Hopp til innhold

Agdestein: – Ikke opplagt at Magnus skal slå Kramnik eller Aronian

Magnus Carlsen-æraen er i gang. Men flere av rivalene er gode nok til å kuppe sjakk-tronen, mener ekspertene.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen vant overlegent mot Vishy Anand, og sikret seg tittelen verdensmester for to uker siden. Sjakkekspert Simen Agdestein tror nordmannen kan dominere sjakkverden i tjue år framover.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Åtte spillere er kvalifisert til kandidatturneringen som skal spilles for å avgjøre Magnus Carlsens (23) neste VM-motstander.

Én av de åtte er Viswanathan Anand (44). Inderen er kvalifisert som tapende finalist i årets VM, men levnes små sjanser til å ta tilbake tronen neste år.

– Anand er blant den generasjonen som er på vei ut. Jeg tror ikke han kommer til å være noen trussel de kommende årene. Det må komme opp noen nye navn, sier den internasjonale sjakkmesteren Atle Grønn.

Avskriver rappkjeftet amerikaner

Anand er blant den generasjonen som er på vei ut. Jeg tror ikke han kommer til å være noen trussel de kommende årene. Det må komme opp noen nye navn

Atle Grønn

Verdensfirer Hikaru Nakamura (25) gjorde kort prosess med mannen over seg på verdensrangeringen, Vladimir Kramnik (38), da de to møttes forrige helg. Det var antatt at Nakamura, som spilte med hvitt, ville gi Kramnik en tøff kamp, men flere har latt seg imponere over den overbevisende måten amerikaneren vant på.

– Skal vi se på Magnus Carlsens motstandere utover den nærmeste fremtid så må vi se til neste generasjon, sånne som Nakamura, skriver den engelske stormesteren Nigel Short i sin spalte i Indian Express.

Nakamura har selv gått ut og lansert seg selv som mannen som i fremtiden kan stoppe Magnus Carlsen, og har tidvis vært meget krass mot nordmannen i sine uttalelser – selv om han ikke er kvalifisert til kandidatturneringen neste år.

– Det begynner å gå opp for meg at jeg er den eneste som kommer til å kunne stoppe sjakkens Sauron, skrev Nakamura på nettstedet Twitter under sjakkverdensmesterskapet i november.

Sjakkspilleren sammenligner på den måten Magnus Carlsen med den aller ondeste karakteren i «Ringenes Herre»-universet. Norges nest beste sjakkspiller og tidligere Carlsen-trener Simen Agdestein har ikke like sto tro på amerikanske Nakamura. Han mener den frittalende 25-åringen har fokus på feil sted.

– Nakamura klarer jeg ikke å se for meg som noen seriøs utfordrer til Magnus, han har altfor mange komplekser. Magnus kan sitte oppe hele natten og fortsatt slå ham i lynsjakk. Allikevel er han spennende, for han har klart å bli nummer fire i verden selv om det går over stokk og stein. Han er uberegnelig, men han må stabilisere seg, sier Agdestein til NRK.

Atle Grønn

Internasjonal sjakkmester Atle Grønn tror Magnus Carlsen fortsatt vil ha et godt tak på Hikaru Nakamura i årene som kommer.

Foto: NRK

Atle Grønn er enig med norgestoer Agdestein, og legger til at Nakamura vil være en drømmemotstander for Carlsen i årene som kommer.

– Nakamura spiller veldig aggressivt, og det passer Magnus veldig godt. Han er en tøffing, men Magnus elsker å utnytte alle de mulighetene som byr seg mot en så offensiv spiller.

En annen som ikke er kvalifisert til kandidatturneringen er italienske Fabiano Caruana (21). Grønn har store forventninger til den unge italieneren som for øyeblikket er rangert som nummer seks i verden.

– Han har gjort store fremskritt i det siste. Det gjenstår å se om han er kreativ nok, men han er en av de spillerne jeg forventer at vil være med i verdenstoppen i årene som kommer – i tillegg til de mange russiske og kinesiske tenåringene som gjør det stadig bedre.

Øst-Europa dominerer

Av de i alt åtte spillerne i kandidatturneringen er hele syv fra Øst-Europa. Aserbajdsjanske Sjakrijar Mamedjaro (28) og bulgarske Veselin Topalov (38) er kvalifisert til kandidatturneringen gjennom sine plasseringer i FIDE Grand Prix forrige sesong. Grand Prix arrangeres over seks turneringer, hvorav de fire beste resultatene blir tellende.

To plasser i kandidatturneringen er holdt av til vinneren og den tapende finalisten i Chess World Cup, turneringen som i år ble avholdt i Tromsø. Russeren Vladimir Kramnik slo landsmannen Dmitri Andreikin (23) i finalen, og holdes av mange som den eneste med reell sjanse til å utrette noe mot Carlsen i en potensiell VM-kamp.

Den høyest rangerte spilleren i neste års kandidatturnering – som spilles i russiske Khanty-Mansiysk – er armenske Levon Aronian (31). Aronian og russiske Sergej Karjakin (23) er kvalifisert ved å være de høyest rangerte spillerne som ikke er kvalifisert på noen annen måte. Det er imidlertid ikke den ordinære verdensrangeringen som teller, men gjennomsnittsrangeringen fra august 2012 til juni 2013.

Den siste plassen er tildelt russiske Peter Svidler (37). Han har fått arrangørens frikort til kandidatturneringen, og kan blant annet vise til en tredjeplass i fjorårets kandidatturnering.

Tror på Kramnik og Aronian

Simen Agdestein

Landslagstrener i sjakk, Simen Agdestein, mener det er et dårlig tegn at Kramnik tør komme med friske utspill mot Magnus Carlsen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Carlsen tror det er størst sjanse for at enten Levon Aronian eller Vladimir Kramnik kvalifiserer seg til neste års VM-kamp.

– Det er naturlig å regne de to som favorittene i enhver turnering hvor jeg ikke spiller. Men jeg har klart meg fint mot dem før, sa Carlsen kvelden etter VM-seieren i India.

Enkelte har hevdet at også Kramnik begynner å bli for gammel til å være en reell motstander. Selv har russeren uttalt at Magnus Carlsens sjakkegenskaper er oppskrytt.

– Magnus er en strålende spiller, men i mine øyne er hans hegemoni i sjakkverden overvurdert. Jeg mener at både jeg og Levon Aronian har like gode egenskaper. Han har noen fordeler, han er ung og full av energi, men jeg ser ikke hvorfor han skulle være mye sterkere – om sterkere i det hele tatt – enn meg og Levon, sa Kramnik i et intervju med Chessbase tidligere i år.

Kramnik var en hårsbredd fra selv å spille VM-kampen mot Vishy Anand i år. I kandidatturneringen som sendte Magnus Carlsen til India endte både russeren og nordmannen på åtte og et halvt poeng etter to nervepirrende sluttpartier. Carlsen fikk VM-billetten på grunn av flest enkeltseiere i turneringen. Nå kan de to møtes i VM-finalen.

Kan like mye sjakk

– Det er overhodet ikke opplagt at Magnus skal være så mye bedre enn sine konkurrenter, for sjakk handler om ørsmå marginer. Magnus har bare vært veldig flink til å vippe marginene i sin favør. Det som er dårlig tegn for Magnus med Kramniks friske utspark er at det viser selvtillit, og det er utrolig viktig, sier Agdestein, og han får støtte fra sjakk-kollega Atle Grønn.

–Det jeg tror Kramnik mener, og som det kanskje er noe i, er at han og Aronian kan like mye om sjakk som Magnus Carlsen. Kunne man måle sjakk-kunnskaper hadde de sikkert vært helt på høyden med Magnus.

I konkurransesammenheng har imidlertid nordmannen vist seg suveren over de siste sesongene. Det viser Carlsens poengsum på verdensrangeringen, som ble den høyeste noensinne da han gikk forbi Garry Kasparov tidligere i år.

– Kramniks uttalelser blir som at Lasse Kjus skulle sagt at han har bedre følelse med underlaget enn Kjetil André Aamodt. Det spiller ingen rolle så lenge Aamodt er raskest ned løypa, sier Grønn, og legger til:

– Kramnik og Carlsen har spilt veldig mange jevne kamper. En Kramnik eller en Aronian i form vil utvilsomt være favoritt i neste års kandidatturnering.

Kandidatturneringen spilles i russiske Khanty-Masiysk mars neste år, mens verdensmesterskapet der Carlsen skal forsvare sin VM-tittel skal spiller fra 5. til 25. november neste år. Så langt har både New York og Oslo vært nevnt som mulige arrangører for mesterskapet.

Se intervjuet med Magnus Carlsen fra Chennai i India.

Magnus Carlsen om VM-tittelen

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal