Hopp til innhold

Dette er Oslo-OLs utfordringer

For stort sikkerhetsbehov og en risikofylt avtale med IOC er bare et par av utfordringene som ble funnet i Oslos OL-søknad.

OL i Oslos utfordringer

Tallknuserne finner «ingen vesentlige svakheter» etter å ha gått søknaden etter i sømmene. Les også: Kvalitetssikrere gir OL-søknaden grønt lys Likevel kunne kvalitetssikrerne legge fram en fyldig liste over mindre svakheter.

Foto: NRK

Det Norske Veritas, ÅF Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning har i høst kvalitetssikret Oslos søknad om OL 2022, for å avsløre eventuelle budsjettsprekker og andre svakheter.

Fredag formiddag kom den endelige vurderingen til de eksterne ekspertene: Tallknuserne finner «ingen vesentlige svakheter» etter å ha gått søknaden etter i sømmene.

Likevel kunne kvalitetssikrerne legge fram en fyldig liste over mindre svakheter.

Trenger nye sikkerhetsregler

– Det forutsettes bruk av en stor mengde vektere for å ta høyde for sikkerheten under lekene, og dette konseptet er med dagens antall tilgjengelige vektere i Norge ikke gjennomførbart med mindre det gis en dispensasjon fra regelverket om vektere, sa Anders Magnus Løken i Det Norske Veritas på pressekonferansen fredag formiddag.

– Det kan enten gis dispensasjon fra kompetansekravet, eller det kan gis dispensasjon fra nasjonskravet, slik at man kan bruke ikke-norske vektere.

– Avtalen favoriserer IOC

En annen utfording som ble trukket fram på pressekonferansen var fordelingen av økonomisk risiko mellom IOC og Oslo som vertsby.

– Dette gjelder ikke spesielt for dette konseptet, men for mange vinter-OL generelt. Kontrakten som signeres med IOC favoriserer i stor grad IOC i risikodelingen. Blant annet kan det nevnes at i kontrakten IOC har med Rio i 2016 står det at IOC kan endre gjennomføringsprogrammet for arrangørens kostnad. Dette medfører nødvendigvis en finansiell risiko for vertsbyen, sa Anders Magnus Løken.

Løken påpekte også at det er viktig at en kostnadsfordeling mellom stat, kommune og idretten kommer på plass før Oslo inngår noen forpliktelser med IOC. Per i dag foreligger ikke en slik fordelingsavtale.

Traff nesten med summen

Norges Idrettsforbund, Oslo kommune og den olympiske og paralympiske komité har bedt om 33,7 milliarder kroner i statsgaranti for å gjennomføre folkefesten om åtte og et halvt år.

Statens garantiforpliktelse er estimert til 35,1 millarder kroner – altså 1,4 milliarder kroner mer enn først antatt – viser rapporten.

Sportsnyheter

Amalie Iuel rystet seg selv i comebacket: – Sjukt å se hva kvinnekroppen er kapabel til

Nesten to år er gått siden sist Amalie Iuel løp konkurranse. Lørdag ettermiddag var hun tilbake på friidrettsbanen med seier.

Duplantis fikk «blackout» etter verdensrekorden: – Man blir helt hysterisk

Stavkongen Armand Duplantis forbedret sin egen verdensrekord i det NRK-sendte Diamond League-stevnet i Xiamen. Da tok det helt av på arenaen og i kommentatorboksen.

Siste nytt

  • Casper Ruud til finale i Barcelona

    For andre gang på en uke er Casper Ruud klar for finale. Han vant 7–6 (8-6), 6–4 mot argentinske Tomas Martin Etcheverry i ATP-turneringen i Barcelona.

    I søndagens finale venter Stefanos Tsitsipas eller serbiske Dusan Lajovic.

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Karina Sævik ble Vålerenga-helt med to perlemål

    Karina Sævik scoret begge målene da Vålerenga slo Røa 2-0 i Toppserien lørdag ettermiddag. De blåkledde fra Oslo øst står med to seirer etter to kamper i Toppserien.

    Onsdag vanter nok et lokaloppgjør for VIF når Stabæk kommer på besøk.

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Hansen og Barcelona med kjempesmell i semifinalen

    Caroline Graham Hansen og Barcelona er storfavoritter til å vinne mesterligaen, men røk på et bananskall i første semifinalekamp mot Chelsea. Det endte med 0-1-tap.

    Erin Cuthbert ble kampens eneste målscorer like før pause, og de blåkledde tar med seg en 1-0-ledelse til returoppgjøret i London neste lørdag.

    Chelseas Guro Reiten kom inn som innbytter på overtid, mens Ingrid Syrstad Engen ble byttet ut etter en drøy time. Hansen spilte hele kampen for Barcelona.

    Spain Soccer Champions League
    Foto: Jose Breton / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal