NRK Meny
Normal

Eksperter om Carlsens nybegynnerfeil: – Fantastisk unikt

NEW YORK (NRK): Sjakkmiljøet er i vantro over at selveste Magnus Carlsen holdt på å tape et avgjørende VM-parti fordi han glemte å skrive ned et trekk.

Magnus Carlsen og tre eksperter

OVERRASKET: Til venstre, Magnus Carlsen innser at noe har gått fryktelig galt i partiet mot Karjakin. Til høyre, fra toppen: Mike Klein i Chess.com, stormester Sam Shankland og Ulrich Stock i Die Zeit.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det å glemme å skrive ned et trekk er helt uforklarlig. På dette nivået er det som å glemme punktum i en setning, sier Mike Klein i Chess.com til NRK.

Etter at en sjakkspiller har gjort et trekk, skal han eller hun skrive ned trekket på et notasjonsark ved siden av brettet. Denne lille, enkle oppgaven er noe av det aller første man lærer som sjakkspiller.

Derfor var det så utrolig at verdensener Magnus Carlsen skulle glemme det i VMs femte parti, en tabbe som nesten endte med tap.

– Jeg har aldri sett det før på dette nivået, sier stormesteren Sam Shankland, som kommenterte partiet på den offisielle sendingen.

Frustrert og forbløffet Carlsen

Den intense videoen viser at Carlsen selv var like overrasket som alle andre da han oppdaget at noe var galt:

Magnus Carlsen

Mens den norske verdensmesteren satt igjen og stirret tomt foran seg på pressekonferansen, strevde de mest rutinerte sjakkjournalistene i verden med å forstå hvordan det kunne skje.

– Jeg er overrasket. Jeg la ikke merke til det under partiet. Kanskje det var fordi han var nervøs, eller fordi Sergej gjorde noe uventet. Men dette må vi finne ut mer om, sier veteranjournalist Ulrich Beck i den tyske avisa Die Zeit.

– Jeg har aldri sett Magnus så ødelagt etter et parti som i dag. Han var virkelig ferdig, sier sjakkjournalisten.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen depper på pressekonferansen etter partiet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg var utrolig heldig

Det som skjedde var altså at det var spilt 40 trekk i nattens parti, men at Carlsen bare hadde notert ned 39 av dem. Dermed skjønte han ingenting da han plutselig fikk masse ekstra betenkningstid, som man får ved det 40. trekket. I forvirringen som oppstod, endte nordmannen med å miste konsentrasjonen og spille et tabbetrekk. Så da han omsider fikk rettet opp notasjonsarket, var partiet helt ute av kontroll.

Til slutt greide Carlsen å redde remis, men det var på hengende håret.

– Jeg var utrolig heldig. Jeg feilet fullstendig, sa han etterpå.

– Fantastisk unikt

Mike Klein i Chess.com forteller at det har skjedd lignende episoder på toppnivå noen få ganger tidligere, men at det er svært uvanlig.

– Det er fantastisk unikt å glemme et trekk på dette nivået. Noen ganger er forklaringen at man har tenkt på en kombinasjon av to trekk, og at man inni hodet sitt nesten tenker på dem som ett trekk. Men det er veldig rart, sier han.

– Er dette et svakhetstegn for Magnus Carlsen?

– Det er et tegn på at han er menneskelig, sier Klein.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • VM-sølvvinner må ta pause

  Milans kroatiske landslagsforsvarer Ivan Strinic har fått konstatert et hjerteproblem og tar pause fra fotballen på ubestemt tid. Det opplyste den italienske fotballklubben lørdag kveld. Hjerteproblemet ble oppdaget i en rutineundersøkelse.

  strinic
  Foto: Rebecca Blackwell / AP
 • Iden med verdenscupseier

  Gustav Iden vant lørdagens verdenscupstevne i triatlon i Lausanne foran den britiske stjernen Johnny Brownlee. Kristian Blummenfelt ble nummer tre. Det ble konkurrert i olympisk distanse, 1,5 km svømming, 40 km sykling og 10 km løping.

  Pressekonferanse med triatlonforbundet
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Alonso sendte Chelsea til himmels

  Marcos Alonso reddet 3-2-seier for Chelsea mot Arsenal etter at Unai Emerys hadde hentet opp blåtrøyenes 2-0-ledelse. Lørdagens London-derby var det første i Premier League etter at Maurizio Sarri og Unai Emery tok over som managere i klubbene.

  FBL-ENG-PR-CHELSEA-ARSENAL
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Baseball, finale
NM-veka
NM-veka: Baseball
NM-veka: Baseball
NM-veka: Friidrett
NM-veka: NM i friidrett
NM-veka: Friidrett og cricket
NM-veka: Cricket, finale
NM-veka: Cricket
NM-veka: Cricket
NM-veka: Kajakkpolo