Foreldrene mine har vært helt utrolige og alltid stilt opp. De har kjørt tusenvis av kilometer hit og dit og brukt all sin fritid på meg og mine brødre. Det er bare fantastisk, sa Lundanes med tårer i øynene.

Selv trener 22-åringen litt over 700 timer fysisk i året samt hundrevis av timer mentalt og teknisk. For orientering er alt, det eneste som betyr noe i hodet til Olav Lundanes.

- Det lærte jeg av Jørgen Rostrup, som var forbildet mitt rent o-teknisk. Han var den første som sa de ordene, og det har jeg prøvd å leve opp til så godt jeg kan.
Lundanes er den yngste langdistansemesteren siden Rostrup vant i Finland 2001. Han er også den første mannlige norske o-verdensmester siden Holger Hott (Danmark 2006) og den første norske langdistansemester siden Bjørnar Valstad (Sverige 2004).

Og slik er det?

- Ja, slik er det.

Lundanes løper ikke mellomdistanse lørdag, men han topper et sterkt norsk lag i stafetten søndag.

Dobbeltseieren på langdistanse i VM torsdag er den sjette norske sådan i disiplinen gjennom tidene:

 • 2010: Olav Lundanes og Anders Nordberg
 • 1999: Bjørnar Valstad og Carl-Henrik Bjørseth
 • 1983: Morten Berglia og Øyvin Thon
 • 1981: Øyvin Thon og Tore Sagvolden
 • 1979: Øyvin Thon og Egil Johansen
 • 1972: Åge Hadler og Stig Berge

Siste nytt

 • Utelatt fra Sveriges Davos-tropp

  Charlotte Kalla blir ikke å se under verdenscuprennene i langrenn i sveitsiske Davos kommende helg.

  Det er klart etter at Det svenske Skiforbundet offentliggjorde troppen mandag.

  – Vi har i fellesskap lagt en plan som innebærer trening på hjemmebane de neste ti dagene, sier Kallas personlige trener Magnus Ingesson i en pressemelding.

  Kalla ble nummer 39 på ti kilometer fri teknikk på Lillehammer lørdag.

  – Jeg vet jeg har mer å by på, og med en kortere treningsperiode håper jeg at kroppen responderer godt i framtidige konkurranser. Det er bare å like situasjonen, lade opp og komme tilbake, sier Kalla selv.

  Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Anna Dyvik, Johanna Hagström, Moa Hansson, Frida Karlsson, Moa Lundgren, Moa Olsson og Emma Ribom skal representere Sverige på kvinnesiden i Sveits.

  I Davos er det sprint fri teknikk, samt 10 og 15 kilometer fri teknikk på programmet

  Charlotte Kalla
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Utestenger supporter for rasisme

  Brann-supporter er midlertidig utestengt fra klubbens kamper. Vedkommende er anmeldt for å ha kommet med rasistiske tilrop under kampen mot Bodø/Glimt.

  Det opplyser eliteserieklubben på sine nettsider mandag.

  Brann-ledelsen opplyser at den ble gjort kjent med hendelsen underveis i kampen mot Glimt søndag. I etterkant skal det ha vært i dialog med politiet for å få bedre oversikt over hendelsesforløpet.

  «Som de andre klubbene i fotballen tar Brann sterk avstand fra rasisme og diskriminering, noe som markeres før avspark på alle eliteseriekampene. Hendelsen viser nok en gang at kampen mot rasisme og diskriminering fortsatt må stå høyt på agendaen», heter det i pressemeldingen.

  Supporteren er utestengt inntil videre.

  Brann opplyser at klubben vurderer å gå til anmeldelse av supporteren. Vedkommende skal ha kommet med trusler i sosiale medier rettet mot navngitte personer i Brann.

  Brann
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Europacuptrekninger korona-stengt

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) holder trekningene til mesterligaen, Europaligaen, conferenceligaen og nasjonsligaen bak lukkede dører.

  Det gjelder trekningen av europacupene i sveitsiske Nyon 13. desember, og det gjelder trekningen av gruppene i nasjonsligaen for 2022/23-sesongen i Montreux i Sveits tre dager senere.

  Ingen av trekningene skjer med andre enn Uefas representanter til stede. Det Uefa bestemt, melder nyhetsbyrået DPA mandag.

  Grunnen skal være de strenge reiserestriksjonene sveitsiske myndigheter har satt i gang, etter at omikronvarianten av koronaviruset har spredd seg som ild i tørt gress i Europa den siste tiden.

  I mesterligaen skal åttedelsfinalene bli trukket, mens i Europaligaen og conferenceligaen trekkes innledende runde inn til sluttspillet.

  Bodø/Glimt er ett av lagene som kan være en del av trekningen. Det skjer hvis Glimt ender på 2.-plass i sin gruppe i conferenceligaen. Da vil de trekkes mot lag som ender på 3.-plass i Europaligaen og kjempe om en plass i åttedelsfinalen av conferenceligaen.

  Dersom Glimt vinner sin gruppe, er de direkte kvalifiserte til åttedelsfinalen.

  Bodø/Glimt i i conferenceligaen
  Foto: Photo/Alessandra Tarantino / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal